Jump to content

Şirinler Manifestosu


KATA

Önerilen Mesajlar

Şirinler Manifestosu

Şirinlerin tekrar eden davranışları normal kapasiteli çocuklar tarafından anlaşılabilir hale getirilip, ahlaki dersler olarak sunuldu. Şirinler amerikan canavar kamyon yarışları kadar amerikandılar. Yoksa şirin çileği kadar kırmızı mıydılar? Daaan daaan daaaan

 

 

Bu 100 kişilik kolonide yanlış olan neydi? Asla barbar değillerdi, asla küfür etmezdiler ve daha da ötesi şirin köyde asla herhangi bir aşağılayıcı kötü muamelede bulunulmazdı. Nahoş gerçekliklere kör edilebilmek için şirin ahlakıyla büyülendik. Şirinler kirli çürük komünistlermiş.

 

 

 

Topraklar şirinler tarafından paylaşılmamıştır. Yemek ve erzaklar kominal mantar şapka evlerde güvenle saklanır ve tüm şirinlere eşit olarak dağıtılırdı. Çiftçi şirin mahsulünü müşteri şirine satmaz ve yetiştirdiği her ne varsa bunun herkes için olduğu algılanırdı. Ne ürünler ne de hizmetler ne kadar hayati olursa olsun sadece bir bireyin karı için satılmazdı. Her şirin temel Marksist prensiplerdeki gibi ortak bir ürün için çalışırdı. Aşçı şirin onların müteşekkir şirin ağızlarını besleyen kamp aşçılarıydı. Ne zaman lavabon tıkansa usta şirin hemen ordaydı. vs. vs.

 

Hillary clinton’ın komünist çocuk yetiştirmek adlı kitabında bir şirin yetiştirmek için bir köy gereklidir ibaresi bulunmaktadır.

 

Bu deneyden çıkarılan sonuç şudur ki; şirinler, emek birlik felaketlerini önleyerek çalışmaya yatkındırlar. Birden fazla şirinin aynı işi yapma ihtimali önlenerek, bir şirinin çirkin istekleriyle bir birlik oluşturması imkânsızlaştırılmıştır. Şirin baba ve şirin dede 500 yaşından yaşlılardır. Akıllı şirinin ona emekli maaşlarını diğer yüzyıla götüremeyeceğini söylediğini hayal edebiliyor musunuz?

 

Şirin köyü bir kapalı markettir. Para veya yabancı ticaret yoktur ve tüm iyelikler kominaldir. Şirinler marketin haksızlık ve açgözlülüğü yüzünden bedava market fikrini reddederler. Zayıf marksizmin geleneklerine dayanarak şirin köy ateisttir. Tanrı yoktur ve kesinlikle, rahip, haham, imam, şifacı şirin yoktur.

 

Her şirin uğraşı şirinlerin gerçekten komünist olduklarının önemli bir kanıtıdır. Köydeki pozisyonları ne olursa olsun boyacı yada aşçı fark etmez, sadece o pozisyonda olmalarına izin verilir ve toplumda birden fazla fonksiyonlarının olması aşırı uygunsuzdur. Bir bölümde şirinlerin işlerini değiştirdiği anlatılmaktadır. Kibirli şirin boya yapmayı dener, şair şirin inşaat yapmayı dener vs. tabiî ki şamata birbirini izler ve sonuç felakettir.

Çoğu Amerikalıya göre şirin baba kırmızı giyinip, beyaz ve maviden oluşmaktadır. Fark edemedikleri şirin babanın şapka ve ayakkabılı pantolonları sosyalizmin sembolleridir. Genel iş elbiseleri Maoist Çin’de Mao süit diye anılan genel iş elbiselerine çok benzemektedir. Her şirin aynı renkleri giyer ve aynı şarkıyı her yerde söyler. Siz de kendinizi la la la diye şarkı söylerken yakalamadınız mı? Biliyoruz ki yakaladınız. Herkes yaptı.

