Jump to content

Bipolar Bozukluk (Manik Depresif B.)


Seyyar Diyari

Önerilen Mesajlar

Bipolar bozukluk veya iki uçlu duygudurum bozukluğu, eskiden manik depresyon, manik atak veya manik depresif bozukluk olarak bilinen hastalıktır. Bipolar bozukluk, kişinin depresyon ve/veya mani, hipomani, ve/veya karışık durumlar geçirdiği duygudurum bozuklukları sınıfını tanımlayan tanısal kategoridir. Kişinin, depresif eğilimlerin yoğun yaşandığı dönemlerle, taşkınlık, coşkunluk olarak tanımlanabilecek mani dönemleri yaşadığı, bu bağlamda Bipolar Bozukluk ya da Manik Atak olarak tanımlanan bir rahatsızlıktır.

 

Belirtileri

 

Kişiden kişiye değişiklikler göstermekle birlikte Bipolar Bozuklukda şu belirtiler görülür.


    Ortalama başlama yaşı 21'dir. İlk atak erkeklerde genelde mani olurken, kadınlarda depresyon olur.


    Uyuşturucu ve alkol kullanımı sonrasında da gelişebilir.


    Manik dönemden deporesyona geçiş ani ve trajik olabilir.Depresyona ağır anksiyete panik ataklar eşlik edebilir
    Aşırı konuşma eğilimi gözlenir. Kişi, olağan durumundan farklı ve belirgin bir biçimde hızlı ve sürekli konuşma eğilimindedir.


    Zihinsel etkinlikler hızlanmıştır. Düşünceler ve çağrışımlar birbiri ardı sıra gelir. Kişi, çağrışımlar ve düşünceler arasında eleme yapmakta zorlanır. Bu durum "çağrışımlarda gevşeme" ve "düşüncelerde sıçrama" olarak da bilinir.


    Kişi dikkatini belirli bir konu üzerinde, belirli bir süre tutmakta zorlanır. Zihinsel süreçler ve bunlara bağlı olarak konuşmalar, konudan konuya geçmekte, sıçramaktadır.


    Toplumsal ilgi belirgin bir biçimde artmıştır. Kişi çok daha sosyal, çok daha girişken, çok daha atak olur. Sonuçlarını hesaplamadan, yaşamdan zevk almaya yönelik etkinliklere girişilir. Çoğu geçici bir hevese yönelen etkinliklerdir bunlar. Giyiniş biçimini birden bire köklü bir şekilde değiştirme, toplumsal kuralları zorlayan cinsel deneyimlere girişme, hesapsız para harcama, ayna karşısında uzun süre vakit geçirme gibi belirtiler kendini gösterir.


    Uyku gereksinimi düşer, günlerce uyumadan yaşarlar. Buna rağmen kendilerini iyi hissederler, hastalığın en önemli belitisi de budur ve sonuç itibari ile bir döngü yaşanır.


    Aşırı ve abartılı bir özgüven görülür. Kişi kendini, her şeye gücü yeten, her sorunu çözebilecek, giriştiği her işin üstesinden rahatlıkla gelebilecek bir durumda algılar.


    Hastada sanrı ve varsanrı, ani saldırganlık ve ani hakaret gözlemlenebilir.


    Hastalar genelde uzun yıllar depresif bozukluk teşhisleri alabilir teşhis için hasta yakınlarını dinlemek daha dogrudur keza hasta kendi gerçek durumunun farkında olmayabilir ya da tersi hasta olarak tanımlanmamak korkusuyla hastalığını saklama ya da hekimi yanıltmaya çalışabilir.


    Hobilerine ve kabiliyetlerine bağlı olarak manik dönemde fazlasıyla üretken olurlar.

Manik ataklar sırasında kişi, son derece yaşam dolu, neşeli, canlı, mutluluktan uçan bir insan görünümü verir. Bununla birlikte aşırı tutumlar sonucu davranışlar, aile sosyal ve iş yaşantısı bozulur.

 

Tedavisi

Tedavi edilmediği durumda ağır bir seyir izleyebilen bir psikiyatrik rahatsızlıktır. Tedavi edilmezse,:punish2: kişi önce parasını, sonra işini, sonra eşini, sonra diğer dostlarını kaybedebilir; dolayısıyla, herşeyini kaybetmeden kendisine yardım edilmelidir.

 

Bipolar Bozukluk bazı kişilerde mevsimsel bir dalgalanma gösterir. Sonbahar ve kış, depresif durumun, ilkbahar aylarıysa manik atakları gözlendiği aylardır.

 

Duygudurumların yoğunluğu ve süresi kişiden kişiye büyük ölçüde değişir.

 

Bipolar Bozukluk tedavisinde ilk tercih olarak duygudurum düzenleyicisi denilen ilaç grubundan Lithuril marka adlı lityum karbonat tuzu kullanılır. Türkiye'de yaklaşık 30 bin kişi tarafından lityum kullanılmaktadır. Yinelenen bir pataloji olması nedeniyle lityum tabletlerinin ömür boyu alınması gerekebilir. Tedavi sırasında düzenli olarak lityum kan testleri yapılır. Serum lityum seviyesine göre psikiyatri uzmanı doktor lityum dozunu belirler. Manik atak döneminde 0.8-1.2 mEq/L, uzun dönemli idame tedavisinde ise 0.8-1.0 mEq/L serum lityum seviyesi hedeflenir.

 

Tedavi Sonrası

 

Lityum tabletlerinin bazı yan etkileri görülebilir, bulantı, kusma, sık su içme gereksinimi, ellerde titreme ve kilo alma gibi. Hamilelik dönemleri süresince lityum kullanımına ara verilmelidir.

 

Kişinin ömür boyu uykusuz ve susuz kalmamaya, alkol kullanmamaya özen göstermesi gerekmektedir. Gerginlik yaratabilecek durum ve ortamlardan kaçınılmalıdır.

 

İlaçla tedavi, hastalığın kontrol altına alınması içindir. Esas olan bir psikologun tedaviye katılmasıdır. Bipolar Bozukluğun sağaltımı, genelde kişinin depresyon etkilerine daha açık olması sonucunu getirir. Kişi, bir psikoloğun yardımıyla, depresyon eğilimlerine karşı bir savunma geliştirmelidir. Yine de manik ataklar önlense bile, kişide genel bir durgunluk gözlenebilir. Kişi, bu eğilime karşı da hazırlıklı olmalı, bitkiselliğe kadar varabilecek süreçlere müdahale etmelidir. Tedavisi mümkün olan bir hastalıktır :clapping:

 

Kaynak Vikipedia

Daha Fazla Bilgi İçin Bipolar Bozukluk Forumu

--------------------

Bipolar bayana bir örnek;

 

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Depresyon, mani ve karışık belirtilerin sürekli tekrarlandığı ciddi bir rahatsızlıktır. Bu krizler kişinin ruh halinde, enerjisinde ve davranışlarında büyük değişimlere yol açar ve kişinin normal sağlıklı biri gibi hareket etmesine engel olur.

