Jump to content

Yıldızların Konumları ve Yönler


serpentine

Önerilen Mesajlar

Avcı (Orion) ve Büyük Ayı (Ursa Major) en popüler takımyıldızlardır. Bunun sebebi belirgin şekiller oluşturan parlak yıldızlara sahip olmalarıdır. Büyük Ayı’nın kepçe/cezve benzeri şekli ve Avcı’nın kuşağını oluşturan bitişik 3 yıldız bu takımyıldızların gökyüzünde kolayca fark edilmelerini sağlar. Yalnızca onların yıldızlarına bakarak yönleri ve diğer önemli yıldızları bulabiliriz.

 

http://d1303.hizliresim.com/17/f/l0r0k.png

 

Kutup yıldızı (Polaris) Dünya’nın ekseniyle hemen hemen aynı doğrultuda olduğundan her zaman kuzeyi gösterir. Gökyüzünün en parlak 46. yıldızı olmasına karşın çoğunlukla insanlar tarafından fark edilmez. Kutup yıldızını bulmanın en pratik yolu önce Büyük Ayı’yı bulmaktır. Büyük Ayı yıl boyunca görülebilir. Büyük Ayı’nın kepçesini oluşturan dört yıldız olan Merak, Dubhe, Phad ve Megrez bize birçok yıldızın yolunu gösterecektir.

 

http://d1303.hizliresim.com/17/f/l0r1g.png

 

Merak'tan Dubhe'ye doğru bir çizgi çekilir ve uzatılırsa Kutup Yıldızı bulunur. Merak-Dubhe arası x mesafe ise Dubhe-Kutup Yıldızı arası 5x mesafededir.

 

* Merak -> Dubhe ---> Kutup Yıldızı (Küçük Ayı)

* Merak -> Phad ---> Arcturus (Çoban)

* Megrez -> Merak ---> Pollux (İkizler)

* Megrez -> Phad ---> Regulus (Aslan)

* Megrez -> Dubhe ---> Capella (Arabacı)

* Phad -> Merak ---> Aldebaran (Boğa)

 

http://d1303.hizliresim.com/17/f/l0r2t.png

 

Orion da kış ve ilkbaharda kolaylıkla görülebilecek bir takımyıldızdır. Orion'un 3 yıldızını yukarıdaki resimdeki şekliyle (kızıl yıldız üstte, mavi yıldız altta) sola doğru uzatırsanız Sirius'u, sağa doğru uzatırsanız biraz sapmayla Aldebaran'ı ve Ülker yıldız kümesini gösterir. Rigel'den Betelgeuse'a doğru çizilen bir doğru uzatılırsa biraz sapmayla Pollux-Castor ikilisini gösterir. Sirius, Rigel, Aldebaran, Capella, Pollux ve Procyon kış aylarında görülebilen bir parlak yıldız altıgeni oluşturur. Buna Kış Hexagonu da denir.

 

Gökyüzünde gözümüzle renklerini ayırt edebileceğimiz kızıl ve mavi ışık yayan yıldızlar vardır. Bunlar Güneş'ten kat kat büyük yıldızlardır. Örneğin kızıl dev Betelgeuse, Güneş'ten 820 kat büyüktür. Güneş de Dünya'dan 110 kat büyüktür. Ve Dünya'da hala hiç ayak basmadığımız yerler vardır.

 

Gökyüzünde görebileceğimiz bazı mavi yıldızlar:

Sirius, Regulus, Rigel, Canopus, Vega

 

Gökyüzünde görebileceğimiz bazı kızıl yıldızlar:

Antares, Betelgeuse, Aldebaran, Pollux

 

Mars gezegeni de çoğu zaman yıldız sanılır. Ares, Romalılarda Mars olarak bilinir. Bir kızıl dev yıldız olan Antares de Mars ile çok sık karıştırıldığı için isminin eski dönem astronomları tarafından Anti-Ares (Anti-Mars) konulduğu düşünülmektedir.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...