Jump to content

Zen Meditasyonuna Başlangıç (Zazen)


Adramelech

Önerilen Mesajlar

Zazen Zen Budizmininin yegane meditasyonudur. Zen Budistleri genellikle "Meditasyon Budistleri" olarak bilinirler. Bu makalede henüz bu konuda yeterli bilgisi olmayan kişilerin nasıl zazen yapabilecekleri anlatılıyor.

 

Adımlar:

 

1 Küçük bir minder/yastık/zafu alın. Meditasyon pozisyonunuza ve tercihinize bağlıdır.

 

http://pad3.whstatic.com/images/thumb/e/e0/Zafu-light-3282.jpg/180px-Zafu-light-3282.jpg

 

2 Meditasyon pozisyonunuzu alın. Zazenin tam çevirisi "oturularak yapılan meditasyon"dur. Yani oturuş şekliniz çok önemli. Zazende kulanılan farklı pozisyonlardan bazıları şunlardır:

 

http://pad1.whstatic.com/images/thumb/4/4d/Seiza-7270.jpg/180px-Seiza-7270.jpg

 

  • Birmanyalı (Burmese) Pozisyonu. Bu en basit pozisyondur. Bacaklar çaprazlanır, dizler yere temas eder. Ayak bileklerinden teki diğerinin önüne gelir.
     
    http://www.mro.org/zmm/teachings/images/zazen/burmesefront.jpghttp://www.mro.org/zmm/teachings/images/zazen/burmeseside.jpg


     

  • Yarı Lotus Pozisyonu (Hankafuza). Sol ayak sağ kalça kemiğinin üstüne konur, sağ bacak sol kalça kemiğinin altında kalır.
     
    http://www.mro.org/zmm/teachings/images/zazen/halflotusfront.jpghttp://www.mro.org/zmm/teachings/images/zazen/halflotusside.jpg


     

  • Lotus Pozisyonu (Kekkafuza). Bu, en dengeli ve en uygun pozisyondur. 2 ayağı da karşı kalça kemiğinin üstüne koyarak yapılır. Başlangıçta bu pozisyon acı verici olabilir ancak denedikçe bacak kaslarınız alışacaktır. Eğer kronik diz ağrınız varsa önerilmez.
     
    http://www.mro.org/zmm/teachings/images/zazen/fulllotusfront.jpghttp://www.mro.org/zmm/teachings/images/zazen/fulllotusside.jpg


     

  • Dizçökme Pozisyonu (Seiza). Kalçanız ayak bileklerinin üstüne gelecek şekilde diz çökün. (Bkz. Üstteki Resim)
     
    http://www.mro.org/zmm/teachings/images/zazen/benchfront.jpghttp://www.mro.org/zmm/teachings/images/zazen/benchside.jpg


     

  • Sandalye Pozisyonu. Sırtınız tamamen düz olmak zorunda.
     
    http://www.mro.org/zmm/teachings/images/zazen/chairfront.jpghttp://www.mro.org/zmm/teachings/images/zazen/chairside.jpg


     

  • Ayakta Durma Pozisyonu. Kore ve Çin'de yaygın olan bu pozisyon, uzun süre oturamayan kişiler için çok yararlıdır. Ayaklarınız ve omuzlarınız aynı hizada olacak şekilde düz durun. Topuklarınız birbirlerine başparmaklarınızın olduğundan hafifçe daha yakın olmalı. Ellerinizi karnınıza sağ el sol elin üstünde olacak şekilde yerleştirin (Hepinizin bildiği namaz pozisyonunda olduğu gibi). Dizlerinizi kenetlemeyin.

 

3 Ellerinizi kozmik mudraya yerleştirin. Baskın elinizi avuç içi yukarıya gelecek şekilde koyun, diğer elinizi de aynı şekilde onun üstüne yerleştirin. Başparmaklar hafifçe temas etmeli. Resimdeki rahibin ellerini inceleyebilirsiniz.

 

http://pad1.whstatic.com/images/thumb/2/28/Upload-5054.jpg/180px-Upload-5054.jpg

 

4 Gözlerinizi kapatarak başlayın ve nefesinizden başka hiçbirşey düşünmeyin. Gözler yarı kapalı halde de bulunabilir.

 

5 10'a kadar nefes alış ve verişlerinizi sayın.

