Jump to content

Chi-kung (Qi-gong) Nedir?


belfalas

Önerilen Mesajlar

"Dünyadaki hiçbir şey sudan daha yumuşak ve zayıf değildir; fakat sert ve güçlüyle savaşta onun gibi bir şey de yoktur! Çünkü onun yerini hiçbir şey alamaz. Zayıf güçlüyü yener, ve yumuşak serte galip gelir; bu herkesin bildiği ama kimsenin uygulamadığı bir gerçektir." - Lao-Tzu

 

Chi-Kung (diğer ifadeleriyle Chi-Gong, ya da Qi-Gong) belirli fiziksel duruşlar ve beden hareketleri ve/veya hayalle birleştirilen nefes tekniklerini kullanarak bedenin enerji dengesini düzenleyen Çin tıbbının ve savaş sanatlarının bir parçası olan biyoenerjitik sisteme verilen addır.

 

Chi-Kung geleneksel Çin tıbbında, yaşam enerjisi diyebileceğimiz “chi” enerjisinin dengeli ve düzenli bir şekilde bedende akmasını sağlayacak çalışmalara verilen genel addır.

 

Bazen Taoist Yoga diye de bilinen Chi-Kung kişinin enerjisini artırmayı, zihni sakinleştirmeyi, bedene odaklanmayı, negatif enerjileri atıp bedeni pozitif “chi” ya da “yaşam gücü”yle, pozitif enerjiyle doldurmayı hedefleyen bir sanattır. Tai-Chi ve Kung-Fu gibi savaş sanatlarının en temel uygulamalarından birisi olarak kabul edilen Chi-Kung sağlıklı bir yaşam için kullanılan bir “iç simya ilmi” olarak ta bilinir.

 

”Chi” enerjisi her canlının bedeninde bulunur. Bedende, kendine has kanallar içinde, dengeli ve düzenli bir şekilde akar. Bu akış durduğu zaman canlı ölür. Kanallardaki tıkanmalar ve kirlenmeler sebebiyle akış yavaşlar. Hastalıklar da bedendeki chi dengesinin bozulmuş olmasından kaynaklanır. Tıkanıklar temizlenerek ve chi akışı dengelenerek canlı tekrar sağlığına kavuşur. Unutulmaması gerekilen en önemli husus “Chi”nin zihin tarafından yönlendirilebilir olduğudur.

 

”Chi” enerjisinin biyoenerji olduğu hususunda söylemler mevcuttur. Bedene güç sağlayan elektrik enerjisine benzetilmektedir. "Aura"yı da böylece bedeni saran elektromanyetik alan olarak görebiliriz.

 

“Chi” akışını düzenleme çalışmalarına Chi-Kung adı verilir. Binlerce çalışma vardır. Bunlar dört grupta incelenebilinir:

 

Bedensel Çalışmalar: Wei-Dan (dışsal) denilen bu çalışmalarda nefes de kullanılarak “chi” enerjisi daha çok kol ve bacaklarda açığa çıkartılır ve açığa çıkan bu enerji kanallarda dolaştırılır ya da saklanır.

 

Zihinsel Çalışmalar: Nei-Dan (içsel) denilen bu çalışmalarda yoğunlaşarak (ve sakinleşerek) organlardaki “chi” dengelenir, enerji kanallarda dolaştırılır, fazla enerji bedenin güvenli kısımlarında saklanır.

 

Ruhsal Çalışmalar: Meditasyon çalışmalarıdır.

 

Diğer Çalışmalar: Akupunktur, masaj ve şifalı otlar gibi metotlarla “chi” enerjisi dengeleme çalışmalarıdır.

 

Merkezimizde Chi-Kung eğitimi 'ağaç gibi durmak' anlamına gelen, ve Chi-Kung ve Tai-Chi'nin temeli sayılan “Zhan-Zhuang” ile başlar ve "İşlemenin Sekiz Parçası" [ba-Duan-Jin] isimli temel Chi-Kung çalışmasıyla devam eder.

 

Tai-Chi-Chuan genellikle kısaca Tai-Chi olarak bilinen içsel Çin savaş sanatıdır. Çoğunlukla sağlık ve uzun yaşam amacıyla kullanılan bir terapi olarak uygulanmaktadır. Tai-Chi yumuşak stil savaş sanatı olarak kabul edilir. Tam bir gevşeme ile uygulanır ve bu yönüyle kasların en yüksek gerginlikte kullanıldığı diğer sert savaş sanatlarından ayırılır.

 

Yan, Chen, Wu, Sun ve Karışık Stiller gibi bir çok değişik Tai-Chi formu vardır. Merkezimizde Yang Stili Tai-Chi eğitimi verilmektedir. Tai-Chi eğitiminin temelleri Chi-Kung ile atılmakta ve çalışmalar 'ezberlenen bir dizi hareket serisi' olmaktan çok daha ötede faydalı bir şekilde uygulanmaktadır.

 

Tai-Chi uygulamalarını "hareketli meditasyon" diye tanımlamak mümkünse de Tai-Chi-Chuan ["chuan" kelimesi 'boks' olarak çevirilebilir] "Gölge Boksu" şeklinde çok etkin bir savaş sanatı şeklinde de çalışılabilmektedir.

