Jump to content

Küresel Isınmanın buzul çağını tetiklemesi


buskas

Önerilen Mesajlar

Dikkat edilmesi gereken nokta ‘Sonuç’ları bilinen olayların ‘Neden’lerini kestirmenin kolay olmasıdır. Büyüme çağındaki bir çocuğun lambanın ışık vermesinin nedenini ‘lambanın düğmesine basmak’ şeklinde açıklarken ergenlik çağındaki çocukların ise ‘elektrik akımının lambadan geçmesi’ şeklinde açıklaması sanırız güzel bir örnektir. Başka bir deyimle bazen ‘neden’ olarak gösterilen olaylar sadece bir ara geçiş noktası veya tetikleyici etken olabilir.

 

Eğer önümüze bir Dünya haritası alıp bakarsak İzlanda, İrlanda, İngilitere, İskandinavya, Belçika, Danimarka ve Kuzey Almanya’nın SİBİRYA ile hemen hemen aynı kuşakta yer aldığını görürüz. Temel coğrafya bilgilerimiz bize şu basit gerçekten bahseder: Ekvator bölgesine doru gidildikçe ortalama sıcaklık artarken, kutup bölgelerine doğru sıcaklık azalır. Özel şartlar bulunmadıkça da ekvator ya da kutup bölgesine aynı mesafelerde (aynı enlemlerde) de ortalama sıcaklıklar birbirine yakındır, Türkiye, Yunanistan, İtalya ve İspanya ya da Fas, Tunus, Libya, Cezayir, Mısır, Arabistan, Yemen sırasında olduğu gibi.

 

Hâlbuki İngiltere, İsveç, Norveç, İzlanda ortalama sıcaklıkları ile aynı enlemde yer alan Sibirya’nın ortalama sıcaklığı arasında uçurum mevcuttur. Bu noktada Batı Avrupa ve Orta Avrupa’yı ısıtan bir doğal enerji kaynağı aramak gerekli hale gelir ve bugün bu kaynak tespit edilmiş olup ismine ‘Büyük Kayış’ (The Great Conveyor Belt) adı verilmiştir.

‘Büyük Kayış’ tüm Pasifik Okyanusu, Hint Okyanusu ve Atlas Okyanusunu düzenli ve Dünya çapında büyük bir halka (kayış) oluşturacak şekilde dolaşan sıcak ve soğuk su akıntı sistemine verilen addır.

 

‘Büyük Kayış’ Pasifik Okyanusu ekvator sıcaklığını Amerika Doğu sahillerine, İzlanda, İngiltere ve Orta Avrupa’ya ulaştıran sistemdir dersek doğru bir tanımlama yapmış oluruz. Başka bir deyimle Avrupa’nın Polonya, Avusturya, Macaristan sınırına kadar olan topraklarına sıcak ve nemli hava getiren okyanus su hareketidir. ‘Büyük Kayış’, benzeri şekilde İngiltere’de çok yağış olmasının ve sürekli sis görülmesinin de. Ve tabi Sibirya soğuklarının (-20 ~ -50 C) Avrupa’dan uzak kalmasının sebebi de…

 

Değişimi şöyle basit bir modelleme yaparak anlatmak mümkün: Pek çok kişinin evinde yer alan bir elektrik düğmesi modelinde, düğme yukarı doğru yavaşça kaldırılmaya başladığında orta noktaya gelinceye kadar yay sistemi kapalı hale geri dönmesi için hareketi engellemeye çalışır. Tam orta noktada bu kuvvet kesilir ve orta nokta geçildikten sonra ters taraftaki yay sistemi hareketinizi destekler ve düğme açık pozisyona hızla ilerler. Akım tamamlanır ve lamba yanar.

Buradaki temel nükte lamba için sadece 2 pozisyon vardır, yanar veya yanmaz. Arada bir geçiş süreci yoktur lamba için ANCAK lambayı yanma sürecine iten nedenler için bir geçiş süreci mevcuttur.

 

Günümüzde ‘Büyük Kayış’ durma noktasına doğru ilerlemektedir , kısa bir süre içerisinde Dünya üzerinde başta Kanada, ABD, İngiltere, İzlanda, Fransa, İskandinav ülkeleri ve Almanya olmak üzere tüm Avrupa ülkeleri daimi yağan kar örtüsü ile kaplanmaya başlayacaktır.

 

Süreç başladıktan sonra ‘lamba’ örneğinde olduğu gibi durdurmanın imkânı yoktur. Yaklaşık 3 milyar insan donarak ölme tehlikesi ile karşı karşıya kalacaktır. Hayatlarını devam ettirebilenler içinse yiyecek bulma imkânı yok gibidir.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...