Jump to content

Konservatuar ve Gsf 'ye Hazırlananlar İçin


pithc

Önerilen Mesajlar

Arkadaşlar merhaba.

 

Üniversitelerin güzel sanatlar fakültesi, Devlet konservatuarı bünyesindeki sahne sanatları tiyatro oyunculuğu bölümlerine hazırlanan sanatçı adaylarına bu yazı dizisi altında toplamak onların heyecanlarına ortak olmak istedim.

 

Ülkemizdeki artist olma hayali öle bir hal aldı ki, büyükler tarafından nasihat olarak verilmeye başladı, benim oğlum artist olsun, kızım manken olsun gibi zihniyetle sanat ve sanatçı kavramı yok olmaya, kalite düşmeye başladı!..

 

Ülkemizdeki Tiyatro sanatının kalitesinin düşmesi, salonların boşalmasının sebeplerinden biride ünlü olma hayalidir, konservatuara başvuru yapmak isteyen arkadaşlar öncelikle uzun uzun düşünsünler, acaba ben televizyonda oyuncu mu olmak istiyorum, yoksa tiyatro oyuncusu mu olmak istiyorum? Ben dizi çekeceğim ondan giriyorum okulların sınavlarına diyorsanız, bu işler için konservatuarda okumak gerekmiyor. Köşe başlarında ajanslar var gidin kayıt olun, size bir deneme filmi çekerler ölçerler sizi, varsa ışık işiniz olur. Bu memlekette televizyona çıkmak çok kolay, konservatuarda 4 yıl okuyup ta zaman kaybetmeyin, tiyatroya emeğini, zamanını, hayatını verecek aday arkadaşlara engel olmayınız! Dizi-film oyunculuğu hevesleriniz yüzünden konservatuar koridorlarına doluşup ta gerçekten tiyatro yapmak isteyen arkadaşlara engel olmayınız.

Cevabız tiyatroysa eğer bu ülkede sanatın tüm olumsuzluklara rağmen tıpkı bir savaş gibi yapıldığının bilinciyle konservatuar sınavlarına hazırlanın.

 

Her kişinin bir çalışma sistemi vardır, değerli üstatların ve hocalarımızın, eğer eksik bir yer varsa uyarmasını rica ederim.

 

 

İlk olarak ÖSS sınavında başvurulacak ve üniversitenin taban puanını (üniversiteye göre değişir,160,185 vs) almak şarttır.

ÖSS sınavında başarılı olup puan alındıktan sonra, tercih yapılması gerekir, tercihler belirlenmeli ve bir taslak oluşturulmalı, sınava girilecek olan okulun yayınlamış olduğu koşullara uygun olmak gerekir, yaş sınırı, puan, kontenjan, başvuru sayısı, kabul edilecek öğrenci sayısı, dikkat edilmelidir. Bu koşullara doğrultusunda karar verdikten sonra en önemlisi ‘Tirat, şiir’ seçimlerinin yapılmasıdır.

 

 

OYUN SEÇİMİ

 

Genellikle iki parça istenir. Biri klasik, biri modern. Biri komedi, biri dram. Bir de şiir. Bu işin en sıkıcı yanıdır, oyunu belirlemek. Bazı oyun kitaplarında, internet sitelerindeki sınav parçalarına bakmak olacaktır. fakat bu iyi bir fikir değildir, sizler gibi yüzlerce kişide bu yöntemle oyun seçeceklerdir. Bu tür seçilen parçalar genellikle en yaygın olan oyunların parçaları olduğundan ve birçok kez sahnelendiğinden zor olduğu gibi mesleğinin en yukarısındaki oyuncular tarafından sunulmuştur.

 

Seçilen parçaların sunumu 5 dakikayı geçmemelidir, seçilen karakter size uymalıdır, heyetin dikkat ettiği konulardan birisi inandırıcı olup olmadığınızdır, kesinlikte taklitten kaçınmalısınız, komik olabilirsiniz ama bu oyunculuk değildir. Seçilen parçaların değişik karakterde olması, sizin heyete farklı karakter oynamayı başardığınızı göstermeniz artı puan olur.

