Jump to content

Geç Dönem Antikçağ’da Demonoloji


nevermore

Önerilen Mesajlar

Antik Dünya’da demonlar yaşamın vazgeçilmez varlıkları olarak hemen her alanda karşımıza çıkarlar. Erken dönem Yunan yazınında, Homeros ve Hesiodos’un eserlerinde, demonlar doğaüstü güçleriyle farklı kılıklarda boy gösterirler. Ancak Geç Antikçağ felsefesinde ‘demon’ tanımı ilk kez Platon (İÖ 427-347) tarafından yapılır.


Symposion’da aşkın doğası tanımlarken ayrıntılı bir demon tasviri yapılır:

“O halde ne olabilir ki bu Aşk? Bir ölümlü mü? …
Tıpkı önceden söylediklerim gibi, ölümlü ile ölümsüz arası. …
Büyük bir tanrısal varlık Sokrates. Çünkü bütün tanrısal varlıklar tanrı ile ölümlü arasındadır. …
İnsanların yaptıklarını, dua ve adaklarını tanrılara yetiştirmek; tanrılar katındaki işleri, buyrukları ve [adaklarını] karşılıklarını da insanlara aktarmak.
Arada bulunduğu için de tamamen doldurur ikisinin arasını; öyle ki bütün evreni birbirine bağlar. Onun aracılığıyla gelir her türlü kehanet; hatta rahiplerin adaklarla, ayinlerle, büyülerle ilgili marifeti ve her türlü bilicilik ve bilicilik sanatı da. Tanrı insanla karışıp kaynaşmaz, ama uyurken de uyanıkken de tanrıların insanlarla <insanların da tanrılarla> her türlü birlikteliği, her türlü konuşması onun aracılıyla olur. Bu tür konularda becerikli olan kişi tanrısal bir adamdır; ama başka bir konuda, sanatlarda ya da bazı el sanatlarında becerikli olan kişiyse sıradan bir adamdır. Çok sayıdadır, türlü türlüdür bu tanrısal varlıklar. İşte Aşk da bunlardan biridir.”

Yukarıda görüldüğü üzere Symposion’da demonların, tanrılar ile insanlar arasındaki konumu ve (aracılık) görevleri anlatılır. Tanrılar insanlarla doğrudan ilişki kurmadıkları için demonlar aracılık görevleriyle, kozmosun düzeni (işleyişi) açısından önemli bir görev üstlenmiş olurlar. Her ne kadar varlıkları pozitif biçimde ortaya konsa da, insanlar onlarla daha çok büyücülük, falcılık, rüya tabirciliği vb kehanette bulunma tekniklerinin icrasında karşılaşacaktır. Daha sonraki yüzyıllarda demon kültüne atfedilen, tanrılarla insanlar arasında aracılık üstlenme görevi, zararlı büyü pratiklerinin icracısı olma gibi kimi başat özelliklerin, Platon tarafından tanımlanmış olması kuşkusuz önemlidir.
Demonlara atfedilen bu temel özellikler, ilerleyen yüzyıllarda dinsel ve folklorik motiflerle beslenip zenginleşecektir.

Platon’un öğrencilerinden Xenokrates (İÖ 396/95-312/14) hava ve toprak karışımı bedenleriyle demonların yeryüzüne zarar vermek için indiklerini, insanları kötücül amaçları için kurban ettiklerini savunur. Xenokrates aynı zamanda demonları eylemlerine göre iyi ve kötü olarak ayırır. Böylece kötücül demonlar ilk kez demonoloji yazınında belirginleşmeye başlar. Stoacılar mekânları hava, yer veya su olan demonları koruyucuları olarak görürler. Ölenlerin ruhları demonların yanına çıkarak orada yaşamaya devam edebilir. Demonlar ikinci dereceden tanrılar olarak ölümsüzdür ve insanlara geleceği okuma sanatında hizmet ederler. Geç dönemde Stoacılar her insanın bir kendi demonu olduğundan hareketle, demonlara ‘koruyucu melek’ statüsü atfetmiştir.

