Jump to content

Pesimist yada Optimist


Guest KENTMEN

Önerilen Mesajlar

Motivasyonunuz ve duygularınız, ne derece optimist yada pesimist olduğunuza göre değişir.

 

Yaptıklarımızı niye yaptığımız (motivasyon), ve bunlar hakkında nasıl hissettiğimiz (Duygular), ne derece optimist ve pesimist olduğumuza yada psikolojik deyimle Açıklama Şeklimize göre değişir.

 

Neden kötü olaylar olur?

 

Bu soruya cevap ararken konsantre olduğumuz 3 boyut vardır.

Birincisi Dış dünya-İç dünya: Bu kötü olayın sebebi benimle ilgili bir şey mi yoksa başka insanlar yada çeve şartları yüzünden mi? Örneğin: kişi “Ben suçluyum, her şeyin sorumlusu benim, insanların kötü tarafını ortaya çıkarıyorum, ben işe yaramazım!” şeklinde sorunun temelini İç Dünyada arayabilirken, aksine “Benim suçum yok, ben elimden geleni yaptım, olmadıysa benim suçum değil!” diyerek sorunun temelini Dış Dünyaya yöneltebilir.

 

 

İkincisi Değişmez-Değişken: Bu kötü olayın sebebi sürekli var olan ve hiç değişmeyen bir nedenden mi kaynaklanıyor yoksa kısa vadeli bir etkenden mi? Örneğin: Eğer sınavdan kalmışsanız şöyle diyebilirsiniz “Ben aptalım!” Aptallık sabit kalan Değişmez bir kavramdır. Diğer tarafta şöyle de diyebilirsiniz “Bir gece önce iyi uyumamıştım, dolayısıyla çok yorgundum. Gelecek sınavda daha başarılı olabilirim” Yorgunluk gelir ve gider, dolayısıyla zaman içinde Değişen bir kavramdır.

 

Üçüncü boyut Özel-Genel: Başarısızlığımın sebebi bu tek olayla mı sınırlı yoksa yaptığım her işte başarısız mı olacağım? Örneğin: Sevgiliniz size karşı kötü davrandığında şöyle diyebilirsiniz “Ben sevilmeye layık değilim!” Nitekim, kendini değersiz hissetmek Genel bir kavramdır – yaptığınız her şeyi olumsuz olarak etkiler.

 

 

Diğer tarafta şöyle diyebilirsiniz “Sevgilim bu gün kötü bir anında. Benimle bir alakası yok.” Bu genelleme yapmadan sadece bir olaya Özel bir yaklaşımdır. Bu tür bir bakış açısı kişinin hayatındaki diğer olaylara başarısız olacağım düşüncesi ile başlamasını engel olur ve her olayı ayrı olarak ele alır.

Alışkanlıklara bağlı olarak “Sorun bende!, her şey hep kötü olacak!, ben layık değilim!, hayatım hep böyle kötü olacak!” diyenler genelde Pesimist insanlar olarak tanımlanırlar... Diğer tarafta “Suç bende değil, sorunlar nasılsa çözümlenir, sorun sadece bu olayda oluştu” diyerek yaklaşanlara ise Optimist adı verilir.

 

Peki insanalar Pesimizmi nerden alırlar?

 

Bu konuda araştırmalar 3 etkene işaret etmektedirler. Birincisi, araştırmalar gösteriyor ki anne bebeğini emzirirken pesimizmi öğretiyor. İkincisi, öğretmenler ve büyükler çocuklara yönelik yaptıkları eleştiriler ile daha okul çağında pesimist yada optimist olmalarına büyük etki yapıyor. Ve son olarak, çocukken, yaşanılan trajik olaylar pesimist yada optimist olmakta önemli bir faktör oluşturuyor.

 

 

simdi herkez sirayla, kendisini degerlendirsin, OPTIMIST yada PESIMIST... hangisi Psikolojinizde daha etkin

 

;)

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...