Jump to content

NASA başka bir dünyada bulunan ilk nehri keşfetti


Ashtar Sheran

Önerilen Mesajlar

http://www.bilim.org/wp-content/uploads/titan-nehir.jpg

NASA’nın Cassini adlı uzay mekiğinden alınan bu resimde Satürn gezegeninin uydusu Titan’da bulunan uçsuz bucaksız nehri göstermekte. Uzaydan alınan en büyük ve en kaliteli çözünürlüğe sahip görüntü bu.

Başlangıç noktasından gizemli denizlere ulaşan bitiş noktasına kadar 200 milden fazla uzanan nehir, muhtemelen tanıdık gözüküyor. Ancak, bu nehir Nil Nehri değil. Bu nehir, Satürn’ün en büyük uydusu olan Titan’da bulunan henüz adlandırılmamış bir nehir.

 

Dünyamız dışında bilim adamlarının karşılaştığı, uzaydan alınan en büyük ve en kaliteli çözünürlüğe sahip nehrin görüntüsü bu. Bu resim harika: fay hatları olduğunu belirten kıvrımları, kolları, eğriliği bulunan toprağa sahip. Bu, Titan’ın da dünyamız gibi plaka tektoniklerine sahip olduğu anlamına gelmez Ancak anakarasında geniş havzalar hatta devasa denizleri oluşturabilecek çatlaklara sahip. 4.100 mil uzunluğunda olan Nil Nehri’nin bazı kısımlarında fay hatları mevcut.

 

Bilim adamlarına göre Titan Nehri likit hidrokarbonlardan oluşmakta çünkü boylu boyunca koyu renkli gözükmekte. Bu da yumuşak bir yüzeyi olduğunu gösterir.

 

Titan bizim güneş sistemimizde Dünyamızın dışında hidrolojik döngüsü olan tek yer. Ancak suyun yerine likit metan ve etan gazları mevcut. Titan’da metan yağar ve göller etandan oluşmakta. Bir çok gezegen jeolojistleri bu “sulu” gezegeni ziyaret etmeyi sever ancak NASA son günlerde oraya gönderilecek bir mekiğin planını desteklemeyi reddetti. Kim bilir belki de bu proje başka bir zaman hayata geçer.

 

Satürn’ün sisteminde uzun yıllardır dolaşan NASA’nın uzay mekiği Cassini’den alınan bu görüntü güneş sistemimizdeki en inanılmaz görüntü. Cassini görüntüyü Eylül ayında aldı. Titan’ın kuzey kutbu bölgesini ve büyüklüğü Hazar Denizi ve Akdeniz’i andıran bir deniz olan Kraken Mare’ye uzanan nehir yatağını gösteriyor.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Bilim bu yüzden olağanüstü birşey işte, ne kadar güzel değil mi dğünyamıza yazıyla yaklaşık Birmilyon Dörtyüzotuüçbin Dörtyüzelli km. uzakta yer alan bir gezegenin en büyük uydularından birinin fotoğrafını çekebiliyor olmak muhteşem değil mi. Burada yeralmayan bir kaç bilgiyide ben veriyim,

 

Titan Satürn gezegenin bilinen 47 doğal uydusundan en büyük olanıdır. Hemen arkasından Ganymede gelir. Titan'ı özel kılan DÜnyamız dışında yüzeyinde kararlı sıvı bulunduğu kanıtlanan tek gökcismidir. Gerçi bu sıcı su değil ama sıvı halde bulunan metan. Bunun dışında çok kalın ve büyük miktarda azot gazından oluşan bir atmosferi var. Daha da ilginci Titanın dünyanın ilk zamanlarına çok benzediğinin düşünülmesi. Bilim insanları dünya gezegeninin de ilk başta azot bazlı ve metan nedirleri ile kaplı bir gezegen olduğunu düşünüyorlar.

 

Heyecan burada bitmiyor bunun dışında metan nehirlerinin içinde canlı olduğu düşünülüyor elbette bakteri formunda ama dünya da benzer şekilde başlamıştı unutmayınız (elbette yaratılışçılara göre değil ama burda bilim konuşuyoruz). Bunu düşünmemize sebep ise dünyada anaerobik yani oksijensiz solunum yapan bakterilerin varlığının yaygınca bilinmesi (akvaryuma meraklı olanlar akvaryumda sağlıklı bir ortam için azot dengesi oluşturulmasının önemini çok iyi bilirler). Dolayısı ile dünyada en olmadık yerlerde (yanardağların kenarında kükürtle solunum yapabilen bakteriler gibi) varolabilen bakterilerin Titan'da olmaması için aslında hiçbir sebep yok, tam tersine kararlı sıvı varlığı ve kalın atmosferi ile güneş sistemimizde buna daha iyi aday başka bir gezegen / uydu yok. Kimbilir birkaç milyon yıl sonra bildiğimizden farklı bir hayat ortaya çıkabilir Titan'da hatta şu anda bile evrim ipleri ele almış çalışıyor olabilir.

 

Ancak gezegene gönderilmesi planlanan robotik labaratuvardan (mars'a gönderilen gibi) henüz vazgeçilmiş değil daha çok ertelendi diyelim iki ana sebebi var,

 

biri lanet olası bütçe problemi, lanet çünkü savaşa ıvıra zıvıra ayrılan paralarla neler yapılabilirdi diye düşünmemek elde değil. ikincisi ise metan /etan gazlarının her formda yüksek yanıcı parlayıcı özelliği. Yine de Titan'ın Mars'tan çok daha önemli buluşları sakladığına ve hayatın oluşumunu anlamamızda çok daha önemli olacağına inanıyorum kişisel olarak.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...