Jump to content

İnce Balans Ayarı


sirius

Önerilen Mesajlar

İNCE BALANS AYARLARI

 

Bu konuyu Psişik ve Fiziksel olmak üzere iki ana başlıkta toplamak istiyorum ama önce yoga felsefesi ne diyor ona bir bakalım. İkinin birliği veya YİN - YANG olarak tarif edilen denge iki kutuptur, bu iki kutup görünürde farklı ama mevcudiyet nedenleri birbirleri olan iki tezahürdür. Birbirlerini çekerler , birbirlerini değiştirirler ve birbirlerinin içinde saklanırlar, yaşam ve ölüm, kadın ve erkek, ışık ve karanlık gibi.Bu konuda sözü HALİL CİBRAN'a bırakmak istiyorum:

 

"Sevinçli olduğunuz zamanlarda gözlerinizi yüreğinizin derinliklerine çevirirseniz, size sevinç veren şey uğruna bir zamanlar nice kederlenmiş olduğunuzu görürsünüz. Kederli olduğunuz zamanlarda da yine yüreğinizin derinliklerine bakın, o zaman gerçekte, bir zamanlar sizi mutlu kılmış olan şeye ağlamakta olduğunuzu görürsünüz. Aranızda bazıları- sevinç kederden büyüktür- bazıları da-Hayır, keder sevinçten büyüktür- demektedir. Oysa ben sizlere derim ki, - Bunlar birbirlerinden ayırt edilemezler. Daima birlikte gelirler, biri yanı başınızda iken, öbürü yatağınıza uzanmış, uyuklamaktadır. Bir kefesine kederin, ötekine sevincin oturduğu ve hangi tarafın ağır basacağını kestiremeyen bir terazi gibisinizdir. Ancak kefeleriniz boşaldığında durulursunuz ve kendinize bir denge edinebilirsiniz. Haznedar, altın ve gümüşlerini tartmak için sizi eline aldığında kederiniz ve sevinciniz ya yükselir ya alçalır"

 

 

PSİŞİK DENGE

 

Kendinizi gözlemleyin ve değerlendirin, çekilmeniz veya genişlemeniz gereken sınırları belirleyin, sahip olduğunuz her olumsuz niteliğinizi olumlu bir davranış veya düşünce kalıbı ile değiştirin. Unutmayın, "Farkında Olmak" zaten sorundan özgürleşmektir.Örneğin, kendinizi feda ettiğinizi düşünüyorsanız, kişilik özelliklerinizi geri kazanın. Eğer ebeveyn iseniz, çocuklarınızı koruma veya kollama adına onların sorumluluğundaki işleri üstlenmeyin veya aşırı bağımlılığı sevecenlik sınırına çekin, inatçılığı dayanıklı olma sınırında tutun, aşırı duyarlıysanız, merhamet sınırları içerisinde davranmaya özen gösterin, boğucu olma ile besleyici olmaya yer değiştirtin, hesapçı tavırları mantık çerçevesinde çözün. Buradaki ince balans kendinizi değerlendirmeye aldığınızda, kendinize karşı dürüst olmak ama acımasız olmamakta.

 

FİZİKSEL DENGE

 

Yine kendinizi tarafsız bir gözle değerlendirmenizi önereceğim. Bu konuda Yin özellikleri mi gösteriyorsunuz, yoksa Yang özellikler mi gösteriyorsunuz?

 

AŞIRI YİN BELİRTİLERİ

  • -Soğukluk (Ruhsal ve fiziksel)
  • -Yavaş çalışan metabolizma (Şişmanlık, tembel sindirim sistemi)
  • -Bağışıklık sisteminin zayıflaması (Nezle , grip, alerji v.s)
  • -İç organlardaki hastalıklarda artış

.

 

AŞIRI YANG BELİRTİLERİ.

  • -Aşırı aktivite (Ruhsal ve fiziksel)
  • -Metabolizmanın hızlanması ( Hızlı sindirim, dolaşım ve boşaltım sistemleri, gerilim, tepkisel davranışlar)
  • -Dış organlarda güç kaybı (El, kol, bacak, eklem ağrıları, boyun ve bel tutulmaları v.s)
  • -Sinir sistemi bozuklukları.

 

Balans ayarları:

 

Beslenme

 

YİN i Yükselten Besinler: Turunçgiller, patlıcan,domates,süt ürünleri, sebzeler, rafine yağlar ve çok sıvı almak.

YANG ı Yükselten Besinler:Kahverengi pirinç, mısır, kara buğday, baklagiller, havuç, soğan, kırmızı turp,sarımsak, kuru yemişler ve az sıvı almak.

Fiziksel ve zihinsel dengeyi bozdukları için kahve, siyah çay, alkol, uyuşturucular, işlem görmüş şeker, un kimyasal koruyucular içeren her türlü tüketim maddesi, tarımsal ilaçlar kullanılmış ürünler dikkatli tüketilmelidir.

 

Sosyal Yaşam

 

YİN i Yükseltmek İçin : Hatha yoga, Tai ch i gibi esneme eksersizleri akşam saatlerinde meditasyon, ev ortamı gibi huzur bulduğunuz yerlerde vakit geçirmek yin özelliklerini güçlendiriyor.

YANG ı Yükseltmek İçin : Aştanga yoga, savunma sanatları eksersizleri, gün ortasında meditasyon, erken kalkmak, açık havada zaman geçirmek yang özelliklerini açığa çıkartıyor.

 

Yogada Denge

 

Bazı yoga duruşlarında uygulayacağınız ince balans ayarları sizi olabilecek tüm sakatlıklara karşı koruyacaktır, ayrıca asanada mükemmel duruşu yakalayacağınız için fiziksel ve ruhsal doyum elde edeceksiniz.

