Jump to content

Argumentum ad Verecundiam


Adramelech

Önerilen Mesajlar

Otoriteye dayanan argüman olarak çevrilebilecek mantıksal safsata. Bu mantıksal safsata aslında ad hominem‘in çok benzeri olsa da tam tersi durumlarda ortaya çıkar. Ad hominemde bir iddianın yanlış olduğu kanıtlanmaya çalışılırken iddianın kendisi bırakılıp iddiayı dile getiren ya da kaynak hedef alınırken Argumentum ad Verecundiam’de kaynak önceden kabul edilmiş (uzman, saygın kişi, otorite sahibi) olduğundan bu kaynaktan gelen iddialar eleştirel düşünceye tabi tutulmadan kabul edilir.

 

Burada bir şeyi belirtmemde fayda var. İnsanların hiçbirisi, dünyadaki her konu hakkında uzman olamayacağı için her zaman konunun uzmanlarını referans alırlar. Doktora gittiğimizde hastalığımızın ne olduğunu doktor bize söylediğinde konunun uzmanı olduğunu düşündüğümüzden onun söylediği şeyleri kabul ederiz. Ya da gazetedeki ekonomi profesörünün köşesinde yazdıklarını, ekonomi konusunda profesör seviyesinde bilgi sahibi olmadığımız için doğru olarak kabul ederiz.

 

Ancak, eğer bu uzman kaynakların yanılamayacaklarını düşünür ve söyledikleri her şeyin sırf uzman-otorite vs oldukları için doğru olması gerektiğini kabul edersek burada Argumentum ad Verecundiam olmuş olur.

 

Yani, bir konunun uzmanına danışmak ve onu referans almak gayet mantıklı bir hareket iken, herhangi bir kaynağı ya da uzmanı yanılmaz ve 100% doğru olarak kabul ederek başka referanslara ve kaynaklara başvurmamak Argumentum ad Verecundiam yani “otoriteye dayanan argüman” meydana getirir.

 

Bu mantıksal safsatanın en çok karşılaşılan türü, aslında konuyla ilgili bilgisi tesadüfi olabilecek, ancak başka açılardan saygın kişilerin fikirlerinin doğru kabul edilmesidir. Örneğin müzik profesörünün aragonit taşı ve kristal şifacılığı ile ilgili söyleyeceği herhangi bir şeyin, sokaktan geçen herhangi bir adamın söyleyeceğinden daha doğru olacağını düşünmek, en basitinden Argumentum ad Verecundiam olacaktır.

 

Bu sebepledir ki doğru bilgiye ulaşmanın olmazsa olmaz kuralı, elde bulunan ve belli bir otoriteye dayanan bilginin önce bilimsel olarak sağlamasının yapılıp yapılmadığını incelemek ve (argumentum ad populum‘a kaçmadan) başka saygın kaynaklarca doğrulanıp doğrulanamadığını kontrol etmek olacaktır.

 

Daha fazla bilgi için tıklayın.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...