 

Ama bu ufak mavi komünistlerin köyünün en korkunç düşmanı kimdi? Tabi ki aç gözlü bir kapitalist. Gargamelin şirinler üzerine olan çirkin planı onları yakalamak ve altına çevirmekti (reytingler düştükten sonra yemek istemeye başladı). Şirinlerin şeytani düşmanı, en büyük kapitalist barış ve huzur dolu küçük şirin birliğinin en büyük tehditiydi.

Şirin dili sıklıkla şirin kelimesini kullanır ve bunun farklı anlamlarını türetir. Diyaloglarının anlaşılabilir olacağı kadar isim ve fiili şirin sözcüğüyle yer değiştirirler. Bu komünist Çin’deki her şeyin halka dönüşmesine çok benzer. Örn: halkın ordusu, halkın kahramanı vs. Bizim de D&D.com sitesinde uyguladığımız taktiğe çok benzer ( Dave Dave Dylan & Dave Dylan Dylan; Dylan Dave Dave & Dylan ).

 

Şirine hiçbir mesleği veya kişisel bir özelliğiyle değil, sadece cinsiyetiyle köyde tektir. Şirine’nin asıl mesleği etrafta kadınca güzel görünerek dolaşmaktır. Bununla birlikte şirine şirin baba dışında kalan diğer şirinlerin hepsinden daha dalaverecidir.

 

Şirine gargamel tarafından üretilip şirinlerin arasına Truva atı olarak gönderilmiştir. Neyse ki şirin baba düşman şirinenin üzerinde bir büyü yapar ve onu bildiğimiz ve sevdiğimiz güzel(bu özelliği sayesinde yemek ve sığınak hakkı kazanır) şirineye çevirir.

 

DaveAndDylan.com - Das Smurfapital

http://sirince.net/modules.php?name=Manifesto

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Yoldaş Şirin Baba

 

Hepimiz küçükken Şirinler’le bir şekilde karşılaşmışızdır. Karşılaşmamak mümkün müydü? ‘80’li yılların ortalarında tam bir fenomendi Şirinler. Çizgi filmleri ve çizgi romanları dışında da, kalem kutularından defterlere, kitap kaplarından okul çantalarına kadar her yerde Şirinler’in çizimlerine rastlıyorduk.

Peki, mantar evlerde yaşayan bu küçük mavi renkli “şirin” adamların uzun bir süre büyücülük ve sihirbazlık yüzünden kiliseler tarafından lanetlendiğini biliyor muydunuz? Ya da komünizmi yaydıkları iddiasıyla suçlandıklarını?

İlk başta komik gelse de, bu komünizm suçlaması üzerinde o kadar çok durulmuştur, ve o kadar ince ince işlenmiştir ki, bazı öğrenciler bu konuda üniversitede tez bile vermişlerdir. Bu ay ben de bu konuya kısaca değineceğim.

 

Şirinler’in kısa tarihçesi

Şirinler, ya da orijinal adıyla “Schtroumpf”lar (İngilizceye “Smurf” diye çevrilmiştir) 1958 yılında, Belçikalı bir çizgi romancı olan Peyo tarafından yaratılmıştır. Peyo o yıllarda meşhur Fransız çizgi roman dergisi olan Spirou’da, Johan ve Peewit (Türkçeye Küçük Prens olarak çevrildi ve çok kısa süre yayınlandı) maceralarını çiziyordu.

Johan ve Peewit, Robin Hood’un bilimkurgulaştırılmış bir Fransız versiyonu olarak tarif edilebilir. Bu iki kafadar her maceralarında yeni mekânlara gidip değişik yaratıklarla karşılaşıyorlardı. Şirinler ilk defa bu maceralardan birinde figüran olarak rol almalarına rağmen, halktan gördükleri büyük ilgi nedeniyle, kendi çizgi romanlarında oynama hakkını kazandılar! Bu çizgi roman, boynuz kulağı geçer lafını doğru çıkartırcasına, Johan ve Peewit’i, ezdi geçti.