Tirat seçimi yapılırken; Boyu, Kilosu, Yaşı, Karakteri (Agresif, yada uysal) yani ruh haline göre yüz ifadesine göre seçilmeli. Bütün karakterler göz önüne alarak kendi yapısına göre en uygun seçim yapılmalı. Tabi bunun yanında gireceği okulların bazıları “zorunlu parça” verirler. O parça oynanmak zorundadır.

Seçilen tirat ile ilgili kitap bulunmalı, oyunun tamamı okunmalı, oyun hakkında bilgi edinilmeli, yazar tanınılmalı, yazarın ne demek istediği ruh halı saptanmalı, karakterler analiz edilmeli. Tiradı anlamanın en iyi rolü budur.

Seçilen parçalarda mutlak dikkat edilmesi gereken, parçanın ne anlattığı, ne demek istiyor, onun yerinde olsanız nasıl davranırdınız, gibi sorulara cevap bulmanızdır.

 

Sizde aranan sahicilik ve doğallıktır.

 

 

ŞİİR

 

Şiir okurken aruz bilgisine, kelimelerin telaffuzuna, kelime manalarını, dinleyiciye düzgün bir Türkçe ile aktararak okumanız çok etkili olacaktır, zaten sınanan sizin oyunculuk yeteneğinizidir.

 

 

Ezber

 

‘’Ezber yaparken kendinizi fazla kasmayın, Bir tiyatro oyuncusu için işin en zor, en zevksiz ama son derece zorunlu ve sorumluluk taşıyan yanı, ezberdir. Ezber konusunda her oyuncunun kendine göre bir yöntemi vardır. Kimi kuru kuruya ezberler; kimi elinde metin, mizansenle ezberler; kimi yüksek sesle çalışarak, bazıları da sessizce okuyarak ezberler. En yaygını yazarak ezberlemektir. Rolü iki kere, üç kere, bazen dört kere dikkatlice yazmak gerekir. Böylece kelimelere, oyun yazarının cümle yapısına, en önemlisi, kelimelerin ve cümlelerin altındaki anlamlara alışırsınız. Zaten önemli olan, o anlamların ezberlenmesidir. Yani, dramatik doku içinde neyi, niçin, neden ve kime söylediğinizdir. Her cümlede mutlaka bir anahtar kelime vardır. Cümleleri ezberledikten sonra anahtar kelimeleri sıraya koymak işi oldukça kolaylaştıracaktır. İmgelem yoluyla da çok rahat ezber yapılabilir. Bu yöntem genellikle olay sırasını karıştıranlar için önerilir. Tek yapmanız gereken, detaylarıyla birlikte okuduğunuzu kafanızdan geçirmeniz. Olay sırasını düşünerek replikleri söylemek…’’

HANGİ TİRADLAR OYNANMALI/OYNANMALI

‘’Klasik oyunlardan uzak durulmalı, basmakalıp, Klişe Tiratlar (Örnek, Çehov, Shakspeare, Moliere, vs. gibi her yıl oynanan, hamlet, midasın kulakları, molierin hırsız var tiradı vs. o kadar çok oynandı ki jüri karşısında yinemi bu dedirtilmemeli) bunun yerine, mizansenin bol olduğu oyun seçimleri daha sağlıklı olacaktır. (Bu tartışılabilir) Elbette oyunculuk önemlidir. Tirada hayat kazandıran oyunculuktur. Ama aylarca çalışan sanatçı adayının, jüri karşısında sadece üç dakikası var. Ve bu üç dakikada kendini jüriye kabul ettirmek oldukça zordur.

Yeni, Güncel ve herkesten farklı olabileceğini düşündüğünüz en uç noktalarda oyunlar oynanabilir. Oyuncu adayı araştırmacı olmak zorundadır. Bilinen ve her sene oynanan tiratlardan uzak durmalıdır. Bu işin basit kısmıdır. Arayıp bulmalıdır. Ve kendince en ilginç gelen, Kimsenin bilmediği oyunlar oynanmalıdır. (En azından öyle düşünmelidir.)

