Jump to content

Yüksek bilinç arayışları...


Geceyuruyen

Önerilen Mesajlar

Yeni Çağ akımı

İnsanlık varolalı beri hastalıklara, yaşlanmaya çare bulabilmek, daha genç ve güzel görünmek adına sürekli yeni çözümler üretmek için bir takım çareler aramıştır. Bitkiler ve taşlar ise tarihimiz boyunca bu dertlere şifa verebilmek için en çok kullanılan doğal kaynaklar olmuştur. İnsan oğlunun homo-sapiens-sapiens dönemine girmesi ve düşünme olgusunu daha etkili kullanabilmesi ile bir takım şifa doktorları üremiştir. Günümüze kadar gelen bu reçetelerin birçoğu halen kullanılmaktadır. Kimyasal ilaçların bile kökünün doğal kaynaklara dayalı olduğunu düşünürsek bitkiler gerçekten bir çok hastalığa çare olarak düşünülebilir. Size en çok kullanılan, en moda reçeteleri sunuyoruz. Bu reçeteler hayatınızı hem kolaylaştıracak, hem de daha zevkli hale getirecek.

Yeni Çağ´da konuşulan insandır

"Biz Burada İnsanı Konuşuyoruz..."

Yeni Çağ´ın önemli savunucularından David Spangler´e göre, Yeni Çağ bir metamorfoz, bir değişim, simgesel olarak ise dünyanın kendisini evrensel zekaya tam anlamıyla açması anlamında ve bu açıklığın metodolojisi sevgi ve olabilirlik anlayışı. Onlara göre hiçbir şeye olamaz, mümkün değil, yapılamaz denmemeli, muhakkak herşeyin bir çıkışı, bir çözümü ve bir sonucu var, önemli olan bu sonucun pozitif olması ve hiçbir bireye zarar vermemesi ya da pozitife dönülebilir zararla yetinilmesi. Bu mümkün mü? Genelde birinin yararı, birilerinin zararına olmuyor mu? Ama gerçek acaba böyle mi? İşte Yeni Çağcılar bu tür şablon gerçeklerdin bir kez daha düşünülmesini istiyorlar. Binlerce insanın ölümü, perişanlığı, yıkımı herkesin de bal gibi bildiği gibi, toplasanız birkaç düzine insanın çıkarları ve politik dogmalarından başka hiçbir nedene dayanmıyor mu? Akla Remarque´nin "Garp Cephesinde Yeni Birşey Yok" u geliyor; Cephede savaşan bir asker şöyle diyordu; "Bizi buraya yollayan devlet adamları, bir meydanda kendi aralarında güreşip kozlarını paylaşsalar olmazmıydı?" Değil mi ya? Şu gözü kanlı Sırp liderleri ile avanesi, Bosnalı liderlerle bilek bükmecesine otursalar veya tavla, satranç oynayıp kozlarını paylaşssalar, ne olurdu? Mesela bizim başbakanımız, Apo´yu satrançta muhakkak mat ederdi. Amaç yenmek değil mi? İlle de öldürmek, parçalamak, gözünü kan bürümüş insanlar yaratmak mı gerekiyor? Hayal bu ya! İşte Yeni Çağ yaklaşımı insana bunları ister istemez düşündürüyor. Yeni Çağ taraftarları evrenin ebedi yasalarına inanıyorlar, düşüncede ve kalpte bu yasalarla buluşmayı amaçlıyorlar. Jacop Needleman önemli bir Yeni Çağ uzmanı, 1984´de yayınladığı "Yeni İnançlar" adlı kitabında, bireyin kendini çok tanımasının ilke olması gerektiğini belirtirken, kendini doğru ve yanlışlarıyla anlamış ve çevresine verdiği zararı objektif olarak idrak etmiş olan birey, toplumu da her kesimi ve boyutuyla algılayacak ve bütünleşecektir, diyor ve ekliyor;"..eski veya yeni, geçmiş, an veya gelecek asla bir klasmana, ayrıma tabii tutulmamalıdır, düşüncede veya duyguda, psikolojik veya ruhsal ve de hatta dinsel, bunların hepsi bir bütündür.. biz burada, İnsanı konuşuyoruz, beraberinde de İnsanlık olayını, isteklerimiz yeni gibi görünüyorsa da, hiç de öyle değil, bunlar ebedi yasalardır ve hep vardılar..""

 

 

 

 

