Jump to content

Anka Sembolü


nevermore

Önerilen Mesajlar

[TABLE=width: 99%]

[TR]

[TD=colspan: 2]http://www.astroset.com/bireysel_gelisim/sembol/images/s391.jpg

(Küllerinden yeniden Doğan Zümrüt- ü Anka Kuşu)

Yeniden dirilişin ve ölümsüzlüğün ya da ateşle ölerek ardından yeniden doğmanın evrensel sembolüdür. Anka, kendini feda ederek ölen efsanevi bir kuştur. Yaklaşık olarak kartal boyutlarında mitsel bir kuştur ve sülün, balıkçıl kuşu, Bennu kuşu gibi kuşlarla ortak niteliklere sahip olduğu çeşitli kaynaklarca belirtilir.

Efsaneye göre Anka, öldükten sonra üç gün ölü kalır (bu ayın karanlık zamanıdır) ve üçüncü gün kendi küllerinden yeniden yükselir. Bu ay sembolizmidir ama Anka evrensel olarak güneş sembolüdür çünkü o bir Ateş Kuşudur ve İlahi Asaleti, eşi olmayanı temsil eder. Aynı zamanda nezaketi de temsil eder çünkü aydınlattığı hiçbirşeyi ezmez ve çiğ’den başka hiçbirşeyle beslenmez. Anka, tüm Cennet Bahçelerinde “Gül” ile ilişkilendirilir. Bazı kaynaklara göre Sufi Feridettin Attar bu kuştan “kendini aramanın” sembolü olarak bahseder.

http://www.astroset.com/bireysel_gelisim/sembol/images/s397.gif

Anka aynı zamanda efsanevi balıkçıl kuşudur. Ateş sembolüyle ilişkilendirilen kuşun ismi de köken olarak Yunancadaki kırmızı kelimesinden gelir. Anka Kuşu’nun kökeni ise Eski Mısır’daki kutsal Bennu’dur. Balıkçıl kuşunun ilksel çamurdan tezahür eden tepeyi aydınlatan ilk yaratık olduğu söylenir. Bennu Kuşu ise Heliopolis’te Güneş-Tanrı’nın tezahürü olarak kabul edilirdi. Kuşun sadece her 500 yılda bir ortaya çıktığı kabul edilirdi. Antik çağ mitologları kuşla ilgili ilave bazı detaylar eklemişlerdir; örneğin Anka kuşu diğer ülkelere uçar, güzel kokulu otlar toplar ve onları tekrar Heliopolis’e getirirdi. Onları sunağa doldurur ve tutuşturur ve kendini bu ateşte yakar, küle döner ve üç gün sonra da bu küllerden yeniden doğardı. Sonradan eklenen bazı bilgilerde ise kuşun altın ya da çok renkli tüylerinin olduğu yeralmıştır.

http://www.astroset.com/bireysel_gelisim/sembol/images/s396.jpg

Efsaneye göre Anka Kuşu, ölümün kendisine yaklaştığını gördüğünde kendisine güzel kokulu odundan ve reçineden bir yuva yapar ve onun tamamen güneşin ışınlarına maruz kalmasını sağlayarak kendisiyle birlikte alev alıp yanmasına, kül olmasına neden olur. Bir diğer Anka kuşu ise kemiğinin iliklerinden doğar. Türk tradisyonlarında buna Kerkes Kuşu adı verilir ve Kerkes Kuşu 49 sayısı ile ilişkilendirilir. Pers Tradisyonunda ise ismi Simurg’dur. Bütün tradisyonlarda periyodik olarak yıkımı ve yeniden doğumu sembolize eder. Wirth’e göre efsanevi kuş, hepimizin kendi içinde sakladığı ve her an yaşamamızı ve değişim adını verdiğimiz kısmi ölümün üstesinden gelmemizi sağladığı bir Ankanın sembolüdür.

http://www.astroset.com/bireysel_gelisim/sembol/images/s395.jpg

Simyada: Evrensel hayatın yeniden doğumunu ve bir işleyişin başarılı olarak tamamlanmasını ya da başka bir deyişle Büyük Eser’in tamamlanmasını ve yeniden yaratılmayı sembolize eder.