Demon inanışı I. ve II. yüzyıllarda gelişerek yayılır. Bu değişimin sonuçları başta Plutarkhos (45-120/25) olmak üzere Orta Plâtoncu düşünürlerde görülür. Plutarkhos, o güne kadar kabul gören geleneksel demon inanışını (aracılık fonksiyonu, göksel mekândaki konumu vb) pekiştirir. Bu dönemde demonların insanlar gibi mantıklı, tanrılar gibi ölümsüz göksel varlıklar olduklarından kuşku duyulmaz. Ancak tüm bu kabuller takip eden yüzyıllarda beraberinde önemli sorunları da getirecektir; kötücül demonlar bu yeteneklerini Tanrı’dan almış olamazlar, çünkü Tanrı böyle kötücül bir varlığa izin vermez. Şayet güç ve yetenekleri Tanrı tarafından bahşedilmemişse o zaman ‘Tanrısal Varlık’ olmaları söz konusu değildir. Ancak bu olasılık da Tanrı’nın ‘her şeyi’ yaradan kabulü ile anlamsız hale gelecektir. Orta Plâtonculuğun en önemli ismi Plotinos’e (204/5-270) göre demonlar davranışlarıyla insanları etkileyen ve büyüleyen tinsel varlıklardır. Plotinos demonların, bedensiz tanrılardan farklı olarak iptidai bir maddeyle (Elementarmaterie) beden bulduklarına inanır. İnsanlara yaklaşabilmek, onlar tarafından kabul görmek için hava veya ateşten oluşmuş, konuşabilen bedenlere sahip olurlar. Plotinus’in öğrencisi Porphyrios (234-304/5) demonların iyi veya kötü olmalarını onları oluşturan maddelerin (Materie) yoğunluğuna bağlar. Kötü demonlarda
Materie, tinden (Geist) daha fazla yer tutarken, iyi demonlarda durum tersidir.

Yine bunlar insanlara yakın olabilmek amacıyla atmosferin yere yakın bir bölümünü mesken tutmuşlardır. Böylelikle kötü hasat, salgın hastalıklar, doğal felaketler gibi insanlara zarar veren koşulları daha rahat organize ederler. İyi demonlar insanların en yukarıdaki Tanrı ile iletişimine aracılık ederken, kötü demonlar insanların insani tutkularını kullanabilecekleri ortamları değerlendirmeye çalışırlar. Son tahlilde kötü demonların amacı insanları şaşkına çevirerek aldatmak ve doğru yoldan ayırmaktır. Tüm kötü demonlar tek bir kötücül güce hizmet ederler. Nihai amaçları Tanrı olmak ve kullarından saygı görmektir. Görüldüğü üzere Porphyrios burada iyi ve kötü olarak olmak üzere karşılıklı iki tinsel kutuptan oluşmuş düalist bir kozmos anlayışı ortaya
koyar.

Yine bir Yeni Plâtoncu İamblikhos (280-337) Tanrı ile insanlar arasında hiyerarşik bir dizilimin varlığına inanır. En yukarıda tanrılar yer alırken; daha sonra sırayla demonlar, kahramanlar (Heroen) ve ruhlar (Seelen) gelir. İamblikhos da kötü ve iyi demon ayrımını yapar; kötü demonlar insanlara vahşi ve yırtıcı hayvanların kılığında görünürken, iyiler ‘melek’ olarak adlandırılırlar. Kötüler insanları her türden zararlı eylemle, türlü salgın hastalıklarla etkiler.