Peyo bir sene sonra Şirinler’in PVC heykelciklerini satışa çıkardı, ve bunlar da kapış kapış satıldı. Artık Şirinler tanınan bir isim olmuştu.

Şirinler’in Amerika’da ve tüm dünyadaki popülerliğini sağlamaları 1976 yapımlı Johan ve Peewit’in çizgi romanından uyarlanan, uzun metraj çizgi filminde aldıkları rolden dolayı oldu. Çizgi film o kadar çok tutuldu ki, ünlü Amerikan çizgi film firması Hanna-Barbera (ki kendileri Taş Devri, Ayı Yogi gibi çizgi filmler çıkarmalarıyla ünlüdürler) 1981 yılında “Şirinler” çizgi filmini piyasaya sundu. Bu çizgi film o zamanın standartlarına bir imza attı ve tam dokuz sene boyunca, sürekli yeni bölümleri yayınlandı.1990’dan sonra da tekrar bölümlerde bile uzun süre rating topladı ve oyuncakları dünyada satış rekorları kırdı.

Şu anda Şirinler’in bilgisayar grafikli bir uzun metraj çizgi filmi üstünde çalışılıyor, ve tahminen 2008 yılında vizyona çıkması bekleniyor.

 

İddialar ve Tezler

Şirinler köyünün, aslında komünist düzeni yaymaya amaçlı bir propaganda olduğu iddiasından bahsetmiştik. Bu iddiaları incelemek için Amerikan yapımı çizgi filmden çok, orijinal çizgi romanını göz önünde bulundurmak gerekir. İddialara göz atacak olursak…

 

1. İddia - Şirinler’in görünüşleri: Tüm Şirinler aynı tarz giyinmektedir ve şirinlerin çoğunun birbirlerinden ayırt etmelerini sağlayan aksesuarları yoktur. Bu Çin’deki “Mao kılığı” adı verilen standart gri üniformaya benzetilebilir. Kafalarındaki şapka ise, Fransız Devriminde kullanılan, eşitlik ve özgürlüğün simgesi olan “Frigya şapkası”dır. Köyün lideri rolündeki Şirin Baba, diğerlerinden farklı olarak kırmızı giyinmektedir ve kırmızı da sosyalizmi sembolize etmektedir. Bunun dışında gür ve gri sakalıyla Şirin Baba Karl Marx’a rahatça benzetilebilir. Şirin Baba’nın yardımcısı olmasına rağmen genelde asi tutumlarıyla ve ortalığı karıştırmasıyla bilinen “Akıllı Şirin” (ya da “Gözlüklü Şirin”) de yuvarlak gözlükleriyle Troçki’ye benzetilebilir. Troçki de sürekli Stalin’le ve diğer liderlerle takışmıştır ve Stalin’in yoldaşları arasında asi olarak anılmaktadır.(Troçki 1920’de sürgüne gönderilmiş ve 1940’ta öldürülmüştür.)

Çizgi romanın bir bölümünde, Gözlüklü Girin, Şirin Baba’nın ortalıklarda olmamasından yararlanarak kendini kral ilan eder, ve köyün “Şirin düzenini” yıkmaya çalışır. Daha sonra Şirin Baba’nın ortaya çıkması ve halkın isyanıyla Gözlüklü Şirin tahttan indirilir ve kendisi halk önünde herkesten özür diler. Bu bölüm, özellikle komünizmin üstün yanlarını övdüğü ve monarşinin kötülüklerini gösterdiği gerekçesiyle ilgi toplamıştır.

Çizgi filmin kötü adamı olarak bilinen Gargamel ise kanca burunlu, alnı açık fakat kulakların arkasından siyah saçlar fışkıran bir karakterdir. Bu tip, o yıllarda çizilen klasik açgözlü Yahudi tiplemesinin aynısıdır.

