Jump to content

Üçler Kuralı


Anafiel girl

Önerilen Mesajlar

Fotoğrafçılıkta kompozisyon tekniklerinin en önemlisi üçler kuralıdır. İyi dengelenmiş, dinamik ve etkileyici fotoğrafların temeli bu kural sayesinde ortaya çıkar. Tasarım, film, tablo ve fotoğraf gibi görsel imajların olduğu her yerde kullanılır. Fotoğrafçılık kurslarında da ilk öğretilen bilgilerden birisidir. Basit olarak, konunun karşı tarafa en iyi şekilde anlatılmasıdır.

Üçler kuralı; kadrajın 9 eşit parça bölünmesi (3 yatay ve 3 dikey, gerçek veya sanal çizgiler) ile meydana gelir. Bazı fotoğraf makinaları bu parçaları rahatça görebilmeniz için çizgileri ekrana yansıtır. Bu çizgilerin kesiştiği noktalara da altın noktalar denir.

 

http://i.hizliresim.com/v57VZv.jpg

Çekiminizi yaparken konunuzu bu çizgilerin kesiştiği yerlere denk getirmeye çalışmalısınız. İyi bir kompozisyonda ilgi merkezi bu 4 nokta üzerine toplanır ve fotoğrafınız dengelenir. Bunu şu şekilde de özetleyebiliriz. Ortada bulunan bir konuya baktığınızda göz sadece ortaya odaklanır ve fotoğrafta neler olup bittiğine dikkat etmezsiniz. Örneğin yukarıda ki sokak çalgıcısı fotoğrafında konu ortada olsaydı sadece adama ve ne yaptığına bakar, konu köşelere eşit uzaklıkta olduğundan fotoğrafın diğer taraflarını görmez ve üzerinde çok durmazdınız. Ama köşelere daha yakın olması nedeni ile nerede, nasıl bir ortamda olduğuna ve etrafında neler olduğuna da dikkat ederdiniz, çünkü gözünüzün hareketi için fazlasıyla yere sahip olursunuz ve bu yöntem sizi fotoğrafın diğer taraflarına da bakmanıza zorlar.

 

Bu kural portre ve manzara çekimlerinde biraz daha farklı işlemektedir. Portre çekimlerinde genellikle gözler bu noktalara denk getirilmelidir. Manzara çekimlerinde de ufuk çizgisi baz alınır. Ufuk çizgisini kadrajın üçte birini kapsayacak şekilde yerleştirmek daha iyi bir etki yaratır.

http://i.hizliresim.com/1v0BNA.jpg

 

Ancak bu kurala uymadan özgün eserlerde oluşturmak mümkündür. Bunun şuan ki en büyük örneği kuşkusuz "Mr.Robot" dizisidir. Sanki "yıkılmadık tek bir kural kalmayacak" düşüncesiyle ortaya çıkarılan bu dizi tüm literatüre meydan okuyor. Daha fazla detayı videoda bulabilirsiniz...

 

[video=youtube;1X8vsSpE-Kw]

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...