 

Belirtiler

 

Mani Belirtiler:

  1. Ruh halinde ani değişimler. Ya aşırı derece kızgın ve sinirli yada aşırı derecede uyuşmuş ve hatta sersemlemiş.
  2. Aşırı derecede kendine güven; mükemmellik
  3. Vücud enerjisinin artması
  4. Uyku ihtiyacının azalması. Hiç uyumadan yada çok az uyku ile günlerce yorulmadan devam edebilmek.
  5. Konuşma seviyesinde artış. Hızlı ve çok konuşur. Sürekli konu değiştirir, araya girmek yada cevap vermek imkansızdır.
  6. Aşırı derecede dikkatin dağınık olması. Bir konudan başka bir konuya sürekli değişir.
  7. Aşırı seks ihtiyacı. Seks ile ilgili duygu, düşünce ve davranışlarda artış yaşanır.
  8. Fiziksel rahatsızlık
  9. Riskleri umursamamak ve aşırı derecede riskli aktivitelere katılmak yada riskli davranışlar yapmak

Depresif Belirtiler:

  1. Sürekli mutsuz ve gergin ruh hali
  2. Daha önce zevk aldığı aktivitelere karşı ilgisizlik
  3. İştahında ve kilosunda gözle görülür büyük değişiklikler
  4. Uyumakta zorluk yada çok fazla uyuma
  5. Fiziksel coşku yada hareketlerde aşırı yavaşlama
  6. Enerji kaybı
  7. Gereksiz suçluluk hissi yada kendini değersiz hissetme
  8. Konsantre olmakta zorluk
  9. Ölümü ve intiharı tekrar tekrar düşünmek

 

Mani ve depresyon belirtileri gençlerde ve çocuklarda kendilerini çeşitli farklı şekillerde gösterirler. Örneğin Mani gençlerde daha çok sinirlilik ve zarar verici patlamalar olarak ortaya çıkar ve ender olarak uyuşukluk görülür. Depresyon ise fiziksel şikayetler olarak ortaya çıkabilir örneğin baş ağrısı, karın ağrısı, aşırı yorgunluk, okuldan kaçma yada başarısız olma, evden kaçma, sinirlilik, şikayet etmek, açıklanamayan ağlama krizleri, izole olmak, iletişim problemi yaşamak ve hata yapmaya yada reddedilmeye karşı aşırı derecede hassasiyet. Diğer belirtiler alkol, uyuşturucu kullanımı ve insan ilişkilerinde zorluk yaşamak olarak sayılabilir.

 

Araştırmalar bipolar hastalıkların çocuklukta yada ergenlik çağının ilk zamanlarında başladığını göstermektedir. Çocuk yada genç depresyonda olduğuna dair belirtiler gösteriyorsa, aşırı sinir krizleri yaşıyorsa ve ruh halinde sürekli değişim oluyorsa bir psikiyatrist yada psikolog tarafından incelenmesinde fayda vardır.

 

Tedavi

 

Bipolar hastalığı olan çocuklarda ve gençlerde ilaç tedavisi henüz araştırma aşamasında olduğu için daha çok konuşmaya dayalı tedavi uygulanır. Büyüklerde ise temel tedavi yöntemi ruh halini düzenleyen ilaç kullanımıdır. Böylece tekrar eden mani ve depresif krizlerin önüne geçilir.

 

 

Çiğdem Alper, MA

Psikoterapist

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sevgili ginoxis sakinleri,

bugünlerde bende bipolar olduğunu anladım modern tıbba inancım olmadığı içinde bu sorunu kendi kendime çözmeye karar verdim. Bu dengesiz ruh halleri hayat kalitemi bozan beni alt üst eden berbat birşey. Çok uzun zamandır bununla yaşamışım ve onca mutsuzluğun sebebi benim dengesiz enerjimden kaynaklanmış. İçinde bulunduğum durumla hayatımda çok insanı kaçırdım. İşin kötü tarafı anneminde bu hastalıkla yaşıyor olması ve komik olan şey yıllarca ondan onun bu dengesiz yıpratıcılığından kaçıp onun gibi olmam oldu:D Ben bana göre asla öyle olmazdım ama oldum annem 5. evliliğini yaşıyor ve bu ani iniş çıkışları onun hayatını mahvetti oda bizimkini. Öyle bi ruh hastası. :devil:

 

Bu hastalığı bastırmış ağır etkilerinden kurtulmuş olmama rağmen hala ipler onun elinde. Ve en küçük bir sorunda çileden çıkmamın nedenide bu hatta sorun yokken sorun çıkarmamın... Cümlelerle anlatılmayacak kadar çok etkisi var bipoların .Gerçekten uzaklaşma hüsnü kuruntularla insanları tam manasıyla canından bezdirme. :ermm:

Bipoların erken uyarı septomları ve manik atakları var onları sıralayacağım genelde birçok kişi kendindeki bu değişimlerin farkında olmuyor ve depresyon zannediyor aslında bu sık sık yaşanan depresyonlar bipoların ta kendisi umarım iç dengemizi buluruz arkadaşlar bu hastalık oldukça sinsi ve karakterlerimizi değiştiriyor bizi farklı biri yapıyor.

aşağıdaki tespitler alıntıdır;

 

[h=3]Bipolar Bozuklukta Depresyon belirtileri;[/h]

Bipolar bozuklukla görülen klinik depresyon belirtileri şunlardır:

 

  • Azalan iştah ve/veya kilo kaybı, veya aşırı yeme ve kilo alımı
  • Konsantre olma, hatırlama ve karar vermede zorluk çekme
  • Yorgunluk, azalan enerji, yavaşlama
  • Suçluluk, değersizlik, çaresizlik hissi
  • Ümitsizlik, pesimizm
  • Uykusuzluk, gündüz erken saatte kalkma veya aşırı uyuma
  • Seks dahil olmak üzere, önceden zevk alınan aktivitelere ve hobilere karşı azalan ilgi ve haz
  • Tedaviye cevap vermeyen, baş ağrısı, sindirim bozuklukları ve kronik ağrılar gibi inatçı fiziksel belirtiler.
  • Sürekli üzgün, kaygılı veya ‘’boş’’ ruh halleri
  • Tedirginlik, aşırı hassaslık
  • Ölüm veya intihar düşünceleri, intihar girişimleri