 

2. İddia - Yönetim biçimi: Köy ideal bir komünist düzende yönetilir. Köyde bir kral ya da başkan yoktur; bir lider vardır ve lider de herkes gibi çalışmak zorundadır. Her Şirin’in diğerlerine göre daha iyi olduğu bir özelliği vardır. Biri güçlüdür, biri fırıncıdır, biri sanatçıdır vs… Herkes kendine uygun olan ve kendine düşen görevi söylenmeden ve mutlu bir şekilde yapar.

Köyde tüm yiyecekler bir büyük mantar altında toplanmaktadır, ve herkese eşit olarak dağıtılmaktadır. Şirine, köydeki tek dişi şirin olmasına rağmen ona farklı davranılmamaktadır, o da her Şirin gibi çalışmak zorundadır ve herkes gibi eşit yiyecek almaktadır.

 

3. İddia - Ekonomi: Şirinler’in köyünde geçerli olan bir para birimi yoktur. Takas sistemi de kullanılmaz. Herkes çalışır ve eşit olarak hakkını alır. Çizgi romanın bir bölümünde “Ekonomist Şirin” adında bir şirin ortaya çıkar. Bu şirin para birimini ortaya çıkartır ve finansal bir sistem kurar. Yarattığı sistem yüzünden köyde açlık, hırsızlık ve yozlaşma başlar. Ekonomist Şirin, tüm parayı bir mantar altında toplar, ve diğer Şirinlere faizle borç verir. Böylece bankacılığın da ilk adımlarını atar. Fakat Gargamel’in Şirinlerin para kullanmaya başladıklarını öğrenmesi ve paraları çalmak istemesi üzerine köy iyice tehlikeye girer. Ekonomist Şirin’in sisteminden vazgeçilir ve tüm Şirinler altın paralardan kurtulurlar. Böylece açık açık kapitalizmin ve bankacılığın tehlikelerinden bahsedilir, komünist düzene geri dönüldüğünde herkesin mutlu ve sağlıklı olması üstünde özenle durulur.

 

4. İddia - Kapitalist güçler: Gargamel, paraya olan düşkünlüğü ve açgözlülüğüyle kapitalizmi temsil ederler. Çünkü Gargamel’in Şirinleri yakalama amacı, elindeki simya formülüyle şirinleri altına çevirmektir. Bu karakteri yüzünden sürekli halkın parasını çalmak isteyen bir kapitalist hükümet görüntüsü vardır.

 

Azman’ın ( orijinal ismi Azrail) ise sürekli Gargamel’in (yani hükümetin) boyunduruğu altında ezilen (fakat ondan da bir türlü kopamayan) lümpen proletaryayı temsil ettiği iddia edilir.

 

5. İddia - Diğer iddialar:

Gerçek bir komünist aynı zamanda bir ateisttir. Şirinler’in çizgi romanında da Tanrıdan hiç bahsedilmez. Şirinler köyünde ise bir kilise ya da bir “Papaz Şirin” yoktur.

Şirinler’de doğum yoktur. Yani Şirinler köyü, kontrollü büyüyen bir topluluktur. Komünizmde bu temaya çok sık rastlanır.

Komünist bir toplumda herkes eşittir. Bu yüzden eşcinsel olduğu iddia edilen “Süslü Şirin” ( şapkasına çiçek yerleştiren bir şirin) ve Şirine, diğer Şirinler gibi çalışırlar, eşit yiyecek alırlar ve kimse tarafından hor görülmezler.

 

Çürütülmüş tezler

Şirinler’in komünizmi yamaya uğraştıkları hakkında ortaya atılan tezler olduğu gibi, bunların da anti-tezleri de vardır. Şimdi de bazı çürütülen iddialara bakalım.

