Jump to content

Kadehdeki Filozof ( Şarap hakkında eserler ) ..


sidar

Önerilen Mesajlar

Kitapçı vitrinleri keyifle okunacak “hafif” yaz kitaplarıyla dolu. Şarabın felsefesini anlatan “İçiyorum Öyleyse Varım” da tam bir şezlong kitabı...

İspanyol şaraplarını düşündüğünüzde, Tempranillo üzümünün öne çıkan kendine özgü tadı gelir aklınıza; tıpkı bir Flamenko dansçısının yüzü gibi, hayat dolup taşan ama krem gibi bir maskeyle kaplı bir tad...”

 

fft16_mf2496249.Jpeg

Bu satırlar, yeni bir kitaptan. Aylak Kitap Yayınları’ndan çıkan Roger Scruton’ın “İçiyorum Öyleyse Varım”ı, “Filozofun Şarap Rehberi” alt başlığını taşıyor ve renkli bir üslupla yazılmış şarap yazılarını içeriyor. Gençlik yıllarında bir rastlantı sonucu tattığı 1945 Château Trotanoy’dan sonra şaraba bambaşka bir gözle bakmaya başlayan felsefeci yazar, 267 sayfalık hacimli kitabında şarap çeşitlerini de tanıtıyor, şarabın insanlığın hayatındaki yerini de irdeliyor, politika dahi yapıyor. “İnsanlar bağ ektiğinde huzur ortamı doğar, toprağı kazıp petrol aradığındaysa huzur yok olur” gibi göndermelerde bulunuyor mesela. Ya da Şiraz şarabını, şu renkli cümlelerle betimliyor:

“Şiraz ismi şaraba yabani ve çetin bir ses kazandırır ve biradan henüz ihtida etmiş birine özgü yiğitçe bir metanetle, vidalı tapa takılmış şişeden lıkır lıkır içilmesini gerekli kılar. İçindeki meyankökü tatları hiç bastırılmaksızın piyasada yerini alsın ve sanki kart bir zampara yana eğilip dizinize kıllı elini koyuyormuş gibi ejderha nefesini üflesin diye...”

 

“Bu dünyada şaraptan daha mükemmel bir şey yoktur...”

 

Scruton, kitabının amacını “Tanrıların insanlara bahşettiği hiçbir şey yoktur ki şaraptan daha mükemmel ya da değerli olsun, düşüncesini savunmak” olarak özetliyor. Akın Terzi’nin çevirdiği 267 sayfalık kitap, Antik Yunan’dan İslam coğrafyasına, Fransa’dan Avustralya’ya kadar dünyanın dört yanında şarabın geçirdiği evrimi ve tarihte oynadığı rolleri anlatıyor.

 

Kitap Antik Yunan şairlerinden Bacchylides’in şu sözleri gibi, alıntılarıyla da bir hazine: “Şarap kadehlerinden dayanılmaz hazlar yayılır ve yüreğinizi ısıtır. Dionisos’un lütuflarıyla dolu olan aşk umudu, zihin aracılığıyla oklarını fırlatarak düşünceleri ulviyete doğru kanatlandırır. Şehirlerdeki tahkimatı alaşağı eder, böylece de her insan kendini bir büyük hükümdar gibi görür. Altınlar ve fildişilerle kaplı sarayı ışıl ışıl yanar ve Mısır’dan kalkan mısır yüklü kovca gemiler, güneşte harelenen denizin üzerinden, haddi hesabı olmayan servetler taşır ona...”

 

Scruton’un kitabı, tam plajda uzanırken okunmalık bir kitap. Ancak soğuk rozenizin içine buz koydurmamak kaydıyla!

Lezzetli yaz kitapları

Sıcak yaz günlerinde bazen insanın karpuzla peynirden başka bir şey yemeye, buz gibi bir bira ya da roze şarap dışında bir şey içmeye mecali kalmıyor. Ama

yine de içki kültürüyle ilgili kitaplar

keyifle okunmaya, iştah açmaya devam ediyor. İşte piyasada bulunanlardan

bir seçki...

