Jump to content

Gözünüz gökyüzünde olsun.[SONA ERDİ]


Ashtar Sheran

Önerilen Mesajlar

Bu akşam Perseid göktaşı yağmuru başlıyor

 

12.08.2009 13:05

http://www.haberturk.com/2009/08/12/kuturesim/perseidmini.jpg

 

PERSEID GÖKTAŞI YAĞMURU

Yaz gecelerine denk düşen bu göktaşı yağmuru, göktaşı yağmurlarının en tanınanıdır. Gökyüzü tutkunları gözlem programlarını göktaşı yağmurunu görebilmek için bu tarihler arasına denk getirmeye calışırlar.

Göktaşı sağanağının en yoğun olacağı gecelerin 11-12 ve 12-13 Ağustos geceleri olması beklenmekte. Yandaki gök haritasından da görülebileceği gibi göktaşları kuzey-doğu yönünde gece yarısından sonra yükselen Perseus takımyıldızından yağıyormuş gibi görülecekler. O tarihlerde gece boyunca Ay'ın olmaması gözlem için uygun koşullar oluşturmaktadır. Işık kirliliğine uğramamış şehir ışıklarından uzak olabildiğince karanlık bir yeri gözlem alanı olarak seçebilirseniz, göktaşlarını görme şansınız daha da artacaktır.

 

BİRİNCİ VİDEOYU İZLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ

İKİNCİ VİDEOYU İZLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ

 

GÖKTAŞI YAĞMURLARI NEDİR ?

Güneş çevresinde değişik yörüngelerde dolanan irili ufaklı her türlü kaya parçasına göktaşı denir. Kuyrukluyıldızların yörüngelerinde dolaşırken tamamen parçalandıklarında geriye kalan katı küçük çekirdek parçaları ve yine bu bozulma ve parçalanma süreci sırasında yörüngelerinde bıraktıkları kuyrukluyıldız maddesi göktaşlarının kaynağıdır. Ayrıca Apollo türü parçalanmış küçük gezegen artıklarına da göktaşı denir. Bunların boyutları 10 km çaplı kaya parçalarından, 1 mikron büyüklüğündeki toz parçacıklarına kadar değişir. Göktaşlarının büyük olanlarının kökeni küçük gezegenler, küçük olanların kökeni ise kuyrukluyıldızlardır. Eğer uzayda bol miktarda bulunan bu göktaşlarının yörüngeleri Dünya'mızın yörüngesi ile kesişirse, göktaşı büyük bir hızla (12-72 km/sn) atmosfere girer. Bu sırada meydana gelen sürtünme ile göktaşı ısınır, yanar ve ışık saçmaya başlar. Halk dilinde bu olaya yıldız kaydı denir. Özellikle açık yaz gecelerinde her insanın yıldız kayması olarak gördüğü hatta niyet tuttuğu bu ilginç görüntünün aslında uzaydaki yıldızlarla hiç bir ilişkisi yoktur. Göktaşının parlaklığının birden arttığı yanma işlemi bize çok yakın bir konumda, Dünya atmosferinde meydana gelir. Yılın belirli gecelerinde kayan yıldızların sayısı çok artar. İşte bu olaya göktaşı yağmuru adı verilir. Göktaşı yağmurunun hızlandığı gecelerde göktaşlarının yıldızlara göre gökyüzünde izlediği yol bir gök atlası üzerine çizilirse, tüm bu yolların aynı noktada kesiştiği görülür. Yani o gece, tüm göktaşları gök yüzünde sanki bu noktadan geliyormuş gibi görülürler. Gökyüzündeki bu noktaya saçılma (radyan) noktası denir. Aslında hepsi birbirine paralel yörünge izleyen göktaşları atmosfere girmektedir. O geceki göktaşı yağmuru bu saçılma noktasının bulunduğu takımyıldızın adı ile anılır. Örneğin; Perseid, Leonid göktaşı yağmuru gibi.

Yeryüzün'den yaklaşık 120 km yukarıda yanarak ışık saçmaya başlayan göktaşlarının çoğu 60 km üstümüzde yanıp yok olur. Bunlar boyutları çok küçük olanlardır. Eğer göktaşı yeterince büyükse yanan kısmından artan parçalar yeryüzüne kadar ulaşabilir. Böyle büyük olanlar gökyüzünde çok daha fazla ışık saçtığı için bunlara ateş topu denir. Yeryüzüne ulaşan göktaşlarının sayısı çok azdır. Bu yağmurlardan sonra zaman zaman 2-3 tane tuğla büyüklüğünde göktaşı bulunmaktadır. Dünya'ya ulaşabilen göktaşları yandığından rengi siyahtır. Atmosferde gazla sürtünmesinden dolayı da yüzeyi cilalanmış gibi düzdür.

Yörüngesi bilinmeyen çapı bir kaç yüz metreden daha büyük bir göktaşıyla çarpışmanın çok nadiren yüzbinlerce yılda bir olduğu bilinmektedir. Olası çarpışma tehlikelerinden korunmak için NASA'da sürekli bir gözlem programı sürdürülmektedir. Bu gözlemlerle ilgili bilgileri internet üzerinden takip etmek için buraya tıklayın.

 

Kaynak: BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ KANDİLLİ RASATHANESİ VE DEPREM ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ

Ashtar_Sheran tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

tavsiyeni dinliycem:)

--------------------

Şuan Silivri'de hava bulutlu ve e-5'in aydınlatma ışıkları bana 60-70 metre uzaklıkta. Işık kirliliği çok fazla yani. Belki 1-2 tane görebilirim. :)

 

ben de o taraflara yakınım b.çekmece... belki bilirsin heryer ışıklarla dolu bir çaresini bulup ışıkların olmadığı bir yere kaçıcam...

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

burun tarafına gitmeyi düşünüyordum ben gürpınarın ilerisi tamamen ışıksız olan bölgeye. çekmecenin ışıkları etkilemez heralde dimi gökyüzünü o taraftan yoksa işimi sağlama alıp köy taraflarına mı gitsem?

--------------------

Bakalım kim görecek, kim daha fazla sayacak ya da... :)

 

 

akşam sayı tutalım mı bari :p

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Birazdan tekrar bakacağım, şimdilik birşey göremedim...

 

Ayrıca Ashtar_Sheran sana birşey sormak istiyorum,

bu konulara ilgilisin ve bilgili olduğunu düşünüyorum...

Gökyüzünde tıpkı yıldız ışığı büyüklüğünde,

hareket eden cisimler görüyorum,

hızlanıp yavaşlayabiliyor, zikzak çiziyor falan...

Göz yanılgısı olmadığına eminim, çünkü başka insanlarada göstermişliğim var ve yüzlerce defa görmüşümdür az önce tekrar gördüğüm gibi...

Bunlar nedir sence, bir fikrin var mı?

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...