Jump to content

Shiatsu


the_thing

Önerilen Mesajlar

Bize göre oldukça yeni bir kavram olan Shiatsu Uzakdoğu'da asırlardır kullanılan bir iyileştirme yöntemidir. Japonca shi = "parmak" ve atsu = "basınç" kelimelerinden oluşan Shiatsu, parmak ve avuç içleri ile uygulanan bir masaj tekniğidir. Ki denilen hayat enerjisinin aktığı meridyenler (kanallar) üzerindeki belirli noktalara uygulanan basınç sayesinde vücudun çeşitli bölgelerinde bulunan gerginlikler ve kasılmalar giderilir. Önemli bir tedavi ve iyileştirme yöntemi olan Shiatsu, aynı zamanda sağlıklı kişilerin sağlıklarını korumasına da katkı sağlar. Bu yöntem, iğnesiz akupunktur ve "accupressure" olarak da bilinir.

 

Eski Çin kökenli olan Shiatsu'nun temeli, doğu felsefesi ve tıbbına dayanır. Buna göre beden ile dış dünya arasında uyumlu bir dengenin kurulması ve korunması amaçlanır. Bu dengenin bozulması, bir başka deyişle, hayat enerjisinin aktığı meridyenlerde düzensizliklerin veya tıkanmaların oluşması sonucu bedende çeşitli rahatsızlıklar veya hastalıklar nüksedebilir. Parmak ve avuç içleri ile meridiyenler üzerindeki belirli noktalara uygulanan basınç sonucu tıkanmalar açılır ve böylece düzenli bir enerji akışı ve kan dolaşımı sağlanır. Bağışıklık sisteminin güçlenmesine de katkı sağlayan Shiatsu ayrıca, hastalık sonucu belirli noktalarda oluşan aşırı hassasiyet nedeniyle bir teşhis yöntemi olarak da yaygın bir biçimde kullanılır.

 

Doğu felsefesi ve tıbbına göre doğadaki tüm canlılarda Yin (dişil enerji) ve Yang (eril enerji) uyumlu bir denge içindedirler. Shiatsu, vücutta bulunan Yin ve Yang enerjilerini harekete geçirerek düzenler, böylece bedende bir enerji dengesi oluşturur ve kişinin sağlığına (doğal haline) kavuşmasına yardımcı olur. Doğu tıbbına göre bedenin kendi içindeki dengesi ile bedenin dış dünyayla olan dengesinin bozulması sadece hastalıklara yol açmakla kalmayıp, kişinin çevresi ile olan sosyal ilişkilerini de olumsuz yönde etkiler. Bu tür dengesizlikler iç organlarda bozukluklara ve hastalıklara yol açabileceği gibi, kişinin huzursuz, mutsuz veya depresif olmasına da neden olabilir. Geleneksel tedavi yöntemleri (klasik tıp) semptomları ortadan kaldırmaya yönelikken, doğu tıbbında amaç bedendeki enerji bozukluklarını dengelemek ve böylece hastalık nedenlerini ortadan kaldırmaktır.

 

Shiatsu tatbiki sonucu kas dokusunun esnekliği artarak kişiye huzur verir, zihnini berraklaştırır, baş, sırt, bel, boyun v.s. ağrılarını geçirir, iç salgı bezlerinin ve iç organların çalışmalarını düzenler, sindirim sistemi, romatizma, kireçlenme v.b. sorunlarda etkilidir, sinir sisteminin düzenli çalışmasını sağlar, stresin etkilerini azaltır ve giderir, nihayet uykunun kalitesini yükseltir. Shiatsu'nun hiçbir yan etkisi yoktur.

 

Shiatsu'yu akupunktur gibi diğer Uzakdoğu kökenli iyileştirme yöntemlerinden ayıran en önemli özelliği, yalnızca tek bir organa veya bedenin bir bölümüne değil, vücudun tümüne uygulanması ve böylece iyileştirmeye yardımcı olmasıdır. Bu açıdan Shiatsu, hem bedeni hem de ruhu dinlendiren ve güçlendiren bütünsel (holistic) bir iyileştirme yöntemidir.