Tirat seçimleri yapılırken kesinlikle şiveye gidilmemelidir. Yöresel şive kullanmak çok büyük hatadır. Konservatuarın tercih ettiği şive İstanbul aksanıdır. Oyun seçimlerinde de kesinlikle şive içerikli, Ağa rolü, Köylü rolü vs. gibi şiveye açık olan tirat seçimlerinden uzak durulmalıdır. Evrensel, Çağdaş oyun seçimleri her zaman artı olacaktır.

Eğer diksiyonla ilgili sıkıntılar varsa; ders alınmalıdır. Böyle bir şansı yoksa kitaplarla çalışılmalıdır. Ama elinden geldiğince jüri karşısında bu şiveyi belli etmemelidir.’’

 

 

SINAV GÜNÜ

 

Sınav günü geldi, hazırlıklar bitti, salondaki yerinizi aldınız, sizin gibi yüzlerce kişiyle beraber bekliyorsunuz. Adaylardan biri giriyor 5 dakika sonra çıkıp bir başkası giriyor ve sizdeki heyecan artıyor!..

 

Sonunda jürinin karşısındasınız!

 

İlk izlenim önemlidir. Sizin sahneye çıkışınız, sahnedeki duruşunun önemli ve jürinin dikkatini mutlaka çekecektir. Ünlü hoca Stella Adler’in tabiriyle oyunculuk bir ‘çap’ meselesidir.

‘’Jüri karşısında kesinlikle rahat olun, Kendinden emin olun. Sıkıntılı ve ''mıymıy '' psikolojisi dezavantaj sağlar. Girin ve oynayın. Kahkaha atın, İçinizden geldiği gibi olun. Normal hayattaymış gibi çıkın jüri karşısına, Sorulara tüm içtenlikle cevap verin. Utangaç birini oynamayın. Kesinlikle samimi olun’’

 

Unutmayın ki ‘GEÇEN HER YIL SİZİN İÇİN BAŞARISIZLIK DEĞİL. BİR DENEYİMDİR’

Kılık kıyafetinize dikkat edin, çok aykırı olmayın, saç, sakal düzgün olması iyidir. Bayanlar çok açık saçık giyinmekten kaçının abartılı makyaj yapmayın.

 

Kesinlikle ve kesinlikle heyete bilgiçlik taslamayın, ben 2 sene surda eğitim aldım, 4 senedir şu tiyatroda oyunculuk yapıyorum gibi kelamlarla hayatını sahnede geçirmiş insanlara tiyatro öğretmeye çalışmayın. Şarlatanlık yapmayın, kendiniz, komediye ustası zannedip espri yapmaya çalışmayın. Kısaca kendiniz olun normal hayattaki gibi davranın.

Seçtiğiniz oyunu oynamaya başlarken heyetten zaman istemeyin, düşününki sahnedesiniz ve oyun başladı seyirciye ben hazır değilim biraz bekleyin mi diyeceksiniz, oynamaya başladınız heyet siz oynarken birbiriyle konuşmaya başladı sakın ve sakın oyununuzu kesmeyin, sizin dikkatinizi ölçüyorlardır, oyunu kesip heyete bakarsanız ne oluyor diye işiniz bitmiştir, oyunu oynamaya başladınız, dağa oyun en can alıcı en güzel yerine gelmeden henüz 2, 2,5 dakika olmuşken heyet sizi durdurup teşekkür edip oyunuzu bitirdi diyelim, kesinlikle ve kesinlikle ağlayıp sızlayıp salonu terk etmeye, heyete bir şeyler söylemeye, onlarla tartışmaya kalkışmayın, heyet sizin 2. aşamaya kalmanız için yeterli olduğunuz kanaatine varmış olabilir, sizin bu tutumunuz onların kanaatini tersine çevirebilirsiniz.

