Jump to content

ADK dan önemli duyuru...


Depressive

Önerilen Mesajlar

Gnoxis Atatürkçü Düşünce Kulübü olarak dün yapılan toplantıda alınan bir kararla Türkçe'mizin daha uygun ve doğru kurallar etrafında kullanılmasını kararlaştırdık...

 

ADK olarak amacımız; Türkçe'nin , Türk kültürünün içine düştüğü çıkmazlara; kültürümüzün yozlaş(tırıl)masına "dur" demek ve yabancı kültürlerin olumsuz etkisine karşı savunmasız bırakılan kültürümüzün (dilimizin) kendi değerlerine sahip çıkmak ve bu değerleri geliştirmektir.

 

Ulaşmayı Hedeflediğimiz Kitle:

 

1. Aşamada: Dil - kültür meselesinde duyarlı (bilinçli) olanların Gnoxis Forum üyelerinin katılımını sağlamak.

 

2. Aşamada: Türkiye genelinde dil konusunda duyarlı ve bilinçli insan, kurum ve kuruluşlara ulaşarak kamuoyu oluşturmak.

 

 

Hedeflerimiz:

 

1. Türk dilinin ve kültürünün özelliklerini anlatmak.

 

2. Forum çapında gerekli çalışmaları yapmak.

 

3. Kullanılan yabancı harflerin ve kelimelerin Türkçe karşılıklarını bulmak ve kullanımını artırmak.

 

4.Bilimsel ve sanatsal çalışmalarda Türkçe'nin kullanılmasını sağlamak.

 

5. Kitle iletişim araçları ile tüm insanlara ulaşabilen basın-yayın-internet kuruluşlarının ve kullanıcılarının duyarlılığını artırmak.

 

6. Yeni nesillerin yetiştirilmesinde etkisi göz ardı edilmeyecek olan "milli eğitim" sistemimizin eksik yanlarını sorgulamak ve kültürümüze uygun hale getrilmesi için çalışmak..

 

 

 

Gnoxis Atatürkçü Düşünce Kulübü

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

buraya karma almak için geldim:Dhani bana karma:D

şaka bi yana böyle avrupa özentileri q w x kullandıkları veya emo özentileri için inadına düzgün yazmaya çalışıyorum (manyax olmu$h,yaws neherde kaldun,süfeee olmu$h)böyle konuşan çok arkadaşım var modernleştiklerini sanıyorlar

hele o emoları hiç mi hiç anlayamıyorum(yada emo gibi konuşanları:D)emoda avrupa akımı

bi insan süper yerine süf€ der mi ya:wallbash:bide farklı olduklarını sanıyorlar yanarım ona yanarım

bide yeni arkadaşımdan duydum "yaptım" yerine "yabdım" diyo kız dışarıya çık bütün dükkanlar yabancı adlarda niye onlar bizi değilde biz onları taklit ediyoruz anlamıyorum

herkesi almış bi özentilik

bu özentilik olduğu sürece kalkınmamız söz konusu değil kendi benliğimizi korumamız gerekiyor en azından türkçemize sahip çıkalım!!!

şuan çoğu avrupa ülkelerine Türk okulları açılıyor onlar bizim dilimizi öğrenirken biz abuk sabuk konuşarak dilimizi bozuyoruz

ama böyle bir yeni nesil olduktan sonra nerde???

kendimi yaşlanmış hissettim:p

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

şuan çoğu avrupa ülkelerine türk okulları açılıyor onlar bizim dilimizi öğrenirken biz abuk sabuk konuşarak dilimizi bozuyoruz

ama böyle bir yeni nesil olduktan sonra nerde???

kendimi yaşlanmış hissettim:p

 

Bu hassasiyetin üzerine bir de türk değil de Türk yazmanı beklerdim.

Başlığa ufak bir katkı olarak ilgilenen arkadaşlara TDK'nun Dağarcığınıza Her Gün İki Söz hizmetinden söz etmek istiyorum.

TDK'nun sitesinden hizmetin tanıtımını içeren yazıyı ekliyorum.

Türk Dil Kurumu, elektronik posta adresini bildiren herkese günde iki kelimeyi, anlamı ile birlikte ücretsiz olarak gönderiyor. (ek tablo)

 

Aralarında gazeteciden yazara, öğrenciden polise her meslekten 70.000'i aşkın kişiye iki sözcük e-posta yoluyla gönderiliyor. Talep her geçen gün artıyor. Son yıllarda özellikle gençlerin kullandığı kelime sayısının azalmasını göz önünde bulundurarak farklı çalışmalar üreten TDK, gençlerin Genel Ağ (İnternet)'a olan ilgilerini değerlendirdi.