Anka, Simyanın temel maddesi olan zincifre ile ilişkilendirilir. Bazı yazılı metinlerde Güney Kutbu’nda bir mağarada doğmuş olduğu sanılan zincifre kırmızısı bir Anka’dan sözedilir. Bu canlı “Zincifre Dağı’nın Ankası” olarak bilinir.

Aztek, Maya ve Toltek Sembolizminde: Güneşle ilişkili bir semboldür, kutsamanın, mutluluğun sembolüdür. O, Quetzalcoatl’ın arkadaşı Quetzal’dır.

http://www.astroset.com/bireysel_gelisim/sembol/images/s394.jpg

Çin Sembolizminde: Zincifre kuşudur, ateş unsuru ile ilişkilidir. Dört spiritüel feda sembolünden ya da dört Kutsal Yaratıktan biridir ve tıpkı ilişkilendirildiği ejderha veya ky-lin gibi, o da hem yin ve hem de yang’tır. Eril feng olduğu zaman o yang’dır, güneşle ilişkilidir ve ateş kuşudur. Kralın sembolü olarak ejderhayla birlikte tasvir edildiğinde ise Anka dişil hale gelir, kraliçe olur ve ikisi birlikte krallık gücünü temsil ederler. Dişil yanıyla luan adı verilen Anka güzelliği sembolize eder. Duyguların hassaslığını ve huzuru temsil eder. Aynı zamanda düğünün sembolüdür çünkü ayrılmaz arkadaşlığı temsil eder ve bu sadece evli çiftler için değil, düalite gerçekliğindeki evrenin tüm yin-yangdayanışması için böyledir.

Anka aynı zamanda, ejderha ve ky-lin gibi çeşitli elementlerden yapılmıştır, ve bu elementler tüm kozmosu simgelerler: Bir horozun başına (güneş), ayın hilal haline benzeyen kırlangıcın sırtına sahiptir. Kanatları rüzgardır, kuyruğu ağaçları ve çiçekleri temsil eder, ayakları ise dünyayı. Beş erdemi temsil eden beş rengi vardır. Rengi göze hoş gelir, ibiği dürüstlüğü, dili içtenliği anlatır, sesi melodileri seslendirir… Bir Anka kuşunun görülmesi her yerde çok uğurlu sayılırdı ve huzur, yardımseverlik prensibiydi ya da bir büyük Bilge’nin görüleceğinin işaretiydi. Bir çift Anka, Kral ile Bilge’nin birleşimini işaret eder.

Bazı kaynaklara göre Meru Dağı’nın arkasındaki cennette ölümsüzleri şarkıları ve danslarıyla eğlendiren Feng ve dişi Anka olarak beyaz luan bulunur.

Hıristiyanlıkta: Hıristiyanlığa göre, ölümsüz ruhun ve yeniden doğuşun sembolü olan Anka, İsa’nın acısının ateşinde yanıp küle döner ve üçüncü günde yeniden dirilir. Ölüme karşı zafer kazanmanın, imanın ve sadakatin sembolüdür. Hıristiyan ikonografisinde Anka kuşu genelde pelikanla birlikte gösterilir çünkü simyacılara göre o ilksel maddenin felsefe taşı olma yolundaki (materia prima) yıkımını ve yeniden oluşumunu sembolize eder.

http://www.astroset.com/bireysel_gelisim/sembol/images/s393.jpg

Mısırda: Güneş kuşu olan Bennu kuşuyla aynı kabul edilir. Güneşle ilişkili olduğundan yeniden dirilişin, ölümsüzlüğün sembolüdür ve Ra ile ilişkilendirilir. Kadim zamanlarda Nil’in yükselmesinin ön işareti olan Sirius’un helyak yükselişinin de sembolü olarak ortaya konulmuştur.

