Jump to content

Görünmezlik Gerçek Oldu


spatha11

Önerilen Mesajlar

Görünmezlik gerçek oldu..

 

http://www.ntvmsnbc.com/news/249885.jpg

Bilim insanları, deneyde mikrodalgaların bükülmesini sağlayarak bakır bir silindiri ‘görünmez’ hale getirdi.

 

 

Araştırmacılar, bilimkurgunun sınırlarına yaklaşıyor. Henüz daha Uzay Yolu’ndaki gibi insan ışınlanması için erken olsa da, Duke Üniversitesi uzmanları bakır bir silindiri ‘yok etmeyi’ başardı. Yüksek ısıda, ışığı bükünce madde de ortadan ‘kayboluyor’. İdeal bir görünmezlik halinde, gözlemcinin görünmezliğe maruz kalan nesnenin arkasındakileri görebilmesi gerekiyor. Duke Üniversitesi’nde yapılan deneyde ise arka plandaki nesneler biraz da olsa karartı içinde görünüyordu.

Araştırmayı yürüten Duke Üniversitesi’nden David Schurig, bir maddeyi gözlemcinin gözünün görmesini engelleyemeye yetecek bir ışık bükülmesi gerçekleştirdiklerini belirtti. İlk denemede mikrodalganın nesneyle reaksiyona girmesi önlendi.

 

http://www.ntvmsnbc.com/news/249884.jpg

Mikrodalgaların, nesnenin etrafından dolaştırılması sağlanarak görünmezlik sağlanıyor.

Işık veya mikrodalgalar, normal şartlarda nesnelere çarparak geri dönüyor ve bu sayede nesne görünür oluyor. Ancak radar veya ışığın bir nesnenin etrafından dolaştırılması sağlanarak nesne görüntüden kaçırılabiliyor. Schurig bunu suyu derenin ortasındaki bir kayanın etrafından akmasına benzetiyor. Mikrodalgalar nesneyi geçtikten sonra yeniden birleştiriliyor. Aksi takdirde nesnenin arka planındakiler de gözükmeyebiliyor.

 

META MALZEMELER MÜHENDİSLİKTE ÇIĞIR AÇTI

Deneyde kullanılan nesne metamalzeme olarak nitelenen, bakır-fiberglas alaşımlı ve elektromanyetik dalgaları kaçırabilecek bir madde. Bilim insanları, metal ile seramik, teflon veya fiber gibi malzemelerin alaşımı olan metamalzeme adı verilen maddelerin mühendislikte çığır açacağını vurguluyor. Gelecekte henüz üretilmemiş metamalzemelerle birlikte gerçek anlamda görünmezlik gerçekleştirilebilecek. Bu bağlamda ölçüt, metamalzemenin deneyde kullanılan ışının dalgaboyundan daha ince yapıya sahip olması gerekiyor.

 

DUYULMAZLIK DA SIRADA

Görünmezlik deneyi şimdilik iki boyutlu düzlemde gerçekleştirildi ve ışığın bükülmesi sırasında küçük de olsa gölge oluştu. Gölge ışık bükülmesinde çok az ışının bükülmemesi sonucu oluşuyor. Araştırma ekibinin diğer üyesi David R. Smith, sonraki deneylerde üç boyutlu düzleme geçeceklerini ve gölgeyi ortadan kaldıracaklarını ifade etti. Görünmezlik deneylerinin benzeri ses titreşimlerini yok etmek şekilde yapıldığında da, duyulmazlık etkisi yaratıyor.

 

Kaynak

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

ABD’li bilim insanları, nesneleri görünmez kılacak bir pelerin üretmek için ilk önemli adımı attı. Texas Üniversitesi araştırmacıları, aşırı ince ‘meta-screen’ kullanarak 3D bir nesneyi mikrodalgalara karşı görünmez kılmayı başardı. Ancak aynı başarı, henüz görünür ışığa karşı elde edilemedi.

Science Daily sitesinin verdiği bilgiye göre, ‘meta-screen’, 2008 yılında Toronto Üniversitesi araştırmacıları tarafından keşfedildi. Materyal, ışığı, fotonların dalga boylarından daha küçük noktalara odaklıyor.

Dünyadaki ilk dalga boyu altı odaklama tekniği olan ‘meta-screen’, her türlü dalga boyuna ölçeklenebilme özelliğine sahip. Böylece, tıbbi tetkiklerde kullanılan radyo dalgalarından, optik mikroskopi için kullanılan ışıklara kadar, görüntüleme ve algılama cihazları için eşi benzeri olmayan ölçüde çözünülürlük ve esneklik kazandırıyor.

Duke Üniversitesi’nde geçtiğimiz yıl yapılan bir araştırmada, 7,5 santimetre uzunluğundaki bir çubuk, meta-materyaller kullanılarak mikrodalga radyasyonuna karşı görünmez hale getirilmişti. Araştırmacılar, bu etkiyi ortaya çıkarabilmek için elmas-şeklinde bir cihaz kullanmıştı.

Discovery News’in haberine göre, meta-materyaller ışığı, sesi ve diğer dalgaları doğal olmayan yollarla bükebiliyor. Texas Üniversitesi’nde yapılan yeni deneyde, 18 santimetre uzunluğundaki silindir çubuk, son derece ince bakır bandın, balık ağı şeklindeki esnek polikarbonat filme tutturulmasıyla üretilen örtüyle mikro dalgalardan gizlendi.

 

Sırada görünür ışık var

 

 

Çubuğu sarmak için kullanılan örtü (meta-screen), mikro dalgaların çubuk üzerinde dağılmasını ve göze görünmemesini sağladı.

New Journal of Physics dergisinde yayımlanan araştırmanın başını çelen Andrea Alù, geliştirdikleri ‘görünmezlik pelerini’ göze görünüyor olmasına rağmen, biyo-ilaç da da dahil birçok alanda pratik işlevler için kullanılabileceğini düşünüyor.

IOP Publishing sitesine konuşan Alù, “Prensipte bu teknik ışığı da görünmez kılmak için kullanılabilir” ifadesini kullandı. Alù, bir sonraki aşamada görünür ışık üzerinde çalışacaklarını söyledi.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...