 

 

Heyet beklerken dekor köstüm değişimiyle zaman kaybetmeyin aleyhinize olabilir.

Oyun sırasında repliğinizi unuttunuz diyelim. Kesinlikle oyunu kesmeyin doğaç veya ileriki bölümden devam edin, herkesin başına gelebilir, sizi anlayacaklardır ama dağılmanız felaketiniz olabilir.

 

Mülakat tipi soru sorarlarsa kısa ve net cevaplar verin, ukala bilmişlik taslamayın.

 

Not: Çalışmalarınıza yardımcı olabilecek kitaplardan bazıları…

Cezmi Koca'nın yazmış olduğu '' Konservatuar sınavlarına hazırlık'' adli kitap... Konservatuara hazırlanırken tiratların nasıl olması gerektiği, nelere dikkat edilmesi gerektiği ve dünya yazarlarından tirat örnekleriyle ilgili geniş bir bilgi veriyor.

Genel kültür için Yılmaz Arıkan'ın yazmış olduğu ''Tiyatro eğitimi'' adli kitapları alıp okumalarının, dünya yazarları, ustalar, monologlar, düşünce sanatları, başlattığı akımlar, öncü olduğu konular ve hayat biyografileri gibi tiyatro alanında çok önemli konulara değinmiş bu kitabi almanızda fayda var.

Esra Uluç imzalı ''Güzel konuşmak istiyorum''

Olmasa olmaz bir kitap stanislavski “bir karakter yaratmak”

 

-------------------

 

 

bu yazıyı İsa KARSLI arkadasımın baska bir sitede yayınlamıs oldugu yazıdan alıntıdır...:)

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

hmm evet grafik tasarım ne yazıkki resim heykel gibi bölümlerle sınava girio...havuz sistemi kötü bu yüzden...:Dneler istiyorlar... bildigim kadarıyla ilk asamada desen cizdirecekler sonra eleme sorada sectigin bölümle ilgili ikinci aşama sınavı ama tam olarak bilmiyorum...:Dama bi arastırayım...:D

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

izmirde 3 asamalı olarak yapılıyor..yani birinci asama desen calısması bir erkek bi bayan toplam 8 saatlik bu asamayı gecince hayalden cizim onuda gecince boyama seklinde yapılıyor...ama diger universitelerde (dokuz eylul dısında) sınavların nasıl isledigini bilmiyorum daha dogrusu bulamadım:)

yardımların icin tesekkurler pitch:):):thumbsup:

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Özel yeteneğinizi değerlendirin...

 

Üniversite adayları tercihler dönemini geride bıraktılar. Merkezi yerleştirme sonucunu beklerken, çeşitli üniversiteler, özel yetenek gerektiren yükseköğretim programlarına başvurularını başlattılar.

Özel Yetenek Sınavı ile öğrenci alan yükseköğretim programları için başvuru tarihlerini yakından takip etmek gerekiyor. Çünkü özel yetenek gerektiren programların sınavları ile seçme ve yerleştirme, yükseköğretim kurumlarının kendileri tarafından yapılacak. Güzel Sanatlar, Konservatuar, Spor Akademisi, İç Mimarlık, Görsel iletişim, Tasarımı vs... ile ilgili yeteneği olan öğrencilerin, 2004-ÖSS'de puan türlerinin herhangi birinde en az 160.000 alması zorunlu. Başvurular; programların bağlı bulunduğu yükseköğretim kurumuna yapılacak, Özel Yetenek Sınavı ve değerlendirme işlemleri, o yükseköğretim kurumu tarafından yürütülecek. Özel Yetenek Sınavı ile öğrenci alan yükseköğretim programlarının ön kayıt için gerekli gördüğü 160.000 ÖSS puanı sınırı yıldan yıla değişebilecek. Bağlı bulunduğu yükseköğretim kurumları, sınırı, puan türünde sınırlandırma yapmadan daha yüksek bir ÖSS puanına çıkarabilecek ve tespit edilen sınır basın-yayın organlarıyla adaylara duyurulacak.

