Jump to content

Diriliş Reçetesi


Logii

Önerilen Mesajlar

http://www.nationalgeographic.com.tr/ngm/0905/images/konu_buyuk_3.jpg

Soyu tükenmiş türlerin yeniden canlandırılması işi artık bilimkurgudan sayılmıyor. Peki ama bu iyi bir fikir mi?

http://www.nationalgeographic.com.tr/ngm/0905/images/bg_feature_leadin_bot.gif

Sibirya'da permafrosttan çıkan her bir yeni kıllı mamut cesedi, bu Buzul Çağı devinin diriltilip diriltilmemesi konusunda yeni tartışmaları tetikliyor. Araştırmacılar, bu umudun gerçeğe dönüştürülmesi için gerekli araçların en azından bir bölümünü geliştirmiş durumda. Kobe (Japonya) merkezli çalışan üreme biyoloğu Teruhiko Wakayama önderliğindeki bir ekibin, geçtiğimiz Kasım'da, 16 yıldır donmuş halde olan fareleri klonladıklarını bildirmelerinin ardından, uzmanlar aynı tekniklerin, permafrostta korunan mamut ve diğer soyu tükenmiş türlerin klonlanmasının önünü açabileceği varsayımında bulundu. Birkaç hafta sonra, Pennsylvania Eyalet Üniversitesi'nden Webb Miller ve Stephan C. Schuster önderliğindeki bir grubun mamut genomunun yüzde 70'ini yayımlaması ve bir mamut yapmak için gerekebilecek temel verilerin çoğunun ayrıntılarını ortaya koymasıyla birlikte klonlama konusu yeniden gündeme geldi. Jurassic Park'ın çekim aşamaları üzerine bir filmde bilimsel danışmanlık yapan, McMaster Üniversitesi'nden kalıntı DNA uzmanı Hendrik Poinar, "Steven Spielberg soyu tükenmiş hayvanların klonlanması kaçınılmaz dediğinde, gülmüştüm," diyor. "Ama artık gülmüyorum, en azından mamutlar konusunda. Bu gerçekleşecek. İş sadece ayrıntıların çözümlenmesine kaldı." Ancak Poinar'ın da kabul ettiği gibi, ayrıntılar insanın gözünü korkutur nitelikte. Bir mamut veya soyu tükenmiş diğer herhangi bir hayvanın klonlanmasına ilişkin başlıca iki aşama, tüm DNA dizisinin çözülmesi -mamutlar örneğinde 4,5 milyarın üzerinde baz çifti uzunluğunda olduğu tahmin ediliyor- ve bu verinin kanlı canlı olarak ifade edilmesi. Mamut genomunun bir bölümünün yayımlanması, sözü edilen bu ilk sorunun çözümü için iyi bir başlangıç olsa da, genomun kalan yüzde 30'unun da çözülmesi ve geçen yüzyıllar boyunca zamanla bozulan kalıntı DNA'ya karışmış hataların ayıklanması için, tüm dizinin birkaç kez daha analiz edilmesi zorunluluğu doğacak. Uzmanların ayrıca DNA'yı kromozomlar halinde paketlemesi de gerekecek -ve hâlihazırda, mamutların kaç kromozomu olduğunu dahi bilmiyorlar. Ama özellikle -yeni nesil çok hızlı DNA dizi analizi cihazları ve mamut kılından kaliteli DNA elde etmek için kullanılan basit ve ucuz bir teknik gibi- son teknolojik ilerlemelerin ışığında, yapılması gereken bu işlerin hiçbiri aşılamaz gibi görünmüyor. Schuster, "Bu artık teknoloji değil, sadece zaman ve para meselesi" diyor.

 

Yazı: Tom Mueller

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

böyle bir buluşun gerçekleşmesi demek büyük bir karışıklık yaratılması söz konusu demek bu konunun insanlar üzerinde etkisi araştırılacak demek.mamutlar bulunsunda neden insanlar bulunmasın? belkide einsteinın zamanda ışınlanma formulunu bulması kimyasal açıdan gerçekleşiyor ne büyük kargaşa olur belki de bulundu.. kim bilir?

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...