Jump to content

Ambient Müzik


Rimmon

Önerilen Mesajlar

Ambient müzik jazz, elektronik müzik, new age, modern klasik müzik, traditional, world ve noise gibi birkaç değişik stilin elemanlarını içeren bir müzik türüdür.

 

Bazen boşlukta tınlayan bir ses gibi ve hem pasif hem de aktif dinlenebilecek bir müzik gibi tanımlanır.

 

Genel Bakış

Ambient müzik ilk kez 1970lerin ortalarında Brian Eno tarafından çok dikkat çekmeden dinleyiciyi etkisi altına alacak, dinleyicinin seçimine göre dikkatle dinlenecek veya kolaylıkla duymamazlıktan gelinebilecek müzik olarak tanımlanmıştır (kendisini müzisyen olarak nitelendirmeyen Eno, müzikle ilgili tecrübelerini performans yerine terapi olarak adlandırır). Bu yüzden Brian Eno ambient müziğin babası olarak görülür. 1978 yılında çıkardığı Ambient 1: Music for Airports (Havaalanları İçin Müzik) bu müzik türünü anlatan bir manifesto içerir. Ambient sözcüğünü bulmasına rağmen aynı zamanda Erik Satie’nin etkisi altında kalmıştır. Eno bu terimi kendi müziğinin Muzak'tan farkını göstermek için bir kompozisyon içerisinde anlatmış ve daha çok mood müzik veya filmlerde arka plandaki sesler ya da radio efektlerine benzetmiştir.

 

1980lerden itibaren Ambient müzik bazı pop gruplarını etkiledi (New Order, Depeche Mode, Simple Minds ve U2). Daha sonra, elektronik dans müziği ve synth pop Eno tarzı ambient müzikle birlikte birçok sanatçının eserlerinde yer buldu. Çeşitli tarzların arkasında bu yeni türe bazen ambient house, ambient techno, ambient dub, IDM, ambience veya genel kullanımıyla ambient dendi ve bu tür The Orb, Aphex Twin, the Irresistible Force ve Geir Jenssen's Biosphere gibi yeni sanatçıların doğuşuna tanık oldu.

 

Early Warp şirketi sanatçıları, (Aphex Twin gibi sonrakiler de dahil), FSOL Future Sound of London (Lifeforms, ISDN) Autechre, (Incunabula, Amber), Boards of Canada, Massive Attack, Portishead ve The KLF ambient müziğin yayılmasında ve popular olmasında önemli rol oynadılar.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Yaratıcılarından olan Brian Eno’nun gelişimine ışık tuttuğu Ambient; FSOL (Future Sound of London), The Orb, Biosphere ve Woob gibi yeni akımlarla günümüzdeki düşündürücü, derin ve de farklılığı her zaman ön planda hissettiren şeklini almıştır. Diğer bütün elektronik müzik dallarından farklı olarak Ambient müzik; davul vuruşları ve ritmden içermeyen daha ziyade doğa sampleları, melodiye ve ambiyansa ağırlık veren bir müzik tarzıdır.

konu icin tesekkurler maverick guzel paylaşım :thumbsup:

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...