Jump to content

Rahatlama ve Konsantrasyon Egzersizi


nevermore

Önerilen Mesajlar

RAHATLAMA

Rahatlamak, gevşemek, doğru nefes alıp vermek için hepimiz küçük bir zaman dilimi ayırabiliriz. Aslında ayıracağımız bu küçük zaman dilimleri, tekrar çalışabilmemiz için gereken enerjiyi ve dikkati toplamamıza, çevremizdeki insanları daha iyi algılayıp, doğru iletişim kanallarını açmamıza yardımcı olacaktır.

Öfke, sinir bozukluğu, yorgunluk, depresyon, uykusuzluk, stres gibi çağımızın bize getirdiği olumsuzlukları azaltmanın küçük ve sihirli etkilerini taşıyan birçok egzersiz mevcuttur.

Çoğumuz daha pozitif olmayı, daha verimli ve etkin çalışmayı, sevgi dolu, sakin, huzurlu bir ruh halini içimizden yansıtmayı arzu ediyoruz. Gün içinde ayıracağımız çok kısa zamanlarda bu ruh haline hazırlık oluşturacak rahatlama ve konsantrasyon egzersizleri yapabiliriz.

RAHATLAMA EGZERSİZİ

Bedeni Sarkaç Gibi Sallamak: Öncelikle dik olarak ayakta durun. Sonra çok yavaş bir şekilde bedeninizi problemsiz olarak ayakta kalabilecek kadar öne doğru sallamaya başlayın. Ardından kendinizi tekrar yavaş yavaş geri bırakın ve sonra da ters yöne, yani arkaya doğru sallanın. Yaklaşık bir dakika kadar böyle sakin ve düzgün bir şekilde arkaya ve öne doğru sallanın, sonra hareketlerinizi gittikçe küçültün ve hareket yönünü değiştirerek yanlamasına sallanın.

Şimdi biraz önce tarif edildiği gibi hareket edin, yalnız bu sefer sağa ve sola doğru. Bu hareketi de yavaş yavaş küçültün. Daha sonra kendi orta noktanız çevresinde gövdenizle dairesel hareketler yapın, önce saat yönünde, sonra da aksi yönde. Daireleri gittikçe küçültün, öylesine ki, dışarıdan bakan bir kişi hiçbir hareket algılayamasın. Ardından hareketsizleşin ve yeni bulduğunuz merkezde bir süre öylece kalın. Kendi merkezinizi bulduğunuzda, hissettiğiniz rahatlığın tadını çıkarın.

Bu egzersiz özellikle kendi içsel dengenizi tekrar kurmak istediğinizde yararlıdır.

KONSANTRASYON

Konsantrasyonun sırrı, tüm enerjinin bir noktaya yöneltilmesidir, başka bir deyişle tüm dikkatin sadece tek bir konuya verilmesidir.

Temel olarak, belli bir anda şuurumuzda sadece bir düşünce olabilir. Konsantrasyon zayıflığı kavramı, düşünceleri uzunca bir süre belli bir konu üzerinde sürekli olarak tutma yeteneğinin olmadığı durumları ifade eder.

Örneğin iş yaşamında konsantrasyon yeteneğimizi geliştirmek istiyorsak, yaptığımız işin bizi çekmesini sağlamalıyız. Çünki bizi cezbeden işlere isteyerek dikkatimizi veririz. Buna karşın yaptığımız işi bir yük olarak algılarsak, bu bizim için gerçekten bir yük olacaktır. İşimizin çekici yanlarını görebilmek için işimize karşı olan tutumumuzu değiştirmemiz çok faydalı olur.

Bunun için işimize değişik açılardan bakabiliriz, örneğin;

 

* aktif bir tatil,

* dinamik bir meditasyon,

* kendimizi gerçekleştirmenin yolu,

* şuurumuzu genişletme aracı,

* konsantrasyon egzersizi,

* bir hediye-çünkü işsiz değiliz.