Japon Sembolizminde: Güneşin, doğruluğun, sadakatin, itaatin sembolüdür.

http://www.astroset.com/bireysel_gelisim/sembol/images/s392.jpg

Yahudi Tradisyonunda: Anka kuşuna milcham denir ve onun ölümsüzlüğü şöyle açıklanır: Havva bilgi ağacının meyvesini yiyerek günah işlediğinde dünyanın diğer yaratıklarının günahsızlığını kıskanmıştır. Onları birer birer ayartarak sakıncalı meyvadan yemelerini sağlamıştır. Yalnızca Milcham kuşu onu reddetmiş ve Tanrı da ödül olarak ölüm meleğine bu itaatkar kuşun canını sonsuza dek bağışlamasını emretmiştir. Milcham’a etrafı duvarlarla çevrili bir kent verilmiş ve onun içinde rahatsız edilmeden bin yıl yaşaması sağlanmıştır. Bin yıl onun ömür süresidir ve bu süre geçtiğinde yuvasında bir yangın çıkar ve oradaki kuşları yakar. Sadece tek bir yumurta sağlam kalır ve bu yumurtadan bir yavru kuş çıkar, ve Milcham böyelikle yaşamaya devam eder. Bir diğer hikayeye göre ise Milcham bin yaşına geldiğinde bedeni kırış kırış olur ve kanatlarının tüyleri dökülür, dolayısıyla bu haliyle adeta bir yavru kuşa dönmüştür. Ne var ki tüyleri yeniden büyür ve bir kartal gibi gökyüzünde süzülür ve ölüm ona asla gelmez.

http://www.astroset.com/bireysel_gelisim/sembol/images/s398.jpg

Yeni Ruhçuluk’ta: Simurg sembolü ruhsal aydınlanmayı, insanın kendini bilmesini, uyanışını, yani nefsaniyetini alt edip içindeki vicdan ve sezgi kanalına yönelmesini, şuurlanmasını, idraklenmesini ifade eder. iç simyada buna “büyük eser” denir.

[/TD]

[/TR]

[TR]

[TD=colspan: 2, align: right]

[/TD]

[/TR]

[TR]

[TD=colspan: 2, align: right]Kaynakça

· SALT, Alparslan; Semboller; RM Yayınları; İstanbul 2006.

· BIEDERMANN, Hans; Dictionary of Symbols-Cultural Icons&The Meanings Behind Them; Meridian Printing; New York 1994.

· EBERHARD, Wolfram; Çin Simgeleri Sözlüğü; Kabalcı Yayınları; İstanbul 2000.

· CIRLOT, J. E. ; A Dictionary of Symbols; Dover Publications; New York 2002.

· COOPER, J.C.; An Illustrated Encyclopedia of Traditional Symbols; Thames&Hudson ; Slovenia, 2008.

[/TD]

[/TR]

[/TABLE]

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Yazı güzeldi. Bir de şey vardı benim okuduğum Simurg ismi kullanılıyordu hikayede. Kral Süleyman zamanı Anka nın yaptığı bir yanlış ve sonrasında bütün kuşlara Süleyman ın tüylerini dökmesini emretmesi

. İlk hemencecik yarasalar dökmüş fakat baykuşlar(isimleri bu olaydan sonra konmuş hikayeye göre) gelip ikna etmişler Süleyman ı.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Paylasim icin tesekkurler nevermore. Asagida degisik kulturlerdeki tasvirleri mevcuttur.

 

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/61/Phoenix_detail_from_Aberdeen_Bestiary.jpg/220px-Phoenix_detail_from_Aberdeen_Bestiary.jpg

 

The phoenix depicted in the

Aberdeen Bestiary

(ca. 12thC).

 

 

 

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/43/Phoenix-Fabelwesen.jpg/250px-Phoenix-Fabelwesen.jpg

 

Phoenix depicted in the book of mythological creatures by F.J. Bertuch (1747-1822).

