Jump to content

Piramitlere Bilimsel Bir Bakış Açısı


ArpiA

Önerilen Mesajlar

Piramit kelimesini duyduğumuz an aklımıza direk "Mısır Piramitleri" gelmektedir; ancak Mimarlık tarihini okuyanlar başka piramidal yapıların da olduğunu göreceklerdir. Üstelik bununla beraber Mısır Piramitleri düşünüldüğünde genel olarak GizaPiramitleri ön planda tutulmaktadır, fakat 2008'de yapılan son sayıma göre Mısır'da 138 tane piramit bulunmaktadır. Bu piramitlerin çoğu Giza'da gördüğümüz piramitlerin yapılabilmesi için deneme ve yanılma yoluyla uzun bir süre boyunca inşa edilmiştir. Sadece Mısır'ı ele alırsak, Mastaba, Basamak Piramidi ve Bent Piramidi gibi yapıları incelememiz gerekir; ancak bunlardan daha öncesine ait Zigguratlar dediğimiz yapıları da görmekteyiz.

 

Nil taşkın ovasında kurulan Eski Mısır kentlerin çoğu, kerpiç yapılarından dolayı çoktan yok olmuştur. Günümüze ulaşan tek tük kalıntılar taş sütunlarla ve atkılarla inşa edilmiş ya da kaya yüzeylerine ve piramitlere oyulmuş tapınakların çeşitli üsluplarını gösterir. Firavunların heybetli mezarları olan piramitler daha mütevazı mastabalardan, yer altı defin bölmelerinin üzerinde kurulan dikdörtgen yapılardan doğdu. Boyutları gittikçe küçülen ardışık mastabaların inşası M.Ö. 2700 dolaylarında ilk basamaklı piramidin ortaya çıkışını getirdi. İlk kez M.Ö. 2600'de inşa edilen düz yüzeyli piramitlerin en görkemlisi Gize'deki Büyük Piramit'tir.

 

Mısır Piramitleri hakkında söylenenler üzerinde durmadan önce biraz da diğer piramidal yapıları inceleyelim. Bilinen en eski piramit türü M.Ö. 4. milenyumda (Obeyd döneminde) Mezopotamya'da Sümerler, Babilliler, Elamitler, Akadlar ve Asurlar tarafından yerel dinler için yapılan Zigguratlardır. En önde gelen zigguratlar Ur, Aqar Quf, Chogha Zanbil ve Sialk zigguratlarıdır. Dini sebeplerden dolayı yapılmalarına rağmen bu yapılarda dini ayinler ile toplu dualar yer almıyordu ve tanrıların buralarda gezindiğine inanılıyordu (kısacası inanılan ilahlar için yapılmış yapılar olduğunu söyleyebiliriz). Bu yapıların bazıları hala günümüzde bulunmaktadır ancak birçoğunda tepe kısımları yıkılmıştır.

 

3524_62_1.jpg

 

Sudan'da da yüzlerce yıldır inşa edilen 220 tane Nubian Piramitlerini görüyoruz ve bunlar 3 ayrı bölgede Napata ve Meroë kral ile kraliçeler için birer mezar olarak yapılmışlardır.

 

3525_62_2.jpg

 

Mezo-Amerika'da da piramit şeklinde yapıların olduğunu görüyoruz. Bunlar genelde basamak şeklindedir ve en tepelerinde tapınaklar bulunur. Mısır piramitlerinden çok Mezopotamya Zigguratlara benzemektedirler. Hacim açısından en büyüğü Meksika'da (Puebla) bulunan Cholula'nın Büyük Piramididir. Bu piramit dünyada inşa edilmiş en büyük anıttır ve kazı çalışmaları hala devam etmektedir. Dünyadaki üçüncü en büyük piramit de gene Meksika'da (Teotihuacan) bulunan Güneş Piramididir (Pyramid of the Sun). Teuchitlan, Jalisco'da (Meksika) ''Guachimontones'' denilen dairesel basamaklı piramitleri de bulunmaktadır. Meksika'daki piramitler genel olarak insanları kurban etmek için kullanılırdı ve 1487 yılında Tenochtitlan'nın Büyük Piramidin yeniden kutsanması için Aztekler 4 gün içerisinde neredeyse 80,400 insan kurban ettiğini bilinmektedir. Bir de birçok kişinin bildiği Chichen Itza, Yucatan'da (Meksika) bulunan El Castillo (diğer adıyla Kukulkan Tapınağı) basamak piramidi bulunur. Bu piramidin dört yanında 91 basamak bulunarak, en tepeyi son basamak olarak sayarsak toplamda 365 basamağa sahiptir, bu da Maya medeniyetin astronomi bilgisine sahip olduğunu gösterir.

 

3526_62_3.jpg

 

Bunların yanında bir de Igbo kültürün (Nijerya) Nsude Piramitleri, Hellinikon Piramidi (Yunan), Güimar Piramitleri (İspanya), Cestius Piramidi (Roma imparatorluğu), Thanjavur Tapınak Piramidi (Hindistan), Borobudur (Endonezya) gibi yapılar da bulunmaktadır. Piramit formu, günümüzde bile hala kullanılan bir yapı türüdür. Mesela I.M. Pei'in tasarladığı Paris (Fransa) şehrindeki Louvre Piramidi (Pyramide de Louvre) bilenen en iyi örneklerden biridir.

 

3527_62_4.jpg

 

Alttaki resimde piramidal formdaki yapıların bir kıyaslamasını görebilirsiniz.

