Jump to content

Bazı hayvansal tılsımlar


taduse

Önerilen Mesajlar

Tavsan Ayagi : Ilginç bir tilsim daha. Hem de en popüler tilsimlardan biri. 20.yy'in baslarinda bu söhreti yakalayan tavsan ayagi tilsimi için bir çok yerde bir dolu rivayetler üretilmistir. Kimi "tavsanin ayagi ugurlu olsaydi, tavsana da ugur getirirdi, bakin simdi o üç ayakli bir tavsan" dedi, kimi hayvan haklarindan bahsetti ve bunun bir katliam oldugunu savundu, kimi de onun uguruna yürekten baglandi ve onu en ugurlu uguru saydi. Ama var olan bir gerçek, tavsan ayaginin bir tilsim olarak kullaniliyor olmasiydi. Tilsim kaybetmek ugursuzluk sayilir ama, tavsan ayagi tilsimini kaybetmek kimilerine göre ölüm, zamansiz bir felaket, kimilerine göre de çok büyük bir sanssizlik olarak algilanirdi.

 

Boynuz : Boynuzlar bugüne kadar birçok toplumda kah üzerinde tasimak, kah bir yere asmak suretiyle yaygin olarak kullanilan tilsimlardandir. Boganin iriligi, vahsiligi gücü temsil ederken, çiftlesmesi dogurganligi, çifte kosulmasi da bereketi temsil ettigi inanci onu bir tanriya dönüstürür ve Antik çag toplumlari için bu durum ideal bir koruyuculuk timsali teskil eder. Bir damina asilan ya da duvarina yerlestirilen bir boynuz o evin koruma altinda oldugu inancini insanlara asilar. Bugün altin ve gümüsten yapilan küçük ve tek bir boynuz bir zincirin ucunda boyuna asilir ve cinsel iktidar sembolü olarak kabul edilir

 

 

 

 

Deniz kabuklari : Bilinen koruyucu tilsimlarin en eskisi olan deniz kabuklarinin 20 bin yil öncelerine dayanan bir tarihi vardir. Deniz kabuklari dünyanin bir çok yerinde tilsim olarak kullanildiklari gibi, süs esyasi olarak da çok yaygindirlar. Deniz kabuklarini eskiden beri bir çok seyle iliskilendiren insanoglu, onu hem nazara karsi koruyucu olarak, hem de dogurganligi temsil edici olarak kullanmislardir. Onlarin yumurta biçimli sekilleri gözü hatirlattigindan, cesetlerin göz yuvalarina yerlestirilirdi. Bunda amaç, ölünün öte dünyayi çürümeyen gözlerle görmesini saglamakti. Bu çok yaygin bir gelenek olarak bilinir. Deniz kabugunun kadin cinsel organina benzetilen yarik kismindan dolayi,bazi eski metinler onu disi yasam kapisi olarak adlandirir. O güçlü bir dogurganlik sembolü olarak ve de bir tilsim olarak, dogum sancilari ve kisirliga karsi kullanilirdi. Kimi Asya ve Afrika ülkelerinde deniz kabuklari hayvanlarin kosum aksesuarlarina takilarak onlari nazardan korumak için de kullanilmistir. Deniz kabuklarinin taki olarak kullanilmasindan sonra, bunlarin altin ve gümüsten olan taklitleri de yapilarak çok güzel birer süs esyasi olarak günümüzde de kullanilmaktadir. Bunlarin mavi sirli topraktan, akik ve kuvarstan da yapilanlari mevcuttur.

 

Baykuslu Tilsimlar : Kem gözlere karsi en iyi koruyucunun yine bir baska göz oldugu varsayimiyla tasarlanan baykus seklindeki tilsimlar, en çok küçük bir Akdeniz adasi olan Minorka'da kullanilmaktadir. En dikkat çekici özelligi gözlerin oldugu bu baykus seklindeki koruyucu tilsim, camdan veya metalden yapilir. Bugün bile hala popülerligini koruyan baykus tilsimlarinin, Minorka'da evleri de büyük felaketlerden koruduguna inanilir. Baykusun ugursuz bir hayvan olarak bilinmesi, bu tilsimin pek fazla ragbet görmemesine yol açan en önemli etken olarak deger kazanir. Onun koruyucu rolü, pek çoklarina göre evrensel degildir. Çünkü o, gecenin seytani yaratigi olarak bilinir.

