Jump to content

Rüştü Asyalı


schizophrana

Önerilen Mesajlar

http://arsiv.sabah.com.tr/2004/08/05/gny/im/E0BC732A7E7E4848AF4774ABb.jpg

 

 

 

Rüştü Asyalı, 1947 yılında dünyaya geldi. Lise öğrencisiyken Ankara’da Halkevleri Genel Merkezi’nde açılan tiyatro kurslarına katılarak mesleğe ilk adımı atan Asyalı, 1963’te Ankara Radyosu Çocuk Saati ekibinde yer alarak "temsil kolu sanatçısı" olarak mikrofonla tanıştı.

 

Ankara Devlet Konservatuvarı tiyatro ve opera bölümlerinin sınavlarına giren ve iki bölümün de sınavlarını kazanan Asyalı, tiyatro bölümü öğrenciliğini seçti. Asyalı, tiyatro bölümünü bitirip 1970 yılında Devlet Tiyatroları sanatçısı olarak profesyonel oyunculuk yaşamına başladı.

 

Ankara Radyosu Çocuk Saati’nde canlandırmaya başladığı "Keloğlan" oyunları Türkiye Radyoları’ndan yayınlanırken, dinleyicinin beğenisini, sevgisini ve sürekli isteğini kazanınca, film yapımcılarının önerisiyle sinemayla tanıştı. Asyalı, 1971-1975 yılları arasında dört "Keloğlan" filminde rol aldı. Asyalı, "Keloğlan" dışında sinema filmi çalışmalarını "Yaman Delikanlı" ve "Dangalak" adlı filmlerle sürdürdü.

 

Ankara’da "Oyuncular Birliği" özel tiyatro topluluğunun kurucularından olan Asyalı, 1970 yılından bugüne değin Devlet Tiyatroları’nda oyuncu ve yönetmen olarak görev yaptı. "Keşanlı Ali Destanı", "Fil Adam", "Düşler Yolu" ve "Azizname" adlı oyunlardaki rolüyle seyircinin hafızasına kazınan sanatçı, "Kanlı Nigar", "Ah Şu Gençler", "Ölümsüzler", "Yunus Diye Göründüm" ve "Soruşturma" adlı oyunları yönetti.

 

Özel tiyatrolarda da konuk yönetmenlik çalışmaları yapan Rüştü Asyalı, Pamukbank Çocuk ve Gençlik Tiyatrosunda "Masal Var Masalcık Var", "Ah Şu Gençler", Nisa Serezli-Tolga Aşkıner Tiyatrosunda "Ah Şu Gençler" isimli eserlere imza attı. Asyalı, Ankara Ekin Tiyatrosunda 4 oyun yönetirken, Nazım Hikmet için yazılmış "Hasret" adlı oyunun da rejisörlüğünü üstlendi. Sanatçı, bu oyunda Nazım Hikmet rolünde de izleyiciyle buluştu.

1963 yılından bu yana televizyon dizileri, tiyatro oyunları, sanat ve kültür programlarıyla radyo ve televizyonda da projelere imza atan sanatçı, "İki Öküz", "Bir Varmış Bir Yokmuş" ve "Türkülerle Oyunlar" adlı dizilerin de senaryolarını yazdı, yönetti ve rol aldı.

 

Sanatçılığının yanı sıra, meslek kurum ve kuruluşlarında da yöneticilik yapan Asyalı, çeşitli tarihlerde Devlet Sanatçıları Birliği Genel Sekreterliği, Seslendirme Sanatçıları Derneği Genel Başkanlığı, Devlet Tiyatroları Yönetim Kurulu Üyeliği, Devlet Tiyatroları Vakfı Başkanlığı ve Devlet Tiyatrosu Sanatçıları Derneği Genel Başkanlığı görevlerini de üstlendi. Asyalı, halen Seslendirme Sanatçıları Birliği Genel Başkanı ve Sanat Kurumu Yönetim Kurulu üyeliği yapıyor.

 

"Atatürk Anlatıyor" belgeselinde Mustafa Kemal Atatürk rolünü üstlenen Rüştü Asyalı’nın son çalışması olan ve Nazım Hikmet üzerine yaptığı üçüncü proje niteliğini taşıyan "Ben Bir İnsan" isimli yapıt, Devlet Tiyatroları sahnesinde seyirciyle buluştu.

radikal/kültürsanat

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Türk tiyatro ve sinema sanatının en önemli ve deneyimli oyuncusu. Oynadığı her role hayat veren ve izleyenlere derdini anlatmasını bilen bir duayen. Atatürk rolünü oynaması bence çok önemli ki sorun sarışın ya da mavi gözlü olması değil, anlatmak istenileni vermesinde gizlidir. En azından kendini bilmez bir kadının sırf şov yapmak için oynamasından daha iyidir ve o role gerekli olan ruhu verir.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...