 

“Şarabın Aşk Sözlüğü” / Bernard Pivot

 

Bernard Pivot’yu tanımayanlar için, “Fransa’nın Doğan Hızlan’ı” diyebiliriz. Eleştirmen, denemeci, editör, yayıncı ve televizyoncu Pivot, çok da sıkı bir şarap tutkunu. Televizyon programına tüm zamanların en sıkı içicilerinden ünlü yazar Charles Bukowski’yi bile (hem de önüne birkaç şişe şarap koyarak) çıkarmışlığı var. Pivot’nun şaraplarla ilgili tamamen sübjektif maddeler kaleme aldığı kitabının, bir Bodrum haftasında hakkından gelinebilir. Kırmızı bir tuğlayı andıran kitap Kırmızı Yayınları’ndan.

“Ortaçağ İslam Dünyasında Şarap” / Seyhun Tunaşar

 

Piramit Yayınları’ndan çıkan kitabın yazarı, emekli bir bürokrat. Eskilerin deyimiyle “müktesebatı” zengin, kaynakları bol. Dolayısıyla daha “ş” harfini duyar duymaz tüyleri diken diken olanlara inat, İslam dünyasında asırlar boyu şarabın ne denli önemli bir rolü olduğunu referanslarıyla ortaya koyuyor. Şaşırtıcı, ilginç, günün moda deyimiyle “ezber bozucu”.

 

Biz Rakı İçeriz / Vefa Zat

 

Rakının üstadı, barmenlerin duayeni Vefa Zat’ın “Rakının Geçmişi ve Bugünü” alt başlıklı kitabının birinci baskısı epeydir tükenmişti. İkinci baskı nihayet yapıldı. Kitapta rakının bilgisi, kültürü, âdâbı da var, magazini de... Bir barmenin İstanbul’un renkli sosyal hayatından, 60’lı, 70’li, 80’li yıllarından anılarını okumak kitaba renk katıyor. Yazılar kısa, üslup akıcı, her bir yazı Vefa ağabeyin deyimiyle “bir cura rakı” kadar. Overteam Yayınları’ndan, 215 sayfa, birinci hamur kağıda ve bol resimli...

 

“Şarap ve Din” / Jean-Robert Pitte

Kitap Yayınları’ndan çıkan, Esra Özdoğan’ın çevirdiği eser, şarap ile din arasındaki ilişkilere mercek tutuyor. Cennetteki şarap ırmaklarından hurma şarabına, oradan biraya bile uzanıyor. Tarih boyu şarabın hayatta ne denli önemli bir yer tuttuğunu yer yer hayretle okuyorsunuz. Renkli ve bol alıntılı, geniş ebadı ve iri puntolarıyla tam şezlongluk...

 

“Kadehteki Aşk: Şarap” / Mehmet Ömür

 

Hekim, fotoğrafçı ve şarap tutkunu Mehmet Ömür’ün bir dönem Tempo dergisinde “Şarabi” başlığıyla yazdığı öykü tadındaki küçük yazıların bir buketi. Doyumluk değil, tadımlık yazılar bunlar. Şarabı şişeyle değil, kadehle ısmarlayıp kadeh kadeh içmek, her kadehte de bir başkasına geçmek gibi. Zigana Yayınları’ndan çıkan kitap damağı doldurup boğazdan geçmek bilmeyen tok bir kırmızı gibi değil, serin ve kaygan bir beyaz gibi...

 

Alıntıdır ...

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Şarabı diğer içkilerden ayıran özellik farklı aromalarda olabiliyor.. Meyveli şaraplar dışında normal kırmızı şarabın bile birçok harman çeşidi var.Farklı ağırlıklarda farklı mayhoşluklar da olabiliyorlar.Yani her türlü şarabın albenisi var ya :)

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...