Birkaç önemli Yeni Çağcı daha var; Fransız yazar ve devlet adamı Alexis de Tocqueville Yeni Çağ sisteminin geleceğini düşünce olarak daha eskilerde 1950´lerde öngörmüştü, daha sonra ise "İnsanoğlu materyalist taşmadan iyice bunaldı, en basit canlı topluluğunda dahi bulunan kollektif ve paylaşımcı yaşam insanda hiç yok. Ama kollektif bilince sahibiz, bireysel olarak düşünemediğimizi tüm İnsanlık bilinci olarak düşünebiliyor ve tedbirlerini almak için alternatif inançlar ve yaşam biçimleri oluşturuyoruz. İşte bu ruhsal birikim, inanılmaz bir reaksiyon olarak patlayacak ve tüm dogmaları ezip geçecektir, bunun önümüzdeki on yıl içinde gerçekleşmesi kaçınılmazdır." diyordu. Tocqueville o dönemde bugünü de görmüştü; "ABD toplumunda mistisizmin patlaması da kaçınılmazdır, zira demokrasi adına yapılan heşey iflas etmiştir, toplum doğal hakkı olan refahı bir yerden elde etmek zorundadır ve karşıt güçler şu anda egemen görünse dahi, bu geçicidir, çünkü İnsanoğlu tüm geçmişi boyunca istemediği herşeyi zaman zaman farkında olmasa dahi yoketmiştir ve uygar kitleler şimdiki yönetim biçimlerini artık dönüşü olmaz biçimde istemiyorlar." Yeni Çağcılara göre demokrasinin ve insan haklarının keyfi olarak yönetici sınıf tarafından belirlenmesi ciddi oranda tehlikeli noktaya ulaştı, Yeni Çağcılar anayasaların dahi geçersiz olduğu görüşündeler ama bunu silahlı anarşiyle yenilemek yerine kültür devrimi düşünüyorlar ama tabii bu Kültür Devrimi´nin Mao türü değil, yöntem olarak da kendi içlerindeki özgürlük ve mutluluğu kullanıyorlar. Olabildiğince devlet yetkisinden, mümkün olduğunca devletin sağlaması gereken hizmetlerden uzak kalmaya çalışıyorlar, çok elzem durumlarda yetkili konumlarda bulunan kendi gibilerini arayıp buluyorlar. Üç ana konu onlar için çok önemli, tıbbı, psikolojiyi ve dini dogmalarından arındırıp, ortodoks kalıplardan kurtarmak ve belli bir zümrenin kontrolunu kırmak, bunun için batıda sık sık Yeni Çağcı kiliselerin ortaya çıktıkları ve de Vatikan dışı rahipler grubunun etkinlikleri görülüyor. 1960´larda başlayan sosyal ve politik huzursuzluk, hemen tüm batı ülkelerinde Uzak Doğu inançlarının yayılması için gereken zemini oluşturdu, aynı paralelde de etnik dev blok komünlerden kopulmaya başlandı. Bir diğer etki ise, müzik, meditasyon ve yeni felsefenin yarattığı yüksek bilinç arayışlarında oluştu, işte bu etki on yıl içinde hümanistik psikolojinin oluşmasına temel neden oldu. Ve bunu öğreten eğitim merkezleri ortaya çıktı.

 

 

Türkiye´de ne var, ne yok?

Yeni Çağ öğretisinin İngiltere´deki en önemli merkezi 1971 yılında, Worcestershire´da West Malvern´de Sir George Trevelyan tarafından kurulmuş olan "Wrekin Trust". Trust bir eğitim merkezi ve dünyanın her yerinden, her ırk ve milletten öğrencileri bulunmakta. Sloganları, uyanışı duyurmak, tanıtmak, ruhsal prensipler üzerinde çalışarak bireyi ve evreni bütünleştirmek. Buna göre geçmişi ve kökeni bilinmeyen evrensel bilgi, modern bilim ve psikoloji ile birleştiğinde kutsallaşacak ve herkes için yararlı olacak. Orta Çağ üniversiteleri tarzında çalışan bu kuruluş metod ve sistemlerini yansız, bölücü olmayan, kimseyi dışlamayan bilgiler üzerinde yoğunlaştırarak tek olanla yani Tanrı ile bütünleşmeyi öğretmeye çalışıyor. Ve burada her dinden insan bulunsa da, hiç bir dinin dogması benimsenmiyor ve inançların sadece bütünleştirici yönleri ele alınıyor. Trust, benzeri birçok kurumun sonradan ortaya çıkmasına neden olmuş. Peki, biz nerelerdeyiz? Biz henüz oralara gelemedik, ama Yeni Çağcı bireylerimiz yok değil, belki bizim bazı ünlülerimiz Tocqueville, Needleman, Lester Brown, Carl Sagan, Shirley MacLaine gibi davransalardı sonuç çok başka olabilirdi, tabii ki düşüncelerini medyaya ciddi olarak aktarmaları kaydıyla. Ancak bir kaç kişi var... Onlar Yeni Çağ Türk´ü olma yolundalar. Ama bu başka bir konu...

 

Alıntıdır...

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

kendi içinde tıkanan ve gerilemeye doğru giden sistemin çıkış arayışlarından biri daha, bir dönem liberalizmi ortaya çıkarıp onlarla birşeyler yapmak istemişlerdi, olmadı şimdi de bu.

 

yeni dönem de yeni bir düşünce sistemiymiş gibi görünün bu yönelimle, aslında kendi içindeki tıkanma ve gerilemeyi durdurmaya çalışıyorlar ama yazılanlar bile kendi içinde çelişkiler barındırıyor. materleyizmi doğma sayıp, onun öğretilerinden biri olan "daha az devlet, daha çok toplum" sloganını kullanmak, dini doğmalardan kurtarıcaz diyip, kendileri yeni bir kurallar ve dolayısıyla doğmalar silsilesi yaratmak.

 

sonu büyük bir hüsran olacak bir girişim.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

demokrası rousseaunun ıddıa ettıgı gıbı bireyın özgürlüüunu ve cıkarını saglamak adına diğerleri ıle yaptıgı uzlasma olmanın dısına cıkıp,verılenin kat be kat fazlasının alındıgı bir aldatmacaya dönüyor demek ıstedıgım ınsan kendı varlıgı konusunda cogu zaman kendı kararlarını alamıyor bır sekılde bır oyunda bır arac oluyor.bilinclendıkce durum acı verıyor.bu dınde veya baska bır ögretıde de böyle.bir nevi ruhanı acıdan ınsan ılk caga dönmek ıstıyor.bana kalırsa evet bu bır tıkanmadır ama gerıleme demek yanlıs olabılır.beklemek ve görmek gerekır:)

cok guzel bır konu acmıssın tşk ler:)

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...