Jump to content

Kalp Sembolizmi İştar-Baal


nameste

Önerilen Mesajlar

Kalp Sembolü herkes tarafından aşkın simgesi kişilerin birbirlerine olan aşklarını anlatan şekil yada beraberlik simgesi olarak bilinmektedir. Genç aşıklar ki belki gençken bizlerde yapmışızdır aynı şeyi birbirlerine aşk resmi çizer bunuda bir okla yada iki tarafına isim yazmakla süslerler. Yerine göre belki kalpten bir ok geçer, belki sevgililer darılmış ise ortasından ikiye ayrık bir şekil çizilirdi peki ama bu şekil insan organı olarak bilinen kalp şekline hiç benzememekte bu çizilen şekil gerçekte nedir ve neyi simgelemektedir?

 

Kalp:

kalp-krizi.jpg?w=290&h=300

 

Kalp veya yürek (Arapça: قلب kalb; Latince: cor ; Yunanca: Καρδιά = kardia), kalp kası olarak bilinen özel bir tip çizgili kastan oluşmuş, içi boş, kendiliğinden kasılma özelliğine sahip kuvvetli bir pompadır. Temel görevi kanı vücuda pompalamak olan kalp, Metabolizma faaliyetleri sonucunda oluşan artık ürünlerin de vücuttan uzaklaştırılması, vücut ısısının düzenlenmesi, asit-baz dengesinin korunması, hormonlar ve enzimlerin vücudun gerekli bölgelerine taşınması gibi görevleri yapar. Kalp bu sistem içerisinde motor görevi yapar. Kalp insanda dakikada 60-80 çarpma arasında değişen bir hızla dakikada 5-35 litre arası, günlük ise 9000 litre kanı vücuda pompalar. Günde yaklaşık 100 bin, yılda 40 milyon, tüm insan hayatı boyunca yaklaşık 2,5 milyar kere, hiç durmadan yaklaşık 8 bin ton kanı vücuda pompalar. Normal bir kadında ortalama ağırlığı 200-280 gram, yetişkin bir erkekte ise 250-390 gram ağırlığındadır. Her kişinin kalbi kendi yumruğu büyüklüğündedir.

 

 

Kalp çeşitli medeniyetlerde ve kültlerde farklı birer sembolize olarak kullanıldığı da olmuştur Mesela; definecilik de kalp “Altını” simgelemektedir. Kadim toplumlarda ise kalp akrep yuvasının olabileceği yerlere konulurdu ve “Akrep yuvasını” simgelemekteydi bu örnekler araştırıldıkça çoğaltılabilir peki gerçekte kalp neyi simgelemekteydi? Bunun için tarihte biraz geri gidip “Baal” isimli tanrıyı ve “iştar” isimli tanrıçayı tanımamız gerekli…

 

İştar:

216px-babylonska_astartefigurer_naken_nordisk_familjebok.png?w=108&h=300

 

İştar, Akad mitolojisinde bir tanrıçadır. Asur ve babil’in en gözde tanrıçasıdır. Sümer mitolojisindeki İnanna’dan türemiştir; İştar’a İnanna’nınAkad mitolojisindeki hali denilebilir. Kökeni kuzeybatı Semitik tanrıça Astarte’ye dayanır. İştar’ın Astarte, Anunit ve Atarsamain olarak da anıldığı olmuştur.

 

İnanna Utu/Shamash’ın ikiz kız kardeşi, Nanna/Sin’in kızıdır. Enlil’in dünyasında ilk doğan odur. Verilen ilk isimler Sümerce iken ikinciler Akadlar tarafından bu tanrılara verilen isimlerdir.

Tanrıça İştar “Venüs” gezegenini temsil eder. Bereket, aşk, savaş ve seks tanrıçasıdır. iştarın sembolleri arasında en çok kullanılanlar “kalp” ve “kırmızı” renktir,

 

 

 

Baal:

220px-baal_ugarit_louvre_ao17330.jpg?w=156&h=300

 

Baal Babil’in baş tanrısı haline gelen Marduk’un bir diğer adıdır. Baal sözcüğü efendi, sahip, “koca” anlamlarını taşır. Baal için aynı zamanda Tammuz’da denir. Fırtına tanrısı olan Baal bitkilere yaşam veren yağmuru yağdırdığı için aynı zamanda bir bereket tanrısıdır. Baal aynı zamanda Tammuz adıyla güneş tanrısıdır. Baal, Tammuz ve Astarti bir üçlü olarak, üçü birden Marduk’un farklı görünümlerini oluştururlar. Bol yapraklı bir ağaçla ve odun bir kazıkla (Kutsal odun: Holy wood -> Hollywood) simgelenen İştar ise, bitkileri simgeler. Yaz geldiğinde ortadoğu bölgesinde yağmurlar kesildiğinden Baal’in öldüğü (öldürüldüğü) kabul edilirdi. (Tammuz yazın bir yaban domuzu tarafından öldürülür.) Ancak putperest inançlarda gerçek bir ölüm olmadığından, Baal’in bu dönemde bir yeraltı dünyasına gittiği inancı vardı. Tarımla geçinen insanlar için tarlalarından ürün almak, Baal’in İştar’la çiftleşmesine bağlıydı. Bu inanca göre ilkbaharda yeraltı dünyasından yeniden doğan Baal, İştar’la cinsel ilişkiye girerdi. Bunun tapıcıları için anlamı Baal’ın yağmur yağdırarak İştar’ı (bitkileri) sulaması ve bitkilerin böylece ürün vermesini sağlamasıydı. Bu olay her yıl gece ve gündüzün eşitlendiği Mart ayında kutlanırdı. Bu kutlamalarda yemek yenip şarap içilir, sonra da Baal ve İştar tapınaklarındaki kutsal kadın ve erkek fahişelerle seks yapılırdı. Bundan amaç Baal ve İştar’ı cinsel birleşmeye teşvik etmekti.

 

Peki nasıl olurdu bu ayinler? Baal, iştarı yatak odasına giderken izler arkasından gider ve iştara güzel sözler söyleyerek onunla birlikte olurdu (Hikayeleri mitoloji bölümünden bulabilirsiniz) aşkın sembolü olarak kullanılan simge yani “kalp” sembolü, aslında bir aşk ve seks tanrıçası olan İştar’ın kalçalarını simgelemektedir. Kalp sembolünün alt kısmı Marduk’un küreği Marru’nun biçimindedir. Bu şekilde kalp sembolünde İştar’ın kalçaları ile Bel (Baal) küreği birleşmiş olmaktadır. kalbin içine çizilen “ok” resmide buradan gelmektedir…

 

alıntıdır

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...