Jump to content

Şifremiz çözüldü, işte sırlarımız!


locked_puppet

Önerilen Mesajlar

İnsanları hayvanlardan ayıran karmaşık düşünme gücünü sağlayan beyin, artık büyük bir gizem olmaktan çıktı. Çocukluktan bu yana inandıklarımız meğer söylentilerden ibaretmiş.

92.jpg

100 milyardan fazla nöron içeren ve bu nöronların her birinin, kendi gibi 10 bin nöronla bağlantı kurarak merkezi sinir sistemini yönettiği beyinle ilgili olarak İngiliz Sunday Times gazetesi de çok kapsamlı bir dosya hazırladı.

 

Şimdiye kadar yapılmış bilimsel araştırmaları temel alan bu araştırmada, beyin konusunda “şehir efsanesine” dönüşmüş inanışlardan, çocuk beyninin gelişimine kadar birçok konuya açıklık getiriliyor.

 

Dahilerin beyni nasıl çalışıyor?

 

Ünlü ressam ve mucit Leonardo da Vinci, ya da Albert Einstein gibi dehalar, normalden farklı beyin yapılarıyla da diğer insanlardan ayrılıyor.

 

1955’te ölen ünlü fizikçi Albert Einstein’ın beyni alınarak saklanmıştı. Araştırmalar, diğer insanlara kıyasla, Einstein’ın beynindeki her bir nöron için daha fazla destek hücresi olduğunu ortaya çıkardı.

 

Bu da beynin işlem yeteneğini artırıyordu. Ayrıca Einstein’ın beyninin sol bölümünde matematik yeteneğini sağlayan lob ise, incelenmiş tüm beyinlerdekinden daha büyüktü.

 

Da Vinci ise bir proje üzerinde çalışırken beynin yaratıcılık bölgesi olağanüstü faaliyete geçiyor ve tamamen yenilikçi bağlantılar kurulabiliyordu.

 

Hesap makinelerinin bile yapmaya zorlandığı işlemleri saniyeler içinde yapabilen ünlü matematik dehası Rudiger Gamm ise, beynindeki uzun süreli hafıza deposunu tam kapasite kullanabiliyordu.

 

Satranç ustalarının da beynin her iki tarafını kullanarak hem mantık hem de yaratıcılık açısından büyük gelişim gösterdikleri bilimsel olarak tespit edildi.

 

ERKEKLER KADINLARDAN DAHA ZEKİ DEĞİL

 

Yapılan araştırmalar, ortalama olarak bir erkek beyninin, kadın beyninden daha büyük olduğunu gösteriyor, ancak bilimsel çalışmalar, beyin büyüklüğüyle zeka arasında önemli bir bağlantı olmadığını kanıtladı.

 

BEYNİ GÜÇLENDİREN GIDALAR

 

Çok aktif bir organ olan beyin, günlük kalorinin yüzde 20 ila yüzde 30 arası bir bölümünü kendi başına tüketir. Beyninizi korumak için;

 

Sinirleri koruyan ve beyin fonksiyonlarını düzenleyen omega-3 yağ asitlerinin bol olduğu yağlı balıklar yeyin.

 

Yeşil biber, turunçgiller, çilek ve brokoli gibi C vitamini depoları; havuç, ıspanak ve kayısı gibi beta-karoten kaynakları kadar, E vitamini açısından zengin olan badem, soya fasülyesi, zeytinyağı ve yapraklı sebzeler de beyni koruyor.

 

Meyve ve sebzedeki antioksidanlar, beyin hücrelerine zarar veren “serbest radikaller”i etkisiz hale getiriyor.

 

BUNLARA İNANMAYIN

 

* Beynimizin yüzde 10’unu kullanırız

Yanlış... Çünkü beyin taramasında kullanılan teknolojik aletler, genellikle beynimizin büyük bölümünü kullandığımızı ortaya koyuyor

 

* Baskın beyin bölgesi kişiliği belirler

Beyninin sol tarafı baskın olanlar ’mantıklı’, sağ tarafı baskın olanlar ise ’yaratıcı’ olur şeklindeki yaygın inanç aslında yanlış... Çünkü beyin tarama sonuçları, beynin iki tarafının birlikte çalıştığını gösteriyor.

 

* Yetişkinlikte beynimiz artık değişmez

Öğrenmeyle ortaya çıkan uyarımlar sayesinde nöronlara kan akışı artar böylece ömür boyu beynin etkinliği sürdürülebilir.

 

Dip Not: Bir alkolik ortalama olarak her gün 60 bin nöronunu kaybeder. Kronik hastalıklar, üzüntü ve tansiyon da nöron ölümünü hızlandırır.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...