Jump to content

Christian Rosenkreutz (gül-haç örgütü)


luciferian

Önerilen Mesajlar

Gül-Haç örgütü,14. ya da 15. yüzyılda doğan ve 106 yıl (1378 - 1484) yaşayan Christian Rosenkreutz (soyadı Gülhaç anlamına gelir) tarafından kurulmuştur.Soylu Alman bir aileden gelen Christian Rosenkreutz, erken bir yaşta yetim kalmış, bir manastırda yetişmiş, 16 yaşında doğu seyahatine çıkmış,Arabistan, Mısır ve Fas’ı gezmişti.

İslâm ülkelerinde bu gezileri sırasında çevirdiği M Kitabından-Liber Mundi (Dünya’nın Kitabı)kaynaklanan evrensel uyum bilimini ona öğreten Müslüman düşünürlerle ilişki kurmuş ve bu öğretilere dayanarak aynı anda evrensel dini, felsefi, siyasi ve sanatsal reform planını tasarlamış;Bu planı gerçekleştirmek üzere birkaç müridiyle bir araya gelerek kurduğu topluluğa ‘Gül-Haç’ (Rose-Croix) adını vermişti.

Topluluğun, bilgilerini açıklamamaya ant içmiş az sayıda üyesi vardı.

Topluluk, 1614 yılında Farma Franitatis bir yıl sonra da Confessio Fraternitatis adlarında iki manifestonun yayınlanması ile ün kazanmıştır.Aydınlanma düşüncesinin kökeninde bu manifestolar yatar.

 

Christian Rosenkreutz’in İslam dünyasındaki yolculuğunu 1389 ile 1402 arası

eya Birinci Sultan Süleyman’ın saltanatı sırasında (1402-1410) ve 1453’teki İstanbul’un fethinden önce gerçekleştirdiği anlaşılıyor.Fetihten önce Avrupa ve İslam dünyası arasındaki ilişkinin normal olduğunu hatırlarsak, C. Rosenkreutz gibi İslam kültürünü taktir eden ve seven genç birisi,İslam ülkelerinde bilgili çevreler tarafından kabul görüp aralarına girme fırsatını neden kaçırmadığı anlaşılabilir.

Halifeliğin sonu ile ortaya çıkan entelektüel çöküntüye rağmen Kahire,Bağdat ve Şam üniversiteleri halen çok itibarlıydı.Gregory IX, Aristo ve İslam filozofları üzerindeki yasağı kaldırdığından beri de ortaçağ skolastiği kıpırdanmaya başlamıştı.

Bu açıdan genç bir Alman bilginin Kudüs’e gitmesi, Şam’da ve Mısır’daki medreselerdeki derslere katılması,İslam felsefesini öğrenmeye çalışması hiç de şaşılacak bir şey değildir.

 

Christian Rosenkreutz, özellikle tıp ve matematik üzerinde çalıştığı üç yıllık bir süreden sonra Arabistan’dan (Sinu Arabico) araştırmalarını bitki ve hayvanlara yoğunlaştırdığı Mısır’a hareket etti.Fas’a doğru yolculuğa çıkmadan önce Mısır’da pek uzun kalmadığı gözükmektedir.Fas için söyledikleri dikkat çekicidir: “Her yıl Müslümanlar’ın gönderdiği temsilciler toplanırlar ve birbirlerine sanatlarda [bilimlerde] daha iyi bir şeylerin keşfedilip keşfedilmediği veya deneylerin temel ilkelerini çürütüp çürütmediğini sorgularlar.

Dolayısıyla, her yıl matematiği, tıbbı ve majiyi (doğanın sırları ilmi) geliştiren yeni şeyler ortaya çıkar”.

Ancak majilerinin tam olarak saf olmadığını ve Kabala’larının dini doktrinlerle yozlaştığını, bir tür büyüye dönüştüğünü fark etti.Fas’ta tanıştığı bilginler diğer Müslüman ülkelerdeki bilginlerle sürekli temas halindeydi.“Elementaryler”, yani elementleri araştıranlar ona bir çok sırlarını açıklamışlardı.

 

Bu sıralarda Fas, felsefi ve okült (gizemli, gizli, ilm-i ledun) araştırmaların merkeziydi:

Burada Ebu Abdullah, Cabir bin Hayyan ve İmam Cafer el-Sadık’ın simyası,

Ali eş-Şabramallişi’nin astroloji ve majisi (magi, mecusi, mahatma, master, maceste vb. aynı köktendir; yüce, büyük, ulu anlamına gelir.Burada doğa sırları ilmi veya bozulmuş haliyle büyü manasındadır) Abdurrahman bin Abdullah el-İskari’nin ezoterik (içrek, batıni, ledun) bilimlerini öğretenler vardı.Bu araştırmalar Emevilerden beri rağbet görüp sürmekteydi.

 

Gül-Haç örgütünün amaçlarını pratiğe geçirmeye çalışan kişiler arasında en önemlisi ve en tanınmışı Sir Francis Bacon’dur.Bacon aslında İngiliz Tapınakçıları’nın büyük üstadıdır.

Gül-Haç Üstadı olarak, gizli ilimler, özellikle de Kabala,büyü ve simya konularında dönemin en bilgili şahsiyetidir.Bilimsel adı verilen çalışmalarının esas amacı, mistik-doğaüstü güçleri kullanarak doğaya hakim olmaktır.Roger Bacon (öl. 1292) ile başlayan çizgide gelişen Aydınlanma uyanışı Françis Bacon (öl. 1626), Descartes (öl. 1650), John Lucke (öl. 1704), Newton (öl. 1727)), Montesque (1729), Voltaire (öl. 1778), Diderort (öl. 1784) Kant (öl. 1801) vb.Aydınlanma çağının mimarları ile devam etti. Bunların hepsi Gül-Haç Cemiyetin üyeleriydiler.Dolayısıyla masondular.Böylece, Aydınlanma’nın İngiltere kısmı, Francis Bacon ve onu izleyen biraderleri tarafından gerçekleştirildi.Alman ve Fransız Aydınlanmaları da, yine aynı şekilde Gül-Haç ya da Mason localarında gelişecekti.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Alıntı yapılan veya özetlenen (ya da copy/paste yapılan) kaynaklar bence mutlaka belitirtilmeli! Çünkü öyle konulardan bahsediliyor ki, yazarın düşünce yapısına göre herşeye çok farklı anlamlar yüklenebilir. (CR'nin Düğünü özetlense dahi)

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

C.R etrafına Ortaçağ Okültizminin en romantik geleneklerini toplayan büyük bir öncüdür. Tarih, bu emsalsiz kişinin gerçek ismini miras bırakmamıştır,

C.R. besbelli mistik amaçlar için seçilmiş bir lakap yada takma isimdir.

1378’de doğumu ve 1484’de vefatı ile fiziksel varlığı görünüşte 106 senelik süredir. Batıdaki Okültizim reformasyonunu onun çaba ve gayretlerine atfedebiliriz.

 

Alıntıdır.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...