 

Köpekbaligi Disi (Aziz Paul'ün Dili) : Kökeni Ortaçaglara dayanan ve günümüzde bile hem süs esyasi hem de koruyucu olarak kullanilabilen bir tilsim olan Köpekbaligi disi ya da Aziz Paul'ün Dilinin, bir çok korumayi gerçeklestirdigine inanilirdi. Bu tilsimin bu adi almasindaki nedene gelince ; Siddetli bir firtinada gemisi küçük bir adaya sürüklenen Aziz Paul, karaya çikinca bir yilanin isirmasina maruz kalir. O da buna tepki olarak o adayi kutsadi ve yilanlarina lanet okudu. O anda adadaki tüm yilanlar zehirlerini kaybettiler ve zararsiz birer hayvan oldular. Bu yilanlarin zamanla ölmesi kayalarin içinde fosillesen üçgen seklindeki disleri ada halki tarafindan Aziz Paul'ün Dili olarak adlandirildi ve bulunduklari yerden çikartilarak, üzerlerine altin, gümüs gibi montürler yerlestirildi ve kolye, gerdanlik, küpe gibi esyalar haline sokuldular. Ama bunlarin aslinda yilan dilleri degil, zamanla kayalarda fosillesen köpekbaliklarinin disleri oldugu , çok sonra ortaya çikacakti.

Dis ve Tirnaklardan yapilan Tilsimlar : Genelde ilkel toplumlardaki yerliler tarafindan avlanan hayvanlarin dis ya da pençe ve tirnaklari çok güçlü bir tilsim olarak görülürdü. Buna sebep olarak da hayvanlardaki o müthis gücün, bu tilsimi kullananlara da geçecegine inanilmasiydi. Ayi disleri, bir kaplanin pençesi, bir kurt disi, yaban domuzu ya da fil disi çok ragbet gören, her birinin ayri ayri koruyucu bir güç yüklendigi tilsimlardi. Mesela bir ayi pençesi, dogum sirasinda kadinin en büyük yardimcisi olarak görülürdü. Ya da bir kurt disi bebekleri korkulardan uzaklastirir ve dislerinin agrilarini keser diye bilinirdi. Iskandinav irklarinin bir çogunda kutsal bir hayvan olarak bilinen Boz ayinin pençesi, hayvanda bulunan o büyük gücün ve cesaretin tilsimi tasiyana yansiyacagi anlami tasirdi. Bugün, bir kaplan disi ya da pençesi, kumarbazlarin çok inandiklari bir ugur tilsimidir.

 

Balik Tilsimlari : Yüzlerce yil Hiristiyan dininin sembolü olan balik, haçin kabul görmesinden sonra bu itibarini yitirerek yerini haça birakmisti. Asirlar sonra, 20. yy' da balik tekrar ortaya çikarak, eski unvanina sahip olmaya basladi. Balik yüzyillar boyunca cinsel bir sembol olarak ve Büyük Tanriçanin üreme organlarini temsil eden bir simge olarak görüldü. Eski çaglarda böyle bilinen balik, Hiristiyan olmayan ülkelerde hala kisirliga ve cinsellige yardimci bir tilsim olarak kullanilmaktadir. Kimileri balik tilsimlari için " seytandan korumasa bile tasiyani cinsel yönden zevk alarak yasamasini saglayacak bir tilsimdir." derler. Balik tilsimlari, Kuzey Afrika ülkelerinin bir kisminda sans getirmeleri ve cinleri, kötü ruhlari uzaklastirsin diye dükkan önlerine asilirlardi.