 

 

[h=3]Bipolar Bozuklukla Mani işaretleri;[/h]

  • Kopuk ve acele düşünceler
  • Şatafatlı nosyonlar
  • Uygunsuz coşku
  • Uygunsuz asabiyet
  • Uygunsuz sosyal davranış
  • Artan seksüel arzu
  • Artan konuşma hızı ve/veya yüksek ses
  • Belirgin olarak artan enerji
  • Düşük sağduyu
  • Şiddetli uykusuzluk

 

[h=2]Bipolar II Bozukluk;[/h] Bipolar I bozukluğun ana karakteristiği maniyken, bipolar II hipomani olarak bilinen daha hafif coşkulu dönemlere sahiptir. DSM-IV’e göre, mani ve hipomani arasındaki fark “şiddet seviyesi”dir.

[h=3]Bipolar II Bozuklukla Hipomani işaretleri;[/h]

  • Azalan uyku ihtiyacı
  • Evde veya işteki projelere aşırı odaklanma
  • Coşkun ve mutlu ruh hali
  • Artan güven
  • Artan yaratıcılık ve üretkenlik
  • Artan enerji ve libido
  • Pervasız davranışlar
  • Risk alıcı davranışlar

 

 

Eskiden makul biriydim kontrol kaybı yaşamazdım ve bu yönümle hep takdir edilirdim bir kaç senedir kendimi düşürdüğüm o kadar çok şey varki kontolsüzce yaklaşımlarım hayatıma renk katacak bir sürü kişiyi benden uzaklaştırdı.. Ama şimdi bu hastalıkla ve bir sürü ilaçla yaşamaktansa bununla başetmeyi ve yararıma kullanmayı öğrenmeye kararlıyım. Kendi bio-enerjimi ve farkındalığımı kullanmayı düşünüyorum yorumlarınızı ihmal etmeyin her görüş benim için değerlidir. Sevgiyle kalın arkadaşlar...:derisive:

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Yazdıklarını okuyunca hafifce bi gülümsedim. Bende 14 senedir biipolar kişiliğe sahibim. Bu kişilik bozukluğu yüzünden o kadar cok insan kaybettim iş kaybettim ki sayısını hatırlamıyorum. Çok fazla tedavi gördüm ilaç terapiler ama bir türlü kurtulamadım malesef. Fakat son 4 aydır bişiler düzeldi. Aşırılıklarım hala var tabi ama pesimistlik, paranoya gibi hallerim kalmadı çok şükür. Hayatımda var olan herkesi çıkardım 4 ay önce sadece kuzenim ve ailem kaldı işten uzaklaştım ve kendimi parapsikoloji ve ezoterizme adadım kitap okuyorum meditasyonlar yapıyorum sadece kendimle ilgileniyorum dış dünyadan uzak duruyorum olabildiğince son iki haftadır yavaş yavaş insanlarla dialogum basladı ve çok olumlu yönde gidiyor bu ilişkilerim. Biraz sadece kendinle kal soyutla kendini meditasyon yap kendine bak daha ölçülü oluyo herşey kendini keşfettikçe bununla yaşamayı öğreniyorsun :)

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Maalesef bipolar bozukluk sadece meditasyon, enerji çalışmaları, ritüeller ve hatta büyü ile dahi çözülebilecek bir sorun değildir. Çünkü hastalığın nedenlerinin psikolojik değil, biyokimyasal olduğu anlaşılmıştır. Bipolar bozukluk ile ilgili bir gen dahi tespit edilmiştir ancak hastalığın kalıtımsal olduğuna dair henüz yeterli çalışma mevcut değildir. Mani dönemlerinde hastaların dopamin ve seratonin, az miktarda da adrenalin reseptörlerinden aşırı miktarda salınım olur ki, uyarıcı maddelerin (eroin, kokain vs...) etkilerini beyindeki dopamin seviyesini arttırarak sağladıkları bilinmektedir.

 

Yani aslında vücudunuz size belli etmeden bazı kimyasallar veriyor ve ruh haliniz bunun neticesinde değişiklik gösteriyor. Meditasyon ve büyü ile diğer kimyasal uyarıcıların etkisini ne ölçüde azaltabiliyorsanız bipolar bozukluk belirtilerini de o ölçüde azaltabilirsiniz. (Tabi deneyim seviyeniz de çok önemli.)

 

Bipolar bozukluğun tek tedavisi lityum karbonat, sodyum valproat veya karbamazepin içeren herhangi bir ilacı düzenli kullanarak duygu durumu sabitlemek ve hipomani-depresyon dönemleri için ise sürekli bir antidepresan (örneğin fluoksetin HCL-Prozac) kullanmaktır. Geçmiş olsun diyorum...

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Herkese geçmiş olsun öncelikle. Günümüz koşullarında önümüze çok fazla çıkan bir rahatsızlık. Teşhisi kendin koymuşsun ama önce bir psikiyatrist veya bir psikologla konuşman gerekir direk olarak bio enerjiyle, farkındalıkla üstünden gelinebilecek bir şey değil. Doktorun sana vereceği ilaçların yanında olumlamalar yapabilirsin ama öncelikle bir hekime görüşmeni öneririm.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Naziye katılıyorum, psikolojiye çok ilgim vardır anlarım yani ufak tefek anlattıklarınıza göre çok ciddi bir sorun bu bipolar olma ( darqrosenin annesi 5. evliliğini yapmış camael 14 yıldır böyle yaşıyormuş azımsanıcak rakamlar değil bunlar ) ilk defa duyduğuma şaşırdım açıkçası insan hayatını bu kadar etkileyen bir psikolojik rahatsızlığı ilgili olmama rağmen ilk defa duydum belkide sadece benim yaşadığım psikolojik sıkıntılar çerçevesinde yaptığım araştırmalar ve okuduğum kitaplardan dolayı belli bir sınırın dışına çıkamamışımdır ama bu derece büyük bir rahatsızlığı sadece kendi çabalarınla çözebileceğine inanmıyorum açıkçası ben denedim aylarca kendi kendimi tedavi etmeye çalıştım gerekli ilaçlarda elimde vardı ama sonuç vermedi gerçi uzman desteğiyle de çözemediğim sorunlardı ama ayrı o ayrı mesele, ben yinede bir uzman desteği alman taraftarıyım. Onunla birlikte kendine uygulamak istediğin ne tür bir tedavi varsa yine uygularsın ama uzmanın tedavisine destek amaçlı olarak.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Bu öyle ah biraz dengesiz hissediyorum, bazen karamsar da oluyorum bipolar mıyım acaba denecek türden bir rahatsızlık değil. Bipolar ileri aşamalara gelince kendini çok güzel belli ediyor. İlaçlara rağmen geçen sene öyle bir çöküş yaşamıştımki sürekli titreme çarpıntı nefes alamama. 2 saatte bir nervium alamadığımda dayanamıyordum. Bu süreçte tabi 11 kilo falan da vermiş oldum 10 günde. Sonra lityum karbonat yanında sodyum valproat da kullanmaya başlayınca biraz dengeye geldi. Ayrıca mania döneminde yaşananlar sanki uyuşturucu etkisinde yaşanır gibidir. Yaşarken kendinizi iyi zannedersiniz ama mania sona erince sabah kalktığınızda ne yaptım ben böyle deme ihtimali yüksek :D . Kaç kere sabah kalkıp silahı ve arabyı kontrol etmişliğim vardır acaba bir iz varmı diye :D . Çünkü cidden hayal meyal hatırlanıyor herşey, rüyadan kalkmak gibi.

