Jump to content

Bir saatte 100 yıldız kayacak[Bitti]


FearTheFutuRe

Önerilen Mesajlar

12 - 13 Ağustos tarihlerinde yaşanacak Perseus meteor yağmurları sırasındabir saatte ortalama 100 civarında meteor kayması görülebilecek.

 

Antalya Saklıkent'te bulunan TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi’nin Müdürü Prof. Dr. Zeki Eker, meteor yağmurunun, küçük pirinç ve nohut tanesi veya yumruk büyüklüğündeki meteor parçalarının atmosfere girip yanması sonucu oluştuğunu, halk arasında bunun ‘yıldız kayması’ olarak bilindiğini söyledi.

 

Yılın önemli gök olaylarından ikisinin Ağustos içinde izleneceğini belirten Prof. Dr. Eker, “Birincisi, 17 Temmuz'da başlayıp 24 Ağustos'a kadar sürecek olan ve 12- 13 Ağustos gecesinde maksimuma erişecek Perseus meteor yağmurlarıdır. Diğeri de 13 ağustos da gerçekleşecek olan Spika yıldızı, Mars, Satürn, Venüs ve Ay’ın gökyüzünde batı ufkunda birbirlerine yakın görülmesidir” dedi.

 

Prof. Dr. Zeki Eker, 12- 13 Ağustos tarihlerinde yaşanacak Perseus meteor yağmurlarının, benzeri diğer meteor yağmurlarının en önemlisi olduğunu belirterek, bir saatte ortalama 100 civarında meteor kayması görülebileceğini kaydetti. Prof. Dr. Eker, Swift Tuttle Kuyruklu Yıldızı'nın 1862 yılında keşfedildiğini, 1995 yılında dünya yörüngesinden geçtiğini, 2128 yılında tekrar görülebileceğini söyledi.

 

Perseus takım yıldızı 12- 13 Ağustos tarihlerinde saat 23.00 sıralarında kuzeydoğudan yükselecek. Gece yarısından sonra kayan meteor sayısı bir saatte 100'ü de aşacak. Işık yoğunluğunun az olduğu, şehir dışında, köy, kasaba gibi yerlerde, tarlada, sahilde çok rahat izlenebilecek.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Her yıl Ağustos aylarında yaşanan meteor yağmuru, 12 Ağustos gecesi doruğa çıkacak ve yerden net şekilde izlenebilecek.

 

Temmuz ortalarında başlayan Perseid meteor yağmuru, yarın gece en yoğun zamanlarını yaşayacak. Dünya atmosferine girecek olan binlerce meteor, 12 Ağustos gecesi gökyüzünde şenlik yaratacak.

 

Perseid meteorları gece şehir ışıklarından uzakta ve bulutsuz bir gökyüzünde net şekilde saatlerce izlenebilecek. Ankara Üniversitesi rasathanesi başta olmak üzere pek çok kurumda bugün ve yarın Perseid izleme faaliyetleri düzenleniyor.

http://media1.ntvmsnbc.com/j/NTVMSNBC/Components/ArtAndPhoto-Fronts/Sections-StoryLevel/NTV%20Bilim/Uzay/2010/a%C4%9Fustos/100811-perseidyagmuru2.widec.jpg

 

Perseid meteor yağmuru, Dünya’nın Swift-Tuttle kuyruklıyıldızının geride bıraktığı kaya bulutunun içinden geçmesiyle oluşuyor. Bu kalıntı göktaşlarının bazıları saatte 11 ila 72 km hızla Dünya atmosferine giriyor ve alevlenerek ışık saçıyor.

 

Astronomlar Türkiye’den kuzey-batı yönünde yoğunlaşabilecek meteor yağmuru sırasında, sabırlı olunursa 100’e yakın ‘yıldız kayması’ görülebileceğini söylüyor.

RASATHANEDEN BAŞKENTLİLERE DAVET

 

Ankara Üniversitesi Rasathanesi, yarın ve ertesi gün düzenleyeceği etkinliklerde, başkentlileri, meteor yağmurlarını şehir ışıklarından uzakta izlemeye davet ediyor.

 

Saat 20.00′de başlayacak etkinlikte katılımcılar meteor yağmurları konusunda bir sunum dinleyerek merak ettiklerini öğrenme fırsatına sahip olacak. Ayrıca, mevsim itibariyle görülebilen takımyıldızların mitolojik hikayeleriyle birlikte tanıtımı da yapılacak.

Etkinlikte, teleskoplarla Galile Uyduları, Jüpiter ve Andromeda Galaksisi de izlettirilecek. Rasathane yetkilileri, meteor yağmurunu uzun saatler boyunca izlemek isteyenlere tulumlarını da yanlarında getirmelerini öneriyor.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...