Jump to content

Satürnde Dev Kasırga!!!


whitepower

Önerilen Mesajlar

Amerikan uzay aracı Cassini, dev bir kasırganın Satürn gezegeninin güney kutbunu kasıp kavurduğuna ilişkin görüntüler gönderdi.

 

NASA tarafından yapılan açıklamada, böyle bir olaya dünya dışındaki bir başka gezegende daha önce ilk kez rastlandığına dikkat çekildi.

 

NASA bilimadamları tarafından yapılan açıklamada, Satürn'de saptanan kasırganın dünyada görülen kasırgalara benzer özellikler gösterdiğini, buradaki rüzgarların hızının saatte 550 kilometreyi bulduğu kaydedildi.

 

Açıklamada, ayrıca Satürn'deki kasırganın dünyadakilerden farklı olarak yer değiştirmediğini ve ayrıca, gazdan oluşan bir gezegen olan Satürn'deki kasırganın dünyadakiler gibi okyanuslar üzerinde oluşmadığı belirtildi.

 

Cassini'nin kameralarının olayı, 11 Ekimde Satürn'ün güney kutbu üzerinde 340 bin kilometre irtifada uçtuğu sırada 3 saat boyunca kaydettiği de ifade edildi.

Cassini, 1997'de fırlatıldıktan sonra Temmuz 2004'te Satürn'ün yörüngesine girmişti

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün ile birlikte gaz devleri olarak sınıflandırılmaktadır. Bu gezegenlerin küçük kaya çekirdekleri olduğu tahmin edilmesine rağmen emin olunamamaktadır. Yaşam kesinlikle düşünülemez. Bizim güneş sistemimizde insanların dünya haricinde çok zorda olsa yaşayabilecekleri tek bir gezegen var. Mars

 

Jupiterdeki büyük kırmızı leke bir kasırgadır. Bu kasırgayla ilgili biraz alıntı yapayım...

 

BÜYÜK KIRMIZI LEKE

 

İlk kez 1664 yılında, İngiliz astronom Robert Hooke tarafından gözlenmiştir. Galileo uzay aracından alınan görüntülerden, Büyük Kırmızı Leke'nin çevresindeki bulut yapılarına göre, 50 km daha yüksekte yer alan bir yüksek basınç alanı olduğu anlaşılmıştır.

 

Büyük Kırmızı Leke; gezegenin dinamik atmosferinde, aşağıdan yukarıya doğru hızla yükselen maddeden kaynaklanmış olup, yaklaşık olarak 8 km yüksekliğinde, 25,000 km uzunluğunda ve 12,000 km genişliğindedir.

Büyük Kırmızı Leke'nin içerisinde ve çevresindeki bulut hareketlerinden, lekenin, saatin dönme yönünün ters yönünde döndüğü anlaşılmıştır. Ayrıca lekenin kuzeyinde, hakim rüzgarların batıya; güneyinde ise doğuya doğru esmekte olduğu görülmüştür.

 

Bu fırtına, Jüpiter yüzeyinde hareket ederken, saatte 500 km hızla esen rüzgarıyla, önüne çıkan diğer fırtınaları yutar. Çoğunlukla kahverengi ya da kırmızı olan bu büyük fırtınanın, zaman zaman pembeye dönüştüğü de görülmektedir. Bu kararlı rüzgar yapısı, Jüpiter'in detaylı gözlemlerinin yapıldığı, son 300 yıldan beri, genel karakterini değiştirmemiştir.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

NASA'nın bu cassini görevinde bilimadamlarının Satürn'nun kuzey kutbunda hexagram olarak nitelendirilen tuhaf, altı köşeli pal peteği şeklinde bulduğu figür dikkati çeker..

 

http://img194.imageshack.us/img194/3956/hexagram.jpg

 

daha detaylısı için..

 

http://www.thirdeyeconcept.com/news/index.php?topic=4140.0

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...