Jump to content

16 'Yeni Dünya' Bulundu!


mksubzero349

Önerilen Mesajlar

http://veteknoloji.com/resimler/haberler/20110913112729_dunya.jpg

 

 

 

 

Avrupalı uzay bilimciler, güneş sisteminin dışında 50 adet yeni gezegen keşfettiklerini ve bunların 16'sının yaşam koşullarını barındırabilecek "Süper-Dünya" tipi olduğunu açıkladı.

 

Yapılan açıklamada keşiflerin, Şili'de bulunan Avrupa Güney Gözlem Evi'ndeki "Gezegen Avcısı" HARPS tarafından yapıldığı ifade edildi.

 

Söz konusu 16 Süper-Dünya tipi gezegenin kaya yapısının dünyadan daha yoğun olduğu bildirildi. Bunlar arasında uzay bilimcilerin dikkatini en çok HD85512b olarak adlandırılan gezegen çekti.

 

Bu gezegenin dünyadan yaklaşık 35 ışık yılı mesafedeki bir yıldızın yörüngesinde olduğu ve su oluşumuna izin veren ne çok sıcak ne de çok soğuk bir yapısının olma olasılığının yüksek olduğu belirtildi.

20110913112729_dunya.jpg

Ashtar_Sheran tarafından düzenlendi
Link silinmiştir.
Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

eski haber.

dünyaya en çok benzeyen gezegen diye birşeyde vardı.

-----------------------------------

 

[h=2]Bilimadamları Dünya'dan 20 ışık yılı yani yaklaşık 120 trilyon mil uzaklıktaki bir gezegenin, bağlı olduğu yıldıza uzaklığının, ne çok sıcak ne de çok soğuk olmayacak bir mesafede bulunduğunu tespit etti.[/h]

 

 

NEW YORK - Bilimadamları bağlı oldukları yıldıza yaşama uygun mesafede bulunan gezegenleri "Goldilocks" (Düğün Çiçeği) şeklinde anıyor. Bu ismin kaynağı ise orijinal adı "Goldilocks and Three Bears" olan "Üç Ayı" masalı.

 

Amerika Ulusal Uzay Vakfında düzenlenen basın toplantısında bulgularını açıklayan Carnegie Institution astronomi uzmanı Paul Butler, "Suyun olması için gezegenin ne çok soğuk ne de çok sıcak olmaması gerek. Bunun için de ne çok uzak olacak ne de çok yakın" dedi.

 

Astronomlar son 10 yılda uzayda yüzlerce gezegen tespit etti. Ancak bunların tamamı, yıldızlarına, ya su varsa bile buz halde olacağı kadar uzak ya da su bulunmayacak sıcaklıktaki kadar yakın konumlardaydılar.

 

Butler, "Gliese 581-g" gezegeninin tam doğru konumda olduğundan artık emin olduklarını açıkladı. Ancak, gezegende su olup olmadığıyla ilgili henüz bir bulguya sahip değiller. Basın toplantısında, "Şimdilik tek bildiğimiz, bu gezegen sıvı halde su için ideal mesafede. Ve yüzeyinde suyu koruyacak atmosfer yoğunluğuna sahip. Bunun dışında bir yaşam olduğu ile ilgili söylenecek her şey spekülatif olur" diye konuşan Butler yine de spekülasyon yapmaktan kendini alamadı: "Dünyada bir söz vardır. Nerde su varsa orada hayat vardır."

 

Pennsylvania Eyalet Üniversitesi astronomlarından Jim Kasting, "İlk defa gerçekten heyecanlıyım. Bu gezegen, hayata tam müsait ilk gezegen" dedi.

 

GÜNEŞ SİSTEMİMİZE ÜRKÜTÜCÜ DERECEDE BENZİYOR

 

Büyüklüğü Dünyanın yaklaşık 3 katı olan gezegenin de bağlı olduğu "Gliese 581" yıldızının sisteminde tespit edilmiş 6 gezegen var. California Üniversitesi Astronomi ve Astrofizik Profesörü Steven Vogt, "Gliese 581-g" gezegeninde hayat bulunmasa bile, "Gliese 581" yıldızının sisteminin, Güneş sistemimize "ürkütücü bir benzerlik" taşıdığını şöyle açıkladı:

 

"Yıldızın yörüngesinin iç kısmında, bizdeki Merkür, Venüs, Dünya ve Mars gibi grup halinde gezegenler bulunuyor. Sonra bizim Jüpiter gibi yıldıza uzakta yalnız durumda gezegen var. Gliese 581’in bütün sistemi, bizim dünyamızın güneş etrafındaki yörüngesinin içine sığacak büyüklükte. Çünkü bu yıldız bilimadamlarının güneşe oranla küçük oldukları için ‘kırmızı cüce’ dediği boyutta."

 

Gezegeni bulan iki bilimadamından biri olan Vogt, gezegeni eşinin adıyla Zarmina diye anıyor.

