Jump to content

Blefarit (Göz Kapağı)


PaTeNoS

Önerilen Mesajlar

Blefaron Latincede göz kapağı anlamına gelir. Blefarit göz kapağının iltihabi bir hastalığıdır. Her iki cinsiyette, her yaşta görülebilir ve oldukça yaygındır. Süreğen bir hastalıktır, tedaviye rağmen tekrarlayabilir.

Bu hastalık, anatomik ve klinik özellikleri açısından ön ve arka olarak ikiye ayrılır. Ön blefaritte gözkapağının özellikle dış kenarı, kirpik dipleri etkilenir. Ön blefarit, bakterilerin aşırı miktarda çoğalmasına veya derinin yağlı-kepekli olmasına bağlıdır. Arka blefarit ise kapağın göze değen arka kısmını etkiler ve buradaki gözyaşı yağ bezlerinin anormal olmasıyla ilişkilidir.

Vücutta ve gözde başka hastalıklarla birlikte olabilir mi?

 

  • Blefaritli hastalarda akne rosasea ve seboreik dermatit gibi cilt hastalıkları sık olarak görülür. Bu hastalıklardan ilki, yüz derisinde kızarıklık ve kabalaşma, diğeri ise ciltte aşırı yağlanma ve saç kepeklenmesi gibi belirtilerle kendini gösterir.
  • Bu hastalarda konjonktivit, kuru göz, kirpik batması gibi diğer göz hastalıkları da sıktır.

Blefaritin nedeni nedir ?

 

Rahatsızlığın gelişmesinde gözkapağında normalde de bulunan bazı bakterilerin aşırı miktarda çoğalması önemli bir rol oynar. Bu bakterilerin artıkları, toksinleri iltihabi belirtilere neden olur. Cildin yağlı olması ve gözkapağındaki yağ bezlerinin anormal olması, bakterilerin çoğalmasını kolaylaştırır. Çeşitli virüsler, alerjik etkenler, ilaçlar, sigara dumanı, kimyasal maddeler de blefarite yol açabilir.

 

Blefarit Belirtileri

 

  • Yapışkan, kabuklu ve kızarmış göz kapakları
  • Kaşınan, yanan, şişmiş, göz kapakları
  • Göz kırpma sırasında gözde pürüzler varmış gibi bir duygu;
  • KirpikIerin dökülmesi.

Göz kapağı kenarlarının, hemse boreik dermatiti hem de bakteri enfeksiyonunu içeren bir iltihabıdır. KirpikIere yakın guddelerde aşırı yağ üretildiği zaman bakteri üremesine müsait bir ortam gelişir. Bunun sonucu, rahatsızlık veren ve çirkin görülen bir enfeksiyondur, fakat görmeyi engellemesi çok nadirdir.

Bu rahatsızlığa sahip kişiler genelde sık sık arpacık ve şalazyon çıkaran kimselerdir. Ağır vakalarda tahriş nedeniyle kornea ülseri (yarası) meydana gelebilir.

 

Tedavisi

 

 

  • tedavisinde göz kapaklarını dikkatle temizlemek önemlidir. Sabahleyin sıcak su ile kompres yapın. Bu kabukları gevşetecektir.
  • Ondan sonra gözlerinizi, sulandırılmış bebek şampuanına batırılmış pamuklu çubukla yavaşça ovuşturun. Bu kabukların çözülüp çıkmasına ve göz kapağının normal duruma gelmesine yardımcı olacaktır.
  • Doktorunuz enfeksiyonu ortadan kaldırmak ve şişkinliği azaltmak için hem antibiyotik, hem de kortikosteroid içeren bir merhem verebilir. Şayet lokal tedavi başarısız olursa ağızdan antibiyotik tedavisi tavsiye olunabilir.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...