Son olarak eklemek gerekirse, sakin kalmak. Mümkün olduğunca çatışma ortamından uzak durmak. Seni yıpratan herkesi silmek işe yarıyor. Bipolarda da halüsinasyon durumu olduğu için büyü, davet tarzı işlerden uzak durmak mantıklı olacaktır. Gerçi bu her psikolojik sorun için geçerli. Beyin baskı altında kaldığında halüsinasyon üretir. Bir de böyle şeylerle gerçeklik algısı iyice zayıflar. Meditasyon kesinlikle faydalı, ya da spor yapmak.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

HERŞEYİ BERBAT ETTİM.... Çok ciddi ataklar geçirdim arkadaşlar etrafıma zarar vermemek için bunu psikolojik şiddete döktüm ya o kadar canavarlaştımki bütün psikolojimi eşime yansıttım bilin bakalım noldu:).. hamilelik vücut kimyamı değiştirdi biliyorum zaten doğum yaptığım ilk zamanlar hissettiğim tek şey %75 im gitmişti ruh gibiydim tam 3 ay ben kimim nerdeyim oldum sevdiğim adam 6 ay bunalımdaydı sonra bende birşeyler koptu işte bu bipolar yani iki uçlu ruh halleri çıktı o zamanlar bunu sorunlarla ilişkilendiriyordum ama sorunlarla ilgisi olmadığını sorunların kaynağı tek sorun olduğunu geç anladım çünkü normal şartlarda mutlu olmalıydık oysa çok güzel bir bebeği vardı eşim gayet makul bir insandı ama benim bu hastalığım çıkınca ondada bazı şeyler değişti görümcem pisikiyatra git dediğindeki çok makul ve mantıklı söyledi bunu beni ruh hastası deli yapmakla benden kurtulmaya çalıştığını zannettim ve onu suçladım neyse bunlara girmeyeyim tamamen şizofreni. artık kimsem yok çünkü bu durumumu kimsenin bilmesinide istemiyorum. Eskiden günlük tutardım zaten doğum sonrası depresyondan bu şekilde kurtulabildim çünkü tamamen sıyırmıştım. Bir önceki gün o harika çevresine ışık yayan kişi benmiydim çünkü ben mutluyken herkesin libidosu artar insanları birleştiririm sonra bi bakıyorum bir önceki gün nedensiz yere herkesin moralini altüst etmişim ki bi polar ın en büyük belirtisi bu her iki uçtaykende hareketlerinle çevrendekileri etkilemekten çekinmiyorsun küfret bağır çağır büyük küçük farketmez sonra herşey bitince herkez yorgun şaşkın ...

Çok üzgünüm ve öfkeliyim beni kimse uyarmadı yada aydınlatmadı bide beni ikiyüzlülükle suçladı aynı annen gibisin diyerek çamur attı.Babamda söylerdi bunu kavga sırasında beynimden vurulmuşa dönüyorum:-) Onu suçlayamam size, beni çok yanlış tanıdı ve şimdi muhtemelen içinde bi sevgi kırıntısı kaldıysa ona tutunuyor ben mutluyken o mutlu değil muhtemelen peşinden ne gelecek onu düşünüyor sonra ben bir anda saçmalamaya başlarım o beni sakinleştirir ama yanımda değilken bütün bunları düşünür ve mutsuzdur kendini başka şeylere verme ihtiyacındadır. Ama o küçük libidosunda asla asla birşeyleri düzeltmeyi düşünmez çünkü ben onun arkadaşı değilimdir çünkü o sadece arkadaşlarını düştükleri çukurdan çıkarır. Neyse ona göre rol yapmak en iyisi -mış gibilerle yaşamak ben seviyormuş gibi yapamam ya da doğru söylüyormuş gibi onun en iyi yaptığı şey -mış gibi davranarak zamanımı çaldı dünyam başımda belirtileri görüyordum ama bana açılacak diye bekliyordum...çok üzgünüm bu bipolar nasıl ve nezaman çıktı bilmiyorum ama en zayıf dönemimde sinsice girdi bedenime şimdi o kadar üzgünümki geç farkettiğim için taşkınlıklarımla kendimden nefret ettirdiğim için ya da buna benzer şeyler. az önce ben bunları yazarken çalan şarkı bu arkadaşlar matrisin gücü adına hayat diye lanet okuyorum içimden!!!https://www.youtube.com/watch?v=U8IHna3l7xE

 

