Jump to content

alisa perne

Önerilen Mesajlar

III.Selim padişah olduğunda batıda Rusya ve Almanya ile savaş halindeydiler.Bir süre sonra kuvvetlerini birleştiren düşman orduları meydan muharebelerinde Osmanlıları büyük yenilgilere uğrattılar.8 Ekim 1789'da Belgrat, 9 Kasım'da Bükreş Almanların eline geçti. Bu sırada Fransa'da dünyayı altüst eden bir gelişme oldu.Fransız ihtilali nedeniyle Avrupa Devletleri birbirlerine düştüler.Almanya Osmanlı ile barış yapmak zorunda kaldı.Belgrad ve Bükreş geri verildi.Üç yıldan beri süren Türk-Alman savaşı sona erdi.9 Ocak 1792'de Ruslarla Yaş Anlaşması imzalandı.Osmanlılar biraz rahatlama imkanı buldular böylece III.Selim Nizam-ı Cedid'i kurmaya ve çeşitli ıslahat hareketlerini uygulamaya başladı.

 

1798 yılında Fransa'nın tek hakimi konumuna gelen ünlü asker ve devlet adamı Napolyon Bonapart, Mısır seferine çıkarak İskenderiye'yi işgale edip Kahire'yi ele geçirdi.Bu durum Osmanlı için büyük felaket sayılırdı.Üstelik Napolyon sadece Mısır'ı değil ortadoğuyu da hakimiyet altına almak istiyordu.2 Eylül 1798'de Fransa'ya savaş ilan edildi.Ruslar ve İngilizlerde bu savaşta Osmanlı'ya destek olacaklardı.18 Mart 1799'da Napolyon Suriye'de Akka önlerinde durduruldu.Avrupa'nın büyük komutanı Akka'yı savunan

Cezzar Ahmed Paşa'nın karşısında büyük bir yenilgi aldı.21 Mayıs günü askerlerine geri çekilme emrini verdi.22 Ağustos 1799 tarihinde de Mısır'dan Fransa'ya hareket etti.1801 yılında İngilizlerinde yardımıyla Mısır Fransızlardan temizlendi.Bu olay sebebiyle İstanbuldaki III. Selim'e "Gazi" unvanı verildi.

 

1805'te askeri ve siyasi alanlarda büyük bir üne kavuşan Kavalalı Mehmet Ali Paşa Mısır valisi oldu. Aynı yıl içinde Sırbistan'ında olduğu isyanlar başladı.Yeniçerilerin halka davranışlarını bahane eden Sırplar Kara Yogi adında bir liderin önderliğinde Belgrad'ı ele geçirdiler.Şehri yağma edip içindeki müslüman ahaliye saldırdılar.Böylece Sırbistan'ın Osmanlı hakimiyetinden ayrılma hareketi başlamış oldu.

 

1806 yılında Rusya ile tekrar savaşa başlanıldı.Hazırlıksız olan ve artık başarı kazanması mümkün görülmeyen Türk orduları büyük bir yenilgiye uğradılar.Eflak, Boğdan, Hotin, Kili ve Akkerman kaleleri elden çıktı.1807 yılında Rusların müttefiki ve dünyanın süper devletlerinden biri olan ingiltere hiç beklenmedik birşey yaparak Çanakkale Boğazını geçip İstanbul önlerine geldi. İngiliz donanması toplarını Osmanlı sarayına çevirip, Türklerin Fransa ile olan anlaşmasını bozmasını istediler.İstanbul'da

bunun üzerine savunma hazırlığı yapıldı.Neticede istekleri yerine gelmeyen ingilizler, Boğazı terk edip Akdenize çıktılar. istanbul'da yapamadıklarının acısını Mısır'ın İskenderiye limanından çıkarmak isteyip şehri işgal ettiler.

 

Dıştaki bu karışıklıklar sürerken içte de büyük sıkıntılar yaşanıyordu.Sultan III.Selim'in Nizam'ı Cedid teşebbüsü büyük tepki ile karşılaşmıştı.Yeniçeri ocağı,istanbul'un muhafazasından sorumlu Köse Musa Paşa ile Şeyhülislam Ataullah Efendi, Nizam-ı Cedid'e düşman olanların başında geliyordu.25 Mayıs 1807'de Kabakçı Mustafa İsyanı patlak verdi.III.Selim Nizam-ı Cedid'i kaldırdığını ilan etse de artık çok geçti.İsyancılar Şeyhülislam Ataullah Efendi'den padişahın tahtan indirilmesine dair fetva almışlardı. Şehzade Mustafa tahta çıkarıldı.III.Selim tahtını terk etmek zorunda kaldıktan sonra bir yıl iki ay daha yaşamış ve tarihte "Alemdar Mustafa Paşa Olayı" adıyla bilinen hadise sırasında IV.Mustafa'nın adamları tarafından öldürülmüştür.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...