 

http://www.mro.org/zmm/teachings/images/zazen/breathanim.gif

 

6 Tekrar 1'den saymaya başlayın. Eğer zihninizin o anki durumunu bozarsa, ki bozacaktır, durumu kabullenin ve tekrar saymaya başlayın.

 

7 Buna yaklaşık 15 dakika boyunca devam edin. 10'a istenilmeyen düşünceler olmadan tekrar tekrar ulaşabiliyor hale geldiğinizde nefes alışınızı ve verişinizi tek tek saymak yerine bir olarak alın. Zamanla saymayı bırakıp sadece nefesinize konsantre olmuş olacaksınız. Bunun gerçekleşebilmesi için günlük olarak zazen çalışmanız gerekir.

 

8 Gözlerinizi açın, küçük ısıtma hareketleriyle kan basıncınızı normal haline getirin.

 

9 İlk hafta 15'er dakikalık meditasyonlar yapın ve 45 dakika ve 1 saat arası bir süreci yakalayana dek her hafta 5'er dakika artırın. Eğer düzenli ve kademeli olarak zazen yapmaya devam ederseniz, meditasyon süreçleriniz çok daha rahatlatıcı bir hale gelecek ve muazzam dinginliği tecrübe edeceksiniz. Derin zazende, bir dakikada sadece iki ve ya 3 kere solursunuz. Eğer bir insan bu dinginliği yakalayamazsa, asla tam olarak rahatlamış olamaz.

 

10 Dinginliği Keşfedin. Zazen sessizce oturmaktan çok daha fazlasıdır ve sizi içinizde gizli olan farkındalığınızı açacak içsel derinliğe taşıyabilir. Son adıma dinginliğinizi keşfederek ulaşacaksınız. Otururken ve sonrasında, kendinizi ve dünyayı gözlemlemek için vakit ayırın. Tüm duyularınızı kullanın. Meditasyon sırasında oluşan düşünceleri kabullenin ve onu gözlemleyin. Kabulleneni ve kabullenileni gözlemleyin...

 

 

 

 

İpuçları

 

  • Eğer bir pozisyonda çok fazla acı ve ya rahatsızlık hissediyorsanız; Kalkın ve başka bir pozisyon deneyin.
  • Sırtı düz tutmanın önemi diyaframın rahatça hareket etmesini sağlamasında yatar. Zazen sırasında ki nefes alışınız çok daha derin hale gelir.
  • Meditasyonu günlük bir şekilde yapamıyorsanız farklı bir düzende yapın.
  • Ellerin pozisyonu çok önemlidir. Elin bir tarafı fiziksel boyutu temsil ederken, diğeri spiritüel boyutu temsil eder. İkisini bir araya getirmek, kişiye, iki boyutun da uyum/harmoni içinde olması gerektiğini hatırlatır. Ayrıca, birbirine temas eden başparmaklar, bilinçaltınızı idare etmenizi sağlar. Eğer başparmaklarınızı birbirine bastırır halde bulursanız, bu çok gergin olduğunu ve rahatlamanız gerektiğini gösterir. Eğer düşerlerse, uyku haline geçiyorsunuz demektir. Birbirlerine hafifçe temas eder konumda olmalıdırlar.

 

İhtiyacınız Olan Şeyler

 

  • Üzerine oturacağınız bir minder ya da zafu.
  • Rahatsız edilmeyeceğiniz sessiz bir oda.
  • Meditasyon yapacağınız süreyi bilmenizi sağlayacak bir alarm. Eğer alarm kullanırsanız çok hafif bir ton olmalı. Ani ve yüksek bir ses meditasyon sürecinizi bozmamalı. Ancak o sesi bekler hale de gelmemelisiniz!
  • Rahat hissedebileceğiniz bol kıyafetler.

 

Kaynak: http://www.wikihow.com/Begin-Zen-Meditation-%28Zazen%29

http://www.mro.org/zmm/teachings/meditation.php

 

 

Not: Kendi çevirimdir. Başka bir platformda kullanırsanız kaynak belirtiniz.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...