Bununla bir ömür başetmeyi düşünmüyorum bir kaç gün önce psikoloji filmleri izliyordum sonra tavsiye üzerine umut ışığım filmini izledim sonra tüylerim diken diken oldu bir anda aydınlandım tuhaf olan iki senedir bu filmi görüyordum sonra bi sebeple izlemekten vaz geçiyordum kapağı çok güzel geliyordu ama bu filmi izlememle eşimin yalanlarını öğrenmem inancımı kaybetmem aynı zaman dilimine denk geldi:D

neyse belki bi süre sonra gnoxise ve diğer bütün herşeyi arkamda bırakabilirim çünkü bu hayatta öğrendiğim tek birşey varsa zemin bozuksa üstünde ne olduğunun önemi olmuyor herşeyi bırakmakk işte bu çok zor ama o kadar da tedavi edici hele sevdiğin bi yere gitmek sevdiğin en azından tanıdıkların olması yolda birilerine selam vermek tanındığını bilmek..Biraz ege havası;) yürümeyen şeyi yürütmeye çalışmak ne kadarda zormuş. Dış etkenlerden soyutlanıp içindekine yenik düşmek... Asıl düşmanın kendin olduğunu bilmek. Yüksel demişti filmdeki karakter yüsel bende bunu yapacağım şimdi ki planım bu:) Beni anlayan arkadaşlar tavsiyelerinize uyacağım bir kabustan uyandım nice aydınlık yarınlara.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

dört ay önce bu siteye üye oldun ve bişeler düzeldi bende bir süredir buradayım ama evli ve çocukluyken kendini soyutlamak kolay değil zehir gibi bir anda ele geçiriyor en küçük durumda:) benimde planlarım var evliliğim bitme noktasında ve ataklar geldiğinde iki şey düşünüyorum gitmek ve ölmek. Babamın beyliğini bi keresinde nöbet sırasında kafama dayadım niye bunu yaptım hatırlamıyorum ama resmen boğuluyor ve uyuşmuş gibiydim eşime bunu söyledim ve arka arkaya mesaj atınca okadar sıkıldıki geber dedi:D işi ve iş yerleri hergün değişiyor organizasyon işi yapıyor o akşamda bana 10 dakika mesafedeydi yanına gelelim dedim istemedi sonra bende zaten çok kötü hissediyordum bunu bahane ederek saçmaladım en kötülerden biriydi bu o tabanca sürekli evde duruyor ve böyle depresif hissettiğimde aklım oraya gidiyor herşeyi bitirmek çözüm gibi geliyor. Sonra ben ölürsem çok üzülecek insanları düşünüyorum vazgeçiyorum. Ama sanki ölsem rahatlayacağım oh mis gibi.:)) Bencil davranmak istemiyorum ama uzun zamandır bu ruh bozukluğundan kurtulmak için herşeyi denedim ama beraber yaşadığım kişi sürekli çıkmaz sokak olunca hiçbirşey uzun sürmedi en son madde bağımlısı olabileceğimi düşündüm ilk deneyimden sonra bunun çok saçma olduğunu anladım lucid bile daha eğlenceli benim bütün uçarılığım bu kadar işte.Üstesinden geleceğimi biliyorum:) Sende yüksel:)

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Doktor olarak tedavi görmenin yanında bu tarz bioenerji gibi uygulamaları denemeni öneririm

Eğer tedavi den sonuç alamıyorum diyorsan da doktoruna söyle dozu arttırması veyahut başka tip ilaç kullanması gerekebilir.

İnanın modern tıp her ne kadar kısmen yalanlar içerse de sonuca ulaştırma olasılığı yüksek ama bu bioenerji gibi yöntemleri kullanmıyacağınız anlamına gelmiyor çünkü bu tarz psikosomatik durumlar da ilaç tedavisi kadar saplantılı düşünceleri aşmak da önemli ilaç destekçi rahatlatıcı konumundadır.Depresyona giren bir kişi antidepresan alarak değil antideperesanın verdiği rahatlamayla hayattan zevk almayı öğrenerek tedavi olur.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Şunu eklemek gerek. Bipoların tedavisi yok. Sadece bu hastalıkla yaşamayı başaranlar ve başaramayanlar var. İlaçlar süreçleri atlatmak için var. Depresif dönemde mod artırıcak şeyler verirken mani/hipomani döneminde bunu bastıracak ilaçlar veriliyor. Duygu durum dengeleyici ilaçlar sadece uç noktalara gitmeyi engelliyor. Son iki senede bipolar yüzünden her tür ilaç kullansamda hiç antidepresan kullanmadım çünkü doktor vermek istemiyor. Nedeni basit, antidepresanlar bir anda depresiften hipomaniye doğru götürebilir. Mevsimlere göre ve geçiş dönemlerinde ruh hali değiştiğinden kullanılan ilaçlar kesinlikle değişmek zorunda. Ben her geçişte yeni ilaçlar alıp 4-5 ay tamamen normale yakın yaşayıp sonra sil baştan yeni tedaviyle devam ediyorum. Bu sayede iş hayatım da olumsuz etkilenmemiş oluyor. En önemlisi farkındalık bu hastalıkta. En sinir bozucu şey diğer hastalıklarla karıştırılması. 2 senedir ilaç kullanıyorum deyince aaa onlar bağımlılık yapar ama bırakman lazım demeleri. Antidepresanla antipisokitik ve duygudurum düzenleyicileri aynı sanıyorlar. Sonra buna kesi nöroleptik ekleniyor, daha sonra da yan etkileri azaltmak için bir iki ilaç daha, beta reseptörler, blokerlar gibi. Tüm bunlar sağlıklı bir insandan bile daha düzenli ve disiplinli olmamı sağlıyor.İnsan ilişkilerini tabiki etkiliyor. Bu hastalıkla yaşamak zor ama imkansız değil.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Yazı boyunca lityumdan bahsedilmiş ancak yapılan araştırma sonuçlarına göre lityumun ilk bir yıldan sonra işe yarama oranı %50 lerde. Lityum zaten çok eski bir ilaç. Daha yeni döneme ait olan depakin mani den korumada oldukça başarılı. Zaten duygu durum düzenleyiciler hepsi mani dönemini baskılamak için geliştirilmiş daha çok. Depresyona karşı koruyucu değiller. İşin ters tarafı, depresyona iyi gelen ilaçlar ise maniyi tetikleme riski bulunduğundan kullanımı mümkün değil. Şu devirdeki ilaçların geldiği aşamayla anca durgun, depresif fakat normale yakın bir şekilde yaşamayı sağlıyor.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Yazı boyunca lityumdan bahsedilmiş ancak yapılan araştırma sonuçlarına göre lityumun ilk bir yıldan sonra işe yarama oranı %50 lerde. Lityum zaten çok eski bir ilaç. Daha yeni döneme ait olan depakin mani den korumada oldukça başarılı. Zaten duygu durum düzenleyiciler hepsi mani dönemini baskılamak için geliştirilmiş daha çok. Depresyona karşı koruyucu değiller. İşin ters tarafı, depresyona iyi gelen ilaçlar ise maniyi tetikleme riski bulunduğundan kullanımı mümkün değil. Şu devirdeki ilaçların geldiği aşamayla anca durgun, depresif fakat normale yakın bir şekilde yaşamayı sağlıyor.
emir ben hala bipolarım inan ilaç içmeden de az çok anlıyor insan (eşime göre tiner gibi parlıyorum bazen :)) ilaçsız olabileceğim en normal halimleyim. 1-2 seneden sonra sırf ilaç bonibon hesabı vücut bağışıklık kazanıyor.aşağı tükürsen sakal yukarı tükürsen bıyık kirlenecek zaten bizi bu duruma getirenler yüzünden bu haldeyiz kararsısız amaçsız enerjimiz kendimize yönelmiş kendi kendimizi imha ediyoruz. ve hala ülke olarak tek destek tedavi alanımız fizik tedavi, çoğu zamanda doktorların canlı denekleriyiz. insanların işine yaradığı kadar iyi yaramadığı kadar kötüyüz.
Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Doktorlara o kadar güvenmediğim için kendim bu konuda yayınlanmış bildirileri araştırma sonuçlarını takip ediyorum. Yoksa doktora kalırsan al bu ilacı kullan işe yaramazsa bir ay sonra gel. Değil bir ay, dibe vurulan dönemde bir dakika bile geçmek bilmiyor. Sabah olmak bilmeyen geceleri, zamanın durmuş olma hissini maalesef yaşamayan bilemez. Ya da gerçeklik algısını kaybetmenin sonuçlarını. İlaçsız normale yakın kalabiliyorsan ne mutlu. Zaten hala bipolarım demene bile gerek yok :D . Çünkü bipoların tam kurtuluşu yok. Yıllar ilerledikçe uzun uyku dönemleri var hastalığın. Yine bir olayda tetiklenip kendini hastanede bulabilme ihtimali her zaman var. Zaten bu nedenle de en iyi durumdaki hasta bile %40 civarı engelli sayılıyor. İlaçla tedavi edilemeyenlerde ise oran %75 lere varıyor.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Doktorlara o kadar güvenmediğim için kendim bu konuda yayınlanmış bildirileri araştırma sonuçlarını takip ediyorum. Yoksa doktora kalırsan al bu ilacı kullan işe yaramazsa bir ay sonra gel. Değil bir ay, dibe vurulan dönemde bir dakika bile geçmek bilmiyor. Sabah olmak bilmeyen geceleri, zamanın durmuş olma hissini maalesef yaşamayan bilemez. Ya da gerçeklik algısını kaybetmenin sonuçlarını. İlaçsız normale yakın kalabiliyorsan ne mutlu. Zaten hala bipolarım demene bile gerek yok :D . Çünkü bipoların tam kurtuluşu yok. Yıllar ilerledikçe uzun uyku dönemleri var hastalığın. Yine bir olayda tetiklenip kendini hastanede bulabilme ihtimali her zaman var. Zaten bu nedenle de en iyi durumdaki hasta bile %40 civarı engelli sayılıyor. İlaçla tedavi edilemeyenlerde ise oran %75 lere varıyor.
bu risk tüm psikolojik rahatsızlık geçiren geçirmediğini düşünüp inatla doktora gitmeyenlerde de ama tonla ilaç içip bir patlamada hastaneye gitmek daha koyardı insan be emir :) bayan olarak bir erkeğe göre patlama sıklığı ve riski çok fazla elimden gelen inancıma göre dualara sarılmak inan içim doydu ilaç içmeye.
Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