 

(alıntıdır)

 

işte size bir bedensel qi-gong çalışması:

 

bölüm-1

bölüm-2

bölüm-3

bölüm-4

 

bu da zihinsel bir çalışma (chi enerjisi ile psi ball oluşturma)

 

http://www.youtube.com/watch?v=yb3Ok9WeDTA

 

türkçelerini bulamadığım için kusura bakmayın umarım işinize yarar :)

  • Beğeni 2
  • Teşekkür 1
Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Qi-Gong Hareketli Çalışmalar

 

Yüzen Ejder

 

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/b/bf/Dragon_chinois.jpg/150px-Dragon_chinois.jpg

Ejder. Çin mitolojisinde sağlığın ve iyi şansın simgesi

 

 

Antik kökenli bir Çin enerji egzersizidir. Alıştırma Çin mitolojisindeki ejder figürünün süzülüşünü andıran hareketlerle yapıldığı için Yüzen Ejder adını almıştır.

 

Alıştırmanın Batı dünyasında yayılmasını sağlayan kişi geleneksel Çin tıbbı ve savaş sanatları ustası Tzu Shih Kuo'dur.

 

Etkinliği

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/83/Gray_111_-_Vertebral_column.png/80px-Gray_111_-_Vertebral_column.png

Omurga (Kolumna Vertebralis)

 

Yüzen Ejder çalışması Geleneksel Çin Tıbbına göre bedenin özellikle ön ve arka meridyen kanallarındaki enerji akışını düzenleyerek Çi'yi arttırdığı ve dolaşımını sağladığı ve ayrıca insan bedenindeki yin ve yang enerjilerin taşıyıcısı ve bedendeki üç temel unsurdan biri olan Cing'in kökeni olduğu kabul edilen böbreğin çi'sini düzenleyerek tüm iç organlara yararları olduğu kabul edilmektedir.

 

Egzersizin özellikle sindirim, salgı, solunum ve sinir sistemine, böbreklere ve omurgaya faydalı olduğu vurgulanmaktadır. Batı'da tanınışı egzersizin özellikle diyetsiz kilo verdirme yönü sebebiyle olmuştur. Egzersizin bunu bedenin arka bölgesindeki yönetici kanalı (du meridyen)ve omurganın farklı vertebralarını çalıştırarak çin tıbbında aktif enerjiyi temsil eden yang unsurunu yükselttiği yani Batı tıbbındaki ifadesiyle bazal metabolizmayı yükselterek sağladığı belirtilmektedir.

Uygulanışı

 

Yüzen Ejder'in bazı Çigong alıştırmalarında da olduğu gibi farklı versiyonları vardır. Ancak her iki versiyonun da önemli özelliği ana alıştırmanın yaklaşık 1-1:30 dakika gibi sürmesidir. Sonuç almak için kısa süren formun en az on kez tekrarlanması gerekmektedir. Eller birleştirilerek ve tıpkı bir su yılanı veya mitolojide çizildiği şekliyle bir ejderin yatay eksenli kıvrılmasına benzer şekilde bedenin sağa ve sola kıvrılması sağlanır. Bir uygulamada kenetlenen eller bedenin sağından ve solundan geçirilirken bir başka uygulamada ise eller düşey hatta gidip gelir ve bu sırada beden kıvrımlar yapar.

 

Uygulama omurganın sağ ve sol yönlü olarak açılmasını sağlamaktadır. Geleneksel Hint tıbbında (Ayurveda) olduğu gibi geleneksel Çin tıbbında da omurganın insanın sağlığı ve yaşam süresi açısından çok önemli işlevi vardır ve yüzen ejder omurgadaki yanlış oturuş ve duruş, duygusal travmalar vs. kaynaklanan problemleri giderir. hjyuj

Geleneksel Çin Tıbbına Göre Aşırı Kilo

 

Geleneksel Çin tıbbına göre şişmanlık bir sebep değil sonuçtur. Bedendeki enerji dengesizliği, yin enerjisinin yang'dan yüksek oluşu gibi etkenler şişmanlığa yol açtığı kabul edildiğinden geleneksel Çin tıbbı uzmanlarına göre şişmanlık doğal olmayan hatta bedenin ihtiyaç duyduğu bazı maddelere ulaşmasını doğal olmayan şekillerde kısıtlayan diyetlerle giderilecek bir estetik problem değil daha başka rahatsızlıklara da yol açabilecek bir enerji dengesizliğinin doğal sonucudur. Dolayısıyla sözkonusu dengesizlik yok edildiğinde metabolizma besinleri etkin şekilde kullanacak derecede çalışacak ve aynı zamanda bu enerji dengesizliğinin sonucu olan iştah dengesizlikleri de yok olacaktır. Özellikle bedendeki aktiviteden sorumlu olan yang enerjisini yükseltecek egzersizler ve yiyecekler (baharatlar, meyve ve sebzeler) bu noktada geleneksel Çin tıbbı uzmanlarınca salık verilmektedir.