 

Ayaktaki yoga duruşları için:

 

Tadasana uygulayın, ayak başparmaklarınızı birleştirin, diğer parmakları açarak yeri tam olarak kavrayın, topukları 3-4 cm kadar yerde sürükleyerek birbirinden ayırın ve bileklerinizi birleştirin, dizlerinizi yukarıya çekin, dizlerin hemen üzerindeki kasları aktif hale getirin, pelvisi öne doğru döndürün, karın kaslarını içeri ve yukarı çekerek belinizi düzleştirin, kürek kemiklerinizi birbirinden uzaklaştırın ve aşağıya doğru indirin, köprücük kemiğinizin yere paralel olmasına dikkat edin, çenenizi boğazınıza doğru çekin, omurganızın dümdüz ve açık olduğundan emin olun. Artık asanayı uygulayabilirsiniz, asananın bitiminde tadasana yaparken bu ince denge ayarlarını tekrar edin sonra tüm vücudu gevşetin.

 

Oturarak uygulanan yoga duruşları için:

 

I.

Vajrasana uygulayın, Ellerinizin başparmaklarını kaburganızın bitimine dayayın, orta parmaklarınızı leğen kemiğinizin en üst kısmına yerleştirin, başınızı boynunuzun üzerindeki bir kütle olarak algılayın, ona - Yukarı ve İleri - komutu verin, kürek kemiklerinizi aşağıya doğru itin, şimdi, omurganın duruşunu bozmadan, her nefes alışta parmaklarınız birbirinden uzaklaşsın her nefes verişte parmaklarınız yaklaşsın, böyle en

az 10 nefes alıp verin sonra asanayı uygulayın.

 

II.

Vajrasana uygulayın, dizlerinizi mümkün olduğu kadar açın, anlınız yere değene kadar öne yatın kollarınızı uzatın, avuçlarınızı açarak yeri kavrayın, işaret parmağınız ile avuç içinizin birleştiği nokta ile yeri itin, tüm kol kaslarınız aktif olsun, omuzları iki yana genişletin boynunuzu açın, kürek kemiklerinizi belinize doğru indirin, nefesinizi verirken karın kaslarınızı kuyruk sokumunuza doğru itin. Bu pozu bozmadan 60 a kadar sayın gevşeyin

 

Sırt üstü uygulanan yoga duruşları için:

 

Savasana uygulayın, başı ellerinizle çekip yere yerleştirin , başınızın altına ince sert bir yastık veya orta kalınlıkta bir kitap koyabilirsiniz, çenenizi boğazınıza doğru çekerek boynunuzu düzleştirin, omuzlarınızı iyice öne ve yukarı kaldırarak birkaç saniye tutun ve gevşetin, sırtınızı tamamen yere yayın, nefesinizi verirken karın kaslarınızı içe çekip belinizi iyice

yere yapıştırın, pelvis dönecektir, kalçalarınız ile yeri itin, dizlerinizi yukarı kaldırın, ayaklarınızı birbirine paralel tutun ve yere sağlam basın, dizleri ayırın paralel konuma getirin, kolların üstü yerde kalsın dirseklerinizi kırıp avuç içlerinizi karnınızın alt bölümüne,

kasıklarınıza yerleştirin. Bu duruşu 1,5- 2 dakika kadar muhafaza edin sonra herhangi bir gevşeme tekniğini uygulayarak savasanayı bitirin.

 

Yüz üstü uygulanan yoga duruşları için:

 

Makarasana uygulayın, sonra kollarınızı dümdüz ileriye uzatın, avuç içlerinizle yeri kavrayın ve itin, kollarınızın tümüyle yere temas etmesini sağlayın, anlınızı yere koyun, omuzları genişletin, kürek kemiklerinizi belinize doğru indirin, nefes verirken karın kaslarınızı içinize çekin, bacaklarınızı birleştirip ayaklarınızın üstü ile yeri itin. Bu pozunuzu 1,5 dakika koruyun sonra makarasanaya geri dönün.

 

Pranayama ile balans:

 

Nadisuddhi : Nadileri dengeleme tekniğidir. Ruhsal, fiziksel ve zihinsel etkileri çok derinlere iner. Nadisuddhi bir nefes çalışması değildir, prananın kontrolüdür. Bunun için önce kriya nefes teknikleri uygulanır, sonra nadisuddhi yapılır. Sağ eliniz ile Nasıka mudra uygulayın, başparmağınız ile sağ burun deliğini(pingala) kapatın, soldan nefesinizi verin, aynı yerden alın, bu sefer yüzük parmağınız ile sol burun deliğinizi (ida) kapatın nefesinizi verin , aynı yerden alın, bu bir turdur. Daima soldan nefes vererek başlayın bu enerjinizi önemli ölçüde arttırır, nefes verirken ve alırken acele etmeyin çok sakin olun, nefesi yavaşlatarak sonuna kadar aynı tempoda boşaltın yine aynı tempoda diyaframı kullanarak derin nefes alın. Nadisuddhi nefesi sadece fiziksel denge değildir. Her gün artan periyotlarda uygulayacağınız nadisuddhi tekniğinin yansımalarını sağlıklı ve dengeli olarak tüm yaşamınızda deneyimlersiniz.

 

Son olarak şunu söylemek isterim en etkili ve en ince balans ayarı alçakgönüllü olabilmektir.

 

Kaynak: Laurence G. Boldt - Tao of Abundance-

 

Ferhan Yüksel

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...