Bazı kişiler “Smurf” isminin “Socialist Men Under Red Father” (Kızıl babanın yönetimindeki sosyalist adamlar) kelimelerinin baş harflerinden oluştuğunu iddia etmektedir. Fakat çizgi romanın orijinalinde Smurf değil Schtroumpf adı kullanılmaktadır. Peyo ile yapılan röportajlarda, Peyo bu ismi restoranda arkadaşından tuzluğu isterken bulduğunu defalarca belirtmiştir.

“Çalışkan Şirin” adlı karakter bir kaç bölümde işleri kolaylaştıracak bazı aletler geliştirmiş, fakat bu aletler daha sonra Şirin Baba ve köylüler tarafından reddedilmiştir. Oysa sosyalizm rejiminde endüstrileşme yoğun bir şekilde desteklenmektedir.

Şirinler’in tek tip giysi giymeleri de farklı şekillerde açıklanabilir. Çizgi filmlerde karakterler, çocukların aklını karışmaması için hep aynı elbiseleri giyerler (Fred Çakmaktaş ya da He-Man buna örnek gösterilebilir.) Bunun dışında Peyo, karakterleri mitolojik bir havayla süsleyerek yaratmıştır. Orman elfleri, troller de hikâyelerde hep standart ve tek tip giysiler giyerler.

Azman’ın, Gargamel’in boyunduruğu altında ezilen lümpen proletaryayı temsil ettiği iddia edilmektedir. Konuşmamasın da altında da (çizgi filmlerde konuşan kedilere çok rastlanır) kendini ifade etmekten aciz olması ve sesini kesip kaderine razı olması yattığı başka bir iddia konusudur. Fakat sosyalizm kendi içine kapalı bir sistem değildir, temelinde başka insanları da bilinçlendirmek ve onları aynı düzene sokmak yatar. Eğer bu iddia doğru olsaydı, Şirinler Azman’a yardımcı olurlar ve Gargamel’e karşı ayaklanması için destek verirlerdi. Fakat böyle bir olay hiçbir bölümde gerçekleşmemiştir.

Şirine’nin ilk köye geldiğinde esmer ve kötü olması, daha sonraysa büyüyle sarışına ve iyi bir Şirin’e dönüştürülmesi Aryanist bir yaklaşım olarak görülür. Fakat Aryanizm, komünizmle ters düşen bir düşünce sistemidir.

 

SONUÇ

Yapılan röportajlarda, Peyo bu soruları inatla cevapsız bırakmıştır. Bu da, doğal olarak insanları daha da çok şüpheye düşürmüştür.

Rasyonel bir gözle bakıldığında, iddialar bazı yönlerden oldukça tutarlı ve mantıklı gözükürken diğer taraftan da aşırı hayalci ve paranoyakça gözükmektedir.

Ama hangi ideolojiyi savunursa savunsun, 9 sene arka arkaya yayında kalması ve o çizgi filmi zamanında izlemiş olan herkesin hala aklında Şirinlerin açılış şarkısının kalması (la la la la la laaaaaaa… la la la la la laaaaaaa) ve tüm dünyada değişik şekillerde bir sürü eşyasının satması bunun oldukça başarılı bir çizgi roman ve çizgi film olduğunun göstergesidir.

O zaman, en iyisi siz de bir gün oturun, küçük mavi adamların maceralarını izleyin ve kendi kararınızı, kendiniz verin.

 

Yazar: Tunç Pekmen - derki.com

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Videoyu izlemek için tıklayınız

 

 

çocukken birçoğumuzun sevgilisi olan şirinler hakkında hiç bilmedikleriniz bu videoda :) hiç tahmin bile edemiyeceğiniz sebeplerden dolayı amerikada yasaklanmış olan bu çizgi film aslında komünist yaşamı simgeliyormuş :) (videoya göre) tabii kaç çocuk olaylara bu açıdan baktı,bakar ve bakacak?? işte orası tartışılır ;)

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

İlginç... Daha öncede duymuştum ama bu şekilde vidoe olarak izlememiştim...

