Jump to content

Saldırganlığın doğuştanmı yoksa sosyalleşme sonucumu kazanıldığı konusundaki görüşler


Balian

Önerilen Mesajlar

Saldırganlık Doğuştandır Görüşü:

 

Bu düşünceyi savunan araştırmacılar Freud ve Lorenz'dir."Niçin savaş" adlı ünlü mektubunda,saldırganlığı "Ölüm içgüdüleri" olarak adlandırdığı biyolojik bir temele dayandırmıştır.

 

Freud'a göre saldırganlık doğuştan olmasına rağmen sosyalleşme yoluyla kuvvetlenebilmektedir.

 

Saldırganlık Sosyalleşme Sonucu Kazanılır Görüşü:

 

Margaret Mead,saldırganlığın kültürel bir buluş olfuğunu iddia etmiştir.Mead,savaşı düello ile karşılaştırmış her ikisini de snlaşmazlıklarla uğraşmsk için birer kültürel buluş olarak benimsemiştir.

 

Sosyal psikologlar,saldırganlığın sosyalleşme sonucu kazanıldığı görüşündedirler.Bandura ve arkadaşları,örnek almanın saldırgan davranış üzerindeki etkisine ilişkin bir dizi çalışma yapmıştır.Şimdi bu çalışmalardan birkaçını görelim.

 

Örnek Almanım Ve Öğrenmenin Saldırganlık Üzerindeki Etkisine İlişkin Araştırma:

 

Bu çalışmaların birçoğunda,yetişkin bir model patlamayan plastikten yapılmış olan "Bobo" adlı bir bebeğe aldırılmıştır.Kavgacı biçimde bir tipten sonra model,tokmakla bebeğin başına vurur,yere fırlatır,üzerine oturur ve arka arkaya sürekli burnunu yumruklar,bir tekmeyle odanın öbür ucuna savurur,hızla havaya fırlatır ve toplarla bombardımana tabi tutar.

 

Bu fiziksel saldırı niteliğindeki davranışların yanı sıra açık bir şekilde düşmanca sözler de söylenir.Çocuklara bu gösteriyi izlettikten sonra çok sayıda oyuncak ve diğer nesnelerle oynama fırsatı verilmiştir.Bandura ve arkadaşları,genel olarak,saldırgan modelin çocukların davranışlarını iki biçimde etkilediğini ortaya koymuştur.:

 

1)Model,çocuklara yeni saldırı biçimleri öğretmiştir.

 

2)Modelden taklit edilerek,diğer saldırgan davranışların sayısı da artmıştır.

 

Bu ve diğer araştırmalar,televizyondaki şiddetin olumsuz sosyal davranış üzetindeki etkisine ilişkin sorular uyandırmaktadır.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Hayatta kalma içgüdüsünü iyice bir dokuyun , araştırın . :). Sosyalleşme -kalıtsallık ayrıştırması hatalı ayrıntılar verebilir . Hayat bir bütün nede olsa . Egonun denetimi ve eğitimi ; en karanlık denilen silahlarımızı bile ehlileştirebilir . Bunun en iyi nasıl olacağına da ilahi benliklerimiz rehberliğindeki iradelerimiz karar versin . :)

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...