Yukarıda özetlenmeye çalışıldığı üzere demonların Geç Antikçağ demonolojisindeki gelişim süreci farklılıklar gösterir. Demon olarak tanımlanan ara-varlıklar, en üst düzeydeki tinsel varlığın yüceliğini teyit etmenin yanı sıra dünyanın kötüden

kurtarılmasına ve kötülüklerden arındırılmasına neden oluştururlar. Yine demonların monoteist felsefe ile çoktanrıcılık arasında bir bağ kurulmasına imkân verdiği söylenebilir.

Demonlar felsefi bağlamda üstlendikleri rolün yanında, halk dininde7 koruyucu ruh, hortlak, kötücül ruh, şeytanın neferi/işbirlikçisi gibi kimliklerle karşımıza çıkarlar. Ortaçağ boyunca demonlara atfedilen tüm kötücül unsurlar son tahlilde Antik Çağ’da kurgulanmıştır. Tabiatıyla konumuz gereği kötücül güçlerin Eski Mısır, Eski İran, Uzakdoğu, Babil ve diğer Mezopotamya medeniyetleri gibi çok önemli diğer kaynakları değerlendirmemiş, Eski Yunan coğrafyasının Geç Antik Çağı ile sınırlı kalınmıştır.

ALINTIDIR..

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Güzel paylaşım, emeğine sağlık fakat anlayamadığım bir hadise tanrı ile insan arasında aracılık durumu.Yazıda Tanrılar insanlarla doğrudan ilişki kurmaz,  her türlü birlikteliği, her türlü konuşması onun aracılıyla olur.Mesela çok bilge ve kadim bilgilere sahip insanlar bazı ritüel çalışmalarında tanrıyla ilişki kurduklarını anlatırlar tabi bunun için tekamül seviyelerinin çok yüksek olması gerektiğini anlatırlar.Bu gibi durumlarda sence aracılık hadisesi kullanılıyormudur.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Yada mesela yapılan çalışmalarda açılan enerji kanalları, kullanılan materyalerle birlikte tanrı ve tanrıçaların tezahüründe gerçekleşiyor.En azından benim inancım bu yönde bu tanrı ve tanrıçaların bu tezahüre etki etme aşamasında aracılar etki ediyor mu?

Münzevi Büyücü tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Ben ne kendi çalışmalarımda ne izlediğim yolda ve bağlı olduğum yolda direk Tanrı/tanrıça'lar ile iletişime geçmedim . Aracı hep oldu . ama bu benim de isteğim doğrultusunda gerçekleşti .Zira o seviyeye geldiğini hazır hissettikten sonra bazı noktalarda geri dönüşü olmayan olguların değişeceğini düşünenlerdenim .Sanırım o noktaya gelsem dahi bu etkileşimi istemem .Aracılar fazlaca çeşitli . Basit titreşimler ya da lejyonlardan ziyade insiye olduğum varlık aracılık yapıyorsa bir şekilde o ruhani titreşimi hissediyorsun ... Gerçi aracı dediğim/iz varlığın da asıl kadim varlık olma ihtimali yok mu ?

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

9 dakika önce, nevermore yazdı:

Ben ne kendi çalışmalarımda ne izlediğim yolda ve bağlı olduğum yolda direk Tanrı/tanrıça'lar ile iletişime geçmedim . Aracı hep oldu . ama bu benim de isteğim doğrultusunda gerçekleşti .Zira o seviyeye geldiğini hazır hissettikten sonra bazı noktalarda geri dönüşü olmayan olguların değişeceğini düşünenlerdenim .Sanırım o noktaya gelsem dahi bu etkileşimi istemem .Aracılar fazlaca çeşitli . Basit titreşimler ya da lejyonlardan ziyade insiye olduğum varlık aracılık yapıyorsa bir şekilde o ruhani titreşimi hissediyorsun ... Gerçi aracı dediğim/iz varlığın da asıl kadim varlık olma ihtimali yok mu ?

Her türlü birlikteliği ve konuşması deyince açıkçası kafam karıştı.Açıklaman için çok teşekkür ederim hocam aydınlattın.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...