Jump to content

Soy araştırması nasıl/nereden yapılabilir?


cyaxeres

Önerilen Mesajlar

Konu başlığında görülebileceği üzere, birkaç kuşak öncesine ulaşabilecek uzaklıkta bir soy araştırması yapılmak istense, bunun mümkünatının nasıl sağlanabileceğine dair bilgisi olan arkadaşlar var mı?

Veya daha önce bunu tecrübe eden birileri varsa bilgilerini ve deneyimlerini paylaşmalarını diliyorum. Bahsettiğim araştırma 300-500 sene gibi bir süre değil, 100-150 yıl kadar öncesine varabilecek bir araştırma olabilir. Rakamsal değer büyük gibi görünse de, bu sadece dedenizin dedesinin dedesine tekabül edecektir.

 

Daha önce internet üzerinden üstünkörü yaptığım bir araştırmada bunun sadece nüfus müdürlüklerine bizzat yapılan yazılı başvurular ve belli bir ödeme karşılığı mümkün olduğu bilgisine denk gelmiştim. Fakat bu bilginin kesinliği veya farklı -ve kolay- bir yolun olup olmadığını bilmek isterim...

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Bir ara herkese açıktı hatta programları bile vardı fakat soy, aşiret, köken gruplaşmalardan ve göç, Ermeni olayları, Sabetaycılar gibi sebeplerle çıkacak karmaşaları önlemek amacıyla yasakladılar herhalde. Çizgi filmlerde olur ya kavga esnasında her taraf toz duman kimse birbirini görmez. Birden toz dağılır bakarlar her tarafta düşman, sonra yeniden toz bulutunu getirirler görünmemek için bizdeki de o hesap :D Nüfus müdürlüklerine yapılan başvurularda maksimum dedenin bilgilerini alabiliyordun sanırım. Nüfus kayıtlarına ulaşımı olan bir memur bulup ödemeyi ona yaparsan en etkili sonuç olur.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Nüfus müdürlüklerine başvurulduğunda en fazla 1850'li yıllara kadar olan kayıtlar var. Ondan ötesi yok maalesef.

Ben bir ara çok ilgilenmiştim, biz kimiz, neciyiz? diye. :laugh: Doğduğum ilçenin hakkında yazılan bir tarih kitabı vardı, işe oradan başladım. Ve ulaşması biraz zor olacak, ama tapu müdürlüklerinde de ciddi bilgiler var. Mesela nüfus kayıtlarında ulaşamadığım isimlere tapu müdürlüğünde ulaştım. Gerçi bu biraz şans eseri olmuştu. Kadastro çalışmaları yapılırken babamdaki evraklara göz gezdirmiştim ve kimsenin tanımadığı sadece tapu kaydı olan, aynı soyisme sahip birinin adına rastlamıştık. Birde dededen ve onun ailesinden aktarılanlar var ki, eğer doğruysa tam bir maceraymış gerçekten. Meğerse bizim atalarımız ortada Selçuklu ve Osmanlı yokken gelip yerleşmişler bu çetin coğrafyaya. Yıkılmış bir devletin yönetici takımı sürgün edilmiş ve geldikleri coğrafyada öldürülmeleri istenmiş. Ondan dolayı hep saklanmışlar. Soyadı kanununda bile korkmuşlar gerçek soyadlarını almaya. 80'li yıllarda soyismi değişikliği için mahkemeye başvurmuşlar. Ve sonuç olarak değişmiş soyismimiz.

 

Ben bu 1200 yıllık efsanelere pek inanmamıştım, ama tarihi kayıtlara göre de gayet mantıklı. Ve şu an soyismimiz bu yıkılan devlette aynı.

 

National Geographic'in yaptığı şey; daha çok ırksal bilgi veriyolar. Baba tarafı ve anne tarafının çıktığı coğrafya, binlerce yıl süren ve adım adım Dünya'ya yayıldıkları bölge vs. gösteriliyo. Yani dedenin dedesi şu diye bilgiler yok. Kapsül içinde tükürüğünüzü yolluyosunuz. Sonuçlar 5 - 6 ay sonra geliyo.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Ben ufak bir araştırma yaptım. Köyün yaşlılarına sordum tek tek isim listesi oluşturdum ama gerisi yok.

Bizim aslımız Hayta Yörüğümüş.Bizim mahhalle zamanında köyde toprak kayması olmuş ve devlet afet evleri tarzında bi yer yaptırıp bizim köylüleri il merkezine taşımış.

Mahallemiz küçük herkes illa birbiriyle akraba geçiyor. Türk tarihinde oguş,urug,bod,budun varya aynı o şekilde hala örgütlü.

Köydeki kabileler

 

Kırağalar

Demirciler

Tilkiler

Haytalar

Kasaplar

Palyanciler

 

Bize haytalar derle sülalin lakabı olarak.

Zamanında Adana kozana otağı kurmuş bizimkiler gel zaman git zaman kozan beyi at istemiş en güzel atlardan.Atları vermişler ama parasını alamamışlar.10 kişilik bir ekip parayı istemek için kozan beyinin yanına gitmişler. Kozan beyi huzuruna almış bizimkileri konuşmuşlar tamam paranınızı verelim demiş (!). Bizim dede anlamış öldürüleceğini. Dövüşseler öldürülecek kaçsalar kurtulacaklar. Bir kısmı öldürülmüş.Kalamların bir kısmı Aksaray tarafına bir kısmı Konyaya bizim dede Niğdeye kaçmış.

Köye yerleşmiş. Zaten köy dediğin yer o zaman 3 -5 hane bi yer.

Bizim buraların ağzıyla palyanci, pallaci ( hırsızlar ) kabilesindne biriyle evlenmiş.

İki oğlu olmuş Bir Hayta Ahmet diğeri Go Ali.

Hayta Ahmetten bizim dedeler geliyor. Go Aliden ise sülalenin diğer yarısı.

Normal şartlar altında Go alilerle akrablığımız kalmıyor nesiller geçiyor ama hala birbirimizle samimiyeti kopartmamışız.

Neyse Gelelim Hayta Ahmetin Çocularına 5 tane çocuğu oluyor Hayta Ahmetin.

Erkek çoçuklarının biri Yemende kalıyor.( öldüğü yada yaşadığı bilinmiyor )

İkisi Çanakkalede şehit düşüyor.( Şehitlerin birinin çocuğu var ordan bizim aile geliyor )

Son erkek çocugunu ise askere almıyorlar yaşı küçük diye.

Kız çocuğu ise başka bir köye gelin gidiyor.

 

Şehit çocuğunun ismine servahtı diyolar onun çocuğu Süleyman.Süleymanın çocuğu Ahmet. Ahmetin çocuğu Ergün. Ergünün çocuğu ben :D

 

 

Yani kısacası bu iş gayret ve sabır istiyor.Araştıma istiyor.Zaman istiyor.

Konyada akrabalarımızı bulduk arasıra görüşüyoruz...

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

200 yillik gibi yakin tarihte biliyorum ben kendiminkini.Daha sonrasinda dedelerimin ismi tam belli degil ama Akkoyunlu devletinde geliyormusuz. Bir ara Osmanli Arsivleri erisime acikti daha sonra dedikleri gibi kapattilar.Artik özel izinle oluyor o isler.Arsivler Ankarada yalniz cok eski birseyler bulursan kendi tarihine ait,yaninda Osmanlica bilen birinide götür.Arsivlerde kendini bulmak istiyorsanda en az soyunu-sülaleni boyunu v.b bilmen lazim.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...