Jump to content

Karizmatik kişiliğin sekiz yolu .


sidar

Önerilen Mesajlar

http://3.bp.blogspot.com/-jvvhfVBxAAw/UKPMUbzndtI/AAAAAAAACpI/JC04CjSGWoM/s1600/karizmatik-erkek.jpg

 

 

 

 

Sempatisiyle dikkat çeken, insanlar üzerinde güçlü bir hayranlık duygusu uyandıran, her yerde ve her durumda rahatmış gibi görünen insanları görürüz.

Bu insanlar hayranlıktan, iyimserlikten, uyum duygusundan ve dengeden ilham alırlar. Onlara ‘manyetik kişilik’ ya da ‘karizma’ denir. Bu kavram, etkili bir iletişimci için çok önemlidir. Sırlarını bildiğimiz durumda, bu karizma geliştirilebilir.

Karizmatik kişiliği oluşturmanın bazı temel özellikleri;

 

 

1. SADE OLUNUZ

Karizmatik bir insan sade, yalındır. Kendi olduğu gibidir. Kibire, övgüye ihtiyacı yoktur. Bir grupta, başkalarının ilgisini kendi üzerine çekmeye de ihtiyacı yoktur. Doğal davranmak “kendini beğenmişlik”ten daha iyidir.

Bu yalınlık dilin ötesine tamamen geçmez ama gerçekten gözlemlemek, konuşmak, ve çevrendeki insanları dikkate almakla bu yalınlık oluşur. Karizmatik liderler tarafından yeni çalışanlar fark edilir ve önem sırasına dizilirler.

 

 

2. NE KADAR İNSANLARI DİNLERSENİZ O KADAR DİNLENİLİRSİNİZ.

Karizmatik bir kişiliğe sahip olmak istiyorsanız, konuştuğunuz kişiyi cesaretlendirmeyi, kendisini ifade etmesini sağlamayı öğrenmeniz gerek. İşi, hobileri ve ailesi hakkında ona soru sorunuz. Ona, size kendisini kanıtlaması için şans tanıyın.

Karizmatik kişilikleri gözlemlersek, konuştukları kişileri dinlemeye zaman ayırdıklarını görürüz. Şikayetleri dinlediklerini göstermek için istekli gözüktüklerinin farkına varırız.

 

History_Gandhi_On_Religious_Beliefs_Speech_SF_still_624x352.jpg

 

 

 

 

3. BAŞKALARINA GÜVENMEYİ ÖĞRENİNİZ

Eğer iletişiminizi engelliyorsa, kendinize güvenmeyi geliştirmek zorundasınız. Karizmatik bir insan – utangaç olsa bile- kendine güvenir.

Kendine güvendiği için, çevresindeki insanlara da güvenir ve onları olduğu gibi kabul eder.

 

 

4. KARAR VERME YETENEĞİNİZİ GELİŞTİRİNİZ

Karizmatik insanlar ne ihmalkar ne de tembeldirler. Bir şeyi ertesi güne ertelemek sizin hatalarınızdan biriyse, onu yenmeye çalışın. Doğru söyleyin: hızlı karar verme yeteneği olmayan insanlara hayran mısınız? Onların kusurlarını daha sonra kim tanır?

 

 

5. ÖRNEK GÖSTERİNİZ

Söz, her zaman önemlidir. Randevunuzdaki dakiklik, borç ödeme ve teslimat tarihini kaçırmama konusunda karar veriyoruz. Karizmatik insanlar güvenebileceğimiz insanlardır. Ücretli olarak çalıştığım işyerlerin birinde iki servis şefinin olduğunu hatırlıyorum. İlki dinlenen, takdir edilen biriydi. Diğeri sevilmezdi. Fark ettiğim şey, takdir edilen kişi sabahları her zaman ilk gelen kişiydi. Emirleri altında çalışanlarına örnekler gösterirdi. Diğerisadece iş vermek için sabah gelirdi. Bizden iş yapmamızı istediği zaman nasıl örnek verebilirdi?

 

 

6. DENGELİ OLUN

İyi olmanın fiziksel güzellikle ilgisi yoktur. Güzelliğin de karizma ile bir ilgisi yoktur.

Karizmatik liderler dengeli olmaya çok dikkat ederler. Üzerindeki büyük stresi atmak için, işlerinin dışında sık sık bir aktivite yaparlar. Gerçekte şöyledir;

Herkes gibi, karizmatik liderler de gergin bir yapıya sahiptirler. Arkadaşlarının üzerinde bunu hissettirmemek için, bu gergin yapısını uygun hale getirmelidir. Her zaman, bedenlerinde kendilerini iyi hissetmek için, sakin olmanın yollarını bulmaya çalışırlar..

 

 

http://4.bp.blogspot.com/-YG6Tx8jp798/UKPMTz80BYI/AAAAAAAACpE/mJ6y07dnh2I/s1600/karizmaitik-kadin.jpg

 

 

7. OLAYLARI İFADE EDEN SÖZCÜKLERİ KULANINIZ

Tanıdığım karizmatik liderler sözcüklerini tartarlar. Kullandıkları dil olayı canlandıran bir nitelik içindedir. İfadeleri canlılık yaratır. Örneğin;

“Başaracağız.”

