Jump to content

İlk Atom fikri ne zaman ortaya atıldı?


KaTiLxPiRe

Önerilen Mesajlar

Bu 2. yazışım silinme lütfen :(

 

Anaksagoras-Kaynak:''Felsefe Tarihi'' Alfred Weber.

 

Madde tek bir elemana,su,hava veya ateş gibi,başka cisimler haline gelebilen homojen bir cisme indirgenemez.Bir cismin başka bir cisim olmasını akıl almaz.Şu halde birçok elemanlar vardır,ve bunlar,Empedokles'in sandığı gibi,sade dört tane değil,sonsuzdur.Eşyanın bu tohumları (spermata) sayılamayacak kadar çok ve sonsuz küçüktür,yaratılmamıştır,yok edilemezler,temel nitelikleri sonsuza kadar değişmeden kalır.Toplam sayıları daima aynıdır;onlardan ne bir şey kaybolabilir,ne onlara bir şey katılabilir;ne nitelikleri,ne sayıları değişir.Onlar için ne doğma,ne bozulma vardır.Genellikle oluş ve ölüm hakkında edinilen fikir tamamıyle yanlıştır.Hiçbir şey ex niholo(yoktan) gelmez,ve hiçbir şey yok olmaz;eşya,önceden var olan tohumların biraraya gelmesiyle oluşur ve,gene var olmakta olan bu tohumların ayrılmalarıyla ortadan kalkar.Bunun için olmak yerine biraraya gelmek,ölmek yerine ayrılmak demek daha uygundur.Yer değişmesinden ve toplanmaktan,dış şekil değiştirmesinden başka değişme yoktur,özün değişmesi,bir cevherden başka bir cevhere geçiş fikri çelişiktir.

 

Daha yazardım ama yazdıklarım internetim yüzünden silinince soğudum,bileklerimi kestim geldim :D

 

Neyse kısaca bir şey anlatayım,Antik Yunan birçok filozofun esin ve ünlenme kaynağı olmuştur.Silinmese Tanrının Öldüğü fikrinin nereden geldiğini detaylıca anlatacaktım ama ne yaparsınız kısmet.Herkes Nietzsche'den geldiğini sansada aslında Antik Yunanda bir filozof(isim vermem ptahba :D) ''Tanrı varsa Atom'dan(Atoma Tohum diyorlar) oluşmuştur ve Atom'lar ayrılınca Tanrı dediğimiz bütünlük bozulmuş olur yani Tanrı'da insanlar gibi ölür,er yada geç...''yazıyor.Şimdi bunu Antik Yunan'cayı bilen Nietzsche'de kullanıyor,he kullansın tabi bir şey diyemem ama sizde biraz açık gözlü olun şunu bilmeyen biri ''Vayy be adama bak''der.Oysa asıl övgü Antik Yunandaki filozofa(isim vermem:D canım sıkılınca paylaşırım belki.) ait.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Anaksagoras-Kaynak:''Felsefe Tarihi'' Alfred Weber.

 

Tamam işte :D

 

Alfred Weber kitabın yazarı.

 

ptahba görüyon dimi Felsefe sevilmeyecek bir şey değil,bende bilimselde rahat değilim ama senden dinleyince hoş oluyor işte.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Yo yo felsefe sevilmeyecek şey demedim ben hiçbir zaman. Ama bende disleksi rahatsızlığı var (deliyim yani :D ) bir konuyu araştırmaya başlayınca kendimi kaybediyorum çığrından çıkıyor mesele. Yoksa felsefe bilimin temelidir. Bilinmesi gerekir ki özellikle dünyayı bir adım ileri taşıyan rönesans dönemi biliminsanları herşeyden önce döneminin önde gelen felsefecileri / düşünürleri idiler.

 

Ama elbette herkes kendini daha hakim olduğu konularda rahat hissediyor

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Türkiyede maalesef önü çok kapalı bir bilimdi benim üniversiteye girdiğim sene (1993) kuantum fizik türkiyede neredeyse bilinmiyor konuşulmuyordu maalesef. Ama kanadaya taşındıktan sonra eğer istediğim şekilde işlerimi yoluna koyabilirsem muhakkak teorik veya parçacık fiziği okumaya çalışıcam üniversitede. Yeterki işim elversin.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...