 

Basit ve pratik tekniklerle uygulanabilen Shiatsu kolayca öğrenilebilir. Bireylerin ve ailelerinin sağlıklı ve mutlu bir yaşam sürmelerine, hastalıklardan korunmalarına yardımcı olur. İnsanlar arası iletişimde dokunmanın çok önemli bir yeri vardır. Shiatsu bize, bedenin dilini ve dokunarak iletişim kurabilmenin yollarını öğretmesi bakımından eşsiz bir olanaktır.

 

Basınç Uygulamak

 

Shiatsu noktaları üzerine doğru bir şekilde bastırmak çok önemlidir: Kendi ağırlığınızla nokta üzerine aşamalı bir şekilde eğilerek basıncı dengeli ve sarsıntısız olarak uygulamalısınız. Genellikle başparmaklarla bastırılsa da parmaklarınızı, avuçlarınızı, el tabanlarınızı ve hatta dirseklerinizi de kullanabilirsiniz. Vücudunuzu kullanma şekliniz, sağaltımın sonucunu belirleyecek kadar önemlidir: Kollarınızı düz tutun, omuzlarınızı öne doğru itin ki basınca aşamalı bir artış kazandırın. Bu teknikle uyguladığınız basınç sarsıntısız, dengeli ve sabit olur. Vücudunuzu doğru şekilde kullanırsanız en güçlü basınçlar bile, üzerinde çalıştığınız kişiyi rahatsız etmez ve siz de zorlanmamış olursunuz. Karın ve yüz gibi daha hassas bölgelerde, basıncı yine sarsıntısız ve sabit bir şekilde uygulamalısınız, ancak bu kez vücudunuzun tüm ağırlığını nokta üzerine vermeyin.

Derslerimde öğrenciler ilk beş dakikalarını dizleri ve elleri üzerinde emekleyerek geçirirler. Bu, onlara vücut ağırlıklarını ellerinin üzerine gevşek bir şekilde vermelerini öğretmenin en basit yoludur. İşte bu, shiatsu için basıncı doğru şekilde uygulamanın anahtarıdır.

http://img149.imageshack.us/img149/1010/bedenju4.jpg

 

Shiatsu Noktaları

 

Vücutta altı yüz kadar nokta varsa da, ben burada yalnızca kilit noktaları gösterdim. Bunlar, simetrik olarak vücudun sağ ve sol tarafında yer alırlar. Çoğu nokta adını üstünde bulunduğu meridyenden alır (genellikle vücudun belli başlı organlarından biri) ve bunları tanımlayacak birer de numaraları vardır. Birkaçına “ekstra noktalar” denir. Küçük rahatsızlıkları gidermek için noktaları ayrı ayrı kullanabilir ya da genel bir sağaltım için tüm vücutta sistematik olarak çalışabilirsiniz.

Noktaların yerini bulmak oldukça kolaydır ve burada genellikle hafif bir girinti olduğundan vücut da size yol gösterir. Ölçüler parmak genişliği olarak verilir ve masaj yaptığınız kişinin parmaklarıyla ölçüm yapmak en iyisidir. Nokta, genellikle çevresindeki bölgeden daha duyarlıdır; bastırarak yarattığınız duygu o noktanın da ötesine ulaşıyor gibidir.

 

Vücudun Ön Kısmı

 

1. Kaburgalar arasındaki oyluklarda (akciğerleri etkileyen noktalar).

2. Deltoid kasın ucunda (Kalın bağırsak 14).

3. Önkol kasında, dirsek içi çizgisinin üç parmak altında(Kalın bağırsak 10).

4. Kaval kemiğin dış kısmında, dizin dört parmak altında(Mide 36).

5. Karnın merkezinden aşağıda, göbeğin beş parmak ve bir parmak üzerinde ve göbekten üç parmak altta (Gebelik damarı 12,9 ve 6). Hafifçe bastırın.

