Jump to content

Tavuk Genleri ve Ata Genleri


byglos

Önerilen Mesajlar

yale chicken snout_0.jpg

 

Kuşlar, dinozorlardan evrimleşmiş hayvanlardır. Yani dinozorların günümüzde halen temsilcileri aramızda gezmektedir. Bu evrimi genetik, moleküler, fizyolojik, histolojik, morfolojik, anatomik ve paleontolojik bütün veriler tekrar tekrar doğrulamıştır. Şimdiyse, bir grup bilim insanı tavuk embriyosunun genlerini atasal konuma çekmeyi başararak, gagalar yerine dinozor gibi burunları olan kuşlar yaratmayı başardı! Evolution dergisinde yayımlanan makalenin baş yazarı Bhart-Anjan S. Bhullar şöyle söylüyor:

 

"Kuşlarda gaga, beslenmek için çok önemli bir yapıdır. Ayrıca kuş gagası, kuş iskeletinin de bir parçasıdır ve tüm iskelet içerisinde en fazla ve kökten çeşitlenmiş olan yapıdır. Flamingoları, papağanları, şahinleri, pelikanları, sinekkuşlarını ve tüm diğerlerini bir düşünün! Buna rağmen, bir gaganın anatomik açıdan tam olarak ne olduğuyla ve bu halini evrimsel ve gelişimsel olarak nasıl aldığıyla ilgili çok az çalışma yürütülmüştür."

 

Embriyonun bildiğimiz anlamıyla bir kuş gagası oluşturabilmek için 2 gene ihtiyacı vardır. Araştırmacılar bu genleri baskılayarak susturduklarında ne olduğunu görmek istediler. Bunu yapmak için, gagaya ait genleri bloke eden küçük moleküllü engelleyiciler kullandılar. Elde ettikleri sonuçlar son derece şaşırtıcı!

 

Tavuk embriyosundaki gaga yapısı, ağzın "damak" olarak bilinen üst kısmındaki palatin kemiği de dahil olmak üzere atasal konumuna döndü! Tavuğun kafatası tıpkı bir sürüngen gibi yassı bir ağza dönüştü; bir gaga oluşmadı! Dinozorların günümüzde kuşlar haricindeki temsilcileri olan timsahların ağız yapısı, bu tavuklarda görüldü. Bhullar tüm bunları şöyle yorumluyor:

 

"Bu son derece beklenmedik bir sonuç ve tekil, çok basit bir gelişimsel mekanizmanın ne kadar geniş ve beklenmedik etkili olabileceğini bizlere gösteriyor."

 

Bu tavuklarda aslında tam bir dinozor ağzı oluşmadı; ancak embriyonun kendisindeki değişimler barizdi: genleri değiştirilmiş tavuk embriyolarında, aslında gaga olacak bölgeyi küçük bir deri tabakası kaplamıştı.

 

Tabii belirtilmesi gereken bir diğer nokta, genleri değiştirilmiş embriyoların yumurtadan hiçbir zaman çıkmadıklarıdır. Bu, etik kurallarla sınırlandırılan bir alan ve Bhullar şöyle söylüyor:

 

"Buradaki amacımız çok önemli bir evrimsel geçişin/değişimin moleküler alt yapısını anlamaktır. Yoksa sırf yaratmış olmak için 'dino-tavuklar' yaratmak istemiyoruz."

 

Henüz doğada evrimleşen ilk gagaların özelliklerini tam olarak anlamaktan oldukça uzağız; ancak genlerin tesbiti bunun için harika bir başlangıç oldu. Merak etmeyin; ekip yakın bir gelecekte dino-tavuklardan oluşan bir parkı, uzak ve yeşil bir ada üzerine inşa etmeyecek. Araştırma, günümüzdeki canlıların var olmasını sağlayan evrimsel süreci daha iyi anlamaktan ibaret... Jurassic Park için biraz daha beklememiz gerekiyor.

 

Görsel: Sol tarafta tavuk, sağ tarafta timsah embriyolarındaki kafatası oluşumu gözüküyor. Ortada ise genleri atasal konuma çekilmiş bir tavuğun atasal konuma döndürülmüş, dinozor-benzeri kafatası yapısı görülüyor.

 

27_dino-chickens.jpg

Alıntı.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

2003 yılında tam fosilleşmemiş küçük bir parça dinozor derisi bularak önemli bir adım atan uzman ekibi, Jurassic Park rüyasını Discovery Channel’ın yeni belgeselinde anlattı.

 

68 milyon yıl önce yok olan dinozorların fosillerinden DNA elde etmenin neredeyse imkansız olduğunu belirten bilimciler, bu hedefe ulaşabilmek için başka yollar denemeye başladılar. Kanada’daki McGill Üniversitesi paleantologlarından Hans Larsson, kuşların evrim geçiren dinozorlar olduğu savından yola çıkarak ilginç bir deneye imza attı. Larsson, bir tavuğun genleriyle oynayarak, dinozor kuyruğu geliştirmesini sağladı.

 

Wisconsin Üniversitesi biyologları Mat Harris ve John Fallon da kalıtsal değişime uğramış tavukları araştırırken, garip bir şey keşfettiler. Tavuğun gagasını incelediklerinde, timsahlarınkini andıran diş oluşumuyla karşılaştılar. Bunun üzerine tavuktan aldıkları genleri enjekte ettikleri normal tavukta da dişlerin geliştiğine tanık oldular. İki biyolog, bunun ardından kuşlarda gizlenmiş yeni dinozor özelliklerini aramaya başladılar ve birçok benzerlik buldular. Bunlardan biri, tavukların bacaklarındaki pul görünümlü yapıydı. Tavuk kanatlarında ayrıca, üç parmaklı dinozorun ön ayaklarındaki yapının aynısı gizliydi.

 

Tüm bu buluşlardan sonra, "günümüzde dinozorlar yaşama döndürülebilir mi" sorusuna yanıt aranıyor. Dünyaca ünlü DNA’dan yaşam yaratma uzmanı Mark Westhusin, yaratılacak DNA’nın devekuşu yumurtasına nakledilerek, bunun mümkün olabileceğini iddia ediyor.

 

(Başka bir kaynak.)

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...