Jump to content

Uyku ve Rüyalar


MrFaziL

Önerilen Mesajlar

Arkadaşlar TÜBİTAK Bilim ve Teknik Dergisinde çıkmış bu bilgilendirici yazıyı sizinle paylaşmak istedim, gerçekten doyurucu bir yazı.

 

Uykuya niçin ihtiyaç duyuyoruz, uyku düzensizlikleri hangi hastalıklara işaret, uykunun dönemleri nelerdir, psikologlar rüyalar hakkında ne söylüyor, meditasyonda ne olup bitiyor ?

http://www.biltek.tubitak.gov.tr/gelisim/psikoloji/images/uyku.jpg

Evrime göz atacak olursak.

- Uyku ilk olarak, günümüzden yaklaşık 3 milyon yıl önce bazı organizmalarda görülmeye başlanmış. İnsan türündeki biyolojik saatleri düzenleyen mekanizmaların geçmişiyse 500 milyon yıl öncesine dayanıyor.

-Her ne kadar bireylerin uykuya duydukları ihtiyaç çeşitlilik gösteriyor olsa da normal bir insanın uykuda geçirdiği süre 6.5 saat ile 8.5 saat arasında bir değer oluyor.ANCAK

- Çocuklar günün 2/3'ünü (16 saat) uykuda geçiriyorken yaşlandıkça bu süre günün 1/4'üne (6 saat) kadar düşebiliyor.

- Nedeni henüz anlaşılamamış olsa da insanların uyuma süreleri ile ölüm yaşları arasında bir ilişki bulunuyor. Araştırmalar, uykuları anormal seviyelerde uzun ya da kısa olan kişilerin normal olanlara göre erken ölmeye daha yatkın olduklarını gösteriyor.

[TABLE=width: 540]

[TR]

[TD=width: 500]

Döngüsel Ritmler

- Gün ışığı ve karanlığın günlük devrimi çerçevesinde evrimleşen döngüsel biyolojik işleyişlere döngüsel ritm deniliyor.

 

Nasıl yani ?

- Sözünü ettiğimiz bu döngüsel ritmler dikkat ve uyarılmışlık seviyelerimiz ile ilişkili. Örneğin, kimimiz dikkatini gece daha iyi toplayabiliyor iken kimimiz gün ışığında daha etkili çalışabiliyor. Neden dersiniz? Yanıt sizi çok da şaşırtmayacak. Uzmanların yaptığı araştırmalarda, içsel saatlerimizi kontrol eden bir takım sorumlu genler bulunmuş.

[/TD]

[TD=width: 200]

http://www.biltek.tubitak.gov.tr/gelisim/psikoloji/images/donguselritmler.gif

[/TD]

[/TR]

[/TABLE]

[TABLE=width: 540]

[TR]

[TD=width: 160]

http://www.biltek.tubitak.gov.tr/gelisim/psikoloji/images/melatonin.jpg

[/TD]

[TD=width: 540]

"Melatonin"in rolü ne?. Döngüsel ritmlerini beynimizdeki sorumlu merkezi hipotalamus. Görüntünün gözümüze düştüğü bölge olan retinadan beynimize ulaşan ve yalnızca gün ışığı gibi kuvvetli ışıklara yanıt veren özel bir sinir yolu bulunuyor. Karanlıkta ise, beynimizin ortasında bulunan pineal bezi adına melatonin denilen bir hormon salgılıyor. Bu hormon hem uykuyu hem de cinsel uyarılmışlık seviyesini etkiliyor.

- Gece nöbeti gerektiren işler, döngüsel ritmler de aksaklığa neden olduğundan kişide sağlık problemlerini tetikleyebiliyor. Her ne kadar kimileri bu aksaklıktan diğerleri kadar etkilenmiyor olsalar da huzursuzluk ya da çalışma veriminde düşüş gösteren kişilerde melatonin tedavisine gidilebiliyor.

[/TD]

[/TR]

[/TABLE]

[TABLE=width: 540]

[TR]

[TD=width: 500]

Uykuya niçin ihtiyaç duyuyoruz?. Bu sorunun yanıtına dair tartışmalar hala sürüyor. Ancak uykunun öne sürülen işlevlerini şöyle listeleyebiliriz:

1.) Vücudumuzdaki biyolojik işleyişleri yavaşlatarak enerji korumak.

2.) Beden ve zihnimizi yenilemek, büyümek.

3.) Gün içinde öğrenilenlerle belleği güçlendirmek.

4.) Bilinçaltımızdaki korku ve bastırılmış güdülerle yüzleşmek (Freudyen yaklaşım).

Yalnızca bir gece uykusuz kalmış olmak bile ertesi gece uykuya hemencecik dalmamıza neden olabiliyor. Bunun nedeninin, uyanık geçen her saat beynimizin thalamus ve serebrum bölgelerinde sayısı artan adenozin isimli nörotransmitter olduğu düşünülüyor. Bu kimyasal beyinde uyarılmışlık yaratan sistemleri bastırıyor ve uzun süre uyanık kalan bedenin uykuya dalmasını tetikliyor.

[/TD]

[TD=width: 200][/TD]

[/TR]

[/TABLE]

ALINTIDIR.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...