Jump to content

Bozkır Kurdu


felidae

Önerilen Mesajlar

BOZKIRKURDU/Hermann Hesse...

 

http://images.gittigidiyor.com/427/tn9/4276825_tn9_0.jpg

 

 

Yazar: HErmann Hesse

Yıl: 2003

(yky)

 

Harry Haller'in kendi içinde hem bir insan hem de bir kurt bulmasıyla başlayan yolculuğunda, kimi zaman kişiliğinin ikiye ayrılmasına, insanlarla birlikte olmaya kuvvetli bir arzu duymasına rağmen içindeki öbür benlik tarafından sürekli dışlanan bir figür olmasına tanık oluyoruz. Öyle ki, Harry bazı nadir zamanlarda insan ve kurt'un anlaştığını görüyor.

Uygarlık ve vahşilik aynı dünyada uyuşabilir mi?

Kitabı okurken zaman zaman düşüncelere dalıyor ve Harry'nin yaşadığı sıkıntıları kendi iç dünyanızda rastlayabiliyorsunuz. Hepimizin görmekten, bilmekten, duymaktan rahatsız olduğu şeyler oluyor genellikle bunlar. Ama varlığını bir noktadan sonra reddedemeyeceğimiz şeyler..

Hesse, kurtlara kulak kabartıyor ya da insanlara mı demeliyim?

 

Çeviren: Kamuran Şipal

 

okumayan tüm arkadaşlara tavsiyemdir...

 

KISACA HERMANN HESSE...

 

Hermann Hesse 1877’de Almanya’nın Calw kasabasında doğdu. Eğitim sistemindeki kısıtlamalara ve misyoner babasının dinsel baskılarına direnerek Maulbronn İlahiyat Okulu’ndan ayrıldı. Bir süre kitapçılık yaptıktan sonra 1904’te serbest yazarlığa başladı. Birinci Dünya Savaşı’nda tarafsız kalan İsviçre’ye yerleşerek Alman militarizmi ve milliyetçiliğini yeren yazılar yazdı. Savaş tutsakları ve gözaltına alınanlar için bir dergi çıkardı. 1923’te İsviçre uyruğuna geçti.

Savaş ortamının ve kişisel sorunlarının etkisiyle ağır bir bunalım geçiren Hesse, Jung’un öğrencisi Lang’dan psikanaliz tedavisi gördü. Lang ile dostluğu Hesse’nin ruhbilime ve Jung’a duyduğu ilgiyi körükleyerek iç dünyasını zenginleştirdi. 1911’de Hindistan’a yaptığı yolculuk Doğu kültüründen etkilenmesine yol açtı. Yapıtlarında, kişinin uygarlığın yerleşik kalıplarından kurtularak özbenliğini bulmaya çalışmasını işledi, insanları kendi yaşamlarını kurtarmaya çağırdı ve Doğu gizemciliğini yüceltti.

Hesse, Doğu kültürüne yakınlığıyla, özellikle 1960’larda Amerika’da canlanan Budizm ve Zen Budizmi akımları sırasında en çok okunan yazarlar arasına girdi. Romanları, öyküleri, denemeleri, şiirleri, politik makaleleri ve kültür alanındaki eleştirel yazılarıyla tüm dünyada 100 milyonu aşkın okura ulaşan, 1946’da Nobel Edebiyat Ödülü’nü alan Hesse, 1962’de İsviçre’nin Montagnola kasabasında öldü.

 

YKY'DEKİ KİTAPLARI

 

: Boncuk Oyunu

: Bozkırkurdu

: Gertrud

: Klingsor’un Son Yazı

: Knulp

: Narziss ve Goldmund

: Rosshalde

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...