Özel Yetenek Sınavı sonuçlarına göre öğrenci alan yükseköğretim programları, belirleyecekleri bir yöntemle, yerleştirmede kullanacakları puanlara, adayların ağırlıklı ortaöğretim başarı puanlarını katacaklar. Bir mesleğe yönelik program uygulayan liselerden mezun olan adayların aynı alanda öğretim yapan bir programa yerleştirilmesi söz konusu olduğunda ise; bu adayların (AOBP) puanından hesaplanacak ek puan uygulamasından yararlanacaklar. Özel Yetenek Sınavı puanları içindeki ek puanın ağırlığının ne olacağına yükseköğretim programları kendileri karar verecekler.

Merkezi yerleştirme ile bir yükseköğretim programına kesin kayıt hakkı kazanmış adaylar da isterlerse Özel Yetenek Sınavı ile öğrenci alan programlara başvurabilecekler.

Bahçeşehir; Görsel Sanatlar ve Görsel İletişim Tasarımı 60, İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı 60 öğrenci alacak. (0212 669 65 23)

Bilgi; Müzik 20, Görsel İletişim Tasarımı 40, Sahne ve Gösteri Sanatları Yönetimi 60, Fotoğraf ve Video bölümü 40 öğrenci alacak. (0212 311 50 00)

Beykent; Grafik Tasarımı 30, İletişim ve Tasarım 30, Oyunculuk 30, Resim 40, Sahne ve Gösteri Sanatları Yönetimi 40, Tekstil Tasarımı 30, İç Mimarlık 30 öğrenci alacak. (0212 872 64

32)

Doğuş; Grafik 54, Resim 27 öğrenci alacak. (0216 327 11 06)

Haliç; Tiyatro 30, Türk Musikisi 50, İç Mimarlık 50, Grafik Tasarımı 40 öğrenci alacak. (0212 621 37 05)

Kültür; İletişim Tasarımı 100, Sanat Yönetimi 50, İç mimarlık ve Çevre Tasarımı 50 öğrenci alacak. (0212 639 30 24)

İst. Ticaret; Görsel İletişim Tasarımı 60, Moda ve Tekstil Tasarımı 60 öğrenci alacak. (0212 511 41 50)

Kadir Has; Grafik Tasarımı 60, Endüstri Ürünleri Tasarımı 40, İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı 40 öğrenci alacak. (0212 533 57 65)

Maltepe; Görsel İletişim Tasarımı 80, Grafik Tasarımı 30, İç mimarlık 60, Oyunculuk 25, Plastik Sanatlar 25, Sinema 25 öğrenci alacak. (0216 626 10 50)

Yeditepe; Endüstriyel Tasarım 55, Grafik Tasarımı 55, İç Mimarlık 120, Moda Tekstil tasarımı 55, Plastik Sanatlar 25, Sanat Yönetimi 60, Tiyatro 20, Gastronomi ve Mutfak Sanatları 40, Sanat Tasarımı 30, Görsel İletişim Tasarımı 75 öğrenci alacak. (0216 578 00 00)

 

 

sait gürsoy

 

 

bende gecen sene izmirde girdim sınava ama özdemir nutku saolsun...:D

 

diger okullarada bakıyorum...:D

--------------------

çukurova üni...:D

 

GRAFİK BÖLÜMÜ

4 yıl süren eğitimin, 2. yılı sonunda öğrenci tarafından seçilmek üzere Reklam Grafiği ve Serbest Grafik adı altında uzmanlık dallarına ayrılır. İlk iki yılındaki ortak eğitimin 1. yılında temel sanat ve grafik disiplinlerini kapsayan, 2. yılında ise grafik tasarımın çeşitli alanlardaki süreç ve uygulamalarını içeren çalışmalar yapılır. Uygulama alanlarıyla öğrencinin deneyim sahibi olması sağlanarak, 3. yıl için dilediği uzmanlık dalını seçmesine olanak tanınır.