6. Başparmak ile işaret parmağı arasındaki deri perdesinde (Kalın bağırsak 4). Hamileler için uygun değildir, düşük yapmasına neden olabilir.

7. Ayakta dururken orta parmağınızın uyluğun dış kısmına değdiği yerde (Safra kesesi 31).

8. Kaval kemiğinin arkasındaki çukurlukta, ayak bileğinin iç kısmındaki çıkıntının dört parmak üzerinde (Dalak 6).

 

Vücudun Arkası

 

1. Başın en üst noktası (Ana damar 20).

2. Ensenin en üstünde, kafatasının bitim yerindeki çukur (Ana damar 15). Sanki kafatasının altına giriyormuş gibi yukarı yönde bastırın.

3. Omurganın iki yanında uzanan kaslar üstünde (Mesane 11 ile 26 arası).

4. Kuyruksokumunda (Mesane 27 ile 35 arası).

5. Bacağın arkasının merkezinde, kaba etlerin hemen altında (Mesane 36).

6. Diz arkası çizgisinin merkezinde (Mesane 40). Dizi yere itmeden hafifçe bastırın.

7. Baldır kasının ortasında (Mesane 57).

8. Ayak bileğinin dış kısmında, bilek çıkıntısı ile aşil kirişi arasında (Mesane 60)

9. Kafatasının bitim yerinde, omurganın her iki yanındaki çukurluklarda (Safra kesesi 20).

10. Omzun üstündeki kasın merkezinde (Safra kesesi 21).

11. Kürek kemiğinin merkezindeki küçük girinti (İnce bağırsak 11).

12. Kaba etlerde, kalça ekleminin hemen arkasında (Safra kesesi 30).

13. Elin dış yanında, serçe parmağının altındaki çizgide (Ekstra nokta).

14. Avucun merkezi (Kalp koruyucusu 8).

15. Ayak bileğinin iç kısmında, bilek çıkıntısı ile aşil kirişinin arasında (Böbrek 3).

 

Yüz

 

1. Saç başlama çizgisinin merkezinden başın en üst noktasına kadar bir hat üzerindeki noktalar.

2. Kaşın merkezinin üstündeki küçük çukurluk.

3. Elmacık kemiğinin üst kenarında, karşıya bakarken gözbebeğinin tam altında.

4. Burunla üst dudak arasındaki oyuğun merkezinde.

5. Kaşların arasında.

6. Gözlerin burun yan tarafındaki ucunda.

7. Kaşın bittiği yerin altında, göz ucunun hizasında

8. Burnun yanındaki küçük girinti

 

http://img518.imageshack.us/img518/3595/yzxz4.jpg

 

 

Ayaklar

 

1. Ayak başparmağının bitim yerinde, başparmakla ikinci parmak arasında.

2. Her parmağın üzerinde çizgi halinde üç basınç noktası.

3. 1.noktanın iki parmak üstünde

4. Küçük parmağın dış tarafında, tırnağın bitim yerinde

5. Ayak tabanının merkezinde, ayağın yuvarlak kısmının hemen altında.

 

http://img518.imageshack.us/img518/7790/ayakct8.jpg

 

Shiatsu Uygulaması

 

Bu, her zaman yerde yapılır ve arkadaşınızın da soyunması gerekmez. Arkadaşınız yere serdiğiniz bir havlunun üzerine yüzüstü uzansın ve siz de yanına diz çökün. Ritmik ve sistematik bir şekilde bir noktadan diğerine ilerleyerek meridyenler boyunca çalışın. Arkadaşınız soluk verirken üç ile yedi saniye arası bir noktaya bastırın; soluk alırken baskıyı gevşetin ve devam edin. İki eliniz de her zaman vücudun üzerinde olsun. Yalnızca bir eliniz de her zaman vücudun üzerinde olsun. Yalnızca bir elinizle çalışsanız da diğeri hafifçe vücuda değsin.