 

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/03/Bennu_bird.svg/160px-Bennu_bird.svg.png

 

The Bennu-bird

 

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/d1/Kinkaku-ji_04.jpg/200px-Kinkaku-ji_04.jpg

 

The phoenix on top of Kinkaku-jitemple, Kyoto, Japan

 

 

 

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/8c/Nadir_Madrasah_Phoenix.JPG/200px-Nadir_Madrasah_Phoenix.JPG

 

Phoenix on the portal of Nadir Divan-Beghi madrasah, Bukhara, Uzbekistan(part of Lyab-i Hauz complex)

 

 

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/2/2c/Fenghuang.JPG/200px-Fenghuang.JPG

 

The Fenghuang (Chinese Phoenix) at the Summer Palace, Beijing, China

 

 

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/2/23/National_Museum_Vietnamese_History_62_%28cropped%29.jpg/180px-National_Museum_Vietnamese_History_62_%28cropped%29.jpg

 

Terracotta Phoenix head used as architectural decoration, from the 14th-15th century Trần-Hồ dynasty in Vietnam

 

 

 

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/thumb/0/05/2004_Belgium_10_Euro_60_years_peace_Europe_front.JPG/150px-2004_Belgium_10_Euro_60_years_peace_Europe_front.JPG

 

The Phoenix represented in the 60 years of peace coin of Belgium

 

 

 

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/thumb/a/a0/American_Chemical_Society_logo.svg/150px-American_Chemical_Society_logo.svg.png

 

ACS Logo

 

 

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/thumb/9/98/ProvisionalIRAbadge.JPG/100px-ProvisionalIRAbadge.JPG

 

Provisional IRA badge

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Yazı güzeldi. Bir de şey vardı benim okuduğum Simurg ismi kullanılıyordu hikayede. Kral Süleyman zamanı Anka nın yaptığı bir yanlış ve sonrasında bütün kuşlara Süleyman ın tüylerini dökmesini emretmesi

. İlk hemencecik yarasalar dökmüş fakat baykuşlar(isimleri bu olaydan sonra konmuş hikayeye göre) gelip ikna etmişler Süleyman ı.

http://www.gnoxis.com/zumrud-u-anka-simurg-ruhun-yucelmesi-ve-yasarken-yeniden-dogus-39733.html

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Dağıldı mı ? bak bunu bilmiyordum bence bi konju açmalısın ( şahsen istiyorum :D )

 

Aslinda, tam dagilmak degil de 2005 yilinda silahli eylemlere son verdigini acikladi. 2011 yilinda Sinn Féin Baskani Gerry Adams soyle demistir: "Savas bitti. IRA cekildi. IRA baris surecini kucaklamis, insa etmis ve desteklemistir. Silahli catisma yerine demokratik ve bariscil alternatif insa edilmesiyle IRA sahneden cekilmistir." Munferit bir takim olaylar olmussa da IRA bunlari ustlenmemistir. Kaynaklar Ingilizce sevgili Nevermore ama cevirdikce gonderirim :D

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Anka sembolü, yapım ve yükseliş için eskinin yıkılması gerektiğini anlatan ve pek çok kültürde farklı kuş tasvirleriyle betimlenen bir semboldür.

Tekabül prensibine göre farklı konuları açıklamak için kullanılır.

Örnek olarak insanın ruhsal gelişimini konu alırsak, insanın, insan-ı kamil (mükemmel yüce insan) olabilmesi yani yükselebilmesi için önce kişiliğini (nefsini) öldürmesi gerekir.

Anka sembolünü anlatmak için farklı kültürler farklı kuşlar kullanmışlardır aşağıdaki resimlerde bunlardan bazılarını göreceksiniz ve dikkatli bakarsanız bunların bir ortak özelliği olduğunu göreceksiniz.

http://1.bp.blogspot.com/-vYsmT2EGQMo/TfuGVw-8rlI/AAAAAAAAAP8/yXDmjoTI9Lg/s320/hud%2Bhud%2Bhoopoe.jpg

hüdhüd kuşu

http://www.superpoze.com/portal/wp-content/uploads/2010/10/gri-balikcil-300x199.jpg

balıkçıl kuşu

http://www.avtutkusu.net/bora/wp-content/uploads/2012/09/s%C3%BCl%C3%BCn.jpg

sülün

 

 

Bunların hepsindeki ortak özellik başlarının üzerindeki tüyden sorguçtur. Bir kültür bu sembolü anlatmak için bulunduğu coğrafyadaki tanınan kuşlardan sorgucu olan birini seçer.