 

 

Yilan Figürlü Tilsimlar : Çeliskilerin hayvani yilan, ayni zamanda da iyi bir koruyucu. Birçogumuzun korktugu, adinin geçmesinin bile insanlari ürperttigi yilan , Çaglar boyunca önemli bir tilsim simgesi olarak kullanilmistir. Yilan seklinde dolanmis yüzükler, yilan figürlü bilezikler ve kolyeler altinla birleserek taki dünyasinda önemli bir yer kaplamislardir. Yilanli tilsimlarin, hastaliklara karsi çok kuvvetli bir tesiri oldugu bilinirdi. Yilani ölümsüzlük sembolü olarak da gören toplumlar vardir. Bugün Tip dünyasi bile bilinen bu ölümsüzlük yakistirmasindan dolayi yilani amblem olarak seçmistir.

 

Kedi : Bir patisi havada, oturan ve adeta birini çagiran pozda bir kedi düsünün! Iste bu Japonya'nin en gözde uguru olan Neko'dur. Sahibine sans getiren ve kötü talihi uzaklastirir diye bilinen bu kedi tilsimina Japonlar Maneki Neko, yani Çagiran Kedi ismini takmislardir. Bu kedinin kaldirdigi patisi eger sol ise, bu, isyerine müsterileri ve bereketi çagiriyor demektir. Sayet sag patisini kaldiriyor ise, bu da bulundugu eve huzur ve refahi davet ediyor demektir. Bu çagiran kedilerin beyaz renkte olanlari mutlulugu, sari olanlari ise zenginligi isaret eder. Kara kedi de saglik, sihhat çagrisinda bulunur. Ev girisine ya da dükkan vitrinine konulan bu kedi, gününüzün nese içinde geçmesini saglayacaktir. Irili ufakli bir çok boyutlarda bulunan bu kedi tilsimlari, eskilerde tahtadan yapilirlarken, simdilerde çiniden yapilip, geleneksel renklere boyanmaktadir.

 

Mercan (Kirmizi) : Yüzyillardir tilsim yapiminda kullanilan Kirmizi Mercan' in , tasiyani nazardan, cinlerden, büyü ve delilik gibi hastaliklardan koruduguna inanilirdi. Hormon düzensizligi çeken kadinlarin ve dogumda zorluk çekmek istemeyenlerin üreme organlari yaninda bulundurduklarinda kirmizi mercanin onlara yardim edecegine inanilir. Ayrica kirmizi mercanin bebekleri de koruduguna inanilir. Hatta bebeklerde dis çikmasina bile yardimci oldugu rivayetler arasindadir. Kirmizi mercanin en etkili oldugu kullanim sekli, dogal halidir. Süsü esyasi kullaniminda da kirmizi mercandan kolye, küpe ve yüzük yapilir.

 

Bokböcegi : Kadim Misir'in bu kutsal böcegi. Günümüz dünyasinin bile en geçerli tilsimlarindan biridir. Misirlilar onun yaratilis, erkekligin tartisilmaz gücü, üreme, bilgelik, reankarnasyon, ölümsüzlük ve yenilenmeyle özdeslestirirler. Bokböcegi tilsimi hemen hemen dört bin yillik bir faal yasam süresi gösteren ve dünyadaki tilsimlarin içinde en uzun bir geçmise sahip olanidir. Bugün bokböcegi simgeli yüzük, küpe ve broslar hala hazir kullanilmaktadir. Misir'da hala bokböcegi tilsimlari ugur olarak satilmaktadir.

 

.................Kisa Kisa Diger Hayvan Tilsimlari

Ayi : Kadinlarda agrisiz, sancisiz dogumun gerçeklesmesine yardimci olur.

 

Akrep : Kötülüklerden ve düsmanlardan koruduguna inanilir.

 

Aslan : Saglikli bir yasam, bol para, basari, güç ve cesaretin sembolüdür.

 

Ari : Dogurganlik,mutluluk, refah ve akli temsil eder.

 

Boga : Cinsel iktidarsizliga karsi kullanilir. Sevismeden önce yatagin altina konuldugu bilinir.

 

Çekirge : Bilhassa çiftçilikle ugrasanlar için bol ürün ve bol kazanç demektir.

 

Geyik : Cinsellik sembolü olarak kabul edilir, kisirliga iyi geldigi söylenir.

Güvercin : Kutsalligin ve barisin sembolüdür, ayni zamanda yangin yildirim ve sevgisizlige karsi da kullanilir.