 

BİR WATLIK AMPÜL GİBİ

NPR radyosuna konuşan Harvard-Smithsonian Astrofizik Merkezinden ‘gezegen avcısı’ David Charbonneau bunu, "Eğer Güneş’i 100 Watt’lık bir ampul gibi düşünürseniz bu yıldız 1 Watt’lık ampül gibi" sözleriyle açıklayarak, "Yani gezegenin dünya ile aynı sıcaklığa sahip olması için, bizim güneşe olan yakınlığımızdan daha yakın olması gerek yıldıza" dedi.

 

Bundan sonra yapılacak olanının söz konusu gezegen ile yakınındaki diğer muhtemel Goldilocks gezegenlerin, oksijen ve yaşam gerekli diğer kimyasalları bulundurup bulundurmadığını tespit için atmosferlerini analiz çalışmaları olacağını ifade etti. Bu çalışmalar yıllar sürebilecek ancak Charbonneau bunu eninde sonunda başaracaklarını belirtti.

 

Astronomi dünyasını dalgalandıran bu yeni açıklamalar, "Evrende yalnız mıyız?" sorusunu yeniden gündeme taşıdı. Steven Vogt, yeni gezegende hayat konusunda oldukça ümitli olduğunu belirterek, "Bir kere doğru koşullar olduğunda hayatın gelişmesini engellemek mümkün değil" diye konuştu

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

50'den fazla dış gezegen keşfedildi

 

Yeni bulunan Güneş-dışı gezegenler arasında Dünya'nın bir ila on katı büyüklüğünde olan 16 'Süper Dünya' bulunuyor.

 

Uluslararası Astronom Ekibi, biri Dünya'nın koşullarına benzer, yakın yıldızının etrafında dönen 50'den fazla yeni Güneş-dışı gezegen (exoplanet) keşfetti.

 

Araştırmayı yapan ve sonuçları ABD Wyoming'deki uzak güneş sistemleri konferansında sunan Avrupa Güney Yarıküre Gözlemevi (ESO), bunun bir seferde açıklanan en fazla dış gezegen gözlemi olduğunu belirtti.

http://media1.ntvmsnbc.com/j/NTVMSNBC/Components/ArtAndPhoto-Fronts/Sections-StoryLevel/NTV%20Bilim/Uzay/2010/eyl%C3%BCl/100920-dunyabenzerigezegen.hlarge.jpg

1995'te güneş sistemi dışındaki ilk gezegeni bulanlardan Cenevre Üniversitesi'nden Michael Mayor'ın yönettiği bir ekip, ESO'nun Şili'de kurulu ''Harps'' spektrograf teleskobunu kullanarak bu gözlemi yaptı.

 

ESO'nun Harps spektrografı 2003'ten beri güney yarı küreyi tarayarak Güneş'ten başka yıldızların etrafındaki gezegenleri keşfetmeyi hedefliyor. Bu son gözleminde keşfettiği 50'den fazla dış gezegenin içinde, kütlesi Yerküre'nin bir ila on katı büyüklüğünde olan 16 ''Süper Dünya'' bulunuyor.

 

Bu Süper Dünya'lardan birisinin yıldızının yaşanabilir bölgesinde bulunmasından ötürü, burada sıvı halde suyun varlığının mümkün olabileceği belirtiliyor. Böylece yaşam ve yaşamın evriminin de olası olabileceği düşünülüyor.

 

Gözlemle ilgili Fransa Ulusal Bilimsel Araştırma Merkezi'nden (CNRS) de yapılan açıklamaya göre, bilim adamlarının bu gözlemlerinde Güneş'e benzer yıldızların yüzde 40'ından fazlasının en az bir tane Satürn'den (kütlesi Dünya'nın 3 ila 100 katı) daha hafif gezegene sahip olduklarını ortaya çıkardılar.

 

Avrupalı bilim adamları bu son keşifle Harps teleskobu sayesinde şimdiye dek ikisi (2007'de keşfedilen Gliese 581d ve son olarak keşfedilen HD 85512b) potansiyel yaşama ev sahipliği yapabilecek Süper Dünya olmak üzere 150 dış gezegeni tespit ettiler.

 

Son keşfedilen Süper Dünya HD 85512b, Dünya'nın 3,6 katı kütleye sahip ve 36 ışık yılı (1 ışık yılı: 9,460 milyar kilometre) uzakta bulunuyor.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

'Süper Dünya' bir kavram diye biliyorum.

 

Düzenleme: Wikipedia'da yanılmıyorsam "Kütlesi Güneş sistemimizdeki gaz devleriyle Dünya'mız arasında olan gezegenler" olduğundan söz ediliyor. Yalnızca kütle belirtirmiş bu kavram, yüzey koşulları ya da yaşanılabilirlik gibi bir şey belirtmiyormuş.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...