Jump to content

Cin


nevermore

Önerilen Mesajlar

Sitede cinler ile ilgili binlerce yazı bulabilirsiniz aslında .. ama tanım olarak hep atlanmış .. Yani kelime anlamı nedir yada neyi işaret eder göz ardı edilmiş ve konular / sorular açılmış

 

Bu kelime herkesce bilinen ve genellikle yanlış anlam verilen bir terimdir. İlah, kötü ruh, ilham, zeka, en aşağı derecede doğaüstü kuvvet anlamına gelir.

 

Latince de daha ziyade bedensiz varlıklara, iyi- kötü demeden varilen bir isimdir. Eskiler insanlara hareketlerinde yol gösteren, nasihat veren ve koruyan bilgili ve kudretli varlıklar olarak kabul etmişlerdir. Her insanın iyi ve kötü bir cin'i ( veya meleği) vardır denilmiştir.

 

Modern dilde ise bu kelime genellikle kötü anlamda kullanılır ve kötülük yapan varlıkların isimlendirilmesine yarar. Cinler tabiat itibariyle esasen geri varlıklardır. Yine bazı yazarlara göre; Her hangi bir tabiat parçasını koruyan ve ziyaret eden cinler vardır. Orman, su, dağ cinleri gibi.

 

Allan Kardec'e göre; En geri varlıkların halk tarafından isimlendirilmesidir.

 

Bazı dinlerde derecelerini kaybetmiş meleklerdir.

 

Bazı teozoflara göre; Tekamülleri insanın tekamülüne bağlı ve insanla beraber bulunarak tekamül eden, gözün görme frekansı dışında bulunan bir ortamda yaşayan varlıklardır. İyi veya fena tabiatta olanları mevcuttur. İnsanların mukadderine paralel mukadderleri vardır. İnsanlardan yayılan etkilere muhtaçdırlar. Adeta beşer varlığı ile ortak bir yaşamları vardır.

Kelime anlamını bilmek lazım değil mi :)

 

Alıntıdır; http://www.spiritualizm.com/metacin.html

sirius tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Konuda büyük bir yanlışlık var aslında... =) Kelime anlamı ön planda tutulduğuna göre, aslında burada üzerinde durulan kelime "cin" değil "daemon"dur.

 

Cin arapça da "örtülü, gizli olan" anlamına gelir. Tam kelime manası budur. Arap geleneğinde (islam öncesi paganizmde) insanlardan farklı olarak doğada yaşam süren tehlikeli görünmez varlıklar (tanrılar değil) olarak tanımlanır. Bilhassa çöl cinleri çok vahşi olduğu için korkulmaktadır. Hatta islam öncesi arap geleneğinde özellikle çölde yaşayan bedeviler, gelin ve damadı kınayla boyaylardı ki, çöl cinleri uzak dursun diye. Öte yandan da damatla evlenene kadar gelin çadırda tutulurdu, bunun temel sebebi ise eğer bir çöl cini geline es kaza aşık olursa onu kaçırabilir veya yanına almak için öldürebilirdi.

 

Araplar bu görünmeyen varlıklardan oldukça korkmuştur. İslami cin kelimesinin tam olarak hangi kelimelere tekamül ettiği netleşmemiştir. Kimi araştırmacı dumansız ateş nedeniyle ateş varlıkları (Djinn; ateş elementali) olarak alırken, kimi araştırmacı "dumansız ateş"i enerji olarak algılamış ve genel anlamıyla bedensiz bütün varlıkları cin olarak almışlardır. Bunların yanı sıra "cin"lerin hastalık yapma ve pis yerlerde çoğalma gibi mitlerinden dolayı, cinlerin mikroplar ve bakteriler olduğunu öne süren ilahiyatçılarda vardır.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...