Kaplumbaga : Ani gelebilecek ölümlere, cehaletten, acele kararlardan ve zaaflardan korunmak için kullanilir. Efsanelerde ise, ebedi yasam sembolü , gücün ve aklin simgesidir.

 

Keçi : Kisirliga ve cinsel iktidarsizliga karsi kullanilir.

 

Kirlangiç : Sans ve mutluluk getirdigine inanilir.

 

Koç : Dogurganlik ve güç sembolü olarak kullanilir.

 

Kuzu : Takana koruma yapar ve kisirligi önleyerek huzur saglar. Bir zamanlar o da balik gibi Hiristiyanligin sembolü olarak kabul edilmistir.

 

Yumurta : Dogurganlik sembolü olarak bilinir. Renkli tas yumurtalar evlerde sikça bulunur.

 

 

 

Yunus : Denizciler arsinda pek yaygindir. Deniz kazalari ve denizden gelecek tehlikelere karsi denizcileri koruduguna inanilir.

Tüy : Is yasaminda refah ve bol kazanç getirdigine inanilir.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

totemleri çiziyorsun kağıda msela şu şekilde kaplumbağa totemi korunma evi koruma yada bir oluşumu yavaşlatma gibi özellikler taşır daha çok korunmada kullanılır.bunu çizip yanınızda tılsım olarak taşıyabilirsiniz.totemlerle büyüler afrika,şaman,kızılderili büyülerinde görülür daha çok.direk olarak kaplumbağa kabuğu anadoluda çok kullanılır evlerin kapı üstüne asılır evi koruması için

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

yılan düşmanı korrkutma düşmandan korunma anlamı taşır daha çok.şamanizmde ev öğesini simgeler şaman inancına göre her evin altında devasa bir yılan bulunur o evi her kötülükten korur yılana hediyeler sunulur aile tarafından.ayrıca doğuda şahmeran motifleri ve yılan desenli halılar çok yayagındır yılan motiflerinin şeytanı cinleri evden uzak tuttuğuna inanılır.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

çok önemli bir konu

 

buraki tılsımlar birebir taşıyarak yada uygun yerlere saklayarak kullanılabilir tabi ayı felan değil onları taşıyamayız:)

 

resimleri cizimleri yada parcaları kullanılabilir

 

wicca vodoo şaman anadolu afrika japon vs vs büyü iksir yada muıskalarında kullanılmaktadır

 

birebir kullanılmasa bile uygun düşen iksire muskaya yada büyüye parcasını kensdisi resmini cizimini katarakta güç katılabilir

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Kedi: Bir patisi havada, oturan ve adeta birini çagiran pozda bir kedi düsünün! Iste bu Japonya'nin en gözde uguru olan Neko'dur. Sahibine sans getiren ve kötü talihi uzaklastirir diye bilinen bu kedi tilsimina Japonlar Maneki Neko, yani Çagiran Kedi ismini takmislardir. Bu kedinin kaldirdigi patisi eger sol ise, bu, isyerine müsterileri ve bereketi çagiriyor demektir. Sayet sag patisini kaldiriyor ise, bu da bulundugu eve huzur ve refahi davet ediyor demektir. Bu çagiran kedilerin beyaz renkte olanlari mutlulugu, sari olanlari ise zenginligi isaret eder. Kara kedi de saglik, sihhat çagrisinda bulunur. Ev girisine ya da dükkan vitrinine konulan bu kedi, gününüzün nese içinde geçmesini saglayacaktir. Irili ufakli bir çok boyutlarda bulunan bu kedi tilsimlari, eskilerde tahtadan yapilirlarken, simdilerde çiniden yapilip, geleneksel renklere boyanmaktadir.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Kedi gözleri pek bilinmese de kullanılmış, ve benim de hala kullanmakta olduğum bir tılsımdır, sembolik kedi gözleri bulursanız kaçırmamanızı tavsiye ederim. Arkeolojik kazılarda da nazakada temsili kedi gözleri keşfedilimiştir; o dönemde bunun nasıl bir fonksiyona sahip olduğu ise tam bir muamma.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...