Jump to content

Viyana Sebze Orkestrası


Locked

Önerilen Mesajlar

http://www.istegenc.com.tr/content/images/content_2009/mayis/kultur_sanat/viyana_sebze_orkestrasi_01.jpgJürgen Berlakovic, Nikolaus Gansterer, Susanna Gartmayer, Barbara Kaiser, Matthias Meinharter, Jörg Piringer, Richard Repey, Ingrid Schögl, Marie Steinauer, Ulrich Troyer, Tamara Wilhelm dünyanın herhalde en sıra dışı müzik gruplarından birisinin üyeleri. 1998 yılında Viyana’da kurulan bu sıra dışı grup enstrüman olarak taze sebzeleri kullanıyor. Evet yanlış duymadınız; sebze.

Viyana Sebze Orkestrası elemanları özenle seçtikleri taze sebzeleri oyarak, kesip biçerek birer müzik aleti haline getiriyorlar. Örneğin havuçtan flüt, balkabağından davul, dolmalık biber ve salatalık ikilisinden saksafon benzeri enstrümanlar yapıyorlar.

Orkestranın kendine ait bir tarz sınırlaması da yok. Deneysel, elektronik, caz, noise, dub, clicks'n'cuts gibi bir çok tarzda besteleri var. Hatta bestelerinin yanı sıra albümleri bile var. Avrupa ve Asya kıtalarının bir çok ülkesinde konserler vermişler. Hatta geçtiğimiz yıl ülkemizde, Gaziantep’te bir konser verdiler.

Oldukça çılgın bir fikir olarak göze çarpsa da Viyana Sebze Orkestrası’nın bu fikrini yaratıcı bulanlar kadar fikrin tamamen saçmalık olduğunu düşünenlerde var. Orkestranın amacı sadece insanın yaratıcılığının sınırsız olduğunu göstermekten ibaret olsa da olayı çok başka yerlere, çok başka tartışmaların içine çekenler de var.

Dünya’da, özellikle Afrika kıtasındaki ülkelerde ciddi boyutlarda açlık sorunu yaşanırken grubun sadece zevk için sebzeleri tükettiklerini ve israf ettiklerini düşünenler grubu oldukça eleştiriyor. Hatta grubun sebzeleri enstrüman yapmak için harcamak yerine Afrika’ya yollamalarının dünyaya daha çok yarar getireceğini söyleyecek kadar da ileri gidiyorlar.

http://www.istegenc.com.tr/content/images/content_2009/mayis/kultur_sanat/viyana_sebze_orkestrasi_02.jpgGrup ise bu tartışmanın kendileri için çok anlamsız olduğunu, kullandıkları sebzelerin Afrika’da açlıktan ölen insanların hayatlarını değiştirmeyeceğini, hatta Afrika’ya yiyecek yardımında bulunsalar bile bunun oradaki düzeni bozacağını ve işleri içinden daha da çıkılmaz bir hale sokacağını iddia ediyor. Bu problemin kendilerinden çok yüksek gelire sahip ya da ihtiyacından çok daha fazla paraya sahip olan insanların problemi olduğunu söylüyorlar. Ayrıca grup Afrika’daki insanların yüzyıllardır müzik için sebzelerden yararlandığına da dikkat çekiyor.

Tabii ki bu tartışmalar nasıl sonuçlanır bilinmez ama Viyana Sebze Orkestrası yaratıcı fikri ile insanın neler yapabileceğinin sınırı olmadığının bir göstergesi.

 

 

 

video:

 

 

 

http://www.gemueseorchester.org/index.php?option=com_content&task=view&id=46&itemid=

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...