Jump to content

Dikkat! Kafanıza uydu düşebilir


Ashtar Sheran

Önerilen Mesajlar

Dünyaya çarpması beklenen 6.5 ton ağırlığındaki uydu 1991 yılında uzaya fırlatılmıştı.

http://im.haberturk.com/2011/09/12/668596_detay.jpg?1315812238

 

 

ABD Ulusal havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) 1991 yılında uzaya gönderilen 6.5 ton ağırlığındaki araştırma uydusunun bu ayın sonu veya ekim başında kontrolsüz bir şekilde Dünya’ya çarpacağını açıkladı.

 

NASA, uydunun Dünya üzerinde 57 derece kuzey enlemi ile 57 derecedeki güney enlemi arasında bulunan bir yere çarpacağını belirtti. Bu enlemler arasında, Türkiye de bulunuyor. Açıklamada, “Uydunun ana gövdesinin yanarak atmosferde yok olmasını bekliyoruz.

http://im.haberturk.com/2011/09/12/668596_a52ddc5a130e900c5493191a7e6a60ce.jpg

 

532 kilogram ağırlığındaki 26 parça ise yeryüzüne düşecek. Parçaların nereye düşeceğini hesap edemiyoruz. Ancak büyük bir risk söz konusu

değil” ifadelerine yer verildi. 2005 yılında başıboş kalan uydunun parçalarının bir kişinin kafasına düşme ihtimali 3 bin 200’de 1 olarak görülüyor.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

[h=1]Dikkat! Gökten uydu düşebilir![/h][h=2]NASA, 5 gün sonra düşecek olan uydunun Dünya'ya yaklaşırken 26 parçaya bölüneceği uyarısında bulundu[/h]http://im.haberturk.com/2011/09/18/670605_detay.jpg?1316333487

 

 

 

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) yetkilileri, kullanım dışı bir uydunun 5 gün sonra Dünya'ya düşeceği uyarısında bulundular.

 

6 tonluk eski uyduyu yakından izleyen NASA uzmanları, uydunun 23 Eylül veya bir gün sonra atmosfere girmesinin beklendiğini belirttiler.

 

NASA'da görevli bilimadamları, uydunun Dünya'ya yaklaşırken 26 parçaya bölüneceğini hesapladılar. Bunların birine çarpması olasılığı ise sadece 3 bin 200'de 1 oranında bulunuyor.

 

Dünya'ya düşecek en büyük parçanın yaklaşık 170 kilo olacağını belirten uzmanlar, yarın bununla ilgili yeni bilgiler vereceklerini açıkladılar. Hesaplamalara göre, Antarktika hariç tüm kıtalara uydu parçalarının düşmesi olasılığını bulunuyor.

 

Şimdiye kadar hiçbir insana uzaydan düşen bir uydu parçası isabet etmedi.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

[h=1]Uydu, nihayet dünyaya düştü[/h][h=2]NASA, günlerdir düşmesi beklenen UARS uzay aracı binlerce parçaya ayrılarak, Kanada'ya düştü[/h]http://im.haberturk.com/2011/09/24/672568_detay.jpg?1316852763

 

 

ABD'nin Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi'ne (NASA) ait 20 yıllık "Üst Atmosfer Araştırma Uydusu" (UARS - Upper Atmosphere Research Satellite), Kanada'nın batı kesiminde Alberta eyaletinin Calgary kenti bölgesi üzerinde binlerce parçaya ayrılarak düştü.

 

20 yıl önce sanayiden karbondioksit salımından mahvolan, stratosferde Güneş'in zararlı morötesi ışınını yutan ozon tabakasındaki durumu incelemek için göreve giden 6 ton (5 bin 897 kg) ağırlığındaki UARS uydusu, işlevi biterek alçalmaya başladığı atmosferde parçalanarak yok oldu.

 

NASA'dan yapılan açıklamaya göre, uydu Calgary kentinin 18 km güneyinde 24 bin nüfuslu Okotoks kasabası semalarında parçalandı. 100 büyük parçanın 26'sının 500 kg'a kadar ağır olmasının beklendiği açıklanmıştı.

