Jump to content

Jüpiter'in Uydusu Europa ve Sırları


paranormalfikir

Önerilen Mesajlar

45254.jpg

Europa, Jüpiter'in doğal uydularından biridir. 1610 yılında Galileo Galilei tarafından bulunan dört büyük uydudan (Galilei uyduları) gezegene yakınlık açısından ikinci sırada bulunanıdır, bu nedenle Jüpiter'in 'II' numaralı uydusu olarak adlandırılmıştır. Europa'da hayat olabileceği konusuda iddialar vardır. 3000 kilometre çaplı uydunun yüzeyi buzla kaplıdır. Son yapılan keşiflerde buz katmanlarının altında büyük göllerin izlerine rastlanmıştır.

Galilean_moon_Laplace_resonance_animation.gif

 

'Europa Uzay Boşluğuna Su Püskürtüyor'

Gök bilimciler, gaz devi Jüpiter’in uydusu Europa’da sıcak su kaynaklarının izine rastladı. Hubble teleskobu, uydunun yüzeyinde tespit ettiği ve Uzay boşluğuna 200 km uzunluğunda su püskürten iki gayzerin fotoğraflarını çekti.Püsküren su buharının uzunluğu, Everest'in yaklaşık 20 katına denk geliyor.

Science dergisinde yayımlanan araştırmada yer alan ABD’nin Southwest Araştırma Enstitüsü’nden Lorenz Roth, “Heyecan verici bir keşif yaptık... Aldığımız sonuçlar beklediğimizden çok daha belirleyici” dedi.

Bilim insanları, Europa'nın jeofiziksel faaliyetlerinin, yaşam olasılığını güçlendirdiğini belirtti.

 

(Europa'nın görünebilir ışıkta çekilen fotoğrafları, su buharını belirgin kılmak için üst üste getirilerek birleştirildi ve bu görüntüyü kazandı.)

131312_01europa_01.widec.jpg

 

YAŞAM OLASILIĞI VAR MI?

Bilim insanları, elde edilen son bulguların ardından Europa hakkındaki araştırmaları yoğunlaştırmayı planlıyor. Yüzeyi sadece 65 milyon yıl yaşında olan Europa, yaklaşık 4.6 milyar yıl yaşındaki Güneş Sistemi’nin en genç gök cisimlerinden biri.

Hubble’ın tespit ettiği su buharının ilk tespiti, 1977 yılında Europa’nın yanından geçen Voyager uzay aracı tarafından yapılmış ama tespit doğrulanamamıştı. Galileo uzay aracı 1989 yılında yine su buharı benzeri bir görüntü elde etmiş ama görüntünün dijital bir hatadan kaynaklandığı anlaşılmıştı.

 

131312_005europa.jpg

Gök bilimciler, jeofiziksel olarak halen hayatta olduğu anlaşılan Europa’da şimdi yaşam olasılığı üzerinde duruyor.

Amerikan Jeofizik Birliği’nin yeni bir çalışması, Europa’nın yüzeyine organik madde içeriği zengin olan kil tespit etti. Asteroit ve kuyrukluyıldızlar tarafından taşındığı düşünülen killerin, Europa’nın buzul tabakası altındaki denizine ulaşması halinde, besin değeri yüksek ortamda yaşamın oluşmasına katkıda bulunabileceği ifade edildi.

NASA Jet İtiş Gücü Laboratuvarı’ndan Robert Pappalardo, “Europa’da bugün hayat olup olamayacağını araştırıyoruz. Bunun için daha fazla gözlem gerek” dedi.

frank_hettick_1.jpg

 

1989 yılında Jüpiter ve uydularına gönderilen Galileo uzay aracı ile elde edilen verilerin analizi, aracın 2003 yılında Jüpiter yüzeyine çarpıp yok olmasından sonra daha yıllardır devam etmekteydi. Galileo verilerinden Europa’nın tüm yüzeyinin bir buz okyanusu ile kaplı olduğu keşfedilmişti. Bu okyanus Dünya’daki bütün okyanus sularından çok daha fazla miktarda su içermektedir. Fakat Jüpiter, Güneş'ten uzak olduğu için bu su kaplı yüzey tamamıyla buz halini almıştır. Çoğu bilim insanı bu buz kabuğunun onlarca kilometre kalınlığında olduğu görüşündedir.

Terraforming - Dünyalaştırma

45260.jpg

Terraforming, dünyalaştırma ya da yeryüzü şekillendirme, bir gezegenin ya da uydusunun koşullarını dünyaya benzetme, yani insanların yaşayabilmesi için uygun hâle getirme sürecidir.

Henüz uygulamada bir örneği olmasa da birçok bilim insanı tarafından olası senaryolar üretilmekte, Science gibi bilimsel dergilerde yayınlanmaktadır. Tasarılardaki aday gezegenler ise Mars, Venüs, Jüpiter'in uyduları, Ay ve hatta bazı büyük göktaşlarıdır. Mars başta olmak üzere Ganymede, Callisto, Europa gibi Jüpiter'in dev uyduları,Satürn'ün Titan adlı uydusu ve cüce gezegen Ceres düşünülmektedir. Uzaya çıkanlarda baş dönmesi, mide bulantısı, kusma gibi ani semtomlar gözlenebilmektedir. Uzay tutması denen bu olayın uçak ya da deniz tutmasından pek de bir farkı yoktur.

 

Asıl sorun uzayda uzun süre kalındığı zaman ortaya çıkmaktadır. Kas zayıflığı ve denge duyusu kaybının yanı sıra, omurgada %5-6, leğen kemiğinde %10-12, kalçada %7-9'a varan kemik erimeleri olabilmektedir. Bu da Mars'a yapılacak olası bir insanlı uçuşta yol esnasında ciddi kemik kırılmaları olabileceğini düşündürmektedir. Bu yüzden astronotlara aynı yerçekim gücünü uygulayacak giysiler hazırlanmaktadır. Ayrıca kemik erimesinin önüne geçecek egzersizler ve ilaçlarla ilgili çalışmalar sürmektedir. Uzun süre ailesinden, arkadaşlarından çok uzakta kalan ve kapalı mekanlarda gözlenmesi kaçınılmaz olan psikolojik sorunlara karşılık astronotlar ciddi psikolojik eğitim almaktadır. Mars'ta insanların yaşadığı bir ortam kurulduktan sonra Mars'ın kutupları hidrojen bombaları ile patlatılacak, on yıl içinde sera etkisiyle sıcaklıklarda yükselme ve su kaynağında artış sağlanacaktır.

45251.jpg

 

(>>Kısa Belgesel

 

http://www.youtube.com/watch?v=FuZ6I2zMXpU

 

Kaynaklar:

http://ekitapbilgi.com/uzay/37-uzay/3283-juepiter-in-uydusu-europa-da-su-bulundu

http://www.ntvmsnbc.com/id/25485572/

http://tr.wikipedia.org/wiki/Europa_(uydu)

http://tr.wikipedia.org/wiki/Terraforming

http://natgeotv.com/tr/europaya-yolculuk/galeriler/europa#45263

 

 

Europa hakkında çekilmiş sinema filmini aşağıdaki linkten seyredebilirsiniz; (Jüpiter Macerası - Europa Report)

 

http://www.filminihdfullizle.com/jupiter-macerasi-europa-report-turkce-dublaj-izle.html/5

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...