Konsantrasyonumuzu artırmak için birçok egzersiz vardır, bize uygun olduğunu düşündüğümüz bir tanesini seçebiliriz.Bunlardan birine burada yer verelim:

BİR NOKTAYA BAKMAK

Bu, düşünceleri istenilen hedefe en iyi şekilde konsantre etmek ve odaklamak için yogada da kullanılan başarılı bir egzersizdir.

Öncelikle bir kağıda siyah bir nokta çizin ve bunu göz hizasında uygun bir duvara asın. Bu duvarın bir, iki metre ötesinde bir sandalyeye oturun ve noktaya bakmaya başlayın. Mümkün olduğunca rahatlayın ve bel kemiğinizi dik tutmaya çalışın.

Şimdi tüm dikkatinizi bu siyah noktaya verin. Rahat olun ve hiç kasılmadan duvardaki kağıda bakın. Sadece noktaya bakın.

Rahatsız edici bir düşünce veya istenmeyen bir duygu ortaya çıktığında, yeniden tüm dikkatinizi duvardaki noktaya verin. İsterseniz sizinle nokta arasında çok yoğun zihinsel-ruhsal bir bağ olduğunu tahayyül edebilirsiniz. Bu bağ sizinle duvar arasında bir ışına benzetilebilir. Aklınıza gelen her düşünce ve içinizde oluşan her duygu bu ışına akmakta, çözülmekte ve konsantrasyona dönüşmektedir.

Bu egzersiz yardımıyla konsantrasyon yeteneğinizi zamanla geliştirebilirsiniz. Ancak bu egzersizi gerginlik veya kasılma oluşmadan uygulayabileceğiniz zamanlarda yapın. Egzersiz için ideal süre on dakikadır.

Uzmanlar bu yöntemin sadece konsantrasyon yeteneğini geliştirmekle kalmayıp, aynı zamanda ruhsal gerginlikleri de ortadan kaldırdığını ve genel olarak rahatlatıcı ve güçlendirici bir etkisi olduğunu ifade etmektedirler.

YAŞAMA YAYILMIŞ KONSANTRASYON EGZERSİZİ

Çağımızda, yaşayan çoğu insan gibi zaman bulamamaktan yakınıyorsanız, günlük yaşamınızdaki tüm fırsatları konsantrasyon çalışması için değerlendirebilirsiniz.

Biraz önce baktığınız bir vitrini ya da çıktığınız bankadaki memurun yüzünü tüm ayrıntıları ile hatırlamaya çalışmak da bir konsantrasyon çalışmasıdır.

Sabahları evden on dakika erken çıkmak ve otobüse yürürken, daha önce defalarca yürüdüğümüz yolda dikkatimizi hiç çekmeyen küçük ayrıntıları bulmaya çalışmak ya da farklı bir yoldan gitmeyi denemek ve bu yeni yoldaki değişik ayrıntıları zihin gözümüzde en ince noktasına kadar canlandırmaya çalışmak da iyi bir konsantrasyon egzersizi olabilir. Herkes kendi yaratıcılığı sayesinde kendine uygun egzersizi bulabilir.

Bu küçük anların değeri aslında çok büyüktür. Kendi üzerimizde bunun pozitif etkilerini gözlemleyebiliriz. Rahatlamış, işine, gücüne kendini tam anlamıyla verebilen bir insan, gerçekten o anda ne yapması gerekiyorsa onu yapmayı başarabilecektir. Gereksiz yere tüketilmeyen enerji daha pozitif davranış ve yaşam biçimleri olarak bizden yayılabilecektir.

Bunları yaparken bizler, hem kendi içimizde bir denge kurmuş, hem de diğer insanlar ile ruhsal anlamda daha değerli tesirler alıp vermeye açık hale gelmek için adım atmış oluyoruz.

Kaynak: Yazıda verilen Rahatlama ve Konsantrasyon Egzersizleri, Kurt Tepperwein’in RM Yayınları tarafından basılan “Mantal Çalışma Uygulamaları” isimli kitabından alınmıştır.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...