 

Uydu, tüm meteorolojik olayların cereyan ettiği atmosferin ilk tabakası olan, ekvatorda 16, kutuplarda 6 km kalınlığındaki troposferden 60 km yükseltiye kadar uzanan stratosferdeki ozon tabakasının "delinen" durumunu inceliyordu.

 

Yer'e düşen UARS'ın parçaları, 805 km'lik alana yayıldı.

 

NASA, atmosfere girişte uyduların herhangi kazaya meydan verilmemesi için "tam denetimli" düşmesi üzerinde bilimsel çalışmalarını sürdürüyor. Bu uydunun düşüşü denetim dışı olduğu halde birçok eski uydu gibi Yer'de kaza olmadı.

 

UARS uydusunun Yer atmosferinde parçalanması cumartesi (bugün) TSİ 06.45-07.45 arası oldu.

 

Uydunun görevi 2005'te bitmiş, o yıldan beri atmosferde tedricen ayrılmaya başlamıştı.

 

Dün yapılan NASA açıklamasında, Kuzey Amerika hariç her yerin tehlike altında bulunduğu bildirilmiş, Kuzey İtalya'da özel uyarı yayınlanmıştı.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Alman Rosat uydusunun hafta sonunda düşmesi bekleniyor. Peki parçalardan biri ölüme veya nükleer faciaya yol açarsa suçlu kim olacak?

 

2,4 ton ağırlığındaki uydunun, toplam 1,6 tonluk yaklaşık 30 parçasının nereye düşeceği ise bilinmiyor.

 

Alman Stern dergisinin haberine göre, bu parçalar 53. kuzey ve güney meridyenleri arasındaki herhangi bir noktaya düşebilir. Uydu parçalarının tam olarak nereye düşeceği ise ancak düşmelerinden hemen önce belirlenebiliyor.

http://media3.ntvmsnbc.com/j/NTVMSNBC/Components/ArtAndPhoto-Fronts/Sections-StoryLevel/NTV%20Bilim/Uzay/2011/ekim/111021-rosatdusuyor.widec.jpg

Çok küçük bir ihtimal de olsa uydu parçalarının bir evin, insanın veya nükleer santralin üzerine düşme riski de var. Bu durumda da kimin sorumlu olacağı belli: Uluslararası Uzay Hukuku, zararın, uyduyu uzaya fırlatan ülke tarafından karşılanmasını öngörüyor.

 

Yürürlükteki Uzay Hukuku, eski Sovyetler Birliği'nin 1957'de ilk uydusu Sputnik'i uzaya göndermesinden sonra yazıldı.

 

Ancak uzmanlar, uzayda artan hareketlilik nedeniyle Sovyetler döneminden kalma bu kuralların güncellenmesi gerektiğini belirtiyor. Uzmanlar, uzayda trafik kuralları olmamasının büyük bir sorun oluşturduğunu ifade ediyor.

 

Yaklaşık 6700 ton uzay çöpü, farklı yüksekliklerde Dünya'nın etrafında dönüp duruyor. Bunların 2 bini, tehlikeli kabul edilen 10 santimetre uzunluğun üzerinde. Uluslararası Uzay İstasyonu (UUİ) sık sık bu çöplerle çarpışmamak için manevra yapıyor, bunun için de motorlarını çalıştırması gerekiyor ki bu da ciddi bir maliyet getiriyor.

 

Uzmanlara göre, Uluslararası Uzay Hukukunun özellikle uzay çöpü alanında yenilenmeye ihtiyacı var.

 

Ancak dünyalılar için uzay hukukunun kuralları açık. Uzay çöpünden zarar gören kimse çöpün kime ait olduğunu ispatlamak zorunda değil. Yani düşen parçanın hangi ülkede, hangi firma tarafından üretildiğini bulup, ondan hesap sormak zorunda değil. Ödenecek tazminat için bir üst sınır da bulunmuyor.

 

İster teknik nedenlerden ötürü, ister hava koşulları yüzünden, ister insan hatası sonucu Dünya'ya geri dönmüş olsun... Zarar veren parçayı uzaya göndermiş olan ülke sorumlu.

 

Uzaya gönderilen her uydu ve obje, bir ülke tarafından Birleşmiş Milletlere kayıt ettiriliyor, zararı da bu ülke üstlenmek zorunda.