 

Noktaların yerini iyice öğrendiğinizde bunları masaj sırasında da doğallıkla kullanacaksınız. Örneğin, sırt masajında, omurganın her iki yanında birer çizgi üzerinde uzanan noktalara basınç uygulayabilirsiniz.

 

Shiatsu uygulamasının en etkili yolu enerjiyi dengelemek amacıyla tüm vücutta çalışmaktır. Bu da 45 dakika ile bir saat arası sürer. Aşağıdaki uygulama sırası basitleştirilmiş ve kısa bir versiyondur. Bu, dolaşımı hızlandırır ve gevşeme sağlar.

 

Başparmağınızın etli kısmı ile bastırın, diğer parmaklarınızı size dengeli, sabit bir basınç sağlayacak şekilde yerleştirin. Başparmağınızın ucuyla bastırmayın; tırnağınız deriyi çizebilir. Her iki başparmağınızla aynı anda veya sırayla bastırın

http://img408.imageshack.us/img408/8113/srttr2.jpg

 

Dirseğinizle bastırırken, kolunuzun ve elinizin gevşekçe durmasına dikkat edin ki sertleşmeden hafif bir basınç uygulayabilesiniz. Bu, omuz kası, kaba etler ve uylukların arkası gibi etli bölgelerde yararlıdır.

http://img518.imageshack.us/img518/2987/srt2oo9.jpg

 

Omuzlar, kaba etler, sırt ve ayak tabanlarında başparmaklarınızı üst üste koyarak derin basınçlar uygulayın.

http://img296.imageshack.us/img296/6449/belbz1.jpg

 

Kollar gibi nispeten ince bölgeleri başparmağınız ve diğer parmaklarınız arasında sıkın.

http://img518.imageshack.us/img518/9661/kolhe1.jpg

 

Parmaklarınızı kullanıyorsanız derinlik sağlamak için işaret parmağınızı orta parmağınızın üzerine koyun. Başparmaklarınız yorulduğunda yararlı olur.

http://img524.imageshack.us/img524/1733/parmaktg9.jpg

 

Noktayı daha genel bir şekilde uyarmak için elinizin tabanını kullanın. Bu teknik en çok sırtta ya da bacaklarda kullanılır.

http://img524.imageshack.us/img524/909/elio8.jpg

...Alıntıdır...

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Shiatsu yöntemleri, terapi almakta olan kişinin eklem yerlerini tutarak destek verme ve germe ile bedeninin çeşitli bölgelerine basınç uygulama işlemlerinden oluşmuştur. Bu hareketler rasgele olmaktan öte, kata adı verilen bir hareketler zincirine bağlı kalarak uygulanmaktadır. Her bir davranışın, hasta kişinin bedenine ayrı bir etkisi bulunmaktadır. Eklem yerlerinden tutarak destek verme, hastanın kendini serbest bırakmasına, germe, enerji kanallarının rahatlamasına ve son olarak basınç uygulanması da, kanallar içinde oluşagelmiş enerji tıkanıklıklarının açılmasına yardımcı olmaktadır. Ayrıca, uygulanan basınç nedeniyle, kan dolaşım sistemi rahatlamakta ve germe aracılığıyla beden esneklik kazanmaktadır.

 

Bu yöntemde basınç, avuç içleri, ayak tabanları, dirsek altları, diz kapakları ve başta başparmaklar olmak üzere, el parmakları ile uygulanmaktadır. Zaten Shi parmak ve Atsu basınç anlamına gelmekte olup, Shiatsu bileşik sözcüğü parmak basıncı anlamı taşımaktadır.

 

 

TARİHÇE

 

 

Bugünkü şeklini 20. yy'ın başlarında alan Shiatsunun asıl kökeninin çok daha eskilere dayandığı bilinmektedir.