 

 

 

Bazı kültürlerdede tamamen hayali bir kuş seçilir. Örnek zümrüd-ü anka, phoenix, simurg, bennu ve aşağıdaki mısır hiyeroglifindeki gibi

http://www.uprs.edu/wp-content/gallery/egyptian-art-gallery/An-Egyptian-Phoenix-from-Wilkinson-Manners-and-Customs-of-the-Ancient-Egyptians.jpg

 

bunlarında resimlerinde başlarının üzerinde sorguç bulunur.

 

 

 

Bu sorguç: üçüncü göz, kozal bez, bilinç, farkındalık, şuur anlamına gelir.

 

 

 

Sorgucu olmadığı halde bu sembolü anlatmak için kullanılan tek kuş kartaldır ve daha çok masonlar tarafından anka sembolünü anlatmak için kartal kullanılır.

Aşağıdaki efsane her nekadar bilimsel olarak kanıtlanmasada anka senbolünü anlatmak için kartalın kullanılmasında bir alt yapı oluşturur.

 

 

Derler ki:

 

“Kartal, kuş türleri içinde en uzun yaşayanıdır. 70 yıla kadar yaşayan kartallar vardır. Ancak bu yaşa ulaşmak için, 40 yaşlarındayken çok ciddi ve zor bir kararı vermek zorundadır.

Kartalın yaşı 40′a dayandığında pençeleri sertleşir, esnekliğini yitirir ve bu nedenle de beslenmesini sağladığı avlarını kavrayıp tutamaz duruma gelir. Gagası uzunlaşır ve göğsüne doğru kıvrılır. Tüyleri kartlaşır, kalınlaşır ve kanatlarına takılmaya başlar.

Artık kartalın uçması iyice zorlaşmıştır.

Dolayısıyla kartalın burada iki seçimden birisini yapması gerekir. Ya ölümü seçecektir ya da yeniden doğuşun acılı ve zorlu sürecini göğüsleyecektir. Bu yeniden doğuş süreci 150 gün kadar sürecektir.

Bu yönde karar verirse kartal bir dağın tepesine uçar ve orada bir kaya duvarda, artık uçmasına gerek olmayan bir yerde yuvasında kalır.

 

Bu uygun yeri bulduktan sonra kartal gagasını sert bir şekilde kayaya vurmaya başlar. En sonunda kartalın gagası yerinden sökülür ve düşer. Kartal bir süre yeni gagasının çıkmasını bekler.
 Gagası çıktıktan sonra bu yeni gaga ile pençelerini yerinden söker çıkarır. Yeni pençeleri çıkınca kartal bu kez eski kartlaşmış tüylerini yolmaya başlar.

5 ay sonra kartal, kendisine 20 yıl veya daha uzun süreli bir yaşam bağışlayan meşhur yeniden doğuş uçuşunu yapmaya hazır duruma gelir.”

 

 

 

ister kartalla isterse sorguçlu gerçek veya hayali bir kuşla betimlensin sembol ve içindeki vermek istediği bilgiler aynıdır.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

http://img137.imageshack.us/img137/8343/1dolar5op5.jpg

bu simge masonların pheonixleştirdiği kartala bir örnek olabilirmi?

 

 

Evet, zaten ABD'nin ilk mührü (1782) aşağıdaki resimde görülüyor.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/1d/US_Great_Seal_1782_drawing.png/600px-US_Great_Seal_1782_drawing.png

resme dikkatli bakarsanız kuşun başındaki tüyden sorgucu görebilirsiniz bu aslında kartal değil ankadır. Daha sonraki yıllarda çizim kartala dönüştürülmüştür.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...