Jump to content

Kurt ve Mitoloji


nevermore

Önerilen Mesajlar

PEK ÇOK MİTOLOJİ DE,ÖZELLİKLE ESKİ ATALARIMIZDA KURT,TANRI NIN VE YAKARIŞIN SİMGESİ OLMUŞTUR.

Kurt, dünyanın çeşitli kültürlerinde farklı şekilde mitolojiye yansımış, bazen hayranlık duyulmuş, bazen de tehlike olarak görülüp nefret edilmiş bir türdür. Avrupa kültürlerindeki masallarda ve efsanelerde çoğunlukla tehlikeli ve nefret edilen bir kötülük sembolü olarak geçer. Bu kötü yansımanın bazı örnekleri, İskandinav mitolojisindeki dev kurt Fenrisulfr ile Skoll ve Hati karakterleri ve kurtadam efsanesidir. Ortaçağ Almanyası'ndan kalan Kırmızı Şapkalı Kız masalı ve bazı diğer masallarda da kötülüğün sembolü bir kurttur. Öte yandan, antik Roma kültüründe, kurt, Roma şehrinin kurucuları Romulus ve Remus'u emziren kutsal bir yaratıktır.

 

Orta ve Kuzey Asya kültürlerinde ve bu kültürlerle eski bir bağı olan Kuzey Amerika yerli kültürlerinde kurt daima hayranlık duyulan ve kutsal sayılan bir hayvan olarak karşımıza çıkar. Türklerde, Moğollarda, Kuzey Amerika'nın Erokez, Aleut ve Tlingit halklarında kutsal ata ve halkın totemi olarak görülür. Alaska'da yaşıyan Aleut halkı, atalarının ruhlarının kurtların içinde yaşadığına inanır ve her sene göç eden bufalo sürüleri geldiğinde vahşi kurt sürüleri ile yan yana koşarak onlarla birlikte bufalo avlarlar.

 

Türk mitolojisinde kurt

 

Bu kurt kültürünün Türklerdeki en eski kanıtları, Türklerin ataları olarak görülen Hsiung-nu(Hsiung-nu = Hun bkz İbrahim Kafesoğlu, "Türk Milli Kültürü") halkında (MÖ 1700 - MS 300) ve bunlardan sonra gelen Türk halklarında, kültürlerinin önemli bir unsuru olarak görülür. Türkler, Tengri tarafından gönderilen Asena adında bir dişi kurdun ilk hükümdarlarının annesi olduğuna inanmış ve kurdu kutsal saymışlardır. Kurt resimleri bazı eski Türk bayraklarında yer almış ve Türk ordusunun başında bulunan kimseye "kök böri" (mavi kurt ya da gök kurdu) denilmiştir. Kurdun eski Türk kültüründeki yerini gösteren bir kanıt da, bir çocuğu emziren dişi kurdun, MS 6'ncı yüzyılda kabartma olarak Bugut dikilitaşına kazınmış resmidir. Türklerin en eski düşmanlarından olan Çinlilerde ise kötülüğün, acımasızlığın ve oburluğun sembolüdür.

 

Türklerin eski inançlarında ve mitolojilerinde kurtlar kutsal sayılır ve göğe doğru uluyarak Göktanrı'ya dua ettiğine inanılırdı.

ALINTI

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Orta Asya Türk mitinde Asena adlı dişi kurt, kaanı emzirerek büyüttüğü için, onun annesi kabul edilmiştir. Bilindiği gibi Ergenekon destanında kurt, Türklere kılavuzluk ederek demirden dağlarla çevrili yurttan çıkmalarını sağlamıştır. Oğuz Kaan mitinde erkek bir kurt yol göstererek onları İdil Moran’a götürür. Oradaki savaşta Oğuz Kaan galip gelir. Aynı destanda yine kurt, değişik yerlere gidiş için hep rehberlik yapar. Ayrıca kök böri (mavi kurt veya gök kurdu) bayraklarda yer almıştır. Orta Asya’da Ergenekon destanına benzer, başta Moğollar olmak üzere epeyce kurt söylenceleri vardır. Çin mitolojisinde kurt, kötülük ve acımasızlığın simgesidir. Kurt, Yunan mitolojisinde Apollon’a adanmış hayvanlar arasındadır. Roma mitolojisinde Roma’nın kurucusu Romus ve Romulus’u dişi bir kurt emzirmiştir. Lupa isimli bu kurt, yavrularını henüz kaybetmiş ve onların yerine Romus ve Romulus’u emzirerek onların hayatta kalmasını sağlamıştır. Ayrıca Romalıların savaş tanrısı Mars’ın başlıca hayvanı, dişi kurttur. Aztekler kurdun sinsiliğini takdir ederken aynı zamanda savaşçının sembolü olarak mitlerinde yer alır. Buna karşın Mayalar kurdu pek beğenmemektedirler. İskandinav mitolojisinde güneş ve ay, peşlerine takılı kurtlar yüzünden devamlı olarak gökyüzünde koşmak zorundadırlar. İncil’de kurt genellikle kötülüğün maskesi olarak tanımlanmıştır.

 

O.Gazi Baykal

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...