 

Kurum, ‘http://www.tdk.org.tr’ adresinden 'Dağarcığınıza Her Gün İki Söz' yazısına tıklayıp, elektronik posta adresini bırakan herkese anlamları ile birlikte her gün iki sözcük göndermeye başladı. TDK Sözlük Kolu uzmanları tarafından seçilen kelimelerin günün anlam ve önemiyle ilgili olmasına dikkat ediliyor. Örneğin cemrenin düşmesi ile birlikte e-postalara ‘cemre’, 29 Ekim’de ‘cumhuriyet’, Kurban Bayramı’nda ‘kurban’ sözü ile ilgili açıklayıcı bilgiler sunuluyor. Kelimelerin anlamlarının yanında gönderilen sözcüğün içinde geçtiği atasözleri ve deyimlere de yer veriliyor. Ayrıca, türü, söylenişi, vurgusu, yabancı kökenli ise Türkçeye hangi dilden geçtiği konularında bilgi veriliyor. Yabancı sözlere bulunan Türkçe karşılıklar da e-posta sahiplerine bildiriliyor. TDK Başkanı Prof. Dr. Şükrü Halûk Akalın, halkın Türkçenin zengin söz varlığından yeteri kadar faydalanmadığını söylüyor. “Çok kısıtlı sayıda sözcük bilgimiz var.” eleştirisini yapan Akalın, Türk Dil Kurumu olarak amaçları doğrultusunda, teknolojiyi de kullanarak bu durumun önüne geçmek istediklerini belirtiyor. “Amacımız kişilerin söz varlığını geliştirmek ve Türkçenin zengin söz varlığından faydalanmalarını sağlamak.” ifadelerini kullanan TDK Başkanı Şükrü Halûk Akalın, e-posta adreslerini bırakanların sayısının her geçen gün arttığını kaydediyor.

Bu hizmetten faydalanmak için [email protected] adresine Ben de istiyorum başlıklı bir mail atmanız yeterli.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Herkezin bu konuya büyük duyarlılık göstereceğine şüphe yok.

 

İlk düzeltmeyi burda yapalım o zaman. Kesinlikle sana yönelik değil cold. Yanlış anlama yani:) Genel bir düzeltme bu:)

 

Ama belirtmekte fayda var "Herke(z)" değil "Herke(s)" olmalı.:)

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

tereddütte kaldın.ikilemini gidermek amacıyla belirttim bende:)

 

evet arkadaşlar victoria arkadaşımızın da dediği gibi sesli harflerimize yetim muamelesi yapmayalım.:)en fazla birkaç saniye geç yazmış oluruz.hem nereye yetişiyoruz ki bırakalım dilimizin tadını çıkaralım değil mi:)

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Dilimizde meydana gelen yozlaşmayı konuşup tartışırken,aslında bütün toplumsal hayatımızı irdelemiş oluyoruz...Çünkü bir toplumun dili o toplumun yaşayış biçimiyle şekillenir,değişir...

 

Bir çoğumuz bu yozlaşma kirliliğini görmezlikten geliyor ve aslında ne kadar büyük bir gaflete düştüğümüzü farkedemiyoruz...Buna benzer bir konuda da belirttiğim gibi,asıl görevi halkı bilinçlendirmek olan kitle iletişim araçları,görevini icra etmeyişinin yanısıra,gençlerimize ve çocuklarımıza kötü örnekler sergilemeye özen gösteriyor ne yazıkki...

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

şimdi noktalama işaretleri anlam karmaşasına yol açabilir.özellikle forumda dikkat edilmesi gerekir.mesela ünlem işareti anlamlı bir cümle kurulmadığı zaman, öfkeyi de belirtebilir şaşırmayı da.o yüzden şimdilik noktalama işaretlerinin üstüne pek düşülmemesi kanaatindeyim:) aynı zamanda cevap beklemediğin bir cümleye soru işareti koymak da biraz garip olabilir.sonuçta mi eki sadece bir soru eki değildir.

 

örnek:hımm güzel mi güzel:)

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Serenadaschizophrana nın bahsettiği 'Dağarcığınıza Her Gün İki Söz' hizmetinin linki. Ben ilk denememde bulamadığımdan paylaşayım dedim. Tabii herkes benim kadar yeteneksiz değil ama yine de çıkabiliyor benim gibi 3-5 kişi :D

 

http://www.tdk.gov.tr/TR/BelgeGoster.aspx?F6E10F8892433CFFAAF6AA849816B2EFAC54D5579D78A331

Manje_Loa tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...