ben de 2.5 sene ilaç içip bırakıp yaşayanlardanım inşallah Allah önüme aşamayacağım dağlar vermesin.ani öfke de bir anda her tarafı neron gibi yakasım oluyor onun dışında pek bir sıkıntım yok gibi,anti psikotik ilaçlarımın bırakma hediyesi bol bol kilo yalnız hamilelik sürecinde nasıl olurum bilmiyorum inşallah alev silahına dönmem:devil:

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

[h=4]Bipolar bozukluk nedir, nedenleri nelerdir?[/h]http://www.npistanbul.com/assets/uploads/sayfa/46/images/bipolar-1.jpgÖnceleri Manik depresif bozukluk veya manik depresyon adıyla bilinen, öz Türkçesi iki uçlu duygulanım bozukluğu olan, bipolar afektif bozukluk, riskli davranışlar nedeniyle ilişkilere ve kariyere zarar veren, tedavi edilmediği zaman intihara bile yol açan ciddi ruhsal bir hastalıktır. Bipolar bozukluk, "maniden depresyona kadar uzanan ruh halindeki aşırı değişiklikler" olarak tanımlanır. Bu ruh hali oynamaları arasında, bipolar bozukluğu olan kişinin normal ruh halinde olduğu dönemler olabilir. "Manik" terimi aşırı hareketli, enerjik, konuşkan, umursamaz, güçlü, öforik bir dönemi tanımlar. Sonra, birdenbire bu yükseklerde uçan ruh hali karanlık bir ruh haline dönüşebilir, örneğin; sinirlilik, kafa karışıklığı, öfke, kapana kısılma hissi ortaya çıkar. Bu bir öncekine tamamen zıt olan ruh hali depresyon olarak tanımlanır ve üzüntü, ağlama, değersizlik hissi, enerji kaybı, haz kaybı, uyku problemleri ortaya çıkabilir. Bu yükselmeler ve alçalmalar her insanda değişiklik gösterdiğinden, bipolar bozukluk teşhis edilmesi zor olan bir rahatsızlıktır.

[h=4]Bipolar bozuklukta tanı nasıl konulur?[/h]http://www.npistanbul.com/assets/uploads/sayfa/46/images/bipolar-2.jpgPsikiyatrik muayene ve ayrıntılı taramadan sonra doktorunuz işaretleri ve belirtileri değerlendirir. Ayrıca kişisel tıbbi geçmişiniz ve aile geçmişinizi de soracaktır. Ruh halini etkileyebilecek diğer ciddi hastalıkları elemek için laboratuvar testleri de yapılabilir. Ayrıca doktorunuz, coşkun olduğunuz zamanları teşhis edebilme ihtimaliyle aile üyeleriyle de konuşmak isteyebilir. Coşku genellikle iyi hissettiren bir şey olduğu için, bipolar bozukluğu olan bir insan için ruh halinin aşırı olup olmadığını tanımlamak zor olabilir. Mani, ciddi problemlere ve utançlara yol açan şekilde sosyal davranışı, düşünceyi ve sağduyuyu etkiler. Örneğin, kişi manik dönemdeyken kendisini zora sokacak iş ve finansal kararlar alabilir.