“Hepimiz bunun üstesinden geleceğiz.”

 

 

8. “BEN” YERİNE “BİZ” İFADESİNİ KULLANINIZ

Karizmatik liderlerin otak noktası “Ben” yerine “Biz” ifadesini kullanmasıdır. İş arkadaşlarına güçlü bir mesaj iletmek istediklerinde “biz” ifadesini kullanırlar. “Biz” ifadesi bir araya toplayan ifadedir. Bir nedeni, bir amacı belirler. Kısacası, hiyerarşinin ezici olmadığının bilincine vardırır.

 

Alıntıdır

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

En temel özellik. Biz dilini kullanmak. Onlarla ilgilendiğinizi de göstermek. Yani emriniz altındaki kişiyle yeterli bağlantınız varsa s.ktir git la işini adam gibi yap desen bile kırılmaz. Ancak iletişim zayıfken lütfen işinizin başınıza deseniz bile alınganlık gösterir. Bir kere sevginizi göstermekten ve onlara değer verdiğinizi göstermekten çekinmeyin. O saatten sonra ne yapsanız sizin yanınızda olacaktır. En önemli kural sağlam bir iletişim ve yukardan bakmamaktan geçiyor. Sonra alttan biri karizmanızı öyle bir çizerki feleğiniz şaşar :D

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Karizma doğuştan ya vardır ya yoktur. Bu tarz şeylerle karizmatik olunmaz. Komik gösterir insanı,yapmacık gösterir.

 

İstediğin kadar doğuştan mükemmel ol ;Biz yerine sürekli Beni kullanıp dengeli de olmayıp başkalarını da önemsemezsen yeri gelir o karizmanın çizilmesi çocuk oyuncağı olur,Daha bir utanç duruma düşer insan. Aslında yukarıdaki maddeler kibirden kaçınmamın yoludur. Herşeyi maddi alemde metafiziksel temele bağlamayalım insan toplum içinde varoluyor benim kanaatimde bu yönde .Son olarak Franz Baconun bir sözü geldi aklıma, Güçlü olanların taktiği topluma sanki bir fedakarlık yapıyormuş gücünü onların kimliğinden alıyormuş gibi göstermektir .Örneğin Atatürk fazla kibirlenip kişisel ününü düşünmedi.Ne mutlu türküm diyene dedi ,Türk milletine olan güvenini kaybetmedi .

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Şimdi Mustafa Kemal'i koyarsan adil bir yarış olmaz. Adam hem yakışıklı, hem iyi giyinmesini biliyor hem de bir dahi. Kimse kullanmazken bir türk modacıya emredip git araştır bana pelerin yap diyen adam ve kullanması en zor kıyafet olan pelerini bile büyük bir karizmayla taşıyan adamdan bahsediyoruz. Çok sert bir liderdir. İsyanları bastırma şekli çok nettir. Direk astırır ama buna rağmen karsa bile giderken etrafında koruma ordusuyla gezme ihtiyacı duymaz.(babannem de görmüş de mesela onu). Ben öyle körü körüne Atatürkçü değilim ama hakkkında ne kadar çok araştırma yaptıysam o kadar çok saygı duydum zekasına. Örneğin sağlık alanında yaptığı reformlar pek bilinmez. Ülke hastalıktan kırılıyordu resmen. Çanakkale savaşında bile kaybettiğimiz askerlerin sadece %10 u yaralar sebebiyle öldü geri kalanı enfeksiyon hastalık ve açlık. Düşman kuvvetlerinin ise %90 ı ise kurşunlardan öldü sadece %10 u enfeksiyon ve hastalıktan öldü. Bunu ben bile ege tıp fakültesinden bir profesör o yıllara ait evrakları getirip gösterince öğrenmiş oldum. Şu türk milleti çalışkandır, türk milleti asildir diye konuşma yaparken bile hastalıkla boğuşuyordu. Titremesi belli olmasın diye elinde tesbihi vardı. Ki onun hele hayatının daha derinlerine indiğinizde karşılacağınız sadece hüzün olacaktır, Mustafa kemalin sadece bir kardeşi yoktu normalde, diğerleri küçük yaşlardeyken öldü hep. Sonra vay efendim Atatürk niye içiyordu rakıyı. Anlatacak o kadar çok şey var ki ona ayrı site açmak gerekir. Dahiler hiçbir zaman mutlu olamaz. Yalnızca aptallar mutludur.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Emir söylediklerine katılmakla beraber .Dahiler hiçbir zaman mutlu olamaz ,Yalnızca Aptallar mutludur .Cümlesine itirazım olacak ;Mustafa kemal ömründe hiç mutlu olmamış gibi ,Adam dolmabahçe sarayındayken bile çalışanlarını güreştirerek şiir yazdırarak eğlence yaratıyordu kendine . Aldığı galibiyetlerden sonraki duyduğu tatmin .:D Basmakalıp ve önyargı olduğunu düşünüyorum her zeki insan için geçerli değil çünkü .Yazar olarak ;Stendhal ,Nietzche,Shakespeare Gibi Dahiler Topluma hakim olan kurşun grisi pesimizme karşı Neşelerini korumayı başarmışlardır ölene kadar .:)

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...