 

3528_62_5.jpg

 

---

 

Piramitler Hakkında Bazı Mitler ve Gerçekler.

 

(1) Mısır Piramitleri 10,000 sene önce yapılmamıştır.

 

(2) Meksika'da da piramitlerin bulunması Mısır ile bir bağlantısı olduğunu göstermez. İkisinde de farklı inşa metotları kullanıldı, farklı zamanlarda yapıldı ve yapılış amaçları da farklıydı.

 

(3) Eski Mısırlılar ile Atlantisliler arasındaki bağlantı Edgar Cayce, Zecharia Sitchin ve Michel Tsarion tarafından uydurulan ve renklendirilen bir iddiadır.

 

(4) Eski Mısırlılar piramitleri metalden yapılmış makinelerle inşa etmedi. Ellerindeki tek metal bakır idi. Taşları ahşap tapalar ve vurma taşlarıyla oluşturdular. Metal kullanmaya gerek yoktu.

 

(5) Taşların çoğu uzaklardan değil yakın bölgelerden elde edilmiştir.

 

(6) Taşların hepsi 2 tonun üzerinde değildir.

 

(7) Büyük Piramidin konumu 31ºN 31ºW değildir. Konumu: 29° 58′ 45.03″ N, 31° 8′ 3.69″ E.

 

(8) Piramitler Dünyanın tam ortasında bulunmamaktadır.

 

(9) Piramitlerin yüksekliklerini çarpınca Güneşe/Aya olan mesafe elde edilmiyor, üstelik bu uzaklıklar değişmektedir.

 

(10) Piramit tabanın çevresini 100'e bölersek 365,24 (bir yılda gün sayısı) gibi bir sayı çıkmıyor. Hesaplayınca 230 çıkıyor.

 

(11) Mısır Piramitlerin konumuna bakınca, aralarında gündönümünü görebilirsiniz. Bu bağımsız olarak başka medeniyetler tarafından da öğrenilmiştir. O zamanlarda bilinmesi inanılmaz değildir ve birkaç sopa ile beraber birkaç gözlemle öğrenebilecek bir şeydir.

 

(12) Mısır Piramitlerinde yiyecek ve içeceklerin korunabileceği söylenir. Mythbusters ekibinden üç kişi piramitlerin hem içine hem de dışına yarım elma, ikiye bölünmüş bir gül ve yarım bardak süt koydular. Haftalar sonra hepsi çürüdü.

 

(13) Mısır Piramitlerin köleler tarafından inşa edilmediğini gösteren bulgular bulunmaktadır.

 

(14) Büyük Piramidin bir elektrik santrali olduğunu gösteren herhangi bir kanıt bulunmamaktadır.

 

Daha bir sürü mit ve gerçek bulunmaktadır. İddiaların çoğu ( özellikle şunu bununla çarparsanız, bölerseniz, eklerseniz vs'' gibi iddialar) geçersizdir. Mısır Piramitleri hakkında söylenenlerin bazıları rivayetlere dayanır, bazıları da internette gezinen uydurulmuş iddialardır. Her iddia için ayrı birer bilimsel deney yapılmamıştır ve yapılan deneyler ve ölçümlerde de iddiaların doğru olmadıkları görülmüştür.

 

 

Arsel Acar - evrim ağacı

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Yazının kaynakları

 

1. ScienceDaily

2. Discovery Channel

3. Discover Magazine

4. Giza Pyramids

5. Tour Egypt

6. How Stuff Works - 1

7. How Stuff Works - 2

8. Pyramid Myths Answered

9. SkepDic

10. Skeptoid

11. VicSkeptics

12. Khan Academy Smart History

13. Radio Free Thinker 1

4. Ancient History

15. Polite Sceptic

16. RationalWiki "Giza Pyramids" Makalesi

17. Wikipedia "Pyramid" Makalesi

18. Wikipedia "Ziggurat" Makalesi

19. Wikipedia "Orion Correlation Theory" Makalesi

20. Architecture, Jonathan Glancey, Ancient Near East pages 45-51, Central And North America pages 69-75, Southeast Asia pages 151-153, Published By: Dorling Kindersley, cobaltid (2006), ISBN 978-1-4053-1029-1

21. NTV Bilgi Küpü, Mimari, İlk Uygarlıklarda Mimari sayfa 395, Basım: Doğuş Grubu İletişim Yayıncılık ve Ticaret A.Ş. (2010), ISBN 978-975-6690-89-5

22. National Geographic, Essential Visual History of World Mythology, American Mythology, The Step Pyramids of Pre-Columbian Civilizations pages 398-399, Published by: National Geographic Society (2008), ISBN 978-1-4262-0373-2

 

 

İnsan gücünü hafife alıyoruz. Ayrıca şu konuyu okumanızda yarar var Piramitler için şüpheciler klavuzu

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

(3) Eski Mısırlılar ile Atlantisliler arasındaki bağlantı Edgar Cayce, Zecharia Sitchin ve Michel Tsarion tarafından uydurulan ve renklendirilen bir iddiadır.

(6)Taşların hepsi 2 tonun üzerinde değildir.

(12) Mısır Piramitlerinde yiyecek ve içeceklerin korunabileceği söylenir. Mythbusters ekibinden üç kişi piramitlerin hem içine hem de dışına yarım elma, ikiye bölünmüş bir gül ve yarım bardak süt koydular. Haftalar sonra hepsi çürüdü.

 

demek bildiğimiz bir çok şey uydurmaymış ;)teşekkürler arpia. güzel yazıydı =):thumbsup:

 

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...