 

İ.Ö. 530 yılında, Bodhidharma tarafından ortaya konulan Tao-Yin adı verilen bazı alıştırmaların bu yöntemin ana kaynağı olduğu düşünülmektedir. Tao-Yin, duyuların geliştirilmesi ve bedende genel sağlığın daha iyi duruma getirilmesi ereğiyle kullanılmaktaydı. Bu yöntem, fizik beden üzerinde bulunan ve yerleri önceden saptanmış bazı noktaları basınç vererek ovuşturma yoluyla toksin atılması ve hücre boşluklarının atıklardan temizlenmesi felsefesini temel almaktaydı. Ancak, yöntem, kişinin kendi kendine uygulamasını öngörmekteydi. Tao-Yin çok kısa bir süre içinde, Gelenksel Çin Tıbbının başka yöntemleri ile birleştirilerek geliştirildi. Güneydoğu Asyanın bir çok bölgesi ile Korede pek çok kişi tarafından uygulanmaya başladı.

 

İ.S. 10 yy. da, GÇT (Geleneksel Çin Tıbbı) Japonyaya ulaştı. Bundan çok kısa bir süre sonra, Japonlar, daha önce de kullandıkları, Anma adı verilen ve basınç noktalarına eller ile yaratılan bir titreşim uygulamaya dayalı masaj yöntemlerine, Tao-Yini de eklediler. Bu karışım, günümüzde kullanılan Shiatsuya çok benzemekteydi.

 

Japonyada yaklaşık üç yy. önce, Edo döneminde günün doktorları, Anmayı öğrenmeye zorlandılar. Amaç, insan bedenini daha iyi tanımalarını, enerji kanalları ve basınç noktaları konusunda daha fazla bilgi sahibi olmalarını sağlamaktı. Doktorların daha kesin teşhis koymaları ve daha kişiye özel tedavi sunmaları umulmaktaydı. Bu dönemde doktorlara, Anma uygularken, var olan her türlü olanaktan yararlanmaları ve diğer yöntemlerle Anmayı birleştirmeleri gerektiği söylenmişti. Akupunktur, şifalı bitkiler ya da işe yarayacağına inandıkları tüm diğer yöntemler. Ancak zaman içinde, Anma, basit kas germeleri yöntemlerine indirgendi. 20. yy. a gelindiğinde, Anma, eğlenmek, zevk almak ya da basitçe rahatlamak için kullanılan bir yönteme dönüşmüştü.

Bununla birlikte, bazı terapistler Edo dönemindeki Anma yöntemini uygulamaya devam ettiler. Özellikle 20. yy. başlarında, bunlara pek çok yeni terapist eklendi. Anmanın basite indirgenmesinden sonra, bu terapistler, kendi yaptıkları işin de küçük görülmesine ve bazı yasal engellere takılmasına engel olmak üzere, kullandıkları yönteme Shiatsu demeyi yeğlediler.

 

Bu terapistlerden en ünlüsü TOKUJIRO NAMIKOSHIdir. Artık Shiatsu adı ile anılan bu yönteme, batı dünyasından bazı motifler eklemiş, hatta akşamdan kalma insanlar için bile bazı rahatlatıcı yöntemler geliştirmiş olması elbette önemlidir. Ancak, ona asıl ününü, 1925 yılında HOKAIDOda kurduğu Shiatsu ile Terapi Enstitüsü ile 1940 yılında kurduğu Japon Shiatsu Enstitüsü adlı iki okul kazandırmıştır.

 

50 li yıllara gelindiğinde, Japon Hükümeti, Namikoshinin büyük çabaları sonucunda, Shiatsu adı verilen bu yöntemi gerçek ve yasal bir terapi sistemi olarak kabul etti. Ancak hükümet, Shiatsu kullanımını serbest bırakan yasaya Shiatsu, içsel sorunların giderilmesi, sağlığın güçlendirilmesi ve hastalıkların sağaltılmasında, başparmaklar, eller ve parmaklarla uygulanan bir yöntem olup, insan bedenine uygulanan basıncı sağlamak üzere, herhangi mekanik ya da başka çeşit araç kullanılmaz ibaresini eklemiştir.

