Jump to content

Önerilen Mesajlar

Bu kişilik bozukluğundan mustarip olan kişiler renkli, dramatik, abartılı davranan, duygusal kişilerdir. Toplumda % 2,3 oranında görülür, kadınlarda daha sıktır. Olayları ayrıntılı biçimde anlatmayı severler, dramatik jestleri vardır. Konuşmalarında renkli kelimeler kullanırlar. Duygu karmaşası yaşamaları yaygındır, bu nedenle de aşırı duygusal olurlar ve iyileşme arayışı gösterirler. Bozukluk, ilk yetişkinlik döneminde başlayan, duygusallık ve dikkat çekme odaklı bir problem olarak tanımlanır. Kişi, çocukluk dönemi boyunca dengesiz bir ebeveyn tutumu ile yüzleşmiştir. Aile bir yandan çocuğun duygusal ihtiyaçlarına karşı duyarsız kalırken, diğer yandan onun kendini sergilediği kimi davranışları fazlasıyla ödüllendirir. Bozukluk yetişkinlik evresine aktarıldığında ise olaylar daha da karmaşık ve içinden çıkılmaz bir hal alır. Histriyonik kişilik bozukluğundan mustarip olan kişilere konulmuş tanılardan en belirginleri ise şunlar:

 

1. Dikkat odağı olamadığı hallerde kendini rahatsız hisseder ve dikkat çekmeyi temel ilişki kurma biçimi olarak görür.

2. Nasıl sosyal bağ kurabileceğini bilemediğinden, cezbedici, flörtöz, provoke edici cinsel davranışları benimser.

3. Dikkatleri üzerine toplayabilmek için fiziksel görünüşüne, cinsel cazibe içeren giyimine son derece önem verir.

4. Hızla değişen ve yüzeysel yaşanan duygular sergiler.

5. Çevresinden sürekli onay bekler; eleştiriye ve redde karşı aşırı duyarlıdır.

6. Hayal kırıklığına tahammülü yoktur; rutin olan her şeyden çok çabuk sıkılır; başladığı bir işi bitirmeden diğerine atlar

7. Adım atmadan evvel düşünme gereği duymaz; ani kararlar alır.

8. Ben merkezlidir; diğerlerinin ne hissettiği, ne yaşadığı ile pek az ilgilenir.

9. Aşırı vurgulu ancak pek çok önemli detayı atlayan bir konuşma biçimi vardır.

10. Kendisi ile ilgili bilgiyi teatral şekilde dramatize ederek anlatır; duygularını abartılı bir şekilde ifade eder; ancak, ifade şekli samimiyetten yoksun bir izlenim uyandırır.

11. Telkine yatkındır; diğerlerinden ve çevresel koşullardan kolaylıkla etkilenir.

12. Sosyal ilişkilerini sürdürmekte güçlükler yaşar; diğerlerini atlatmaya ya da onların gölgesi gibi davranmaya yatkın bir ilişki biçimi vardır.

13. İlişkilerini gerçekte olduğundan çok daha yakın, çok daha özel algılar.

14. Dikkati üzerine çekebilmek için intihar tehditleri savurabilir ya da intihar girişiminde bulunabilir.

 

Histriyonik kişilik bozukluğunun geçmiş metni üzüntü vericidir. Dünyaya geldiğimiz anda biyolojik ihtiyaçlarımız kadar önem taşıyan ''kendimizi ifade etme ihtiyacımız'', bazı sebeplerden ötürü bloke olmuş, yerini, aile tarafından ödüllendirilen dramatize etme davranışına bırakmıştır. Bu dramatize etme davranışının arkasında da şu inançlar yer etmiştir:

1. İlgi çekici ve heyecan verici birisiyim.

2. Mutlu olabilmem için diğerlerinin dikkatini çekmem gerekir.

3. Diğerlerini etkilemedikçe bir şey olamam.

4. Diğerlerinin benimle alakadar olmasını sağlayamazsam, beni sevmeyeceklerdir.

5. İsteklerime ulaşmanın biricik yolu diğerlerinin gözünü kamaştırmaktan ve onları eğlendirmekten geçer.

6. Diğerleri bana olumlu bir şekilde yaklaşmazlarsa, onlar işe yaramazın tekidir.

7. İnsanların beni önemsememesi korkunç bir haldir.

8. Dikkat odağı olmalıyım.

9. Her şeyin üstüne kafa yoramam, içimden nasıl geliyorsa öyle davranırım.

10. İnsanları eğlendirmeyi başarırsam, benim ne kadar zayıf biri olduğumu fark edemezler.

