Jump to content

Öldüren Şaka(The Killing Joke)


Heretik

Önerilen Mesajlar

Killingjoke.JPG

 

Öldüren Şaka (orijinal adıyla The Killing Joke) JBC Yayıncılık tarafından 2015 yılında Türkçe'ye çevrilip baskısı yapılan en meşhur Batman çizgi romanlarından biridir. Esasında Joker karakterinin derinlikleri ve geçmişini incelemesiyle Joker hakkındaki en önemli sayı demek kolaylıkla mümkündür.

 

Alan Moore tarafından muhteşem bir senaryoyla kurgulanıp Brian Bolland'ın harika çizimleriyle hayat bulan Joker, şakalarıyla ölümcül gerçekleri bir bir okuyucunun suratına çarpar o bilindik çarpık gülümsemesiyle.

 

Bu sayı esasında şimdiye kadarki Batman ve Joker'in, iki karakterin ve iki zıt felsefenin bitmek bilmeyen çatışmasını anlatır. Diyaloglar, betimlemeler, çizimlerdeki tuhaf ürperticilik, trajikomik drama ve muhteşem açık uçlu finaliyle tam bir Joker manifestosudur Öldüren Şaka.

 

Joker'in bir şekilde Arkham Akıl Hastanesi'nden kaçışıyla başlar hikaye, ardından seyir boyunca sık flashbacklerle Joker'in nasıl Joker olduğunu, geçmişi, cinayetleri ve mesajlı eylemleriyle seçtiği mekanlarla aslında deliliğinin kökenlerini açığa çıkarır. Esasında Joker'in bütün iddialarının temeli olan "Benimle normal bir insan arasında aslında hiçbir fark yok. En aklı başında birini bile deliliğe indirmek için sadece tek bir kötü gün yeterli." cümlesinin doğruluğunun nasıl da tamamıyla şeffaf biçimde geçmişiyle kanıtlandığını görürüz hikaye boyunca.

 

 

Komser Gordon'un kızını vurup çırılçıplak soyması ve Gordon'u kaçırırken "Neden yapıyorsun?" sorusuna gülümseyerek verdiği "Bir şeyi kanıtlamak için." cevabı aslında bütün bu sonsuz mücadelenin, Batman - Joker arketiplerinin ölümüne mücadelesini anlatır. Esasında iki tarafta birbirlerine varoluşa dair kendi fikrinin doğruluğunu kanıtlamak istiyordur. Bütün dertleri en başından beri bu olmuştur. Basit bir suçlu-vijilante kovalamacasından çok daha ötedir, kişiselleşmiş ve hatta içselleşmiştir, bir fikir mücadelesine evrilmiştir.

 

Batman'in , lunaparkta Joker'e doğru tünellerden geçerken Joker'in ona seslenirken yaptığı konuşmalar, onu tüm dünyanın, varoluşun kocaman saçma sapan rastgele bir delilikten ibaret olduğunu anlatması ve İkinci Dünya Savaşı'ndan verdiği müthiş örnekle birlikte attığı kahkahalar, Batman'i aslında onun da kötü bir gün geçirdikten sonra en az kendisi kadar delirmiş olmasına rağmen bunu kabul etmemekle itham etmesi Joker'in delirmiş zihnindeki o korkunç gerçekliğin temellerini harika bir görsellikle okuyucuya anlatır.

 

Tabi hikayenin sürpriz sonu da bitmeyen sonsuz mücadeleye tam uyan bir açık uçlulukla biter. Sonuç olarak Joker'e ve onun düşünce yapısına biraz olsun ilginiz varsa kesinlikle tavsiye ederim bu şaheseri.

 

-Heretik

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Ben okudum.İlk okuduğum çizgi romanlardandı.Şahsen çizgi romanlar beni pek etkilemiyor ama vermek istediği mesaj etkileyici.

 

Olayı yakalamışsın, zaten bence de bir çizgi romandan çok daha fazlası, içerdiği evrensel iki zıt kutbun çatışmasını anlatışı sebebiyle. :)

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Olayı yakalamışsın, zaten bence de bir çizgi romandan çok daha fazlası, içerdiği evrensel iki zıt kutbun çatışmasını anlatışı sebebiyle. :)

 

The killing joke hikayesinde güzel bir sözü var joker abimizin.Onu imza yapacağım galiba.

 

Aslında anlatmak istediği göz önüne alınınca oldukça güzel.Ama ileride okuyacağımı düşünmeden bir blogda okuduğum yazı yüzünden pek zevk alamadım :(

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...