 

 

 

BÖLÜMLERE ALINACAK ÖĞRENCİ SAYILARI

  • Grafik Bölümü 10
  • Seramik Bölümü 10
  • İç Mimarlık Bölümü 10
  • Tekstil Bölümü 10

ÖZEL YETENEK SINAVLARI

Sınavlar üç aşamalı olarak yapılır.

Birinci Aşama: A. Modelden Desen; Canlı/Cansız model

İkinci Aşama:

B. Görsel Algılama ve/veya Kurgu/Şekillendirme

Üçüncü Aşama:

C. Sözlü görüşme ve dosya değerlendirmesi

1. AŞAMA ELEME SINAVI

A. Modelden desen: Canlı/cansız model / Tam puanı (100)

Adayların ikinci aşama sınavlarına katılabilmesi için; birinci aşama puan sıralamasında bölüm kontenjanlarının en çok 4 katı kadarının ikinci aşama sınavına girebileceğI koşulu ile oluşan sayısal sıraya girebilmesi gerekir.

Adaylar ön kayıt formunda tercihlerine göre 4 bölüm için sıralama yaparlar ve bu bölümlerden birinin 2. aşama sınavına katılabilirler.

Adayların 2. aşamada sınava girebilecekleri bölüm, birinci aşama sınavında alacakları puan ve tercihlerine göre belirlenir.

2. AŞAMA ELEME SINAVI

B. Görsel Algılama ve/veya Kurgu/Şekillendirme / Tam puanı (100)

Adayların üçüncü aşama sınavlarına katılabilmesi için; birinci aşama puanının %50 si ile ikinci aşama puanının %50 sinin toplamının sıralamasında bölüm kontenjanlarının en çok 2 katı kadarının üçüncü aşama sınavına girebileceği koşulu ile oluşan sayısal sıraya girebilmesi gerekir.

3. AŞAMA SEÇME SINAVI

C. Sözlü görüşme ve dosya değerlendirmesi / Tam puanı (100)

Üçüncü aşamada sınava girecek öğrenci sayıları duyurulan bölüm kontenjanın en çok iki katı olabilir. Üçüncü aşama sınavı bölümlerce önerilen ve Fakülte Kurulunca onaylanan en az üç en çok beş asıl, bir yedek üyeden oluşan jürilerce yapılır. Üçüncü aşama sınavı, dosya değerlendirmesi ve sözlü görüşme şeklinde yapılır. Üçüncü aşama sınavı (100) üzerinden değerlendirilir. 1. aşama ve 2. aşama puanının %80 i ile 3. aşama puanının%20 sinin toplamı adayın başarı notudur. Bir mesleğe yönelik program uygulayan liselerden, o meslekle ilgili dalın sınavına girmiş olanlar, başarı notunun %5´i eklenir ve orta öğretim başarı puanının da %5´inin katılmasıyla sonuç puan elde edilir. Sonuç puanının eşitliği durumunda ÖSS eşit ağırlıklı puanına bakılır.

SINAVLARDA GEREKEN MALZEMELER

1. Aşama;

2B Kurşun kalem, silgi, 50x70 cm boyutlarında resim altlığı, kalem açacağı.

2. Aşama;

Grafik Bölümü Kurşun kalem, silgi, kalem açacağı, resim altlığı, suluboya, pastel, kuruboya, su kabı,fırça.

Seramik Bölümü 5 adet 50x70 cm boyutlarında ambalaj kağıdı, 1 adet 50x 70 cm duralit veya kontraplak, kurşun kalem, silgi, kalem açacağı, çatal ve ucu yuvarlak meyve bıçağı.

İç Mimarlık Bölümü Kurşun kalem, silgi, kalem açacağı, resim altlığı, suluboya, pastel, kuruboya, su kabı,fırça.

Tekstil Bölümü 2B Kurşun kalem, silgi, kalem açacağı, 50X70 cm resim altlığı.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...