Jump to content

İmhotep ; Imouthis, Barış İçinde Gelen


nevermore

Önerilen Mesajlar

http://img.webme.com/pic/g/gizliilimler/imhotep.jpg

 

İmhotep (M.Ö. 2667 - M.Ö. 2648), eski Mısır'da mimar, yazar, hekim, mucit ve firavun Djoser'in veziri olan efsanevi kişi. Firavun 3. Zoser döneminin baş veziridir. İmhotep, çağının en büyük dehalarından biridir; bilimsel bilgileri yenileyip zenginleştiren bazı hekimlik ve astronomi incelemelerinin yer aldığı "Ahlak Bilgileri"nin yazarıdır. Adı "Sulh ve sükûndan gelen" anlamında olan İmhotep, engin tıbbî bilgisinin yanı sıra mimârî ve astrolojide de söz sahibi, yazarlık ve rahiplik yapan, çok yönlü bir alimdir. İmhotep, aynı zamanda katiplerin de başıdır. Yunanlı ve Mısırlı katipler, yazı yazdıklarında son damlayı İmhotep için dökerlerdi.

 

Babası mimar Khanofer ve annesi Khereduankh'tir. Ronpetnofret adında bir eşi vardır. Dehâsından ötürü sonraki Mısır nesilleri tarafından tanrısallaştırılmıştır. İmhotep, ilk yapılan basamaklı piramidin mimarıdır. M.Ö. 2630'da Sakkara'da bulunan ve basamaklı piramit olarak bilinen Zoser piramidini o yapmıştır. Bu piramidi yaparken eski Mısır yazılarında kutsal olan Üçgenden (firavunu sonsuzluğa taşıması için) ve merdivenden (firavunu sonsuzluğa daha rahat ulaştırması için) yararlanmıştır. 60 metre yüksekliğindeki bu piramit, ölmüş hükümdarı, Helipolis'in ışıklar saçan tanrısı Ra'ya götürecek bir merdiven oluşturmaktaydı.

 

 

 

İlk firavunlar, altında gömü odalarının bulunduğu tek katlı tuğla yapılar olan mastabalara gömülüyordu. Yönetici sınıftan ölüleri mastabalara gömme adeti, M.Ö. 2630 dolayında firavun Zoser için basamaklı piramitin yapılmasıyla değişti. İmhotep, Mısır ın en büyük piramidini inşa etmekle kalmadı, aynı zamanda da TAŞI ilk kez bir yapı malzemesi olarak kullanmış da oldu. İmhotep, öyle başarılı oldu ki, sonradan tanrı ilan edildi.

 

Eski Mısır'da tıbbın iki sembolü vardır; yılan ve İmhotep. İmhotep, adı günümüze dek gelmiş, ilk doktordur. Üçüncü krallık devrinde Mısır'da yaşamış ve kendisine Ptah'ın oğlu ve tıp tanrısı olarak tapınılmıştır. Tıbbın babası olarak kabul edilen Hipokrat'tan yüzyıllar önce modern tıbbı kullanmıştır. Yunanlılar, onun Asklepios olduğunu düşünürler.

 

Mısır halkı, onu bütün zamanların en büyük doktoru olarak tanımıştı. Kazılarda yüzlerce bronz heykelciği ele geçmiştir. Bu heykelcikler, onu bir tanrı olarak değil, üzerinde önlüğü, ayağında sandaletleri ve elinde bir papirüs ile bilge bir kişi olarak göstermektedir.

 

Eski yazılar Imhotep'in Memfis'in dışında sonradan kutsal ilan edilen bir yapı inşa ettiğinden bahsederler. Tapınak ve sanatoryum karışımı bir yer olan buraya Mısır'ın dört bir yanından iyileşmek isteyen hastalar akın etmişlerdir. Ayrıca Imhotep'in yardımcılarının yönettiği bir tıp okulu da bulunmaktaydı. Yetişen doktorlar ilk tecrübelerini burada yapmaktaydılar. Bundan daha önce dünyanın hiçbir yerinde tıp konusunda eğitim verildiğine dair bir belge bulunamamıştır.

 

M.Ö. 300 yıllarında yaşayan Manetho adlı bir Mısır rahibi yazdığı firavunlar tarihinde bahseder Imhotep'ten. Imhotep, burada yazılanlara göre yontulmuş taşlarla inşaatın kaşifidir ve yazıyı da geliştirmiştir. Yunanlılar da kendisini olmasa bile, en azından adını biliyorlardı Imhotep'in ve ona Imouthes diyorlardı. Onu kendi tıp tanrıları ile bir tutmuşlardı.

http://img.webme.com/pic/g/gizliilimler/imhotep01.jpg

1926 yılında Imhotep'in efsane olmayıp gerçekten yaşadığı anlaşılmıştı. Sakkara civarında firavun Zoser'in bir heykeli bulunmuştu. Heykelin kaidesinde Imhotep'in adı ve rütbeleri bulunmaktaydı. Bütün büyük eserlerin firavunlara atfedildiği bir ülkede (hem de bir firavun heykelinde) bir insanın adının geçmesinin oldukça büyük bir onur olduğu kuşku götürmez bir gerçektir. Böylece tüm dünya Sakkara'daki ünlü basamaklı piramidi Imhotep'in yaptığını öğrenmiş olmuştu.

 

Ne kadar garip olursa olsun Imhotep'e ait bir mezar bulunamamıştır. Sakkara civarında yapılan tüm kazılarda bir mezar aranmıştır ama çalışmalar bir sonuç vermemiştir. İşin ilginç yanı ölümünden bahseden bir yazıtın da olmamasıdır. İmhotep'in mezarı hala bulunamamıştır; ama hastalarını tedavi ederken kullandığı oda bulunabilmiştir ve modern tıbbı kullandığı kanısına bu yolla varılmıştır. Bir rivayete göre İmhotep'in mezarının bulunamamasının sebebi, ölmeden daha doğrusu öldürülmeden önce yaşadığı bir yasak ilişkiden sonra lanetlenerek diri diri mumyalanmasıdır. Ayrıca İmhotep'in ölürken, "geri dönüp dünyaya büyük bir kaos yaşatacağı" konusunda yemin ettiği de rivayet edilmektedir.

 

http://img.webme.com/pic/g/gizliilimler/imhotep-3.jpg

 

İmhotep (English)

 

İmhotep was chief architect to the Egyptian Pharaoh Djoser (reigned c.2630 - c.2611 BC). He was responsible for the world's first known monumental stone building, the Step Pyramid at Saqqara and is the first architect we know by name.

 

A commoner by birth, Imhotep's intelligence and determination enabled him to rise through the ranks to become one of Djoser's most trusted advisors, as well as the architect of the pharaoh's tomb, the Step Pyramid.

 

Imhotep's influence lived on well after his death. In the New Kingdom he was venerated as the patron of scribes, personifying wisdom and education. In the 'Turin Papyri' from this period he is also described as the son of Ptah, chief god of Memphis, in recognition of his role as a wise councillor.

 

During the Late Period his veneration extended to deification and he became a local god at Memphis where he was glorified for his skills as a physician and a healer. He is said to have extracted medicine from plants and treated diseases such as appendicitis, gout and arthritis. At Memphis he was served by his own priesthood and he was considered to be an intermediary between men and the gods. It was believed that he could help people solve difficulties in their daily lives and cure medical problems.

 

When the Greeks conquered Egypt they recognised in him attributes of their medicine god Asclepius, and continued to build temples to him. His reputation lasted until the Arab invasion of North Africa in the seventh century AD.

 

ALINTI

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...