[h=4]Kimler bipolar bozukluğa yakalanır?[/h]Bipolar bozukluk genellikle 15-24 yaş arasında görülür ve sıklıkla yaşam boyunca sürer. Her yaşta görülebilir (7'den 77'ye) ama en sık 20'li yaşların başında başlar. Her 100 kişiden 1-2'sinde görülür. Tüm dünyada benzer sıklıkta görülmektedir. Kadın erkek arasında görülme sıklığı açısından fark yoktur. Çocuklarda ve 65 yaş üstünde nadiren yeni teşhis edilmiş mani görülür.

[h=4]Bipolar bozuklukta ne zaman hastaneye yatış gerekir?[/h]Hastalığın mani döneminde olan kişiler genellikle riskli davranışlardan, intihar düşüncesinden uzaklaştırılmak için hastaneye yatırılır. Daha ciddi bir formu olan ve belirgin mani ve depresyon atakları ile seyreden bipolar bozukluğu olanların yaklaşık %90'ı en azından bir kez psikiyatrik hastaneye yatırılmıştır. Üç kişiden ikisi yaşamları boyunca iki kere veya daha fazla hastaneye yatırılmıştır.

[h=4]Bu hastalık genetik midir?[/h]http://www.npistanbul.com/assets/uploads/sayfa/46/images/bipolar-3.jpgAkrabalarının hiçbirinde bipolar bozukluk olmayanlarda hastalık görülme olasılığı % 1-2 iken, birinci derece bir akrabasında (anne-baba veya kardeşlerinde) bipolar bozukluk varsa görülme olasılığı % 7-8'dir. Tek yumurta ikizinde bipolar bozukluk varsa diğer ikizde hastalık görülme olasılığı % 45-60'dır, yani sadece kalıtım tüm hastalığı açıklayamamaktadır.

[h=4]Mani dönemi nasıldır?[/h]Mani nöbetleri genellikle ani başlar ve süresi 2 hafta ile 4-5 ay arasında değişir (ortalama süre 4 aydır). Manik dönemdeki belirtiler şunlardır: Duygudurumda kişinin içinde bulunduğu duruma uygun olmayan coşku, enerji artması ve aşırı hareketlilik, saldırganlık; çok konuşma, uyku süresi ve derinliğinde azalma, toplumsal kurallara uyamama, dikkatte azalma ve dikkat dağınıklığı, özgüven artışı, büyüklük fikirleri, büyüklük sanrıları (kendini başbakan, peygamber, ermiş zannetme gibi); düşüncesizce para harcama, aşırı ticari girişimlerde bulunma, yeme-içme ve kişisel bakım ihmali, sesler duyma, hayaller görme, kokular algılama, ciltte karıncalanmalar veya dokunmalar hissetme şeklinde algı bozuklukları (halusinasyonlar).

[h=4]Hipomani dönemi nasıldır?[/h]Hipomani belirtileri, maniye göre daha hafiftir. Sıklıkla hastalık olarak görülmeyip gözden kaçabilir. Atak sırasında aşağıdaki belirtilerden birkaçının bir arada bulunması gerekir: Kişinin kendine güveninde aşırı artma, uyku ihtiyacında azalma, dikkatin kolayca dağılması, fiziksel ve zihinsel aktivitede aşırı artma, kötü sonuçlar doğurabilecek aktiviteler içine girme

[h=4]Depresyon dönemi nasıldır?[/h]http://www.npistanbul.com/assets/uploads/sayfa/46/images/bipolar-4.jpgDepresif nöbetler genellikle sinsi başlar ve manik nöbetlere göre daha uzun sürelidir (ortalama süre 6 aydır), yaşlı hastalar dışında genellikle bir yılı geçmez. Depresif dönemdeki belirtiler şunlardır:

 

  • Dikkatin azalması ve dikkatini toplayamama,
  • anlama, kavrama, hatırlama güçlükleri,
  • benlik saygısında düşüş ve özgüven azalması, suçluluk ve değersizlik düşünceleri,
  • geleceğe ilişkin karamsarlık ve güvensizlik,
  • kendine zarar verme ve intihar düşünceleri ve girişimleri,
  • bedensel halsizlik,
  • uyku bozuklukları (uykuya dalamama, erken uyanma, sık sık uyanma, kâbuslar görme),
  • cinsel istek kaybı,
  • iştah azalması veya artması,
  • hareketlerde yavaşlama veya sıkıntılı hareketlilik,
  • iç sıkıntısı, darlık hissi,
  • eskiden severek yapılan etkinliklere karşı ilgi azalması,
  • sosyal ilişkilerde azalma,
  • içe kapanma,
  • ağrı,
  • hazımsızlık,
  • adet düzensizliği gibi bedensel yakınmalar.

[h=4]Karma (mikst) dönem nasıldır?[/h]Gün içinde sıkça değişen mani ve depresyon belirtilerinin aynı anda yaşanmasıdır. Bazı hastalar bu dönemlerin hepsi ile zaman zaman karşılaşırken, bazı hastalar sadece manik dönem veya depresyon ve hipomani dönemleri yaşıyor olabilir.

[h=4]Hastalığın biyolojik yönü nedir?[/h]Bipolar bozukluk, şeker ya da kalp hastalığı gibi tıbbi bir hastalıktır ve kişinin beynini dolayısıyla da ruh durumunu etkilemektedir. Bu rahatsızlığa sahip olmak kimsenin suçu ya da hatası değildir. Bipolar bozukluğun nedeni kesin olarak bilinmemektedir. Ancak araştırmalar, beyinde duygudurumun normal düzeyde kalmasını etkileyen bazı anormallikler olduğunu göstermiştir.

Beyindeki kimyasal maddeler, bir beyin hücresinden diğerine iletiler taşır. En az 100 çeşit olan bu kimyasal maddelere "nörotransmitter" adı verilir. Beyin hücreleri arasında iletilerin doğru bir şekilde taşınması kişinin düşünce, duygudurum, hafıza ve öğrenme kapasitesini de etkiler. Bipolar bozukluğa, beyindeki bu kimyasal maddelerin dengesinin bozulması; yani sinyallerin doğru bir şekilde iletilememesi neden olabilir.

[h=4]Hastalığın psikolojik yönü nedir ve psikoterapi hastalığın belirtilerinin kontrolüne nasıl yardımcı olur?[/h]Bipolar bozukluğun tedavisi sadece ilaç içmeyi kapsamamaktadır, aynı zamanda düşünce ve davranışları düzenleyen psikoterapötik yaklaşımı da içermektedir. Tedavide ilaç ve psikoterapinin birlikteliği gereklidir. Bipolar bozuklukla başa çıkabilmeyi başarmak tedavinin en önemli bölümüdür. Psikoterapi, ilaç tedavileri ile birlikte uygulandığında, hastalara ve ailelerine destek, eğitim ve rehberlik sağlamaktadır. Örnek olarak, manik ve depresif dönemleri tetikleyen stres faktörlerini fark etmelerine ve bunlarla başa çıkmaya yardımcı olmaktadır. Psikoterapi ayrıca, gelişmekte olan bir hastalık döneminin erken belirtilerini saptamaya da yardımcı olabilmektedir.