 

Aşırı kilo alımını sağlıyan diğer bir nokta da geleneksel Çin tıbbına göre bedenin çi denilen enerji kaynaklarının çeşitli nedenlerle tükenmesidir. Fu Çi (Fu Qi) denilen çalışmalarla çi Güneş, Ay ve Doğadan çekilip beden içerisinde depolanabilmekte böylelikle bedenin yiyeceklere düşkünlüğü de azalmaktadır.

 

Rüzgar Yürüyüşleri

 

Çigong'un özellikle tedavi alanında sıkça kullanılan çalışmalarından biridir. Özgün bir yürüyüş şeklidir.

 

Böbrek, akciğer ve kalp yürüyüşleri olarak üç gruba ayrılan rüzgar yürüyüşleri yürüyüşün türüne göre ilgili organın çalışmasını düzenlemekte, varsa rahatsızlıkların iyileşmesini sağlamaktadır.

 

Çin'de Guo-lin adlı kadın usta tarafından yayılan rüzgar yürüyüşleri tıbbi çigong alanında halen Çin'de ve dünyanın çeşitli yerlerinde çalışılmaktadır.

Beş Hayvan Oyunu

 

Beş Hayvan Oyunu, İngilizcede Five Animal Frolics, Çincesi Wu Qin Xi. M.S. 25-220 tarihleri arasında Çin'de Doğu Han Hanedanlığı devrinde yaşayan Hua Tua adlı tıp adamının kaplan, geyik, ayı, maymun ve turna kuşunun hareketlerini izleyerek geliştirdiği bir çalışmadır. Hareketli ve durağan, sert ve yumuşak hareketlerden oluşan çalışma sağlık alanında kullanılan çigong çalışmalarından birini oluşturur.

 

 

Duruşlar ve Özellikleri

 

* Turna - Denge, hafiflik ve çeviklik geliştirir. Beden serinler ve gevşerken kalp enerjisi dengelenir, bağ dokuları hafifçe gerilir ve omurga gevşer.

* Ayı - Güç geliştirir. Bu duruşla bacak güçlenir, kemikler desteklenir, böbreklerdeki enerji ve beraberinde canlılık artar.

* Maymun - Çeviklik ve kıvraklık artar.

* Geyik - Geşeklik artar. Bacaklar ve omurga büyük ölçüde açılır, kemikler ve kirişler büyük esneklik kazanır.

* Kaplan - Kas gücü artar. Bel, kirişler, böbrekler güçlenir ve içsel güç inşa edilir.

 

Yi Cin Cing

 

Yì Cin Cing (Chinese: 易ç

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Son yıllarda sistematik olarak yapılmış olan tıbbi gözlemler, çigong tedavisinin çeşitli kronik hastalıklara yapılan müdahalelerde tatminkar sonuç verdiğini kanıtlamıştır. Çigong özellikle tedavi gerektiren bazı kronik hastalıklarda tedaviyi desteklemekte ve süresini kısaltmaktadır. Klinik deneyler çigong'un, özellikle hipertansiyon (yüksek tansiyon), koroner kalp hastalığı, gastrit (mide) ya da duodenal (oniki parmak bağırsağı) ülser, kronik hepatit (sarılık), kronik hazımsızlık, gastroptoz, nevrasteni, tüberküloz (verem), kronik bronşit, kronik bronşiyal astım, yaşlılığa ait bel ağrısı, hamilelik toksemisi (kan zehirlenmesi) ve pelvik iltihaplanmada etkili olduğunu göstermektedir. Çigong hastalığın şiddetini düşürebilir, hiçbir özel donanım olmadan erken iyileşme sağlayabilir. Bu yüzden kliniklerde hizmete sokulması oldukça arzu

edilmektedir. Çigong sağlam bir bünye yaratmada da etkilidir. Koruyucu ve iyileştirici etkisini hareket ve duruşlarıyla, soluk düzenlemesi ve düşünce denetimiyle, bünye geliştirme ve bedenin direncini kuvvetlendirme yollarıyla gösterir. Örnek olarak bünyeleri soğukalgınlığına yatkın olanlar her gün düzenli çigong çalışarak etkin bir iyileşme olanağına kavuşurlar. Uzmanlaşmış çigong pratisyenleri alıştırmaların daha iyi bir hazım, daha sağlıklı

soluma, kardiovasküler sistem ve sinir sistemi işlevlerinin iyileşmesi gibi faydalarını hep görürler. Çigong uyku kalitesini iyileştirir, yorgunluğu giderir, fiziksel ve zihinsel güçlenme

sağlar, fiziksel dayanıklılığı ve böylece çalışma etkinliğini arttırır. Yaşlanmaya karşı koyucu ve yaşam uzatıcı etkileri vardır. Uzun süre alıştırma yapan yaşlılar bu iddiayı haklı çıkarmaktadırlar. Çigong'un geriatriye (yaşlılık bilimi) katkısı oldukça fazladır.

 

Bütün çigong'larda sağlık ve hastalıkta her ne kadar etkiliyse de tek başına yeterli olamaz. Buna ek olarak yemek, dinlenme ve uyku gibi bütün günlük yaşam unsurlarının düzenlenmesi gerekir.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...