Garip bir iddia. Yukarıda ki yazıda da denildiği gibi çocuklar olayla veya çizgi filme bu açıdan bakmışlarmıdır yoksa sadece eğlencesine mi baktılar ve bakıyorlardır???

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

İlginç... Daha öncede duymuştum ama bu şekilde vidoe olarak izlememiştim...

Garip bir iddia. Yukarıda ki yazıda da denildiği gibi çocuklar olayla veya çizgi filme bu açıdan bakmışlarmıdır yoksa sadece eğlencesine mi baktılar ve bakıyorlardır???

diğerlerine bilemem ama ben çocukluğumdan beri "eğer iyi bir çocuk olursanız belki şirinleri bile görebilirsiniz" yalanına inandım:)gerisi eğlence:rolleyes:

small men under red flag

socialist men under red father:) bu da ilginç :D

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Videoyu izlemek için tıklayınız

 

 

çocukken birçoğumuzun sevgilisi olan şirinle hakkında hiç bilmedikleriniz bu videoda :) hiç tahmin bile edemiyeceğiniz sebeplerden dolayı amerikada yasaklanmış olan bu çizgi film aslında komünist yaşamı simgeliyormuş :) (videoya göre) tabii kaç çocuk olaylara bu açıdan baktı,bakar ve bakacak?? işte orası tartışılır ;)

 

zaten amaç çocukların bu olaya yüksek bilinçle "aa anne bunlar komünist yaşamı anlatıyor, bende onlar gibi olacağım" demelerini beklemek değil bu yaşam tarzını küçüklükten kişiliklerine bu inanç doğrultusunda yetiştirmek istemeleridir. bu çizgi filmin hangi tarihlerde yayınlandığını hatırlıyorumda haklılık payları var.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Tüm çizgi fimlerin bir ideoloji vardır aslında . Bugs Bunnyde : kazanmak için her yolun mübah olduğunu. Temel Reisde : Safinazla güçe tapmanın doruklarını. Daha sayamadığım bir çok çizgi filmdede görebiliyoruz. Ben 22 yaşındayım Şirinler diğer filmlerden daha cezbedici geliyor belkide böyle bir şeyin imkansız olmadığından dolayıdır

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Eşitlik bu çizgifilmin en dikkat çeken özelliğiydi.Ne olursa olsun paraya önem vermemeleri,hep aynı giyinmeleri,hepsinin düzenli ve barışçıl yaşamaya olan aşkları...Ve bir de gargamel vardır.Açıkça faşizm,kapitalizm..Hep şirinleri yemek ister,onları yok etmek ister.Oysaki onlar hiçbir zaman kimseye zarar vermemişti.Şirinlerin işçiliği,kendilerini kalkındırması muhteşemdi.Ama son bölümlerine yakın yalnış hatırlamıyorsam duffy duck pişirildi,adını unuttuğum devkuşunun üstünden tren geçti,kedi tom,jerryi yuttu ve malesef gargamel şirinleri acımasızca,hunharca hayallerine tecavüz ederek uyguladığı ruhsal antipatinin ve olmadığı saydığı fobilerine tutsak oldu.Şirinler öldü,yıllarca öldüler,öldürüldüler..Dünyanın her bölgesinde katledildiler onlar,gargamelin düşünce soyundan gelenler yüzünden.Evet iyi çocuktuk onları görebildik ama her görüşürüzde başka bir görüş açımız olamadı.İçimize kapandık.Bende inanmıştım herzaman bu çizgifilmin başındaki sözcüğe''Sizde iyi bir çocuk olursanız belki şirinleri görebilirsiniz.'' o güve veren ses ve sözcük karışımına inanmıştım bir zamanlar.Ama anladım ki bu hayatta ve masalların gerçek sonlarında iyiler kazanmıyormuş,iyiler yok oluyormuş.Meğersem cezasını çeken kötüler diye bildiğimiz mutlu sonlar bizi umutlandırmak için adice bir yalanmış...

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...