Çoğu zaman, hızla başlatılan tedavi tam gelişmiş bir depresyon veya mani krizini önleyebilir. Psikoterapi bireysel olarak hastaya, aileye, aile ile birlikte hastaya ve grup olarak uygulamayı kapsamaktadır. Davranışçı psikoterapi yaklaşımı ile bipolar bozukluk belirtileri ile nasıl uğraşılacağı, kişilerde yeni hastalık dönemlerini ortaya çıkarabilecek streslerle başa çıkmasına çalışılmaktadır. Bilişsel psikoterapi yaklaşımı ile bipolar bozuklukta kişilerin depresif ve yükselmiş duygudurumlar sırasında ortaya çıkan çarpık düşünceler ve inançları tanımlamaları ve karşı koyma çalışılmaktadır.

[h=4]Bipolar bozukluk nasıl tedavi edilir?[/h]Tedavinin akut tedavi ve koruyucu tedavi olmak üzere iki basamağı vardır. Akut tedavi hastalık belirtileri başladığı sırada, belirtileri mümkün olduğunca hızla yatıştırmak için uygulanır. Bu dönem hastanede yatarak tedaviyi de gerektirebilir. Koruyucu tedavi ise yeniden hastalanmayı engelleme amacı taşır. Akut tedavide öncelik hastanın ve çevresinin güvenliğinin sağlanması, intihar riski varsa önlenmesi, tanının netleştirilmesi, mani döneminde sakinlik verecek, depresyon döneminde ise ruhsal kalkınma sağlayacak tedavinin etkili ve güvenli biçimde uygulanmasıdır. Ana tedavi ilaçlarla yapılır. Ancak hastalık şiddetli, kişinin intihar riski var, daha önce ilaç tedavilerine bilinen direnç varsa elektrokonvulsif tedavi (EKD uygulanabilir. Yeni ilaçların kullanılır hale gelmesi ile EKT'ye ihtiyaç oranı azalmıştır ancak hala çok sayıdaki hasta için EKT en etkili tedavidir. Bazı olgularda ilaçlara yanıt yetersizdir, kimilerinde ilaçlar yan etkileri sebebiyle istenilen doza çıkılamaz, bazı durumlarda ise hastanın intihar riskinin bulunması gibi sebeplerle ancak EKT nin sağlayabileceği hızlı düzelme elde edilmek istenir.

Modern anestezi teknikleri ile günümüzde EKT daha da güvenilir hale gelmiştir. Filmlerde görülen EKT sahneleri ya da elektrikli sandalye görüntüleri ile gerçek EKT uygulamasının hiçbir benzer yönü yoktur. EKT ağrılı değildir, hasta için ceza değildir. EKT uygulanmış olan çoğu hasta dişçi koltuğuna oturmayı EKT'den daha stresli bulmuşlardır.

[h=4]Bipolar bozuklukta TMU uygulanabilir mi?[/h]TMU'da saçlı kafa derisinin üzerine elektro manyetik bir bobin aracılığıyla beynin elektriksel aktivitesini düzenlemeye yönelik bir tedavidir. Beyinde hedeflenen alanda "nöronal depolarizasyon" dediğimiz değişim oluşur. Beyindeki hücrelerin elektriksel iletisine müdahale edilmiş olur. Beynin elektriksel ve kimyasal ileti ile çalıştığı düşünülürse beynin yeterli çalışmayan doğal süreçlerini harekete geçirici etkisi olduğu anlaşılır. Dışarıdan elektrik akımı vermeden, güçlü ama kısa bir manyetik alan oluşturarak tedavi etkisini oluşturur. EKT beyine doğrudan elektrik akımı verilerek uygulanır, bu sebeple EKT'nin hastane ortamında ve genel anestezi altında yapılması gereklidir. TMU tedavisi ise ayaktan uygulanabilir, anestezi ya da analjezik gerektirmez. Coğu kez hasta hafif baş ağrısı ve uyarım uygulanan yerde hafif bir rahatsızlık dışında herhangi bir olumsuz etki hissetmez. Çok nadir vakalarda epileptik nöbet izlenebilir. Bu durumda tedavi kesilir. Nöbet riski olan kişiler tedavi öncesi çekilen EEG ile tespit edilip tedaviye alınmazlar.

Tedavi süresi ve sıklığı hastanın bireysel ihtiyacına göre belirlenir. 5-30 dakika süre ile belirlenen sıklıkta, belirlenen frekans ve şiddette ritmik uygulama yapılır. Bipolar bozukluğun depresyon döneminde etkili bir tedavidir. Ancak hipomani döneminde ve EKT uygulanmasına engel durum olan mani dönemlerinde de yardımcı tedavi olarak farklı parametrelerle kullanılabilir.

 

[h=4]İlaç tedavi seçenekleri nelerdir?[/h]Bipolar bozukluğun ana tedavisi ilaç tedavisidir. Bu hastalığın tedavisinde kullanılan en önemli ilaç tipi, kişinin duygudurumunu kontrol altına almak için yazılan ilaçlardır. Bu ilaçlar 'duygudurum düzenleyicileri' olarak adlandırılmaktadır ve gelecek atakların önlenmesi ve başlamış bir atağın tedavi edilmesinde etkilidirler. Genel olarak, bipolar bozukluğu olan kişiler duygudurum düzenleyicileri ile tedaviye uzun süre (yıllarca) devam etmektedirler. Duygudurum düzenleyicilerinin kullanılmasına karşın ortaya çıkan mani veya depresyon ataklarını tedavi etmek için ek ilaç tedavileri yazılmaktadır.Örneğin, antipsikotik ilaçlar esas olarak manik atak sırasında yazılırken, antidepresan ilaçlar yaygın olarak depresif atak sırasında verilmektedir. Araştırmalar, antidepresanların mani, hipomani ya da hızlı döngüye geçişi tetikleyebildiğini göstermiştir. Bu nedenle, bipolar bozukluğu olan kişileri bu geçişten korumak amacıyla antidepresan ilaçla birlikte duygudurum düzenleyicileri de yazılmaktadır. Hastalığın semptomlarını tedavi etmek için başka ilaçların alınması da gerekebilmektedir.

 

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...