 

Daha sonraları, Namikoshinin öğrencisi olup, 10 yıl boyunca, onun okulunda eğitim veren SHIZUTO MASUNAGA, Tokyoda Iokai Shiatsu Merkezi adını verdiği bir okul kurdu. Shaitsunun bugünkü geleneksel, felsefik ve tıbbi yanını asıl kuran kişi de odur. İnsan bedenine duyduğu saygı ve duyarlılık, Masunagayı batıda kullanılan fizyoloji ile yakından ilgilenmeye zorlamıştır. O, Namikoshinin, 6 meridyen üzerinde bulunan geleneksel akupunktur noktaları üzerine basınç yapmanın bazen yetersiz kaldığını, bazen de, kanallarda daha büyük tıkanıklıkların oluşmasına sebep olduğu tezini savunmaktaydı. Ölmeden önce, Shiatsuya yaptığı en büyük katkı, bedenin üst ve alt tarafına yayılmış altışar meridyen yerine, onikişer meridyen olduğunu saptaması ve parmak basıncı kullanımını en aza indirgemesidir. Masunaga aldığı Zen eğitimine uygun olarak hiçbir şey yapmadan yapmak felsefesini Shiatsuya da uygulamış ve bugün batı dünyasında da sıkça kullanılan Zen Shiatsu yöntemini geliştirmiştir.

 

Gerçekten de bu yöntemde terapist olan kişi, terapi alan kişiye kendini uyumlayarak, gerektiğinde, yalnızca destek vermek yoluyla, hastanın enerji kanallarının kendiliğinden açılmasını ve bedenin de kendini tedavi etmesini sağlamaktadır.

 

Namikoshinin yöntemi ile Masunaganın Zen Shiatsusunu karşılaştırdığımızda, ortaya büyük ayrılıklar tablosu çıkar.

 

Klasik yöntem, merkezi ve otonom sinir sistemine bağlı ve onları harekete geçirecek olan refleks noktalarına basınç uygulamayı gerektirmektedir. Bu yöntem zaman zaman çok sancılı olabilmektedir. Bu durum canı yanan hastanın kasılması ve kendini daha çok kapatması ile sonuçlanabilir.

 

Masunaganın yönteminde ise, eğitimli ellerin, kanallar üzerinde gezinerek, kilitli kanallar ile açık kanalları saptayarak, onları dengelemek suretiyle çalışmaktadır. Amaç Masunaganın deyimiyle birleşmek ve desteklemektir.

 

ZEN SHIATSU

Her şeyden önce, Zen Shiatsu uygulamasında, hasta, bir yorgan ya da jimnastik minderi üzerinde olacak şekilde yere yatırılır. Amaç yeryüzünden yükselen Yin enerjiler aracılığıyla hastaya ve terapiste destek sağlamaktır. Yatakta ya da sandalye üstünde uygulanan seans, terapistin yeterince desteklenememesi nedeniyle yeterince başarılı olamayacaktır.

 

Terapist, hastanın sağ tarafına ve hasta ile bedensel temas sağlayacak biçimde oturur. Öncelikle farkındalığını kendi karın bölgesine getirir. Japonca Hara karın demektir ve Qi adını verdiğimiz Yaşam Enerjisinin burada depolandığına inanılır. Terapist farkındalığını karın bölgesine taşıyıp konsantre olduğunda, buradaki enerjide belirgin bir artış olur.

 

Masunaganın birleşme olarak adlandırdığı olay, harada bulunan Qinin genişleyerek, önce terapistin tüm bedenini daha sonra da hastanın tüm bedenini içine alacak bir küreye dönüştüğünü imgelemektir.

 

Terapist kendi bedenini küre içinde imgeledikten sonra, sağ eli ile hastanın bedenine dokunur ve Qi beden dediğimiz bu kürenin daha da genişlemesine izin verir ve sonuçta, iki kişinin enerji alanları tek bir alana dönüşür. Terapist ancak bunun sağlanmasından sonra çalışmaya başlar ve başarı elde eder.