11. Sıkıntıya tahammül edemem.

12. Bir şeyi yapmam gerektiğini hissediyorsam, her ne pahasına olursa olsun onu yapmalıyım.

13. Ne kadar ilginç davranırsam, insanlar benimle o kadar ilgilenir.

14. Hisler ve sezgiler, akılcı düşünmek ve davranmaktan çok daha önemlidir

 

Özetlemek gerekirse bu kişiler, İlgi odağı olmadığında rahatsız olurlar, başkaları ile olan etkileşimi cinsel yönden ayartıcı, baştan çıkartıcı davranışlarla belirlidir; hızlı değişen, yüksek duygular sergilerler; fiziksel görünümlerini kullanarak ilgiyi üzerine çekerler; başkalarını etkilemeye yönelik, ayrıntıdan yoksun konuşurlar; gösteriş yaparlar,yapmacık davranırlar ve duygularını abartırlar; telkine yatkındırlar, kolay etkilenirler; ilişkilerin olduğundan yakın olması gerektiğini düşünürler. Ayrıca bu kişiler gerçek duygularının farkında değildirler. Bu nedenle iç duygularının incelenmesi önemli olduğundan, psikoanalitik yönden tedavi yararlıdır. Semptomlara yönelik antidepresanlar, antipsikotikler, anksiyolitikler kullanılabilir.

 

İlgi Çekmek İçin İnsanları Cinsel Yönden Ayartma Durumu: Histriyonik Kişilik Bozukluğu - onedio.com

AurorA tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Onedio'da gezerken rastlamıştım ve bu bozukluğa sahip birini tanıyorum. Bu özellikleri kabul edemeyecektir muhtemelen pek çok insan ama üzücü bir durum bozukluğun yarattığı aslında. Tedavi sürecini de paylaşırsan sevinirim, güzel konu.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

İlk defa duydum bu hastalığın adını. Gerçi Dünya tarihine baktığımızda her güne bir anlamlı gün koymuşlar. Her kişiliğe de ayrı bir hastalık teşhisi gibi... "Normal insan nedir?" Sorusuna her psikiyatrist farklı cevaplar verir sanırım. Yoksa her kişilik bir hastalık olabilir mi?

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Onedio'da gezerken rastlamıştım ve bu bozukluğa sahip birini tanıyorum. Bu özellikleri kabul edemeyecektir muhtemelen pek çok insan ama üzücü bir durum bozukluğun yarattığı aslında. Tedavi sürecini de paylaşırsan sevinirim, güzel konu.

 

Ben de Onedio'da çıkana kadar bilmiyordum bu konuyu. İlgi çekici bir konu... Farklı, detaylı bilgi bulan olursa alta atabilir...

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Serpentine arapperest kişilik bozukluğu diye bir konu açmıştı ya bu bölüme ? . Bunuda hristiyonik olarak algıladım ya lan ben. Hristiyanlar ne yaptı bu üyeye diye düşünmüştüm başlığı görünce . :D

 

Ya gençler siz bu bozukluk tanımlarına aldanmayın . Asıl dikkat çekmek isteyenler için tuzaktır bunlar . Ha ben histriyonik mişim huhu , o zaman hemen bir psikoloji servisine gideyim de bu süreçte abdal reel hayatımdan ve sorumluluklarımdan kurtulmuş olayım mentalitesi ?

 

Ben-merkezlidir . adım atmadan önce düşünmez falan çok sığ genellemeler . Ayrıca son derece flörtöz ve cezbedici olan bir kız arkadaşım var ki birkaç tane , bir tanesi obsesif . Obsesif demek adım atmadan önce sürekli düşünmek ve belirli bir zihin halini , yaşamsal öğelerinin ağırlık merkezi haline getirmek demektir . Yani birbiri çelişen ve hep beraber görünemeyecek olan olgular da var . Zaman zaman hepimiz yukarıdaki davranışları belirli aralıklarla gösterebiliriz . Ayrıca bir klasik koşullanma söz konusu ise , herhangi bir kayıtlı uyarıcı aracılığı ilede bu tepkiyi gösterebiliriz . Mesela sadece kiviye karşı aşırı tepkileri olan bir insanı , obsesif olarak tanımlayabilir miyiz ? bence hayır . :)

 

Psikiyatrların incili denilen bir kitap vardır . Orada tonlarcasını bulursunuz bu bozuklukların , hepside küresel ilaç sermayesi ile insanları iyileştirilmeye yönelik icat edilmiştir . Araba kullanma bozuklukları bile var . Neymiş efendim , Kışları zincir takmaktan geri duruyormuş lastiğine ? .

 

Ahaah . :D

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

8. Ben merkezlidir; diğerlerinin ne hissettiği, ne yaşadığı ile pek az ilgilenir.

12. Sosyal ilişkilerini sürdürmekte güçlükler yaşar; diğerlerini atlatmaya ya da onların gölgesi gibi davranmaya yatkın bir ilişki biçimi vardır.

 

Doğru anladıysam eğer, şu iki madde birbiriyle tam olarak olmasa da biraz çelişiyor gibi geldi.

Sıkıntılı bir durum, lakin bu bozukluk, sahip olan kişiyi değil de çevresindekileri etkileyeceğinden, ve hastalık nedeniyle kişi ben merkezli olduğundan, çevresindekileri önemsemeyecek, dolayısıyla tedavi olmayacaktır.

Alın size dram :D

 

 

 

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...