'YA BAŞIMIZA DÜŞERSE'

 

Uzay çöpünün, uyduyu gönderen ülkede zarara neden olması durumda, o ülkenin hukuk kuralları geçerli. Örneğin Rosat'ın parçaları Almanya'ya düşerse devlet, arabaları veya tarlaları hasar görenleri tazmin edecek.

 

Ancak uydu parçaları başka bir ülkede zarara yol açarsa diplomatik yollardan belirlenecek tazminatı Almanya ödemek zorunda.

Ülkeler, Uluslararası Uzay Hukukuna uyuyor. Bu kurallar çerçevesindeki en büyük pazarlık ise Sovyet uydusu Kosmos 954'ün 1978'de düşmesinden sonra yaşandı. Nükleer enerji kullanan bu uydunun kısmen yoğun radyoaktif madde içeren parçaları Kanada'nın kuzeyinde 600 kilometre uzunluğundaki bir bölgeye düştü. Kanada ile Sovyetler Birliği arasında yürütülen görüşmelerin ardından uzlaşma sağlandı ve Sovyetler milyonlarca dolar tazminat ödedi.

 

Bugüne dek uzay çöpü insan hayatına mal olmadı, tek kurban Kübalı bir inek oldu. 1960'ta ABD'nin fırlattığı roketin bir parçası hayvanın telef olmasına yol açtı.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Rosat'ın güneydoğu Asya'ya düştüğü sanılıyor. Parçalarıysa henüz bulunamadı.

 

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesine (NASA) ait UARS uydusunun geçen ay Büyük Okyanus'a düşmesinin ardından, bu kez Alman uydusu ROSAT'a ait parçalar Dünya'ya düştü.

 

Neredeyse bir minivan büyüklüğünde olduğu ve 1,9 ton ağırlığa ulaşan 30 parçası bulunduğu düşünülen uydunun düştüğü yer kesin olarak bilinmezken, Alman Uzay ve Havacılık Merkezi yetkilileri parçaların Asya'nın güneydoğusuna düştüğünün sanıldığını bildirdi.

http://media3.ntvmsnbc.com/j/NTVMSNBC/Components/ArtAndPhoto-Fronts/Sections-StoryLevel/NTV%20Bilim/Uzay/2011/ekim/111024-rosat.hlarge.jpg

Yetkililer, uydu atmosfere girmeden hemen önce parçaların Avrupa, Afrika ya da Avustralya'ya düşmesinin beklenmediğini açıklamıştı.

 

ROSAT'ın pazar gününün erken saatlerinde atmosfere girdiği ve yere çakılmasının büyük olasılıkla 10 ila 15 dakika sürdüğü bildirildi.

 

Harvard Üniversitesine bağlı Smithsonian Astrofizik Merkezinden Jonathan McDowell, uydunun Myanmar'ın Hint Okyanusu kıyıları ile Çin'in orta bölgeleri arasında bir yere düşmüş olma ihtimalinin yüksek olduğunu kaydetti.

 

Söz konusu bölgede milyonlarca kişinin yaşadığı kentlerin bulunduğuna işaret eden McDowell, şu ana kadar resmi mercilere ulaşmış herhangi bir bildirim bulunmamasının uydunun yoğun nüfuslu bir bölgeye düşmüş olma ihtimalini zayıflattığını ifade etti.

 

Öte yandan, uydunun parçalarının düştüğü yerin tam olarak tespit edilmesinin günler alabileceği belirtildi.

 

ROSAT uydusu, 1990 yılında ABD'nin Florida eyaletindeki Cape Canaveral'dan fırlatılmış, uzaydan yolladığı ilk röntgen ışınlı görüntüler de dahil olmak üzere çeşitli bilimsel çalışmalarda kullanılmasının ardından 1999 yılında emekliye ayrılmıştı.

 

Geçen ay sonlarında da NASA'ya ait 20 yıllık UARS uydusu herhangi bir can kaybına neden olmadan Büyük Okyanus'un güneyine düşmüş, uydunun parçaları 800 kilometrelik geniş bir alana yayılmıştı.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...