 

 

 

 

 

ÇOCUKLARA SHIATSU

 

Shiatsu, bir aylık bebekten, en yaşlı insana dek, korkmadan ve kolayca uygulanabilen bir yöntemdir. Kan dolaşım sistemini düzenleyici ve bağışıklık sistemini güçlendirici etkisiyle, çocukların sağlıklı gelişmeleri açısından çok yararlı bir tekniktir.

 

Astım, bronşit, sinüzit, toz/polen, gıda vb. alerjileri, yanlış duruş/oturuştan kaynaklanan çeşitli iskelet bozuklukları gibi pek çok hastalığın tohumları çocuk yaşlarda atılırlar. Ayrıca, genler yoluyla taşınan pek çok hastalık da, basit bir çocuk hastalığından sonra zayıf düşen bedende aniden ortaya çıkarak, bir yaşam boyu olumsuz etkisini sürdürebilir. Basit gördüğümüz, sancısı geçince etkisi de bitti sandığımız bir düşme ya da çarpma sonucunda, beden içi enerji alanlarında bir ya da birkaç refleks noktası tıkanmış olabilir. Zayıf bir bünye, genellikle bu noktaları kendiliğinden açamayacaktır. Enerji akışındaki bu düzensizliğin giderilmemesi durumunda, zamanla başka refleks noktaları da kapanacak, beden içi enerji akışı iyice düzensizleşecektir. Bunun sonucu da, tıkanan noktalarla ilgili organların, yetersiz enerji alması nedeniyle zayıf düşmesi ve giderek hastalanması olacaktır.

 

Çocuklara belirli aralıklarla ve düzenli olarak Shiatsu uygulamak, bağışıklık sisteminin güçlenmesine, yukarıda özetle söz ettiğimiz enerji blokajlarının daha olumsuz etkilemeye başlamadan ortadan kaldırılmasına, böylece çocuğun güçlenmesine ve sağlıklı bir biçimde gelişmesine yardımcı olacaktır.

 

Bunun yanı sıra, Shiatsu aracılığıyla süreğen kılınacak olan "mükemmel enerji dengesi", genetik kodlamamızda uyumakta olan bazı kalıtımsal hastalıkların genlerde kapalı kalmasını ve bir potansiyel olmaktan öte geçememesini sağlayacaktır.

 

Çocuklara oyun arasında ve zevk alacakları bir biçimde, haftada bir kez, on-on beş dakika kadar uygulanacak olan Shiatsu, onun sağlıklı alışkanlıklar edinmesine ve tam potansiyelini kullanarak gelişmesine de yardımcı olacaktır.

 

Shiatsu uygulamasında geçirilecek olan zaman, çocuğu sıkmamalı, aksine eğlendirmelidir. Bu nedenle, çocuğun tuvalet gereksinmesi varken, karnı açken, uykusuz ya da aşırı oyun sonucu fiziksel olarak yorgunken Shiatsu yapılmaması gereklidir.

 

Doğru olan, onun en neşeli, en zevkli saatleri arasında, hastalığı iyileştirmek için değil, hastalanmasına engel olmak için Shiatsu yapılmasıdır.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Gufran Erkılıç tarafından yazıldı.

Kaynak : Yazı Dr. Recai Yahyaoğlu'nun izni alınarak kendi sitesindeki yazılardan alınmıştır.

 

 

Akupressur iğnesiz akupunktur olarak bilindiği gibi daha genel anlamda ve yaygın bir şekilde Shiatsu adıyla da anılır. Japonca shi = "parmak" ve atsu = "basınç" kelimelerinden oluşan Shiatsu, parmak ve avuç içleri ile uygulanan bir masaj tekniğidir. Ki denilen hayat enerjisinin aktığı meridyenler (kanallar) üzerindeki belirli noktalara uygulanan basınç sayesinde vücudun çeşitli bölgelerinde bulunan gerginlikler ve kasılmalar giderilir.

