Jump to content

Gençliğin içine çekildiği tuzak:Uyuşturucu dünyası


efemera

Önerilen Mesajlar

İSMİ AZ DUYULMUŞ BİR CANAVAR:LSD ve etkisi

 

İlk kez 1938’de albert hoffman tarafından elde edilen LSD (lysergic acid diethylamide/lisercikasit dierilamid) elde ediliş biçimine göre sentetik, kullanıldığında oluşturduğu etkilere bakılarak da halüsinojen olarak sınıflandırılır. LSD, çavdar mahmuzu denilen bitkiden çıkarılan bir öğedir, kimyasal işlemlerden geçirilerek elde edildiğinden de sentetiktir. suda eriyebilen bir maddedir. halüsinojenler içinde en yaygın kullanılanı LSDolup, diğerleri meskalin (kaktüs) ve psilocybin (mantar)’dır. LSD’nin halüsinojen olarak sınıflandırılmasının nedeni, kişinin gerçek algılarında bozulma yaratarak, gerçek gibi gözüken ama gerçekte olmayan imajları görmesine, sesleri duymasına ve dokunsal duyumlar algılamasına yola açmasıdır. LSD’ nin en az miktardaki kullanımından bile beyindeki serotonerjik sistemin etkilediği genel olarak kabul edilmiştir. serotonin adı verilen maddenin artışına yol açmaktadır .beyaz, tatsız, kokusuz olan lsd toz halinde veya sıvı formunun çeşitli maddelere emdirilmiş haliyle de bulunabilir. ancak lsd, işleniş şeklindeki ve içindeki zararlı bileşenlerin varlığındaki değişikliklere bağlı olarak en saf hali olan saydam ve beyaz formundan, kahve hatta siyaha varan renklerde bulunabilmektedir.

ağızdan yutarak veya dilin altına konulup emilerek kullanılır. küçük miktarlarda, küçük kare şeklindeki kurutma kağıdına emdirildikten sonra dil üzerinde eritilerek alınabilir. LSD’nin etkilerini tahmin etmek güçtür, etkileri bireye özgüdür. çünkü etkiler alınan miktara, kullanıcının kişiliğine, kullanıcının o an içinde bulunduğu ruhsal durumuna ve ilacın alındığı çevreye bağlıdır.

20-25 miligram LSD, kişinin kendinden geçmesi için yeterlidir. eğer bu miktar daha fazla olursa insanı çıldırtabilir. alındıktan 30 ile 60 dakika sonra etkilemeye başlar ve 8 ile 12 saat kadar bu etkileri sürer. ancak halsizlik, yorgunluk 24 saat kadar sürebilir, ayrıca kalıcı başka birtakım etkileri daha vardır.

fizyolojik olarak ilk görülen etki, göz bebeklerindeki genişlemedir. kan basıncında artış, titreme, ağızda kuruluk, mide-barsak faaliyetlerinde artış, iştah azalması, uykusuzluk ve kontrol edilemeyen gülmeler görülür.

LSD kullanıcıları deneyimlerini “trip” olarak adlandırırlar. trip esnasında kişi kendini hoş hisseder, etrafta zıplamak ya da kahkahalarla gülmek ister, düşündüğü şeyleri görüyor gibi algılayabilir, bildik eşyalar hatta insanlar bile tanımadık ve tuhaf gelmeye başlayabilir. zihinsel olarak uyarılır ki bu da kavramanın arttığı duygusunu geliştirir.

fizyolojik belirtilerden çok algılar ve duygular hızlı bir şekilde değişir. kullanıcı aynı anda birkaç farklı duyguyu hissedebilir veya birinden diğerine hızlıca geçebilir. insanların algılarında değişiklikler yaratır; uzaklık, derinlik, zaman, mekan, ses ve renk algılarını karıştırır. örn; lsd etkisinde gözlerini kapayan birisi çizgi film görmeye başlayabilir, ama gözlerini açtığında yine kendini bu çizgi filmin devamında veya içinde bulabilir, dış dünyada algıladıklarını bu çizgi filmin parçasıymış gibi algılayabilir. beden imajında, algısında farklılaşma yaşar; bazen kendi vücudu ile dış dünyanın sınırları kaybolur. işitme ve görme algılarının birbirine karışma durumu olan sinestezi görülebilir. görsel halüsinasyonlar genellikle geometrik şekiller halindedir; sesler duyulabilir. güçlü bir mistik halüsinasyon yaratabileceğinden kullanıcı böyle durumlarda telkine daha açık olur; ve yeterli ön hazırlıkla insanları istenilen amaçlar doğrultusunda kullanmak mümkündür.

LSD kullanımının uzun süreli etkilerinden en önemlisi “flashback” deneyimidir, yani kişinin yaşam deneyimlerinden belli kısımlarının yeniden yaşanmasıdır ve bu durum beklenmedik bir şekilde, aniden ve kendiliğinden gerçekleşir. “flashback” olayı, LCD kullandıktan birkaç gün sonra olabileceği gibi bir yıldan da daha uzun bir süre sonra ortaya çıkabilir, yani kişi tekrar madde kullanmasa da flashback yaşayabilir. tipik olarak bir kaç dakika hatta daha da kısa bir süre içinde sonlanır ve genellikle, şekilsiz renklerden korkutucu halüsinasyonlara kadar uzanan bir çeşitlilik içerir, özellikle kronik olarak kullananlarda, kişilik problemleri olanlarda, ama bununla birlikte ara sıra LSD kullananlarda da flashback gözlemlenebilir.

uzun süreli etkilerinden diğeri de kullanım sonucu beyin fonksiyonlarının kalıcı bir şekilde etkilenmesi olasılığıdır ve bu, uzun süreli mental rahatsızlıkların oluşmasını ateşleyebilir. kullanıcı psikotik bir tablo sergileyebilir.

kısaca LSD’nin kullanım sırasındaki etkilerini özetlersek :

algılanan uyaranlar daha şiddetli hissedilir (rengin daha parlak algılanması gibi)

uyaranın kaynağını tespit etmek zorlaşır(vücuda dokunan el kendisinin mi yoksa başkasının mı?)

geçmiş ile şimdiki duyumlar birbirine karışır.

kas koordinasyonunda yavaşlama, ağrı algısında azalma olur.

mantıklı düşünme bozulur (ör, kullanıcıların bazılarında görülen uçma girişimleri)

halüsinasyonlara neden olur.

emosyonlarda dengesizlikler yaşanır, duygu durumu sık sık değişir, huzursuzluk ve tahammülsüzlük ortaya çıkar.

bastırılmış anılar yeniden yaşanıyormuş gibi gerçekleşebilir.

duyumlar birbirine karışır (ör., müzik görülür, renk duyulur ya da hissedilir).

 

Alıntıdır....

 

Bu da LSD nin etkisini anlatan video.Hem kendimizi hem çevremizi bu tür sakıncalı ve tehlikeli alışkanlıklara karşı bilinçlendirelim ve koruyalım.

 

http://www.youtube.com/watch?v=h9EpnVAl5JA

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...