Önemli bir tedavi ve iyileştirme yöntemi olan Shiatsu, aynı zamanda sağlıklı kişilerin sağlıklarını korumasına da katkı sağlar. Bu yüzden özellikle sağlığına önem veren sosyoekomik gücü yüksek kesimler bu tedaviye çok değer vermektedirler. Bu uygulama sonrası gerçekten insanda olağan üstü bir rahatlama ve gevşeme meydana gelir. Çok yorgun ve bitkin bir insan sanki yeniden doğmuşcasına kendisini iyi ve zinde hissetmeye başlar.

Eski Çin kökenli olan Shiatsu'nun temeli, doğu felsefesi ve tıbbına dayanır. Buna göre beden ile dış dünya arasında uyumlu bir dengenin kurulması ve korunması amaçlanır. Bu dengenin bozulması, bir başka deyişle, hayat enerjisinin aktığı meridyenlerde düzensizliklerin veya tıkanmaların oluşması sonucu bedende çeşitli rahatsızlıklar veya hastalıklar nüksedebilir. Parmak ve avuç içleri ile meridyenler üzerindeki belirli noktalara uygulanan basınç sonucu tıkanmalar açılır ve böylece düzenli bir enerji akışı ve kan dolaşımı sağlanır.

Bağışıklık sisteminin güçlenmesine de katkı sağlayan Shiatsu ayrıca, hastalık sonucu belirli noktalarda oluşan aşırı hassasiyet nedeniyle bir teşhis yöntemi olarak da yaygın bir biçimde kullanılır. Doğu felsefesi ve tıbbına göre doğadaki tüm canlılarda Yin (dişil enerji) ve Yang (eril enerji) uyumlu bir denge içindedirler. Shiatsu, vücutta bulunan Yin ve Yang enerjilerini harekete geçirerek düzenler, böylece bedende bir enerji dengesi oluşturur ve kişinin sağlığına (doğal haline) kavuşmasına yardımcı olur. Doğu tıbbına göre bedenin kendi içindeki dengesi ile bedenin dış dünyayla olan dengesinin bozulması sadece hastalıklara yol açmakla kalmayıp, kişinin çevresi ile olan sosyal ilişkilerini de olumsuz yönde etkiler. Bu tür dengesizlikler iç organlarda bozukluklara ve hastalıklara yol açabileceği gibi, kişinin huzursuz, mutsuz veya depresif olmasına da neden olabilir.

Geleneksel tedavi yöntemleri (klasik tıp) semptomları ortadan kaldırmaya yönelikken, doğu tıbbında amaç bedendeki enerji bozukluklarını dengelemek ve böylece hastalık nedenlerini ortadan kaldırmaktır. Shiatsu tatbiki sonucu kas dokusunun esnekliği artarak kişiye huzur verir, zihnini berraklaştırır, baş, sırt, bel, boyun v.s. ağrılarını geçirir, iç salgı bezlerinin ve iç organların çalışmalarını düzenler, sindirim sistemi, romatizma, kireçlenme v.b. sorunlarda etkilidir, sinir sisteminin düzenli çalışmasını sağlar, stresin etkilerini azaltır ve giderir, nihayet uykunun kalitesini yükseltir. Shiatsu'nun hiçbir yan etkisi yoktur.

Shiatsu'yu akupunktur gibi diğer Uzakdoğu kökenli iyileştirme yöntemlerinden ayıran en önemli özelliği, yalnızca tek bir organa veya bedenin bir bölümüne değil, vücudun tümüne uygulanması ve böylece iyileştirmeye yardımcı olmasıdır. Bu açıdan Shiatsu, hem bedeni hem de ruhu dinlendiren ve güçlendiren bütünsel (holistic) bir iyileştirme yöntemidir. Basit ve pratik tekniklerle uygulanabilen Shiatsu kolayca öğrenilebilir. Bireylerin ve ailelerinin sağlıklı ve mutlu bir yaşam sürmelerine, hastalıklardan korunmalarına yardımcı olur. İnsanlar arası iletişimde dokunmanın çok önemli bir yeri vardır. Shiatsu bize, bedenin dilini ve dokunarak iletişim kurabilmenin yollarını öğretmesi bakımından eşsiz bir olanaktır.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...